Στο παρά πέντε θυμάται τις αστάθειες και τις δροσούλες!

Τοπίο στα ορεινά της Άρτας. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με όμβρους και καταιγίδες βασικά τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι ή και ισχυρούς ανέμους. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και στη Β-ΒΑ Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Το Σάββατο (29/5), δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Καρπάθιο Πέλαγος) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς. 

Την Κυριακή (30/5), αναμένονται αρκετές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα ηπειρωτικά κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τη Δευτέρα (31/5), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

 

12 σχόλια:

  1. Επιτέλους βροχές από εβδομάδα . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζουμε να δούμε βροχές και στην Βοιωτία την επόμενη εβδομάδα που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε με την εναρξη της καλοκαιρινής αστάθειας εδω΄στα βόρεια λαμβάνω την τιμή να αναπτυξω στον φιλόξενο χώρο σας την σχ'εση του καιρού και των αγριων μανιταριών που ας σημειωθεί στα βορεια ορεινα βγαίνουν καλοκαίρι φθινόπωρο,για οσους τώρα δεν γνωρίζουν μιλάμε για μοναδικές γευσεις μεταξύ φουντουκιού και συκωτιού...Λοιπόν έχουμε και λέμε
    α)Για να βγουν μανιτάρια κατ αρχήν θελουμε βροχή η μάλλον πάρα πολλή βροχή εμπειρικά μπορώ να πω ότι θέλουμε τουλάχιστον 50 χιλιοστά μέσα σε ένα διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.
    β)Αν πληρωθεί η μία προυπόθεση ακολουθεί ενα διάστημα 13 έως 14 ημερών μεχρι να ενεργοποιηθουν τα μυκήλια(κάτι σαν ιστος κατω απο το υπέδαφος ) και να αρχίσει η καρποφορία των μανιταριών.Σε αυτο το διάστημα ομως δεν πρέπει
    1)Η ελαχιστη θερμοκρασία να πέσει κάτω απο τους 8 βαθμούς, βασικά μεταξύ 8 με 12 βγαινουν κανθαρέλες και απο 12 και πάνω οι μοναδικοί βωλίτες.Η μέγιστη να μην ξεπεράσει τους 33 και πανω καθώς σε αυτην την περίπτωση θα έχουμε μια συντομη και ελάχιστη καρποφορία κυρίως καισαρικών.
    2)Αντίστοιχα η ένταση του ανέμου δεν πρεπει να ξεπερνα τα 4 μ3 5 μποφώρ(μιλάμε παντα από βορειες διευθυνσεις καθως ο νοτιάς ειναι υγρός και τον θέλουμε)
    Εφόσον δε πληρωθούν οι παραπάνω προυποθέσεις σε 14 μερες θα μαζεύουμε μανιτάρια ,από τους χάρτες τωρα υετου και θερμοκρασίας το συμπερασμα ειναι ότι το βέρμιο το πάικο τα ορεινα των Σερρών και ίσως η ορεινή Χαλκιδικά θα εγκαινιάσουν την φετινή σεζόν ,Για εμάς στην Δυτικη Μακεδονία πάλι εχουμε να αντιμετωπισουμε το κρύο και οτι ο ογκος των φαινομένω δεν αφορά εμάς."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους,καλησπέρα δάσκαλε.
    Όντως κ με τα τελευταία βραδινά τρεξίματα συνεχίζει η τάση πού θέλει να μπαίνει ο Ιούνιος με αρκετή αστάθεια αλλά κ έντονη ψύχρα κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια.
    Είναι λίγο σπάνιο να βλέπεις αρχές Ιουνίου τη θερμοκρασία στη χώρα μας στα 850hPa κάτω ακόμη κ από τούς 9β.
    Εδώ που τα λέμε ήταν αναμενόμενο μετά από έναν τόσο θερμό Μάη για όλη τη χώρα κ κυρίως για τα ανατολικά κ νότια.
    Αυτό που εγώ έχω συμπεράνει κ θεωρώ ότι έχει κλειδώσει είναι η έντονη δροσιά το επόμενο διάστημα κ ιδιαίτερα αρχές τού Ιουνίου.
    Το ανεξάρτητο στροβιλιζόμενο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων από την Κυριακή κ μετά θα είναι ικανό μαζί με την κάθοδο των πιό ψυχρών αερίων μαζών να πυροδοτήσουν έντονη αστάθεια όχι μόνο σε ηπειρωτικά αλλά κ σε νησιωτικά τμήματα τού Ιονίου κ τού βορείου Αιγαίου.
    Το ζητούμενο όμως είναι αν τελικά θα μπορέσουν να βραχούν καλά κ να ξεδιψάσουν πολλές περιοχές από Θεσσαλία κ κάτω κ όχι αν θα βγάλει αστάθεια στα βόρεια που ούτως ή άλλως τέτοια εποχή την βγάζει.
    Ένα ρεζουμέ των μοντέλων αποδεικνύει τη μεγάλη ρευστότητα της κατάστασης στο θέμα της εκδήλωσης η όχι κ κυρίως της διάρκειας κ της έντασης των βροχών σε αυτές τις περιοχές.
    Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τα μεγάλα λόγια γιατί το πρόβλημα της ανομβρίας είναι μεγάλο κ δε λύνεται έτσι απλά με λόγια.
    Μακάρι στα επόμενα τρεξίματα να φανεί κάποια δημιουργία ψυχρής λίμνης που θα εγκλωβιστεί στα νότια Βαλκάνια κ την περιοχή μας χαρίζοντας μας άφθονες καθημερινού τύπου μπόρες κ βροχές σε πολλές περιοχές κ όχι μόνο στα βόρεια.
    Αναμένουμε λοιπόν.
    Η σχετική ψύχρα θεωρώ ότι έχει κλειδώσει.
    Καλό βράδυ από την ήδη πολύ δροσερή Αιτωλοακαρνία σήμερα(ΔΒΔυτικος άνεμος είναι αυτός!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντώνιος Καραβατακης28 Μαΐου 2021 στις 4:39 μ.μ.

    Κάλιο αργά παρά ποτέ!Το πρωί είχαμε αρκετή συννεφιά, Μυτιλήνη,24 βαθμοί κελσίου αυτή την στιγμή κ ηλιοφάνεια.Καλο σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντώνιος Καραβατακης28 Μαΐου 2021 στις 4:41 μ.μ.

    Κάλιο αργά παρά ποτέ, συννεφιά Μυτιλήνη,το πρωί,24 βαθμοί κελσίου αυτή την στιγμή, καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατώτερη των περιστάσεων τελικά την επόμενη εβδομάδα η έντονη αστάθεια από Στερεά κ κάτω.
    Λίγα πράγματα κ πάλι, δυστυχώς.
    Να δούμε στη συνέχεια όπου το ενδιαφέρον διατηρείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πήραμε και φωτιά σήμερα.Έχει μείνει το χαλάζι και ο σεισμός.Αφού όμως επέζησα του άστρα,έχει ο θεός...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την Δευτέρα αστάθειες στα ηπειρωτικά.
    Πάντως πλάκα πλάκα φεύγει ένας μήνας άνομβρος και κατάξερος λες και βρισκόμαστε στην Αίγυπτο ενώ χαρακτηρίζεται ως ένας κατεξοχήν μήνας με τις περισσότερες αστάθειες.
    Πραγματικά έσπασε το ρεκόρ.Καμμία σχέση με την φήμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ένα ίχνος αστάθειας στην Αττική. Πέρασε όλη η Άνοιξη χωρίς να ακουμπήσει και ειλικρινά δεν θυμάμαι άλλη φορά να μην έχουμε δει ούτε μια φορά απογευματινή αστάθεια. Ίσως κάνω λάθος βέβαια, καθώς το μνημονικό μου δεν πάει πολύ πίσω και άλλο... ντοκουμέντο δεν υπάρχει. Πάντως, ευχάριστη η καλοκαιρία αλλά έχει κι ένα μέτρο. Λίγο να βραχούμε ρε παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καθε χρόνο τέτοια μέρα οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για το "μεγάλο επίτευγμα" της άλωσης της Πόλης."Πόρνη η Πόλη,περίμενε ένα μακελάρη,περίμενε τον Τούρκο να την πάρει" (Κωστής Παλαμάς).Η υπέρτατη και αυτοπροαίρετη θυσία του ηρωικού και υψηλόφρονα ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΌΓΟΥ αποτέλεσε την εθνική ιδεολογική "κιβωτό της διαθήκης",ώστε το Γένος το 1821 να έχει σαφές στίγμα και σημείο αναφοράς της συνέχειάς του."Εμείς έχομεν βασιλέα....",ανεβόησε περήφανα κάποια στιγμή ο Κολοκοτρώνης!.-------------------Π.Α.

    Υ.γ.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι "φευγάτες" καιρικές αστάθειες,αλλά,νομίζω, καλό είναι να μην ξεχνάμε και κάποιες βασικές σταθερές της συλλογικής εθνικής συνείδησης....---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή