Τραγωδία στην Κίνα!

Χαλάζι, παγωμένη βροχή και σφοδροί άνεμοι χτύπησαν χθες δρομείς που ελάμβαναν μέρος σε έναν υπερμαραθώνιο 100 χιλιομέτρων σε ορεινό έδαφος κοντά στην πόλη Μπαϊγίν της επαρχίας Γκανσού της βόρειας Κίνας. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: είκοσι ένας αθλητές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.


«Περίπου το μεσημέρι, το τμήμα μεγάλου υψομέτρου του αγώνα επηρεάστηκε ξαφνικά από καταστροφικές καιρικές συνθήκες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χαλάζι, παγωμένη βροχή και σφοδροί άνεμοι ενέσκηψαν στην περιοχή, όπου παρατηρήθηκε απότομη πτώση της θερμοκρασίας» δήλωσε ο δήμαρχος της Μπαϊγίν. Ο αγώνας φυσικά διακόπηκε και διασώστες έσπευσαν αμέσως στην περιοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στο ορεινό έδαφος μειώθηκαν περαιτέρω τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, καθιστώντας την αναζήτηση και τη διάσωση των αθλητών δυσκολότερη.

Οι προβλέψεις των συναδέλφων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας (CMA), την οποία είχα την τύχη να επισκεφθώ πριν από κάποια χρόνια, ήταν επιτυχείς, αλλά στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει θυμός γιατί οι αξιωματούχοι δεν είχαν καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης των κακών καιρικών συνθηκών. Στο ίδιο έργο θεατές σε Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο!

Καλημέρα, φίλοι μου!

18 σχόλια:

  1. Πολύ θλιβερό.Ναι δασκαλε,αλλά το 2003 στο Σαρωνικό σε κάτι παρεμφερές οι εδώ αξιωματούχοι σας άκουσαν,ευτυχώς!!Καλημέρα.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κλιματική αλλαγή θα είναι η νέα πρόκληση από εδώ και πέρα είδη τα σημάδια τα βλέπουμε και στη χώρα μας . Χρήστος από την καλοκαιρινή και ξερή Όθρυ καθώς έχει να βρέξει δύο μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγνοώντας το υψόμετρο αυτής της περιοχής θεωρώ ότι το μόνο που φταίει είναι το ανθρώπινο θράσσος τπτ άλλο...το να στήσεις εναν υπερμαραθώνιο σε μια περιοχή που είναι ο ορισμός του τραχύ ηπειρωτικού κλίματος είναι απλα ανθρώπινο θράσσος...τα κάνουμε και εμείς με τον Ολυμπο και αν θυμάμαι καλά στην ορεινή Ροδόπη αγνοώντας τις καταιγίδες που μπορεί να αναπτυχθούν....καλοί οι υπερμαραθώνιοι κλπ αλλά να το μαζευουμε σιγά σιγά..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοίβος Παπαδόπουλος23 Μαΐου 2021 στις 1:06 μ.μ.

    Το τραγικό αυτό συμβάν μου κάνει τρομερή εντύπωση! Προφανώς θα είχε προβλεφθεί... Στα δικά μας τώρα. Οι καιρικές συνθήκες λίγο πριν την πυρκαγιά στην περιοχή του Αλεποχωριου (μαίστρος στον Κορινθιακό πολύ έντονος συνήθως τον Μάιο και απόλυτα προβλέψιμος), γιατί δεν έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τις αρχές; Και δεν εννοώ το κράτος γενικά. Οι τοπικοί παράγοντες (δήμοι κλπ) δεν θα έπρεπε να παίρνουν μέτρα αφού θεωρητικά γνωρίζουν τις ακραίες συνθήκες που δημιουργεί ο μαΐστρος σε αυτή την περιοχή του Κορινθιακού; Μάλλον είμαι φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φοίβε,
      Έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν η πολιτική προστασία πολύδιαφημίζει την οργανωτικότητα την αξιοπιστία και τη λειτουργικότητας της και συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά... φωτιές θα συμβαίνουν όπως και πλημμύρες αλλά αν την προλάβεις στην αρχή θα περιοριστεί η επέκταση. Όπως εφημερεύουν τα νοσοκομεία έτσι πρέπει να εφημερεύουν οι πυροσβέστες μας στις περιοχές με ισχυρούς ανέμους που προβλέπονται με ακρίβεια από την ΕΜΥ.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  5. Σοβαροί και υπεύθυνοι επιστήμονες πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, ο καθένας στον τομέα του και αυτό είναι εύκολο να το δει ο καθείς από εμάς,αυτιά για να ακούσουν δεν ξέρω αν υπάρχουν και πολύ περισσότερο άνθρωποι με πυγμή για να δράσουν οπότε και όταν χρειαστεί,γι αυτο καλύτερα να προστατεύσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας και όλους όσους αγαπάμε στα δύσκολα χρόνια που φαίνονται ότι έρχονται.
    Σας χαιρετώ από την πόλη του Βόλου και του όμορφου Παγασητικου κόλπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας έγινε η καρδιά περιβόλι με αυτό που διαβάσαμε. Δυστυχώς δυσάρεστες ειδήσεις,απο τις πολλές που ακούμε το τελευταίο διάστημα. Για να αλλάξουμε λίγο το κλίμα σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αμερικανός μετεωρολόγος Έντουαρντ Λορεντζ που ανέπτυξε τη θεωρία του χάους και εισήγαγε τον όρο, το σύνδρομο της πεταλούδας! Δάσκαλε αν έχεις διάθεση θα θέλαμε να μας πεις μερικά πράγματα για αυτές τις θεωρίες. Καλησπέρα σε όλους από καλοκαιρινή σήμερα Θεσπρωτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έρχονται νερά Ιουνίου. Στις επάλξεις λοιπόν. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστουμε τον "Φτωχούλη του Θεού"για το χαρμόσυνο νέο.Λες να είναι οι "μουσώνες"που είχε αναφέρει πριν λίγο καιρό ένας φίλος?!(νομίζω ο Χρηστος Παπαηλίας).--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως το accuweather εκτιμά ξηρό και θερμό το καλοκαίρι! Και δεν πέφτει έξω στη γενική του εκτίμηση!

      Διαγραφή
  9. Καραβατακης Αντώνιος24 Μαΐου 2021 στις 1:52 π.μ.

    Πολύ άσχημα νέα,να χαθούν τόσες ψυχές. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε,να λαμβάνουν χώρα όλο κ ποιο συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα.Το Σεπτέμβριο του 20 είχαμε ανεμοστρόβιλους στο νησί,κ προχθές πάλι τα ίδια.Κυριε ζιακοπουλε,πως είναι δυνατόν τέτοιοι άνεμοι,να σαρώσουν ολόκληρο το νησί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαράδεκτο που έγιναν οι αγώνες ενώ είχαν προβλέψει για κακοκαιρία σε αυτήν την περιοχή.Μου θυμίζει περιπτώσεις που γίνονται αγώνες ματς όταν πέφτουν κεραυνοί που μάλιστα εξαιτίας αυτών έγινε η αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καμία αξιόλογη διαφορά θερμοκρασίας δεν συνάντησα στον γυρισμό μου απο Βόλο εχθές το βράδυ,εκτός από μια μικρή κοντά στην θάλασσα.
    Ακόμη και στην περιοχή μου που φυσούσε πολύ δυνατά ο άνεμος ήταν ζεστός.
    Ίδια εικόνα υπήρχε και το πρωί με την θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 16-18 βαθμούς στα υψώματα και στους 13-15 στον κάμπο.
    Μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει και το θέρος νωρίτερα από καθε άλλη χρονιά,οπότε τα λόγια περισσεύουν.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βαρετοκαιρίας συνέχεια λοιπόν.
    Όσοι βιάστηκαν να πουν για νερά το επόμενο διάστημα μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν.
    Κάποιες ψευτοαστάθειες που θα εκδηλωθούν στα πιό βόρεια κ βορειοδυτικά τμήματα δε μού λένε κάτι αυτήν την εποχή που η τοπικότητα είναι στο ζενίθ.
    Η ανομβρία σπάει κόκαλα κ τα έχουμε ξανά πει ότι εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να περιμένουμε το Σεπτέμβρη για να μη πω Οκτώβρη για να δούμε οργανωμένες βροχές στη χώρα κ ιδιαίτερα στα κεντρικά ανατολικά κ νότια.
    Δυστυχώς λοιπόν βροχές αξιόλογες κ γενικευμένες γιοκ για μεγάλο διάστημα ακόμα.
    Καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι με την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απορώ πως υπάρχει φέτος αυτή η έλλειψη θερμικών μαγιάτικων ασταθειών.Είναι σαν να λείπει ο Μάρτης από την σαρακοστή.Δεν θυμάμαι πότε άλλοτε στα χρονικά να έχει ξανακάνει τέτοιο πράγμα.Πρέπει να συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια.

      Διαγραφή
  13. Ξεπέρασε τούς 36β τοπικά η Τ σήμερα στα ανατολικά ηπειρωτικά ενώ κ στην περιοχή μού σε σχέση με χθες είχαμε αισθητή άνοδο με 33,5β μέγιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είπα και γω......!!.Η ανάρτηση του Φώτη ορίζεται ως "η εις το εναντίον μεταβολή" στην αρχαία τραγωδία!.-----------------Π.Α.

    Υ.γ. Πάντως καλόκαρδε άγιε της Ασίζης,προστάτη των πτωχών και ανύδρων,ο λόγος Σου μας χόρτασε.......-------.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή