Θερμόμετρα επί τοίχων ή ταρατσών και υπό τον ήλιο!

Επειδή χθες τα πήγατε καλά με τα μαθηματικά που εξηγούν τη συσχέτιση της αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων με την (ανθρωπογενή) κλιματική αλλαγή, θα ξεκινήσω με την εξίσωση:η οποία μας λέει ότι η τοπική τάση της θερμοκρασίας (όρος Α) ισούται με το αλγεβρικό άθροισμα της οριζόντιας θερμικής μεταφοράς (όρος Β), της κατακόρυφης θερμικής μεταφοράς (όρος C), της αδιαβατικής εκτόνωσης/συμπίεσης λόγω των κατακόρυφων κινήσεων (όρος D) και της διαβατικής θέρμανσης (όρος E).  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι όροι Β, C και D καθώς και η επίδραση του πεδίου των ανέμων, που δεν είναι ανεξάρτητη από τους παραπάνω όρους, συνεισφέρουν πολύ στη διαμόρφωση του αναγνώσματος του θερμομέτρου μας. Σήμερα όμως θέλω να αναλύσουμε τον τελευταίο όρο, τον όρο Ε, που είναι καθοριστικός για τις τιμές της θερμοκρασίας τις μέρες που υπάρχει περίσσεια ηλιακής ακτινοβολίας, όπως αυτές που διανύουμε το τελευταίο διάστημα.

Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι στη θερμοδυναμική της ατμόσφαιρας μια διαδικασία λέγεται διαβατική όταν μεταξύ του συστήματος στο οποίο αναφερόμαστε και του περιβάλλοντός του ανταλλάσσεται ενέργεια.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες διαβατικών διαδικασιών:

-      Η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας.

-      Η εκπομπή ακτινοβολίας από το γήινο περιβάλλον (έδαφος, κτήρια, κ.λπ.).

-      Η επιφανειακή ροή λανθάνουσας θερμότητας.

-      Η επιφανειακή ροή αισθητής θερμότητας.  

Αναφορικά με την πρώτη κατηγορία, με ένα θερμόμετρο που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο δεν μπορούμε ποτέ να μετρήσουμε την πραγματική  θερμοκρασία του αέρα. Αυτό γιατί η ηλιακή ακτινοβολία, προσπίπτοντας στο θερμόμετρο, μετατρέπεται σε θερμότητα που διαστέλλει τον υδράργυρο πέρα από την όποια διαστολή θα προκαλούσε μόνος του ο αέρας.

Στην περίπτωση της δεύτερης κατηγορίας, το γρασίδι, το τσιμέντο ή η άσφαλτος που βρίσκονται κάτω από το θερμόμετρο, ο τοίχος που ίσως αυτό είναι κρεμασμένο και οποιοδήποτε εμπόδιο (κτήριο κ.λπ.) βρίσκεται κοντά στο σημείο της μέτρησης και είναι εκτεθειμένο στον ήλιο θερμαίνεται από αυτόν και ακτινοβολεί θερμότητα που φθάνει ως το θερμόμετρο.

Στην τρίτη κατηγορία έχουμε απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα λανθάνουσας θερμότητας λόγω εξάτμισης της γήινης επιφάνειας και στην τέταρτη κατηγορία έχουμε ροή στην ατμόσφαιρα αισθητής θερμότητας που παράγεται από την θερμαινόμενη από τον ήλιο επιφάνεια και αναμιγνύεται με τον υπερκείμενο αέρα με αναταρακτικές κινήσεις.  

Μετά από όλα όσα προανέφερα ίσως σας λύθηκε η απορία γιατί είμαι  επιφυλακτικός αναφορικά με την ορθότητα των τιμών της θερμοκρασίας που μετρούν μετεωρολογικοί σταθμοί επίσημων φορέων και ιδιωτών ανά τη χώρα.

Καλό μήνα, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους κ Καλή Παναγία
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά κάνατε και το επισημάνατε κ. Ζιακόπουλε, διότι χθες υπήρχαν δημοσιεύματα για 47 βαθμούς στην Αθήνα, επειδή έτσι έδειχνε θερμόμετρο που το έβλεπε όλη μέρα ο ήλιος στην Ευελπίδων. Αλλά οι μετεωρολογικοί σταθμοί των επίσημων φορέων δεν έχουν τα θερμόμετρα μέσα σε καλά αεριζόμενο κλωβό; Σε κάθε περίπτωση, πανελλαδικά δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής (διότι ακόμα είναι νωρίς) θερμοκρασία μεγαλύτερη των 42 βαθμών, ενώ στην Αττική μόνο ένας σταθμός (Σκα) ξεπέρασε τους 40 πρόσκαιρα.

    Το πρόβλημα στα αστικά κέντρα είναι ότι μετά βίας υποχωρούν κάτω από τους 30 βαθμούς οι θερμοκρασίες τα βράδια. Αντίθετα, στην εξοχή είναι μεγαλύτερο το θερμοκρασιακό εύρος. Καλό μήνα και από μένα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως και να έχει, η θερμοκρασία που μετράει το θερμόμετρο σε κάθε περίπτωση δεν είναι αληθινή; Στον γύρω χώρο που υπάρχει το θερμόμετρο δεν ισχύει η θερμοκρασία που μετριέται; Σίγουρα δεν θα υπάρχει η ίδια θερμοκρασία σε κάθε σημείο της χώρας ούτε μπορεί να μετρηθεί ακριβώς. Μήπως από δορυφορικές μετρήσεις είναι πιο ασφαλείς η τιμές της θερμοκρασίας;
    Με μεγάλη εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη περίπτωση μετάδοση θερμότητας με ακτινοβολία (άρα αναγκαίος ο μετεωρολογικός κλωβός κατά προτίμηση άσπρου χρώματος)
    Δεύτερη περίπτωση μετάδοση θερμότητας με ακτινοβολία και με αγωγιμότητα (λόγω πιθανής επαφής του θερμομέτρου με θερμά δομικά στοιχεία άρα πάλι αναγκαίος ο μετεωρολογικός κλωβός)
    Τρίτη περίπτωση προσαγωγή λανθάνουσας θερμότητας λόγω προσθήκης υδρατμών (άρα ο μετεωρολογικός κλωβός που?)
    Τέταρτη περίπτωση μετάδοση θερμότητας με συναγωγή.
    Στην τρίτη και τέταρτη περίπτωση θα βοηθούσε η τοποθέτηση του κλωβού σε κάποιο ύψος και αν ναι ποιο είναι αυτό?
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Περί τα 1,8 μέτρα το ύψος του αισθητήρα θερμοκρασίας.
      β) Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Οι Α.Μ.Σ. είναι το παρόν και το μέλλον αρκεί να είναι εγκατεστημένοι στο κατάλληλο μέρος, να είναι πλήρως εξοπλισμένοι, ώστε, πέραν όλων των άλλων να αποτρέπεται η εξ ακτινιβολίας θέρμανση και γενικότερα να λειτουργούν όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικος Οργανισμός.

      Διαγραφή
  5. Καραβατακης Αντώνιος1 Αυγούστου 2021 στις 4:17 μ.μ.

    Καλό μήνα στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ!38 βαθμοί κελσίου Μυτιλήνη με ένα αεράκι σήμερα το οποίο βοηθάει αρκετά την κατάσταση.Εχθες είχαμε πάλι 38 όμως η άπνοια που επικρατούσε ,σου δημιουργούσε αίσθημα δυσφορίας κ όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετεωρολογικός κλωβός λοιπόν ή αλλιώς προς τι αυτό το άγχος μέτρησης τη ακριβής τιμής της Τ.
    Κατακλυζόμαστε κάθε μέρα από πλήθος αναφορών σχετικά με την Τ σε κάθε περιοχή ή ακόμα και σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της επικράτειας.
    Υπερβολικές αναφορές κάθε ημέρα για τις θερμοκρασιακές τιμές του καύσωνα προς άγραν των επονομαζόμενων likes....που είναι η δεκαετία του ογδόντα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν μέρει ισχύει η απάντηση που έδωσα στον Παναγιώτη.
      Κατά τα άλλα, το ντελίριο με τις δυσθεώρητες -λόγω ύψους- θερμοκρασίες του αέρα, της ασφάλτου, του αυτοκινήτου, των φούρνων και των ψησταριών, για το οποίο δεν ευθύνονται μόνο τα ΜΜΕ, δεν μαζεύεται με τίποτε!

      Διαγραφή
  7. Καλά κάνεις δάσκαλε και το διακωμωδείς .Και ο υπαινιγμός εύστοχος.Εδώ βγήκε πρόγνωση.πρόβλεψη,εκτίμηση,ισχυρή πιθανολόγηση.......για πλημμύρες μετά τον καύσωνα,γύρω στον 15Αύγουστο.Μετά απ αυτό,εκ χειλέων επώνυμου ειδικού,πόσο ευθύνεται η σόσιαλ μόχλευση του θέματος και πολλών άλλων.....?-------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγάλης σημασίας τα γραφόμενα του δασκάλου. Από αύριο αρχίζει να κορυφώνεται το κύμα καύσωνα που μας επηρεάζει και χρειάζεται υπομονή και προσοχή. Για να δούμε τι θερμοκρασίες θα επικρατήσουν ως προς τις μέγιστες αλλά και ως προς τις ελάχιστες. Οι θερμικές νησίδες θα βράζουν ολημερίς και ολονυχτίς. Καλησπέρα σε φίλους και παρευρισκόμενους του blog και στον Δάσκαλο μας. καλό μήνα να έχουμε! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
    Παρότι δεν γράφω συχνά στο blogs είμαι καθημερινώς αναγνώστης σας κ. Ζιακόπουλε.Οι γνώσεις μου για την μετεωρολογία μπροστά στις δικές σας είναι ανύπαρκτες αλλά τολμώ σήμερα να σας γράψω για να σας πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, γιατί με την τελευταία σας παράγραφο, μου λύσατε τις όποιες αμφιβολίες έχω τις τελευταίες εβδομάδες, με όλα αυτά που ακούω και διαβάζω (συγκεκριμένα για τις θερμοκρασίες).
    Σας παρακολουθώ δεκαετίες τώρα,και θα εξακολουθώ να το κάνω,για να μου δίνετε μια κρυστάλλινη,αντικειμενική και ανιδιοτελή άποψη ,χωρίς να περιέχει φόβο,τρόμο απλά και μόνο για τα νούμερα.
    Δεν θέλω να κουράσω παραπάνω, ούτε εσάς, ούτε τους αναγνώστες σας.
    Να έχετε υγεία και να συνεχίσετε να μας ενημερώνετε στο ίδιο αυθεντικό στυλ.
    Σας ευχαριστώ πραγματικά.
    Μπάμπης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΜΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΩ(ΚΕΦΑΛΑΙΑ),ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή