Καλή Ανάσταση!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας
Παλαιότερα, ευχόμασταν καλή ανάσταση σε φίλους ομοϊδεάτες μας τις παραμονές εκλογών, ελπίζοντας σε πολιτική αλλαγή. Ίσως αυτό να είναι διαχρονικό, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι Μεσσίες τείνουν να εκλείψουν και η δημοκρατία μας, παρά τις αδυναμίες της, στέκεται καλύτερα στα πόδια της. 
 

Στις μέρες μας, η ευχή καλή ανάσταση μπορεί να σημαίνει και το τέλος της πανδημίας που ανέτρεψε με δραματικό τρόπο την κανονικότητα της ζωής μας και το τραγικότερο από όλα έγινε η αιτία να χαθούν πρόωρα πολλοί συνάνθρωποί μας.

 

Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας μας βιώνει την ανάσταση με βάση τον αξιακό του κώδικα. Όμως, καθημερινά, όλοι παλεύουμε με τη σκοτεινή μας πλευρά και ελπίζουμε κάποια στιγμή το φως της ανάστασης να διαλύσει τα σκοτάδια μας.

 

Η ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο για τον άνθρωπο (θυμηθείτε το «γλυκειά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα» του Δ. Σολωμού) και τα προς το ζην είναι αναγκαία. Όμως, για να νοιώσει κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να συνειδητοποιεί αυτά που του παρέχει η ζωή και να βοηθάει με αυτά όσους από τους συνανθρώπους του τα στερούνται. Όπως είπε ο παρεξηγημένος Επίκουρος, «η λιτή ζωή και η ήρεμη σκέψη» είναι τα πραγματικά πλούτη μας.

Η Ανάσταση μας υπενθυμίζει πως ακόμα υπάρχει ελπίδα για ό,τι κι αν συμβαίνει στον καθένα μας. Ακριβώς επειδή συμβολίζει την νίκη απέναντι στο κακό.

15 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κ. καθηγητά για τις ευχές και τις σκέψεις, επίσης καλή Ανάσταση.

    Πολύ όμορφες οι συνθέσεις του κ. Μπαλαδήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Ανάσταση και καλό μήνα δάσκαλε και σε όλους τους φίλους του μπλόκ.χρηστος από την καλοκαιρινή Όθρυ θα έλεγα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Ανάσταση δάσκαλε!
    Καλή Λαμπρή σε όλες και όλους!

    Με συγκινήσατε και πάλι...όχι ότι ανάλογες σκέψεις δεν κάνουμε αρκετοί τέτοιες μέρες και πριν από την πανδημία αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο περνάμε συνεχείς κρίσεις και «σταυρώσεις».
    Προσωπικά παρηγορία μπορώ να βρω μόνο σκεφτόμενος τι έχω κι όχι τι μου λείπει. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο να εστιάζεις σε αυτά που σου «λείπουν», αυτό είναι ένα από τα βασικά μαθήματα της πανδημίας. Ζήσε λιτά, σκέψου ήρεμα και αναζήτησε αυτό που αξίζει...
    Για το κακό τα είπατε πολύ ωραία. Θα προσθέσω αν μου επιτρέπεται κι εγώ κάτι:
    1) Κι αν ίσως κάνω το κακό, δεν είμαι εγώ που το κάνω· είναι μέσα μου, που ζει η αμαρτία(Παύλος.Ρωμ Ζ 19-20)
    2) Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος —αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος— σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται (Νίκος Καζαντζάκης)
    Εύχομαι ολόψυχα η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει γαλήνη στην ψυχή μας και να εξολοθρεύσει το κακό!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοίβος Παπαδόπουλος1 Μαΐου 2021 στις 1:45 μ.μ.

    Εξαιρετικές σκέψεις και μακάρι να γίνουν κτήμα όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων. Ας είναι ο αέναος κύκλος της Φύσης που αναστένεται κάθε Άνοιξη, μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης για όλους μας. Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι την ήθελε τη λασποψιχάλα τώρα στη Θεσσαλονίκη; Κατά τα λοιπά, ούτε 20 β. τώρα η θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς όπως έγραφε ο κ. Ζιακόπουλος τις προηγούμενες μέρες εξελίσσεται μέχρι στιγμής η κατάσταση, καθώς αφρικανική σκόνη και συννεφιά συγκρατούν τη θερμοκρασία κάτω από τους 30 βαθμούς στην Αττική και στα παραθαλάσσια κάτω από τους 25. Τουλάχιστον δεν είχε τσούχτρες στο Φάληρο, αφού ο ασθενής νοτιάς δεν τις έφερε από τον νότιο Σαρωνικό. Το σκηνικό παραμένει, πάντως, μουντό και μακάρι να έχει περισσότερο ήλιο τον Μάιο.

    Καλό μήνα, λοιπόν, καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και ασφαλώς καλό καλοκαίρι σε όλους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια στον κ ζιακοπυλο για την ακρίβεια των προβλέψεων του όταν άλλοι ψευτοπροφητες κ πολυλογαδες κάναν την τρίχα τριχιά πάλι!! Καλή ανάσταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή ανάσταση δάσκαλε! Αχ δεν έχει Κόνιτσα και φέτος! Σε χάσανε οι χωριανοί! Και μιας που το θέμα έχει και πολιτική χροιά να ευχηθώ και εγώ σαν μπολσεβικος, ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΛΑΏΝ, Να αφυπνιστουν επιτέλους και να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτες και καταπιεστες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ενώ οι Γερμανοί βρίσκονταν προ της Μόσχας κι η ΕΣΣΔ αντιμετώπιζε μεγάλη πρόκληση, ο Στάλιν έκανε μια κίνηση σημαντική, που έφερε αλλαγή και στις σχέσεις ΕΣΣΔ και ορθόδοξης εκκλησίας! Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και τόνωση του ηθικού των λαών της ΕΣΣΔ οδήγησε σε συνάντηση του Στάλιν με εκπροσώπους της Ορθόδοξης εκκλησίας. Κι εδώ συνέβη το παράδοξο από τη μια να είναι ο “πατερούλης” Στάλιν κι από την άλλη ο Μητροπολίτης Σέργιος, που ανέφερε στον πανίσχυρο Στάλιν ότι “δεν έχουν δυναμικό για να βοηθήσουν περισσότερο” κι ο Στάλιν ρώτησε “γιατί δεν έχετε δυναμικό;” κι η απάντηση που αναφέρεται ότι δόθηκε από τον ανώτατο κληρικό ήταν “Δεν έχουμε δυναμικό για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι εκπαιδεύαμε έναν για ιερέα και αυτός έγινε ο Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης” … κι ο Στάλιν τότε λέγεται ότι απάντησε: «Ναι, ναι, ήμουν μαθητής θεολογικής σχολής και άκουσα για σένα μια φορά». (Στα χρόνια που ο Στάλιν ήταν μαθητής στην ιερατική σχολή, ο Μητροπολίτης Σέργιος, μετέπειτα Πατριάρχης, ήταν πρύτανης της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Πετρούπολης).Αυτή η στιχομυθία (αναφέρεται ότι έγινε) είχε αποτέλεσμα να “σπάσει ο πάγος”!
      Ο Στάλιν θυμήθηκε τα χρόνια στην ιερατική σχολή, ανέφερε την λύπη της μάνας του που δεν έγινε ιερέας κι η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες σε χαλαρό πλαίσιο και στο τέλος της ο Στάλιν θέλοντας να δώσει με την κίνηση αυτή μήνυμα σε κάθε κομμουνιστή και σε κάθε πατριώτη της ΕΣΣΔ, κρατώντας ως διάκονος τον Μητροπολίτη από το μπράτσο τον συνόδεψε έξω λέγοντας: «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω για σένα τώρα». Αυτά έγιναν 4 Σεπτεμβρίου του 1943. Ο Στάλιν ήταν έξυπνος και συνειδητοποίησε ότι σε έναν πόλεμο για επιβίωση, η κομμουνιστική ιδεολογία δεν ήταν αρκετή και χρειαζόταν στήριγμα στις παραδοσιακές πεποιθήσεις και σύμβολα, που ενέπνεαν τον λαό της Ρωσίας για να αντισταθεί στον εισβολέα πολεμώντας με τεράστιες θυσίες και πόνο. Έτσι χωρίς να υπάρχει επίσημη γραπτή οδηγία οι σκληρές αντι-θρησκευτικές διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μεγάλο βαθμό έπαψαν κι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσθεσε το «πατριωτικό της βάρος» στον αγώνα". Πηγή: https://www.npress.gr

      Καλό Πάσχα, Γιάννη. Καλό Πάσχα σε όλη τη Θεσπρωτία και ιδιαίτερα στην Ηγουμενίτσα με το Δρέπανο και τον Μούρτο των παιδικών μου καλοκαιρινών διακοπών.

      Διαγραφή
  9. Πόσο μα πόσο υπέροχο το άρθρο σας κύριε Δημήτρη και πόσο μα πόσο σωστό αυτό που είπατε για τους Μεσσίες και την αδιαμφισβήτητα καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας που έχουμε σήμερα- παρά τους κινδύνους που παραμονεύουν από τις διάφορες ακραίες φωνές. Πολύ σωστό και αυτό για το πόσο προσωπικό είναι το βίωμα της Ανάστασης. Χρόνια πολλά και Καλό Πάσχα από την καλοκαιρινή (κ ευτυχώς όχι πολύ σκονισμενη) Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καραβατακης Αντώνιος2 Μαΐου 2021 στις 12:22 π.μ.

    Χριστός Ανέστη με αγάπη, υγεία, ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστός Ανέστη.Χρονια πολλά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
    Κώστας Αθήνα
    ΥΓΕΙΑ εύχομαι σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή Ανάσταση όποτε και άν έρθει. Τον Χριστό Τον σταυρώσανε γιατί δεν θέλανε/με οι άνθρωποι να αλλάξουμε. Η Ανάσταση προυποθέτει αλλαγή ,καλή αλλαγή λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστός ανέστη,εύχομαι στον οικοδεσπότη και σε όλους σας,χρόνια καλά,προπαντός με υγεία και του χρόνου στο μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή