Καιρός για... μάθημα!

 


Γιατί τα μοντέλα είναι εξαιρετικά φειδωλά στον υετό του επόμενου διημέρου (Πέμπτη - Παρασκευή, 20 - 21/5) στη Δυτική Ελλάδα, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την κεντροδυτική Μακεδονία;

23 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω την απάντηση και δεν μου κάνει εντύπωση επίσης.Μη χειρότερα φέτος...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αλήθεια είναι πως δείχνουν τον υετό να φτάνει ισχυρός μέχρι τα Βαλκάνια αμέσως λίγο πιο πάνω από τα σύνορα μας και μετά τον κρατούν μόνο για τα θαλάσσια και ηπειρωτικά ΒΑκά μας.Ασχολούμαι τόσα χρόνια με τον καιρό αλλά οι γνώσεις μου δεν με καλύπτουν και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δείχνουν τουλάχιστον στην Πίνδο μεσημεριανή αστάθεια οπότε εδώ θέλουμε τα φώτα σας. Σκέφτομαι όμως ότι δεν υπάρχει αποκοπή σε ψυχρή λίμνη και οργάνωση στη διαταραχή στα μέρη μας, σκεπτόμενοι ότι θα υπάρχει και ένα σχετικά ισχυρό ξηρικό Β-ΒΔ ρεύμα το οποίο θα δρα αρνητικά για την οργάνωση της θερμικής αστάθειας. Επίσης, παρατηρώ στους χάρτες απουσία συγκλίσεων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει σταδιακά σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας χωρίς κάποια οργάνωση υπό το ίδιο πρίσμα που αποδεικνύει ακόμα περισσότερο την απορία οργάνωσης. Από εκεί και μετά δεν γνωρίζω. Δάσκαλε ελπίζω να παίρνω καλό βαθμό!
    Μάριος Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα ανοιχτά λοιπόν για να δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δάσκαλε η παράδοση λέει ότι δεν πρέπει να βρέξει του Αγίου Κωνσταντινου για να μείνει το λουλούδι στην ελιά. Ο πατέρας μου και όλοι οι αγρότες λένε ότι αν βρέξει αυτή τη μέρα πάει στραφι όλη η σοδειά της ελιάς για τον επερχόμενο χειμώνα. Αυτή είναι η μεταφυσικη μου εκτίμηση με λίγη δόση χιουμορ τώρα επιστημονικά περιμένω να ακούσω τα υπόλοιπα παιδιά και φυσικά και τη δική σου εμπεριστατωμενη άποψη! Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε καλησπέρα... Μου μοιάζει σαν τις ανατολικοπροσυμενες ψυχρές εισβολές... ΌΣΟ πλησιάζει η διαταραχή τόσο τα μοντέλα εκμηδενιζουν τον υετο... Ίσως ενεργοποιηθεί το AEGEAN effect για υετο χειμερινης υφής???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Διότι δεν δημιουργήται κυκλογέννηση στο ιόνιο για να σαρώσει η διαταραχή ολόκληρη την χώρα.Το μόνο που θα γίνει είναι ένα γρήγορο πέρασμα ψυχρών αερίων μαζών που θα έρθουν σε σύγκρουση με τις θερμές της ηπειρωτικής τουρκίας και λόγω αυτής της σύγκλισης θα βρέξει στην βορειοανατολική χώρα.Το πέτυχα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε τώρα μόλις διάβασα το άρθρο σας λόγω έλλειψης χρόνου.
    Μάλλον κάτι έχει να κάνει με την ορμή τού Jet stream κ την εξασθένιση τού συστήματος κατηφορίζοντας νοτιότερα βρίσκονται τα ηπειρωτικά κ χωρίς υγρασία τμήματα αλλά ταυτόχρονα την ενίσχυση τού στο ΒΑ Αιγαίο λόγω τού υγρού στοιχείου.
    Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για μελέτη καθώς ο χρόνος μού αυτό το διάστημα είναι πολύ περιορισμένος.
    Θα περιμένουμε την απάντηση δάσκαλε γιατί κάτι πιό ουσιώδης δε βρίσκω αυτή τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aκολουθώντας ενα δικο σας μαθημα στην "μηδεία" παρατήρησα τους ανέμους στα 700hpa ενώ λοιπόν στις περιοχές που λέτε οι άνεμοι είναι βορειοδυτικοί έως δυτικοις δλδ στεγνοί....από ανατολική μακεδονία και ανατολικότερα γίνονται νοτιοδυτικοί...δλδ φερνουν υγρασία από την θάλασσα...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως στον μεγάλο χιόνια του Φεβρουαρίου στην μύδια όντως μου κάνει εντύπωση το ότι ο επιφανειακός εδώ που μένω εγώ στην Πεύκη Αττικής ήταν βορειοδυτικός έριξε πάρα πολύ χιόνι με βορειοδυτικό επιφανειακό βέβαια υπήρχε και κυκλώνω γένεση υπήρχε δηλαδή το δυναμικό αίτιο

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα!
    Μέχρι τρεις μέρες πριν έδιναν πολλές βροχές στη Θεσσαλονίκη. Τώρα τις έχουν εξαφανίσει. Για να απαντήσω σοβαρά στην ερώτηση δεν έχω τις γνώσεις.
    Τον Μάη παραδοσιακά στη βόρεια Ελλάδα έχουμε αστάθεια και μπορεί να βρέξει ανα πάσα στιγμή και μέρα, είναι ο κανόνας. Μέχρι στιγμης φέτος δεν έχει πέσει στάλα παρά μόνο το προηγούμενο Σάββατο είχε λίγη αστάθεια και σχετικά δροσερές θερμοκρασίες. Οπότε κι έκανε σχετική κακοκαιρία σε αρκετά μέρη. Αναμένω να μας διαφωτίσετε.
    Και βασικά τα μοντέλα δεν δίνουν υετό.. υπάρχει περίπτωση όμως να έχουμε αρκετό υετό;
    Καλό βράδυ
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως λόγω βοριάδων που είναι ξηροί αυτη την περίοδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και από ότι βλέπω δυστυχώς από την ερχόμενη Τετάρτη βαράει 40άρια ο υδράργυρος αν επαληθευτούν οι μακροπρόθεσμες βλέπω φέτος δυστυχώς παρότι το aquawhether δεν μας κατατάσσει στη μακροπρόθεσμη του στην πιο καυτή γωνιά της Ευρώπης τουναντίον πιο πολύ δείχνει να την πληρώνουν οι Ιταλοί και τα δυτικά Βαλκάνια εγώ βλέπω ότι μπαίνει το καλοκαίρι με πολύ άγριες διαθέσεις φέτος τη γνώμη σας παρακαλώ δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η παρατήρηση πιο πάνω του φίλου ανωνύμου περί ελλειψης κυκλογένεσης στα δυτικά, φαίνεται λογική,συναινούντος και του εμπείρου Χρήστου Σιμούλη.Δάσκαλε στην περίπτωση αυτή δεν είχε πιθανότητες κυκλογενετικής "διεγέρσεως" ο κόλπος της Γένοβας με τις συνακόλουθες συνέπειες?---------Π.Α.
    Υ.γ.Παρακαλω την συγκατάβασή σας........Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πράγματα δε νομίζω να είναι τόσο απλά φίλε Πέτρο κ λοιποί φίλοι.
      Εννοείτε πως το Ιόνιο παίζει το ρόλο τού αλλά αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι.
      Ο δάσκαλος θα μας διαφωτίσει περί τροχιών κ ταχύτητες αεροχειμάρρων κ το ρόλο τού ΒΑ Αιγαίου καθώς το σύστημα περνάει ξυστά από εκεί.
      Όσο για τα σημερινά στα ανατολικά κ την Κορινθία τι να πει κανείς?
      Μάη μήνα κ οι καταβάτες κ θερμοί δυτικοί άνεμοι δημιούργησαν από τώρα πυρκαγιές ενώ βροχή αξιόλογη δε φαίνεται ούτε με τηλεσκόπιο!
      Πραγματικά θλίψης...
      Καλό κουράγιο κ καλή συνέχεια από το αρκετά δροσερό Αγρίνιο.

      Διαγραφή
  13. χμμμ και να προσθέσω ότι στην κεντροδυτική μακεδονία...αλλά και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα φυσικά και απουσιάζει η οποιαδήποτε ανατολική διευθυνση για συγκλίσεις..κλπ...για την δυτική ισχύει το ίδιο....καθώς δεν σκάβει το Ιόνιο..οπως λεέι και ο φίλος περί κυκλογέννεσης στο Ιόνιο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας είναι καλά η ανύψωση του τροπικού αεροχείμαρου που γενικά τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να κινείται πιο βόρεια. Για μένα αυτή η "λάθος" θέση του οφείλεται στη κλιματική αλλαγη και θα είναι ο λόγος για τις ξηρασίες των επόμενων δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχώς εδώ στη Οθρυ και όχιμονο έχει να βρέξει δύο μήνες.Εδω και μέρες επικρατεί ένας δυτικός άνεμος (λυβας)που έχει ξεράνει τα πάντα.Περειμενω τον δάσκαλο να δώσει απάντηση γιατί εγώ δεν μπορώ να δώσω εξήγηση.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα δασκαλε. Πιστευω πως δεν δινουν αρκετο υετο στην ηπειρωτικη χωρα, διοτι το χαμηλο περναει αρκετα βορεια και βαθαινει μεσα στο αιγαιο. Επισης το μετωπο κακοκαιριας οπως φαινεται απο τους χαρτες επιφανειας, το νοτιο τμημα του αγγιζει με το ζορι την βορεια χωρα. Τελος η συγκλιση που θα βγει, δεν θα ακουμπησει τα ανατολικα ηπειρωτικα διοτι φαινεται να βγαινει αρκετα ανατολικα ξεκικωντας απο το τριτο ποδι της χαλκιδικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτή τη στιγμή η θάλασσα στην κυριολεξία έχει γίνει άσπρη.Ο ΒΔ ξεσπά πάνω μας με όλη του την οργή και δεν εξευμενίζεται με τίποτα.Ο "στρατηγός άνεμος".......!.
    Οσον αφορά στο ερώτημα του δασκάλου,μια κουβέντα είπα.Επί του θέματος έχω επίγνωση των ορίων μου...........--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι κάπνα ην τιυτη στην Αθήνα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή