Απαντήσεις και Προγνώσεις


Απάντηση

Όταν κάνουμε ανάλυση-διάγνωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, είναι αναγκαία η μελέτη του θέματος στις τρεις διαστάσεις, δηλαδή η μελέτη και της ανώτερης ατμόσφαιρας, οι διαταραχές της οποίας πηδαλιουχούν τα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα. Από αυτής της πλευράς, το σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι αεροχείμαρροι (jetstreams) και κυρίως τα μέγιστα των ταχυτήτων τους (jetstreaks). Σε ένα τέτοιο μέγιστο αεροχειμάρρου ανοδικές κινήσεις του αέρα και κατ’ επέκταση eπιφανειακές κυκλογενέσεις παρατηρούνται στην έξοδο και αριστερά και δευτερευόντως στην είσοδο και δεξιά του μεγίστου (βλέπε αντίστοιχα τις περιοχές των Β-ΒΑ Βαλκανίων και της Ν. Ιταλίας στον πρώτο χάρτη).


Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, προϋπόθεση για κυκλογένεση αποτελεί η θετική μεταφορά στροβιλισμού (δυναμικό αίτιο) πάνω σε μια βαροκλινική περιοχή, που, χωρίς βλάβη της γενικότητας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σε περιοχές μεγάλης οριζόντιας θερμοβαθμίδας (πύκνωση ισοθέρμων). Με το πέρασμα του ασθενούς ψυχρού μετώπου (ισόθερμες παράλληλες προς τις ισοϋψείς) από τη Ν. Ιταλία – Ιόνιο, βαροκλινικότητα στιςπαραπάνω περιοχές έπαψε να υπάρχει και η επικράτηση ενισχυμένων Δ-ΒΔ ανέμων ενίσχυσε την ατμοσφαιρική ευστάθεια.

Μετά από 24 ώρες, το μέγιστο του αεροχειμάρρου που υπήρχε στην περιοχή της Αλβανίας θα έχει μετακινηθεί προς την Α. Ευρώπη και στην περιοχή μας αναμένεται να εμφανιστούν δύο κλάδοι του αεροχειμάρρου (ένας στο Ιόνιο με κατεύθυνση από τα ΒΔ προς τα ΝΑ και ένας στο Αιγαίο με κατεύθυνση από τα ΝΔ προς τα ΒΑ) με μέγιστα ταχυτήτων ασθενέστερα σε σχέση με το μέγιστο της Αλβανίας. Με βάση όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, στο Α-ΒΑ Αιγαίο υπάρχει θετική μεταφορά στροβιλισμού και σχετική βαροκλινικότητα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός επιφανειακού χαμηλού με πίεση στο κέντρο του περί τα 1005 hPa. Κάποια τρεξίματα των μοντέλων έδιναν μεγαλύτερο βάθος στο χαμηλό, αλλά τώρα νομίζω ότι δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της ημέρας στη Δ. Ελλάδα και σταδιακά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, η αρνητική μεταφορά στροβιλισμού (επέκταση των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου προς ανατολάς) θα προκαλέσει το τέλος των φαινομένων στη ΒΑ Ελλάδα. Με αυτό το δεδομένο, η μεγάλης κλίμακας ευστάθεια και η ένταση των ΒΔ ανέμων θα δυσκολέψει πολύ την ανάπτυξη απογευματινής αστάθειας κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Πρόγνωση

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) βαρομετρικό χαμηλό στο Α-ΒΑ Αιγαίο αναμένεται να προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά ου Α-ΒΑ Αιγαίου. Με την προς ανατολάς κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού, οι βροχές και οι καταιγίδες θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα και θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στη ΒΑ Ελλάδα. 

Το Σάββατο (22/5), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (23/5), ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και ανέμους οι οποίοι μόνο στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα έχουν ένταση 6. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα, καθοριστική θα είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας που θα ανεβάσει αισθητά τη θερμοκρασία στη χώρα. Εκτιμάται ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν: στα βόρεια τους 35 βαθμούς και στα κεντρικά και τα νότια διαμερίσματα τους 37 βαθμούς. Κατά τα άλλα, βροχές δεν προβλέπονται και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 5 μποφόρ.    

 

17 σχόλια:

  1. To να το βρούμε εμείς κύριε Ζιακόπουλε κομματάκι δύσκολο...αλλά κάπου εδώ θυμάμαι και το χαμηλό του Ιονίου που το ειδατε πολύ νωρίς στην Μηδεία...!
    υ.γ. 1 Δυστηχώς οι επιπτώσεις της ανομβρίας στην Ανατ. Στερεά-Πελλοπόνησο ηδη φάνηκαν με την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά.
    υ.γ.2 Ας ελπίσουμε οτι η θερμή μεταφορά της επόμενης εβδομάδας θα είναι από τις σπάνιες και σύντομα ψυχρές μάζες απο τα Βαλκάνια θα μας δώζουν την πολυπόθητη αστάθεια για όλους.
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνουμε βρε θωμά;
      Ας αφήσουμε τον καιρό να δράσει κατά το γούστο του,δεν γίνεται να τον κανονίσουμε εμείς.Θεωρώ πως κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός και θα πέσουν παραμάζωμα οι αστάθειες τον ιούνιο.Οσο για την ανομβρία δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε στα χρονικά να μην έχει κάνει στην θεσσαλία ούτε μια θερμική αστάθεια μάιο μήνα που είναι ο κλασσικά γνωστός μήνας των μπουρινιών.Μάλιστα φτάσαμε 21 του μηνός και ακόμα,αλλά επίσης και τις επόμενες προσεχείς μέρες στις προγνώσεις δεν φαίνεται τίποτα εκτός ίσως κάτι και μόνο για τα βορειοανατολικά.

      Διαγραφή
  2. Όλα αυτά που ο δάσκαλος ανέλυσε παραπάνω τόσο κατανοητά ακόμα και για τους αδαείς, φαίνονται να αλλάζουν κατά το τέλος Μαϊου. Εύχομαι να μην με κάνει η επιθυμία μου να φαντάζομαι αυτή την αλλαγή που περιμένουμε δύο μήνες τώρα, αλλά να επιβεβαιωθεί στις προβλέψεις του το GFS που γεννάει αυτές τις προσδοκίες! Για το τεστ πάντως δάσκαλε ακόμα και εσύ ήταν δύσκολο να προβλέψεις την κατάληξη της αυριανής διαταραχής έξι μέρες πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, αυτός που δεν αποτυγχάνει στις προβλέψεις είναι μόνο αυτός που δεν κάνει προβλέψεις!
      Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι σχετικό με το θέμα αυτό. Με εκνευρίζουν οι εκφράσεις: «το μοντέλο πήρε πίσω ή εξαφάνισε τον υετό» ή «το μοντέλο έκανε κωλοτούμπα» γιατί δείχνουν άγνοια για το τι σημαίνει αριθμητική πρόγνωση καιρού. Εξηγούμαι: με κάθε τρέξιμό του ένα μοντέλο μάς δίνει ένα σενάριο για τη μέρα με τη μέρα εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για διάστημα κάποιων ημερών που εξαρτάται από τις αρχικές συνθήκες. Πέρα όμως από αυτό, οι προβλεπόμενες συνθήκες μιας συγκεκριμένης ημέρας εξαρτώνται από τις συνθήκες της προηγούμενης ημέρας με τα σφάλματα (αποκλίσεις) να βαίνουν αυξανόμενα όσο μεγαλώνει ο προγνωστικός χρόνος. Ο υπολογισμός του υετού, που αντικειμενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση, μιας συγκεκριμένης ημέρας γίνεται με βάση τις προβλεπόμενες για αυτή την ημέρα συνθήκες. Οι επαληθεύσεις των μοντέλων δείχνουν ότι οι συνθήκες για παράδειγμα της 6ης ημέρας της πρόγνωσης παρουσιάζουν αποκλίσεις από το προηγούμενο τρέξιμο σε ποσοστό 70%. Έτσι, πιο περίεργο είναι να μείνει ο προηγούμενος προγνωστικός υετός της 5ης ή της 6ης ημέρας, παρά να αλλάξει!

      Διαγραφή
    2. Μην ανησυχείς δάσκαλε! Έχω εμπιστοσύνη στον επιστήμονα και στην επιστήμη του. Και τα μοντέλα φτιάχτηκαν από επιστήμονες οπότε και σε αυτά υπάρχει εμπιστοσύνη. Γεγονός είναι ότι το GFS μόνο για τρεις μέρες είδε βροχές σε όλη την χώρα για σήμερα... εκεί γύρω στις 140 ώρες.

      Διαγραφή
    3. κ.Ζιακόπουλε ποια γνώμη μας συστήνεται για την εμπιστοσύνη στα καιρικά μοντέλα;Πόσες μέρες πριν θα πρέπει να τα λαμβάνουμε στα σοβαρά υπόψιν μας;Η απάντηση σας θα μου είναι πολύτιμη.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε δάσκαλε,τελικά κάτι είχα υποψιαστεί αλλά η εξήγησή σας είναι αναλυτικότατη κ μόνο εσείς μπορείτε να την δώσετε με τον καλύτερο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες της παρέας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σφοδροι άνεμοι πνέουν στην περιοχή μου ασταμάτητα εδω και πολλές ημέρες που ξεπέρασαν και τα 90 χιλιόμετρα την ώρα.
    Ευτυχώς που εχθές "κατέληξαν" σε καθαρό δυτικό ρεύμα και έτσι αποφύγαμε δυσάρεστες συνέπειες για το όμορφο πευκοδάσος που περιβάλλει το χωριό μου από την αρκετά μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι και έκαιγε μέχρι τα ξημερώματα.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά στον εξ Αθηνών Κώστα, τον εκ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο και στους λοιπούς εορτάζοντες φίλους.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καραβατακης Αντώνιος21 Μαΐου 2021 στις 11:52 π.μ.

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κ εορταζουσες! Πολλές ζημιές έγιναν το πρωί στο νησί, από την μανία των ανέμων.Ειδικά από Καλλονή κ επάνω.Μαρτυριες κατοίκων μιλάνε για ανεμοστρόβιλους,οι οποίοι ξερίζωσαν αιωνόβια δέντρα, κολώνες της ΔΕΗ κ πολλά άλλα αντικείμενα. Αυτή την στιγμή έχουν ηρεμήσει όλα,με μια ποτιστική βροχή να προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά στον Κώστα και στην Ελένη.Ενδιαφέρον το έργο του σοφιστή Γοργία "Ελένης Εγκώμιον".Αναφέρεται στην περιώνυμη Ωραία Ελένη του Μενελάου.Στην ουσία δεν αποτελεί εγκώμιον, αλλά υπεράσπιση της Ελένης .Ισχυρίζεται ότι δυνάμεις υπέρτερες της θελήσεώς της υπαγόρευσαν την συμπεριφορά της,με κυριότερη τον Ερωτα ( follow your heart...).----------Π.Α.

    Υ.γ.Του παππού που μας έκαψε τι του λες τώρα?.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας, υγεία εύχομαι σε όλους
    Χρόνια Πολλά σε όσους εορταζουν
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα από την ανθισμένη Στοκχόλμη .Εδώ η ζέστη αγνοείται και μαζί και ο ακριβοθώρητος ήλιος .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Αποφραδες μέρες για την πατρίδα μου, στάχτη, αποκαΐδια και επειδή το ξέρω πολύ καλά αυτό το μέρος σαν λεκάνη απορροής, με τρομάζει μια νεροποντή σαν εκείνη της Κινέττας το 2019! Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ χειρότερα! Ζωές, πάνω από όλα αλλά και πείνα θα πέσει στην περιοχή! Αρκεί να σας πω ότι η περιοχή που καηκε τάισε όσο μπόρεσε την Αττική στην πείνα της κατοχής και τώρα έγινε ολόκληρη στάχτη! Συν πόσοι έμειναν άστεγοι! Ελπίζω να μην ακούσουμε για απώλειες, το μόνο παρήγορο!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε για τις ευχές, να είναι γεροί και υγιείς όλοι όσοι γιορτάζουν και σύντομα ΟΛΟΙ ελεύθεροι και ελεύθερες εμβολιασμένοι και μη, τεσταρισμένοι ή όχι, μασκοφόροι και λοιποί.
    Δάσκαλε ευχαριστούμε και για τα καιρικά μαθήματα!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαφωτιστικότατος δάσκαλε.Οσο για τη εβδομάδα που έρχεται η ζέστη φαίνεται να είναι έντονη .Τώρα όσον αφορά από εκεί και πέρα βλέπω ότι ο Ιούνιος θα μπει με έντονη αστάθεια βέβαια είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή πρόγνωση.χρηστος από Οθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή