Ο Μ. Αλέξανδρος και οι μουσώνες


Τον Αύγουστο του 326 π. Χ. ο Μ. Αλέξανδρος σταμάτησε μπροστά στον ποταμό Ύφαση, τον τέταρτο κατά σειρά μεγάλο παραπόταμο του Ινδού. Επιθυμία του ήταν να συνεχίσει την πορεία του  προς τον Γάγγη (Κόλπος της Βεγγάλης), αλλά εκεί για πρώτη φορά αντιμετώπισε την άρνηση των Μακεδόνων να τον ακολουθήσουν. Η φυσική νοσταλγία για την πατρίδα από τη οποία έλλειπαν οκτώ χρόνια, το ψυχολογικό αποτέλεσμα μιας χωρίς τέλος πορείας και τα δεινά που προκαλούσε το κλίμα ήταν τα βασικά αίτια της στάσεως των στρατιωτών.

Ο Αρριανός, αναφερόμενος στις συνθήκες που συνάντησαν στο τελευταίο προς ανατολάς τμήμα της πορείας τους ο Αλέξανδρος και οι άνδρες του, επισημαίνει ότι αυτή έγινε μέσα από πλημμυρισμένες εκτάσεις και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης μάς δίνει την εξειδικευμένη μετεωρολογική πληροφορία ότι εκείνο το καλοκαίρι (καλοκαίρι του 326 π. Χ.), οι μουσώνες είχαν μεγάλη διάρκεια και ένταση: «Κατά τύχην δε και χειμώνες άγριοι (κακοκαιρίες) κατερράγησαν εφ’ ημέρας εβδομήκοντα και βρονταί συνεχείς και κεραυνοί κατέσκηπτον».


Για να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για το κλίμα της περιοχής του Παντζάμπ που διέσχισαν οι Μακεδόνες, δεν έχουμε παρά να δούμε τα σύγχρονα κλιματολογικά στοιχεία. Στη Λαχόρη, που βρίσκεται στο  Παντζάμπ του Πακιστάν, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί, η μέση ελάχιστη θερμοκρασία 27 βαθμοί και το μέσο ύψος βροχής ανέρχεται στα 350 χιλιοστά. Με αυτά τα δεδομένα, ο δείκτης δυσφορίας είναι εξαιρετικά υψηλός για περίοδο πολλών ημερών με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη δημιουργία πολύ ευνοϊκών συνθηκών για την εξάπλωση των επιδημιών και τον πολλαπλασιασμό των εντόμων. Σημειώνεται ότι με τον όρο Παντζάμπ, που προέρχεται από την ελληνική λέξη Πενταποταμία, είναι γνωστή η ιστορική γεωγραφική περιοχή των πέντε παραποτάμων του Ινδού (Υδάσπης, Ακεσίνης, Υδραώτης, Ζάραδρος και Ύφασης), η οποία το 1947 μοιράστηκε μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας.
 
Αν ο Αλέξανδρος επιχειρούσε τη συνέχιση της προς ανατολάς πορείας του, μία επιλογή θα ήταν να περάσει μέσα από την έρημο Θαρ, που χωρίζει την Πενταποταμία από τις ανατολικές περιοχές των Ινδιών. Γράφει ο Ντρόιζεν για τη συγκεκριμένη έρημο: «Δίχως δένδρο, χόρτο, νερό άλλο απ’ το στάσιμο πηγαδιών στενών και βαθιών ως 100 μέτρα, μ’ ανυπόφορους αμμοστρόβιλους και σκόνη φλογερή στην αποπνιχτική ατμόσφαιρα, και τις ακόμα πιο επικίνδυνες εκείνες απότομες εναλλαγές διαρκώς από τρομερό καύσωνα τη μέρα σε παγερό κρύο τη νύχτα, έτσι που μ’ όλα τούτα η άθλια έρημος αυτή ν’ αποτελεί ανυπέρβλητο φράγμα μπρος στη χώρα του Γάγγη». Αν αναλογιστούμε τα δεινά που ο Αλέξανδρος με τους στρατιώτες του υπέστησαν αργότερα διασχίζοντας την μικρότερης έκτασης έρημο της Γεδρωσίας, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν θα είχε αίσιο τέλος η προς το Γάγγη πορεία του Αλέξανδρου μέσα από την έρημο Θαρ. Η άλλη επιλογή των Μακεδόνων ήταν να κινηθούν προς ανατολάς ακολουθώντας βορειότερη πορεία, σύρριζα της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Όμως, κάνοντας αυτή τη διαδρομή θα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα από τα εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής που σημειώνονται εκεί την εποχή των θερινών μουσώνων. Βλέποντας το αδιέξοδο, ο Αλέξανδρος με βαριά καρδιά έκανε πίσω.


Στη μεγαλειώδη προς ανατολάς εκστρατεία του ο Αλέξανδρος δεν ηττήθηκε από κανέναν αντίπαλο στρατό. Οι μόνοι που νίκησαν τον Μακεδόνα ηγέτη ήταν οι μουσώνες. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι στη νότια Ασία οι θερινοί μουσώνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μεγάλης κλίμακας θαλάσσια αύρα, όπως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μεγάλης κλίμακας απόγεια αύρα οι χειμερινοί μουσώνες. Στην κλιματική μηχανή του πλανήτη μας οι μουσώνες είναι ένας γιγάντιος ιμάντας μεταφοράς ενέργειας που αλλάζει φορά περιστροφής δύο φορές το χρόνο και επηρεάζει σημαντικά τον καιρό και το κλίμα όχι μόνο της νότιας Ασίας, αλλά και περιοχών που βρίσκονται πολύ πιο μακριά από αυτή.  Ακόμα και τα δικά μας τα μελτέμια οφείλονται κατά κύριο λόγο στους θερινούς μουσώνες των Ινδιών.

Καλό μήνα, φίλοι μου

7 σχόλια:

  1. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Καλο 15στο
    Πολύ ωραίο το άρθρο σας
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοίβος Παπαδόπουλος1 Αυγούστου 2020 στις 6:08 μ.μ.

    Πολύ ωραίο άρθρο κύριε Ζιακοπουλε! Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πολύ σύντομα την σχέση των μουσώνων με τα δικά μας μελτέμια που αναφέρετε στο τέλος του αρθρου;Ευχαριστώ.

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενας ιστορικός εκανε την εξης παρατήρηση για τον Αλέξανδρο " η ιδιοφυΐα ειναι ενα βημα πριν την παράνοια γι αυτο το λόγο ο Αλέξανδρος δεν θα ζούσε για πολυ ακόμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγ




    Τεραστιο αρθο δασκαλε σε ευχαριστουμε πολυ γιατι χρειαζεται πολυ μελετη -γνωσεις και μερακι.Μιλαμε εδω για βροχες καικαταιγιδες αλλα τι να πουμε για την περιοχη ΤΣΕΡΑΠΟΥΤΖΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ οπου η ετησια βροχοπτωση φτανει το τερατωδεςυψος των 14000mm Οι μουσωνες.αποτελουν το μεγαλυτερο καιρικο γεγονος παγκοσμιως με τεραστια.δυναμικη ενταση και διαρκεια!!Χριστοδουλε μπραβο για την εκδηλωση που κανεται για να θυμουνται οι μεγαλυτεροι και να μαθαινουν οι νεωτεροι ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ!!!Αγαπητε φιλε στο προηγουμενο αρθρο που αναφερεις οτι μακαρι μακαρι και οι σημερινοι ΕΛΛΗΝΕΣ να εμοιαζαν εστω και λιγο στους.παλαιους συγνωμη φιλε μου και με ολο το σεβασμο μου σε σενα.γιατι ολες οι γνωμες.ειναι σεβαστες διαφωνω μαζι σου γιατι και οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ εχουν να παρουσιασο
    υν και μεγαλειωδεις ηρωικες στιγμες οπως αγωνες του 1821 Α"παγκοσμιος πολεμος νικες με τους Ιταλους και θριαμβο με τα ναζιστικα στρατευματα .Βεβαια θα μου πεις για εμφυλιους για προδοσιες και συμφορες αλλα ομως παντα γινονταν αυτα καιμην ξεχναμε τον.ΠΕΛΛΟΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΈΜΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ. την επελλαση του Φιλλιπου στη νοτιο Ελλαδα και την καταστροφη των ΘΗΒΩΝ Μην τα ωραιοποιουμε ολα λοιπον!! Φιλοι μου καλο μηνα και πολλες δροσιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά τελειώνεις το σχόλιο σου να μην ξεχνάμε την μάχη της Χαιρώνειας σαν αυριο το 338 π.χ.μετα απο 142 Χρόνια(απο το τέλος του Ελληνοπερσικου πολέμου) θα ξαναπατήσει ξενο πόδι στην μητροπολιτική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας. Για να βγει το συγκεκριμένο άρθρο χρειάζονται γνώσεις, χρόνος κ μεράκι. Καλό μήνα σε σας κ στην παρέα του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλο μηνα σε ολους,τον τελευταιο του θερους.Αυγουστος,προς τιμην του εξεχοντος Ρωμαιου αυτοκρατορα Οκταβιανου,αμεσως μετα τον Ιουλιο Καισαρα.Ο Οκταβιανος εφερε το προσωνύμιο Αugustus (Aυγουστος) ,δηλ.Σεβαστος.
    Τα ιστορικα ,ακομα και αν τα γνωριζει καποιος,εμπλουτισμενα με κλιματικες παραμετρους απο τον....δαιμονιο (με την αρχαια καλη σημασια) δασκαλο,καθίστανται έτι περαιτέρω ενδιαφεροντα και ελκυστικα.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή