Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

Άγιος Νικόλαος Νάουσας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με πολλά κέντρα προκαλεί άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα ευνοούν την επικράτηση δυτικών ανέμων μέτριας έντασης και οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες. Οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας αναμένονται στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. 


Το Σάββατο (15/5), ένα χαμηλό που θα κινηθεί από τη Δ. Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια θα προκαλέσει αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά Ελλάδα και ίσως προς το βράδυ στη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στη Δυτική Ελλάδα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στις περιοχές των βροχών. 

Την Κυριακή (16/5), μόνο στη ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό σαν σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (17/5), δεν προβλέπονται βροχές και στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (18-19/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι πιο πυκνές και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης απογευματινών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ. 

13 σχόλια:

  1. Μακάρι να βρέξει..
    Οι συνεχείς άνεμοι με παράλληλη υψηλή θερμοκρασία, ξέραναν απότομα τη φύση, που διψάει επειγόντως! Μόνο στον κάμπο ίσως κερδιθεί η παρτίδα-αν βρέξει-για τα σιτηρά, στους λόφους και τις πλαγιές, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη...
    Ευχαριστούμε Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους μετά από αρκετό καιρό.
    Ένας καλοκαιρινός Μάιος εδώ στα δυτικά(ήδη μετράω 5 μπάνια φέτος)έχει δώσει τη θέση του από χθες σιγά σιγά σε πιο ανοιξιάτικες συνθήκες με τη θερμοκρασία να μη ξεπερνά πιά τούς 25β στα πεδινά κ τους 22 στα παράκτια ενώ τις νύχτες πέφτει κ κάτω από τους 13β.
    Απο αύριο σταδιακά κ κυρίως το Σάββατο θα έχουμε επιτέλους αξιολόγη αλλαγή τού καιρού μόνο όμως στα ΔΒΔυτικα κεντρικά κ βόρεια τμήματα της χώρας γιατί στην υπόλοιπη χώρα αν σημειωθούν φαινόμενα θα είναι πολύ ασθενή κ τοπικά.
    Γενικά από δω κ πέρα φαίνεται επικράτηση δυτικού ρεύματος πού ως είθισται θα δροσίζει τον δυτικό άξονα της χώρας κ θα ενισχύει τούς καταβάτες ανέμους στα ανατολικά ανεβάζοντας όμως λίγο παραπάνω τα επίπεδα εκεί.
    Για τη συνέχεια υπάρχει ενδιαφέρον εκ νέου μετά τις 21 τού μήνα με κάποια κάθοδο νοτιότερα κ δημιουργία ψυχρής λίμνης από τα Βαλκάνια δημιουργώντας πολύ άστατο καιρό σε μεγάλο κομμάτι της χώρας αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα.
    Μακάρι να έχουμε κάποιες βροχές γιατί κοιτάζοντας λίγο τούς σταθμούς φέτος τα ύψη βροχής κυρίως σε ανατολικά κ νότια τμήματα είναι άκρως απογοητευτικά!
    Τελειώνοντας θέλω να απαντήσω στους καλούς φίλους Στέλιο κ Χριστόδουλο από Βοιωτία.
    Θα συμφωνήσω στις μεγάλες προηγούμενες ζημιές κ στους δυνατούς ανέμους της περιοχής τούς όπως κ στην ξηρασία που έχει δημιουργηθεί λόγω όλων αυτών των παραγόντων,όμως διαφωνώ στο στίγμα που δίνετε στα γραφόμενά σας για πολύ ψύχρα, θερμάνσεις κ ότι όλα είναι φυσιολογικά κ ψυχρά μέχρι στιγμής στο νομό.
    Όταν καθημερινώς(εξαιρώντας δύο τρεις μέρες την προηγούμενη εβδομάδα)από τις 28 Απριλίου έχουμε μέγιστες τιμές στην περιοχή σας 29 με 33β στα πεδινά κ 25 με 26β στα ημιορεινά το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της εποχής.
    Ακόμη είμαστε στην άνοιξη κ όχι στο καλοκαίρι!(21 Ιουνίου μπαίνει έχουμε ακόμη)
    Μη δημιουργούμε λοιπόν χωρίς λόγο "κλίμα" ψυχρών συνθηκών.
    Άλλες χρονιές Μάη μήνα φορούσα ζακέτες τα μεσημέρια,μπουφάν τα βράδια κ έριχνε κ 100mm βροχής ταυτόχρονα,τι συζητάμε λοιπόν?
    Εάν το πάει έτσι από τώρα ζήτω που καήκαμε κ αναφέρομαι όχι μόνο θερμοκρασιακά αλλά κυρίως στο θέμα των βροχών όπου πολλές περιοχές μέσα κ η Αττικοβοιωτία είναι σε άθλια κατάσταση.
    Παρόλα αυτά ευελπιστώ ότι κ ο Ιούνης μπορεί να δώσει αρκετές κ έντονες αστάθειες φέτος.
    Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κύριε Ζιακόπουλε τι είναι αυτό που πυροδοτεί την ατάθεια στην ατμόσφαιρα προκειμένου να αρχίσουμε να ακούμε τις "μεσηβρινές και απογευματινές ώρες" ?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φουλ του μαίστρου με ξηρασία.Χάλια χαρτί.Απέναντί μας ο Παρνασσός απέμεινε με 3-4 φτωχές χιονοπινελιές.Αλλοτε αυτή την εικόνα είχε αρχές Αυγούστου.Εάν το πάει έτσι ζήτω που καήκαμε,όπως σημειώνει εύστοχα ο φίλος Φώτης.Κατά τα άλλα.....φτου ξελευτερία από σήμερα!!.Για να δούμε.......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ φίλε Φώτη,δεν έγραψα κάτι το διαφορετικό από όσα πολύ σωστά είπες και συμφωνώ μαζί σου,απλά είπα ότι λόγω του δυνατού αέρα παρόλο που η θερμοκρασία φαίνεται να ανέβηκε η αίσθηση αυτής όμως ήταν πολύ χαμηλότερη και τα πρωινά μαζί με την αυξημένη υγρασία πάλι η αίσθηση είναι πολύ χαμηλότερη και όπως τα σπίτια δεν έχουν ακόμη ζεσταθεί γι αυτό και χρειάστηκε η θέρμανση,φυσικά λόγω του Ελικώνα αλλά και ακόμη και του Παρνασσού.Βεβαια δεν γίνεται να συγκρίνουμε αυτές τις συνθήκες με όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα καθώς η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα πάνω κάτω και έχουν χαθεί οι πεπατημένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας.
    Πραγματικά και εδώ στο χωριό μου (850μ.υψομετρο),η ψύχρα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ γίνεται αισθητή.
    Κατά τα άλλα η πολύμηνη ανομβρία και ξηρασία συνεχίζεται.Η χαμηλή μονοετή χλωρίδα έλαβε τέλος πρίν την ώρα της.Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός,θα δοκιμαστούν αγριως τα δέντρα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αέρα αέρα αέρα εδώ και μέρες ξέρανε τα πάντα και τίποτα άλλο ελπίζουμε μήπως και κάτι αλαξει και έχουμε αστάθειες κάτι φενεται από μεσοβδόμαδα και μετά . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καραβατακης Αντώνιος15 Μαΐου 2021 στις 9:32 μ.μ.

    Καλησπέρα, πρώτη βροχή του Μαίου,στο νησί. Μεγάλη γιορτή σήμερα Μυτιλήνη, παραμονή των Μυροφόρων κ όλοι οι δρόμοι, οδηγούν στον Ταξιάρχη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χιονόπτωση από τα 1800m και πασπάλισμα στα 2000m και πάνω σήμερα 15/5 κατά τις πρωινές ώρες σε Σμόλικα, Τύμφη, Λάκμο και Τζουμέρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Η χθεσινή βροχή στη Θεσσαλονίκη ήταν τόσο λίγη, που δεν την κατέγραψαν όλα τα βροχόμετρά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λέει ο λαός "τα λεφτά πάνε στα λεφτά".Προσθέτω εγώ "και τα νερά πάνε στα νερά"!.Αλλά τι λέω,μπορεί να μην πήραμε τα νερά του συστήματος(του βαρομετρικού εννοώ),πήραμε όμως πλουσιοπάροχα τα "απόνερά" του.Από τη νύχτα έχουμε έναν συνεχή,δυνατό και σαρωτικό μαίστρο.Καλημέρα σε όλους,και στην καταμουσκεμένη Παραμυθιά.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό απόγευμα Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο για όλους , εδώ στο ανεμοδαρμένο συνήθως από ΒΔ ανέμους (Μαΐστρους) σημαία μας - μου είναι η γνωστή παροιμία Στον καταραμένο τόπο, το Μάη μήνα βρέχει ..... όπου Μάιος ...ΟΛΟΙ οι μήνες !

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Πέτρο άρχοντα από μουλιασμενη Παραμυθια!!

      Διαγραφή