Ο καιρός της εβδομάδας

Γιαννιώτικες ομορφιές. Φωτ. Παύλος Γρηγορίου

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες τη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς (ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές). 


Την Τετάρτη (19/5), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Ο άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Πέμπτη (20/5), στη Δ. ΒΔ Ελλάδα καθώς και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας προβλέπονται τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Παρασκευή (21/5), ο καιρός θα είναι άστατος  με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν παντού Β-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Το Σαββατοκύριακο (22-23/5), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι ισχυροί άνεμοι θα περιοριστούν στη ΝΑ νησιωτική χώρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

7 σχόλια:

  1. Για να σταματήσει το δυτικό ρεύμα καιρού χρειάζεται οι διαταραχές από τον Ατλαντικό να περνούν τουλάχιστον από την Γαλλία και βορειότερα και ταυτόχρονα να επεκταθούν οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική και να καλύψουν την δυτική Μεσόγειο μαζί με την Ιβηρική.Με λίγα λόγια κάτι σαν αυτό που έβγαλε στα τρεξίματα χθες το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mετά από ενα "φθινοπωρινό" σαβατοκύριακο με χιονοπτώσεις στα ψηλά της Βασιλίτσας και του Σμόλικα η φύση στο άνω βόιο οργιάζει καθώς ακούς κούκους αηδόνια..και αν εισαι τυχερός βλέπεις και κανένα ζαρκάδι(το είδα σήμερα)...αλλά ο βορειοδυτικός σχετικά ψυχρός..δεν λέει να χαρούμε και μας θυμίζει οτι η ατμόσφαιρα δεν έχει αποφασίσει ακόμα...μήπως λέω μήπως η αστάθεια..και η ζέστη έχουν αργήσει λίγο.?..γιατί την Πέμπτη -Παρασκευή θα φλερτάρουμε πάλι με τους 6 βαθμούς."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράπονο δεν έχουμε εδώ στα δυτικά θερμοκρασιακά αυτές τις μέρες.
    21β μέγιστη το Σάββατο με κάποιες μπόρες(2,8mm),23β χθες κ 25 σήμερα με τις ελάχιστες κοντά στους 10 με 12β.
    Ο δυτικός άνεμος μας χαρίζει ανάσες δροσιάς ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται κ κ θερμαίνει παίρνοντας ανατολικά της Πίνδου(9 μποφόρ σήμερα ριπές σε ανατολικά ηπειρωτικά)
    Πάντως φίλοι μού η ουσία είναι μία.
    Και ο Μάιος πάει με εξελιχθεί τελικά σε μεγάλο φιάσκο υετικά,κ μαζί με τα μελτέμια κ τους τύπου λίβα ανέμους που θα έρθουν το καλοκαίρι πολλές περιοχές θα πούνε το νερό νεράκι, δυστυχώς.
    Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη νέα κανονικότητα.
    Τέλος,το ότι βρέχει μία φορά στο τόσο κ το κάνουμε μείζων θέμα, αυτό από μόνο τού φτάνει για να καταλάβουμε πού έχουμε καταντήσει.
    Καλό ξημέρωμα κ καλή συνέχεια καλοκαιριού να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός ο δροσερός δυτικός που λέει ο φίλος Φώτης,σε μας φθάνει ως ανηλεής,καταιγιστικός,μαστιγοφόρος....!.Κατά τα άλλα "μία είναι η ουσία,δεν υπάρχει αθανασία".Φώτη το υετικό φιάσκο του Μαίου είναι δεδομένο."Μέρα Μαγιού μου μίσεψες,μέρα Μαγιού σε χάνω".Τι να κάνουμε,θα προσπαθήσουμε να προσαρμοσθούμε στη νέα κατάσταση,όπως λές και συ.Αλλωστε η προσαρμοστικότητα,κατά τους ψυχολόγους,είναι ταυτόσημη με την ομαλότητα...-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι ακριβώς φίλε Πέτρο.
      Η τελευταία φράση σού πολύ σωστή.
      Υπομονή κ θα δούμε τι θα συμβεί.
      Υ.Γ.1 οι βροχές της Πέμπτης Παρασκευής όπως ήταν φυσικό εξαφανίστηκαν για άλλη μία φορά πλην κάποιων ΒΑ περιοχών της χώρας.
      Η πρόσκαιρη πτώση της Τ την Παρασκευή κ το Σάββατο δε μού λέει κάτι αλλά έχει κλειδώσει.
      Επίσης έχει κλειδώσει για μένα κ η νέα θερμή εισβολή πανελλαδικά από τις 23 τού μήνα κ μετά.
      Υ.Γ.2 Το μόνο παρήγορο είναι η νέα εκτίμηση καλοκαιριού από τούς Αμερικανούς τού accuweather, οι οποίοι θέλουμε δε θέλουμε να τούς πιστεύουμε τα πήγαν εξαιρετικά φέτος στην εκτίμηση της άνοιξης πανευρωπαϊκά,πού θέλουν ζέστη κ σχετική ανομβρία στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης αλλά με τα κύματα καύσωνα τα επιλέγουν κατά κόρον φέτος τη δυτική κ μέρος της κεντρικής Ευρώπης κ αρκετά λιγότερο την περιοχή μας.
      Κάτι είναι κ αυτό εάν επιβεβαιωθεί.
      Άλλωστε βάση στατιστικής το θεωρώ πιθανό οι χώρες που βίωσαν φέτος έναν ισχυρό χειμώνα όπως η Ιβηρική, να έχουν κ ένα δυνατό καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  5. Ο δυτικός και ιδιαίτερα ο ΒΔ άνεμος είναι ευλογία εδώ για τα δυτικά παράλια της Ρόδου. Η θερμοκρασία όλες αυτές τις ημέρες έχει κρατηθεί σε πολύ ανεκτά επίπεδα και σήμερα δεν ξεπέρασε τους 23 βαθμούς εδώ στην πόλη. Αλλά και στα πιο ανατολικά (και ζεστά) μέρη του νησιού, η κατάσταση ήταν ικανοποιητική. Φαίνεται αυτό να συνεχίζεται ευτυχώς και τις επόμενες ημέρες, μάλιστα κάποια μοντέλα δείχνουν πιθανότητα αστάθειας ακόμα και στη νότια νησιωτική Ελλάδα Παρασκευή προς Σάββατο. (προσωπικά πάντως κρατάω πολύ μικρό καλάθι). Όμως αυτό δεν αναιρεί την εικόνα της ξηρασίας που βιώνουμε όλη αυτή την περίοδο. Ουσιαστικά από τα τέλη Μαρτίου εδώ δεν έχει βρέξει. Τις περισσότερες φορές και ο Απρίλιος και ο Μάιος είχαν και εδώ έστω 1 με 2 ημέρες βροχής. Φέτος τίποτα, και αρκετοί αγρότες κρούουν και εδώ τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις καλλιέργειες των κηπευτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς εδώ στην Όθρυ η κατάσταση από πλευράς βροχών είναι τραγική έχει να βρέξει κοντά στους δύο μήνες καθημερινώς αέρα κάτι ασυνήθιστο που δρα ως λυβας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και έχει ξεράνει τα πάντα.Δεν βλέπω να αλλάζει και κάτι ως το τέλος του μήνα μακάρι να πέσω έξω . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή