Τι καλοκαίρι μάς περιμένει;


Το C3S (Copernicus Climate Change Service) δημοσιεύει τακτικά προϊόντα εποχικών προγνώσεων. Αυτά τα προϊόντα βασίζονται σε δεδομένα από πολλά σύγχρονα συστήματα εποχικών προγνώσεων. Τα κέντρα που παρέχουν επί του παρόντος προγνώσεις στο C3S είναι τα: ECMWFMet OfficeMétéo-France, German Weather Service (Deutscher Wetterdienst, DWD), Euro-Mediterranean Center on Climate Change (Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici, CMCC), US National Weather Service's NCEP (National Centers for Environmental Prediction, NCEP), Japan Meteorological Agency (JMA) and Environment and Climate Change Canada (ECCC).


Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό και μακρύ. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του κλίματός μας, με τον οποίο όλοι, πολίτες και πολιτεία, κάνουμε τα σχέδιά μας. Χρόνο με το χρόνο αποκλίσεις από τις μέσες τιμές υπάρχουν, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση και πόσο μεγάλες θα είναι οι αποκλίσεις των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων.

Μερικές από τις προγνώσεις για το φετινό καλοκαίρι αποτυπώνονται στους παραπάνω τέσσερις χάρτες, οι οποίοι μας δίνουν τα ποσοστά υπέρβασης της μέσης (κανονικής) τιμής για: (Α) τη θερμοκρασία του αέρα στα 2 μέτρα, (Β) τον υετό, (Γ) τη θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa και (Δ) τα γεωδυναμικά ύψη στη στάθμη των 500 hPa. Τα σχόλια που κατά περίπτωση μπορούν να γίνουν είναι τα παρακάτω:

(Α) Η πιθανότητα η θερμοκρασία του αέρα στα 2 μέτρα να ξεπερνά τη μέση τιμή φθάνει στα ηπειρωτικά το 80 με 90% και στο Αιγαίο το 60 με 70%. Η εξήγηση της επίδρασης του μελτεμιού έχει βάση.

(Β) Η πιθανότητα ο υετός του καλοκαιριού να ξεπεράσει τη μέση τιμή είναι κάτω από το 50% σχεδόν σε όλες τις γειτονικές μας χώρες. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στα ηπειρωτικά δεν υπάρχει σαφής τάση.

(Γ) Για τη θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa, οι πιθανότητες να ξεπεράσει τη μέση τιμή είναι γύρω στο 80%.  

(Δ) Τα γεωδυναμικά ύψη στη στάθμη των 500 hPa είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική παράμετρος. Όπως φαίνεται στο χάρτη, αν εξαιρέσουμε τις βορειότερες  περιοχές της Ευρώπης, όπου η τάση δεν είναι σαφής, στις υπόλοιπες περιοχές οι πιθανότητες να παρατηρηθούν το φετινό καλοκαίρι μεγαλύτερα του κανονικού γεωδυναμικά ύψη είναι μεγαλύτερες στις μεσογειακές περιοχές και, σε ό,τι μας αφορά, ακόμα μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό, σε συνδυασμό με τους προηγούμενους χάρτες ίσως αποτελεί νύξη για επικράτηση αντικυκλωνικής κυκλοφορίας στη Μεσόγειο και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της.

Συμπερασματικά:

(α) Οι πιθανότητες για υψηλότερες των κανονικών τιμών θερμοκρασίες παρουσιάζονται αυξημένες,

(β) Για τον καλοκαιρινό υετό δεν υπάρχει σαφής τάση. Βλέποντας όμως την Ιταλία και τα Βαλκάνια, μπορούμε να πούμε ότι οι μέρες όμβρων ή καταιγίδων μάλλον θα είναι περιορισμένες.

(γ) Αναφορικά με τα μελτέμια, από άλλους χάρτες φαίνεται ότι οι πιθανότητες οι πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου να είναι υψηλότερες του κανονικού είναι περιορισμένες. Επιπλέον, οι πιθανότητες στα Β. Βαλκάνια οι πιέσεις να είναι κοντά ή λίγο πιο πάνω των κανονικών είναι υπαρκτές και αυτό ίσως σημαίνει ότι τα μελτέμια θα είναι παρόντα. Όμως, το ζήτημα είναι αν θα έρχονται εφοδιασμένα με τα BTU ψύξης που χρειαζόμαστε (οι ανατολικοί) για να παίρνουμε ανάσες.

10 σχόλια:

  1. Τα δάση και οι καλλιέργιες(κυρίως οι ξηρικές) ζορίζονται από τώρα.Δύσκολο θα είναι το καλοκαίρι μου φαίνεται.Καλό βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μη χειρότερα δηλαδή!
    Το ευρωπαϊκό κλιματικό μοντέλο λοιπόν στην ανανέωση τού ταυτίζεται πλήρως με τον καιρό των επόμενων ημερών όπως κ με τις υπόλοιπες εκτιμήσεις για παράδειγμα των Αμερικάνων για θερμό κ ξηρό καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη με επίκεντρο όμως τα δυτικά κ βόρεια τμήματα της ηπείρου(κάτι είναι κ αυτό για εμάς)
    Υπομονή(γαϊδουρινή φίλε Πέτρο δυστυχώς)κ έχει ο καιρός γυρίσματα έστω κ έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι.
    Πολύ φοβάμαι ότι η κεντροανατολική χώρα θα έχει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, ύστερα από την πολύμηνη ανομβρία.Καθως επίσης κινδυνεύουν να ξεραθούν και πολυετή φυτά.Οι ελιές δοκιμάζονται πολύ σκληρά φέτος.
    Μάλλον θα λέμε τον ήλιο"κακοκαιρία",και όταν βρέχει"καλοκαιρια". ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατάλαβα,"Κάντονε,Σταύρο,κάντονε--βάλτου φωτιά και κάφτονε",που θάλεγε κι ο αθάνατος Μάρκος Βαμβακάρης.Οι ξερικές ελιές δύσκολο,έως αδύνατον,να τα βγάλουν πέρα.Και είναι μεγάλο κρίμα γιατί έχουν μια αρκετά καλή ανθοφορία και έχει αρχίσει ομαλά η καρπόδεση΄.Φιλε Φώτη η γαιδουρινή υπομονή που μνημονεύεις,μου θύμισε το γνωστό σχετικό ποίημα του Κώστα Βάρναλη.Πάντως σήμερα καλά πήγαμε.Αντί γιά 32c της πρόβλεψης είχαμε ~26c.Κάτι είναι κι αυτό.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mακρύ καλοκαίρι φαίνεται! Η τάση φαίνεται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Με 1-2 μηνες ψυχρότερους. Κατά τα άλλη καζάνι που βράζει τα βαλκάνια. Αντιθέτως, η δυτική Ευρώπη βιώνει μία από τις πιο κρύες περιόδους πχ. Λονδινό, Παρίσι, Βερολινό κλπ.

    Καλό κουράγιο σε όλους μας!

    Γιάννης Ν.Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως οι θερμοκρασιακοί χάρτες που δημοσιεύει το CFSv2 δείχνουν δροσερούς, για να μην πω ελαφρά ψυχρούς, Ιούνιο έως και Αύγουστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ξερικες ελιές φίλε Πέτρο πάντα δοκιμάζουν τα όρια τους τα καλοκαίρια και φέτος φαίνεται ότι θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο.
    Πέρασε ένας μήνας ακριβώς από την τελευταία βροχή στην περιοχή μου η οποία αν και πολύ καλή(32,4 χιλιοστά έγραψε ο σταθμός μου)δεν σώνει την κατάσταση αφού ο δυνατός αέρας που ακολούθησε για πολλές ημέρες στέγνωσε τα πάντα.
    Εχθές το μεσημέρι σε δρομολόγιο που εκτέλεσα και αναγκαστικά πέρασα μέσα από τον κάμπο της Κωπαιδος,ένιωσα στο πετσί μου την ανυπόφορη ζέστη που επικρατούσε στην περιοχή.
    Ο μετεωρολογικος σταθμός στα Βαγια Βοιωτίας έγραφε 36,5 βαθμούς με αίσθηση 41,2.Ο αέρας παρόλο που ήταν αρκετά δυνατός,δρούσε σαν λιβας μέχρι και αργά την νύχτα.
    Όπως γράφει και ο Γιάννης καλό κουράγιο να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γνωρίζοντας την "αγάπη " σας για τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ας σταθώ κριτικός σε αυτά που βλέπω...κατ αρχήν ο Αντλαντικός ειναι νεκρός,δλδ χαμηλώ από εκεί γιοκ κάτι που συμβαίνει συχνα τα τελευταία καλοκαίρια και για μένα εχει σχέση και με την εξασθένιση του ρεύματος του Αντλαντικού.Αυτό με την σειρά του δίνει καύσωνες στην κεντροδυτική Μεσόγειο και καυτές γλώσσες που καποιες φορές φθάνουν ως την Γαλλία.Εμείς νομίζω θα είμαστε πάλι ωφελειμένοι...καθώς η μονη διέξοδος των οποιων δροσερών μαζών από την Σκανδιναβία θα είναι τα Βαλκάνια.Με άλλα λόγια γιατί οχι ενα δορσερό καλοκαίρι οπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια...που το ακολουθεί ενα ζεστο φθινόπωρο για εμας..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τον τρόπο που διατυπώνονται αυτές οι εποχικές προγνώσεις, έχουν διπλή ανάγνωση. Ας δούμε τι θα πάρουμε από τη Κυριακή και έπειτα...και βλέπουμε για τα μακρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι προγνώσεις στα καιρικά μοντέλα αλλάζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή.Το gfs εξαφάνησε τις αστάθειες για κυριακή και δευτέρα αφήνοντας προς το παρον μόνο την επόμενη τρίτη.
    Πρέπει να είναι ο πιο άνομβρος μάιος για περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας που κατά κανόνα μαζεύει ύψη βροχής από τις θερμικές αστάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή