Η θεωρία των αιφνίδιων μεταβολών του κλίματος

Μεταβολή της θερμοκρασίας της Γης τα τελευταία 20.000 χρόνια.
Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας.

Η φράση: «η φύση δεν κάνει άλματα» (natura non facit saltum) είναι ένα απόφθεγμα των περιβαλλοντικών φιλοσοφιών από τον καιρό του Αριστοτέλη. Εμφανίζεται ως αξίωμα στις εργασίες των μεγάλων μαθηματικών Λάιμπνιτς και Νεύτωνα, οι οποίοι το 17ο αιώνα εφεύραν τον απειροστικό λογισμό, και βρίσκεται στον πυρήνα της θεωρίας του Δαρβίνου που διατυπώθηκε δύο αιώνες αργότερα. Ορισμένοι έχουν την άποψη ότι και στο κλίμα η φύση δεν κάνει άλματα, αλλά η κλιματολογική ιστορία της γης, που έρχεται σιγά-σιγά στο φως, δείχνει ότι το κλίμα τείνει να μεταβάλλεται απότομα και όχι σταδιακά προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές μεταβολές. Στα όσα ακολουθούν θα εξετάσουμε την υπόθεση αυτή που είναι πιθανό να απασχολήσει σοβαρά την επιστημονική κοινότητα τα χρόνια που έρχονται.


Στις αιφνίδιες κλιματικές αλλαγές, δηλαδή στις αλλαγές του κλίματος που συμβαίνουν σε σχετικά μικρές χρονικές περιόδους, όπως π.χ. είναι η δεκαετία ή η εικοσαετία, αποδίδουν πολλοί την εξαφάνιση πολλών από τους πρώτους μεγάλους πολιτισμούς της γης. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων πυρήνων πάγου που εξορύχθηκαν από τον παγετώνα της Γροιλανδίας το 1992. Όπως ανακοίνωσαν το 1993 οι Αμερικανοί Κέντρικ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Άλεϊ και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην εξόρυξη και τη μελέτη του πάγου της Γροιλανδίας, οι αλλαγές του κλίματος τα τελευταία 100.000 χρόνια ήταν πολλές και απότομες. Ειδικότερα, η μετάβαση από τη Νεότερη Δρυάδα στο Ολόκαινο έμοιαζε να είχε συμβεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ετών.

Αναζητώντας τα αίτια των αιφνίδιων κλιματικών αλλαγών, είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς ότι σε αυτά περιλαμβάνονται οι σχετικά αργές μεταβολές των φυσικών στοιχείων του κλίματος, όπως είναι: τα λεγόμενα «τροχιακά» της γης, η ηλιακή ακτινοβολία και η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν αποκλείονται οι αλλαγές της ωκεάνιας κυκλοφορίας και η έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Πολλοί έχουν την άποψη ότι το κλίμα αντιδρά με πολύπλοκο και εκπληκτικό τρόπο και μια αιφνίδια αλλαγή, λόγω οποιασδήποτε επιβολής (φυσικής ή ανθρωπογενούς), γίνεται αντιληπτή ως η κορύφωση μιας προοδευτικής επιτάχυνσης του ρυθμού των γεγονότων η οποία τελικά οδηγεί στην αναδιοργάνωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Με άλλα λόγια, το κλιματικό σύστημα της γης δεν ανταποκρίνεται άμεσα στις εξωτερικές επιβολές, αλλά όταν μετά από χαοτικές διαδικασίες έρχεται η αντίδραση, αλλάζουν τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τα οποία καθορίζουν την κατανομή και τη συχνότητα του υετού στις διάφορες περιοχές του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο εξηγούνται οι απότομες αυξομειώσεις του πάχους του χιονιού που παρατηρούνται στους πυρήνες του πάγου.

Με τις σημερινές μας γνώσεις δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τις αιφνίδιες κλιματικές αλλαγές, αλλά δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε. Η θερμότητα που συσσωρεύεται στον πλανήτη κάθε άλλο παρά εγγυάται τη σταθερότητα του κλίματός του. Ορισμένοι μάλιστα ερευνητές έχουν την άποψη ότι οι θετικές αναδράσεις που δημιουργούνται κυρίως με το λιώσιμο του πάγου και την απόψυξη του μονίμως παγωμένου εδάφους των πολικών περιοχών είναι πιθανό να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας και να βιώσουμε μεγάλες και απότομες κλιματικές αλλαγές πολύ νωρίτερα του αναμενομένου.

Η Αμερικανίδα Κλιματολόγος Τζούλια Κόουλ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ερευνώντας τις απότομες μεταβολές του κλίματος των τελευταίων δεκαετιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 1976 και το 1998 ήταν έτη ορόσημα. Καθένα από αυτά τα δύο χρόνια, που η Τζούλια Κόουλ τα ονομάζει «μαγικές πύλες», ήταν η απαρχή περιόδων εμφάνισης ασυνήθιστων φαινομένων στον πλανήτη. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει, το 1976 σηματοδότησε μία ξαφνική αλλά σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού Ωκεανού στην περιοχή των νησιών Κιριμπάτι κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου και μία μείωση κατά 0,8% της αλατότητας των νερών στην ίδια περιοχή. Η αιτία των παραπάνω γεγονότων είναι πιθανό να συνδέεται με την κλιματική αναστάτωση που άρχισε το 1976 και οφειλόταν στην αλλαγή φάσης της Δεκαετούς Ταλάντωσης του Ειρηνικού. Το 1998, που από πολλούς ερευνητές έχει χαρακτηριστεί σαν «η χρονιά που ο κόσμος άρπαξε φωτιά», ήταν σε πλανητικό επίπεδο η θερμότερη χρονιά, τουλάχιστον των τελευταίων 150 ετών. Το αίτιο αποδίδεται στο πιο ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο των τελευταίων δεκαετιών που παρατηρήθηκε εκείνη τη χρονιά και είχε τρομερές επιπτώσεις στον καιρό και το κλίμα πολλών περιοχών της γης (Από τον τόμο ΙΙ της τριλογίας ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ).

10 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό! Δίνει ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης, καθώς ο πλανήτης έχει βιώσει θερμότερες περιόδους από αυτήν που ζούμε. Δίνει όμως και επιχειρήματα στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι στις θερμές περιόδους άκμασε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Στη Μεσοποταμία και τη Μεσόγειο πριν 2.000 χρόνια, οι Βίκινγκς έφτασαν στη Γροιλανδία - και σύμφωνα και με μία εκδοχή και στη Βόρεια Αμερική - κατά τη θερμή μεσαιωνική περίοδο, ενώ έκρηξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογικής προόδου σημειώθηκε στη σύγχρονη θερμή εποχή.

    Από την άλλη, βέβαια, αυτή η αλματώδης ανάπτυξη χωρίς φρένο δεν είναι καλή. Για τον πλανήτη, καθώς θα εξαντληθούν κάποια στιγμή οι φυσικοί πόροι του και κατ' επέκταση και για τον άνθρωπο. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν έχουμε μέτρο, όμως. Κάτι που αποδείχτηκε για παράδειγμα στο Θυμάρι, όπου γέμισαν οι δρόμοι γύρω από τους κάδους σκουπίδια. Ναι, λόγω των εορταστικών ημερών δεν έστειλαν απορριμματοφόρα να τα μαζέψουν, όμως, θα μπορούσαν και οι παραθεριστές να κρατήσουν τα σκουπίδια για 1-2 μέρες σπίτι τους, μέχρι να αρχίσει και πάλι η αποκομιδή τους.

    Τουλάχιστον, δρόσισε με το βοριαδάκι, όπως είχε επισημάνει από χθες ο κ. Ζιακόπουλος, χωρίς να χαθεί η καλοκαιρινή αίσθηση. Όσο για την αίσθηση στη θάλασσα ήταν παντού δροσερά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που ένιωθες ζεστά τα νερά στην επιφάνεια και σχεδόν παγωμένα, ακόμα και σε βάθος μόλις 4-5μ. στον πυθμένα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε ρωτήσω κάτι Βαγγέλη? Όταν βουτάς φοράς ειδική στολή ή είσαι μόνο με μαγιό? Ρωτάω γιατί έχεις πει ότι βγάζεις και φωτογραφίες στο βυθό. Αυτό για να γίνει δε θέλει και τον κατάλληλο εξοπλισμό?

      Διαγραφή
    2. Όχι, δεν έχω στολή. Στα ρηχά βγάζω τις φωτογραφίες, δηλαδή, το πολύ μέχρι 10 μέτρα βάθος και τις περισσότερες από την επιφάνεια ή τα μεσόνερα, ενώ η μηχανή που έχω τώρα είναι αξίας 20 ευρώ. Παλιότερα είχα και καλύτερες των 40-50 ευρώ. Ούτε αναπνευστήρα έχω, μόνο τη μάσκα. Στολή χρειάζονται - πέρα από τους επαγγελματίες δύτες - οι ψαροτουφεκάδες που κατεβαίνουν ως και 45 μέτρα βάθος, επειδή τα νερά εκεί είναι πιο κρύα από την επιφάνεια, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη πίεση. Νομίζω είναι 1 ατμόσφαιρα μέχρι τα 10 μέτρα, 2 μέχρι τα 20 κ.λ.π.

      Μετά τα 10 μέτρα είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να καταδυθείς, διότι πρέπει να κάνεις εξισώσεις και στην κάθοδο και στην άνοδο, ακόμα και αν είσαι δύτης με μπουκάλες. Από αυτή την άποψη, θαυμάζω τους ψαροτουφεκάδες για την ικανότητα που έχουν, να κατεβαίνουν με μόνο μία ανάσα τόσο βαθιά, σταματώντας κιόλας για να κάνουν τις εξισώσεις σε διάφορα βάθη. Από την άλλη λυπάμαι, όμως, τα πλάσματα της θάλασσας που σκοτώνουν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Σύμφωνα με το meteo.gr, ο Απρίλιος ήταν ψυχρότερος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατά 1 ως 2 βαθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας (2010-2019). Εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη, όπου η θερμοκρασία ήταν κατά μισό βαθμό περίπου υψηλότερη από τις μέσες τιμές της παραπάνω περιόδου. Με βάση τη διόρθωση εξηγείται, λοιπόν, η ζέστη που κάνει τώρα στις αρχές του Μάη.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια κύριε Ζιακόπουλε είναι πραγματικά ωραίο αυτά που σκεφτόμαστε(αν και από την ανίθετη μεριά) να υποτυπώνονται με επιστημονικό τρόπο,από όσο σας έχω παρακολουθήσει από αυτό το blog έχω την άισθηση ότι είσθε πεπεισμένος ότι κάποια στιγμή το κλίμα θα εκφρασθεί με τρόπο που δεν το περιμένουμε..έτσι π.χ. το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια κλπ....που ξέρουμε δεν μπορεί να εξηγήσει τον "ΙΑΝΟ' ας πούμε...¨θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη χειμωνιάτικη Στοκχόλμη .Χιονόνερο και αέρας το σημερινό σκηνικό του καιρού .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τη διαγραφόμενη μεταβολή του κλίματος επι το θερμότερον και τις συνέπειες αυτής έχουν προεξοφλήσει κάποιοι,άτομα-συλλογικότητες-κράτη,και,αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις,έχουν στην ατζέντα τους σενάρια για μεγάλες μπίζνες σε διάφορους τομείς,εξορύξεις-μεταφορές κ.λ. π..Ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή μας οι κινήσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν και την παράμετρο του κλίματος......-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι ψιχάλα στην Καλαμαριά, μοσχοβόλησε ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Άξιον εστί το χώμα που ανεβάζει μιάν οσμή......"Ο.Ελύτης.Καλημέρα Χήστο,καλημέρα σε όλους.Ο εμβολιασμός εδώ καλά κρατεί΄.Οι περισσότεροι στην ψιχάλα κρατούσαν ομπρέλα!.----Π.Α.

      Διαγραφή