Η ανυποληψία των μετεωρολόγων – προγνωστών



Το γνωστό ανέκδοτο με τους Ινδιάνους αντανακλά την άποψη που είχαν παλαιότερα οι άνθρωποι για την αξιοπιστία των μετεωρολογικών προβλέψεων. Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού έβγαλε από την ανυποληψία τη μετεωρολογία και τους μετεωρολόγους-προγνώστες, αλλά αυτό φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζει, καθώς οι ολοένα και μεγαλύτερες προσδοκίες του κόσμου ξεπερνούν τις αντικειμενικές δυνατότητες της επιστήμης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους αδικούνται οι μετεωρολόγοι-προγνώστες.


Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού έχει εγγενείς αδυναμίες, που οδηγούν σε αποτυχημένες προγνώσεις. Στις μικρής διάρκειας προγνώσεις οι αποτυχίες εντοπίζονται κυρίως στις περιπτώσεις που επιλέγουμε να κάνουμε ακριβείς στο χώρο και το χρόνο προγνώσεις με  αναφορές στην ποσότητα ή και το είδος του υετού. Στις μεγαλύτερης διάρκειας προγνώσεις, οι αποτυχίες έχουν να κάνουν με αλλαγές στα πλανητικά κύματα (κύματα Rossby).  Ή άποψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σχετικά αξιόπιστες προγνώσεις πέραν της 6ης  ή της 7ης ημέρας έχει κάποια βάση, αλλά δεν ισχύει πάντα. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τη μέρα με τη μέρα συνέπεια των μοντέλων κ.ά.

Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, η μετεωρολογία και κατ’ επέκταση οι υπηρετούντες αυτήν μετεωρολόγοι αδικούνται όταν κρίνονται αποκλειστικά από την επαλήθευση των προγνώσεών τους. Έχοντας θητεύσει επί πολλά χρόνια ως προϊστάμενος των προγνώσεων της ΕΜΥ, πάντα έλεγα στους νέους μετεωρολόγους –προγνώστες ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να έχει λογική σειρά η δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνουν αρχικά σωστή διάγνωση της πραγματικής κατάστασης της ατμόσφαιρας και στη συνέχεια με τη βοήθεια των μοντέλων και την εμπειρία τους πρόγνωση για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή. Ακόμα όμως κι αν κάνεις σωστά τα παραπάνω βήματα, σχεδόν πάντα φθάνεις σε διλήμματα της μορφής: «Να δώσουμε ή όχι την επικείμενη μεταβολή του καιρού από σήμερα;» ή «Να μιλήσουμε ή όχι για βροχή αύριο στην Ήπειρο;». 

Την καθημερινή βασική σύσκεψη που κάναμε στην ΕΜΥ για τον καθορισμό της βασικής γραμμής της πρόγνωσης παρακολουθούσαν μετεωρολόγοι Α΄ τάξεως (προγνώστες), μετεωρολόγοι Β΄ τάξεως (ενημερωτές) και μετεωρολόγοι Γ΄ τάξεως  (παρατηρητές). Όταν ετίθετο ένα δίλημμα, τον πρώτο λόγο είχαν οι μετεωρολόγοι  Α΄ τάξεως, αλλά μερικές φορές πεταγόταν και κάποιος μετεωρολόγος από τις άλλες δύο κατηγορίες και έλεγε τη γνώμη του. Μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν την επόμενη ημέρα, όταν η γνώμη αυτή επαληθευόταν; Τι κι αν οι μετεωρολόγοι Α΄ τάξεως ήξεραν μικροφυσική των νεφών ή ανέπτυσσαν προγνωστικά μοντέλα! Δραματικό ήταν ακόμα και το γεγονός να λες ως εισηγητής την άποψή σου για τη γραμμή της πρόγνωσης και ο προϊστάμενός σου να σου επιβάλλει τη δική του αντίθετη άποψη, η οποία την άλλη μέρα αποδεικνυόταν λανθασμένη.

Το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα προγνωστικά στοιχεία που διαθέτουν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες έχουν πρόσβαση οι πάντες είναι μοναδικό στο τομέα των Υπηρεσιών. Έτσι, πριν ακόμα εκδοθούν οι επίσημες μετεωρολογικές προγνώσεις του αρμόδιου φορέα της πολιτείας, κυκλοφορούν δεκάδες προγνώσεις, οι οποίες καλύπτουν όλες τις εκδοχές της εξέλιξης του καιρού και ως εκ τούτου καθημερινά κάποιες από αυτές θα είναι περισσότερο επιτυχημένες από τις επίσημες προγνώσεις.

Η κριτική, τις περισσότερες φορές εκ των υστέρων, που γίνεται στις αποτυχημένες προγνώσεις των μετεωρολόγων δεν απαγορεύεται, αλλά είναι άδικη. Όσο άδικη θα ήταν και η κριτική των ερασιτεχνών της αστρονομίας που, έχοντας σχεδόν όλες τις πληροφορίες που έχει η NASA, παρακολουθούσαν μια αποτυχημένη διαστημική αποστολή της.
 
Πολλοί είναι οι Έλληνες που θεωρούν ότι ως πρωθυπουργοί, γεωπόνοι, δικηγόροι, μετεωρολόγοι, γιατροί ή μηχανικοί θα τα κατάφερναν καλύτερα από τους επαγγελματίες του είδους. Τώρα μάλιστα που έχουν πρόσβαση και στις πληροφορίες του διαδικτύου νομίζουν ότι πλέον δεν τους λείπει τίποτε!
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

4 σχόλια:

  1. Τελικά με την πρόοδο της τεχνολογίας, η μετεωρολογία μπορεί να είναι τόσο απλή, που να μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για την εξέλιξη του καιρού και κάποιος χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Αλλά πάντα θα παραμένει και τόσο δύσκολη και περίπλοκη, καθώς θυμάμαι πριν λίγα χρόνια έναν γνωστό μου που είχε τελειώσει μαθηματικός, αλλά δεν τον πήραν για μετεωρολόγο. Παρεμπιπτόντως, η ιδιωτική μετεωρολογική εταιρία The World Company αναφέρει ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι ψυχρότεροι από το κανονικό στη Σκανδιναβία, τη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη και θερμότεροι στη νότια Ευρώπη. Ο Μάρτιος θα είναι ψυχρότερος μόνο στη βόρεια Σκανδιναβία και θερμότερος σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Το σχετικό θέμα υπάρχει στο σάιτ newsit.gr.
    https://www.newsit.gr/kosmos/o-kairos-trelathike-pagetoi-sto-vorra-ygrasia-sto-noto-tis-eyropis-me-ti-nea-xronia/2683007/

    H Le Monde επίσης αναφέρει ότι το 2018 με 14 βαθμούς μέση θερμοκρασία ήταν το πιο θερμό έτος όλων των εποχών για τη Γαλλία, από το 1900, οπότε και τηρείται το αρχείο θερμοκρασιών. Η μέση ετήσια θερμοκρασία αναμένεται να είναι 1,4 βαθμοί πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1981-2010, κάτι που κάνει το 2018 την πιο ζεστή χρονιά από το 1900, καθώς ξεπερνάει και το 2014 (+1,2 βαθμοί) και το 2011 (+1,1 βαθμός). Το 2018 είχε ξεκινήσει με έναν θερμό Ιανουάριο, τον πιο ήπιο όλων των εποχών, πριν από έναν δροσερό Φεβρουάριο και έναν Μάρτιο κοντά στα κανονικά επίπεδα. Από τον Απρίλιο οι θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες από το κανονικό, με ένα καλοκαίρι πολύ ζεστό, το πιο θερμό από το 2003, το οποίο είχε σημαδευτεί τότε πριν 15 χρόνια από έναν ισχυρό καύσωνα, συνέπεια του οποίου ήταν 15 χιλιάδες θάνατοι. Από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του 2018 η Γαλλία είχε εννέα διαδοχικούς καυτούς μήνες. Κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως επισημαίνει το Meteo France.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/12/21/l-annee-2018-est-la-plus-chaude-jamais-enregistree-en-france_5401126_1652612.html

    Στο blog του Βασίλη Πανάκογλου, που είχε προβλέψει από τις αρχές του μήνα τον επικείμενο χιονιά στα νότια και ανατολικά προσήνεμα το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου διάβασα, εξάλλου, τις μέχρι τώρα εξελίξεις για την πορεία του καιρού των Χριστουγέννων.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2018/12/blog-post_21.html

    Αυτό που κρατάω είναι το πρωί των Χριστουγέννων η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι στη συνέχεια που θα έρθει το ψύχος και στα νότια. Αυτό κοιτάζω σε κάθε ψυχρή εισβολή. Και κάνω βουτιά νωρίς την πρώτη μέρα για να προλάβω το κρύο και αργά την τελευταία - συνήθως τη δεύτερη ή, την τρίτη το πολύ, καθώς το κείμενο κάνει λόγο κακοκαιρία express - έτσι ώστε να έχει υποχωρήσει ο χιονιάς. ΄

    Προς το παρόν, βέβαια, έρχεται ένα τριήμερο καλοκαιρίας. Πριν από λίγο χάθηκε ένα εντυπωσιακό ολόγιομο φεγγάρι. Λένε για του Αυγούστου, αλλά και του Δεκεμβρίου ήταν υπέροχο. Τώρα χαράζει, σιγά, σιγά. Το πρώτο χάραμα, που η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει πια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε συνέχεια της αναφοράς του Βαγγέλη στη μακροπρόθεσμη που παραθέτει, που είναι πάνω-κάτω σε συμφωνία με όσες εποχικές προβλέψεις έχω δει μέχρι στιγμής για την εξέλιξη του χειμώνα, ας έχουμε κατά νου ότι ενδέχεται η ψυχρή περίοδος που ακολουθεί για τη χώρα μας να αποδειχτεί τελικά και η μοναδική αξιόλογη για φέτος, κάτι που βέβαια ολόψυχα απευχόμαστε. Ας απολαύσουμε λοιπόν τα κρύα που έρχονται, ό,τι κ αν μας δώσουν ή δε μας δώσουν, γιατί η συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολη και να αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις ...Xanax, οινοπνευματωδών και λοιπών ουσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλά,ποσο δίκιο έχετε,καλο σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ στα σταθώ στη τελευταία παράγραφο και θα επισημάνω ότι το παράδειγμα με τον πρωθυπουργό είναι ατυχές.Η πολιτική είναι το κατ εξοχήν επάγγελμα που βασίζεται στο ψευδές αλλά και αντιδημοκρατικό "αυτοί ξέρουν καλύτερα" (η πολιτικοί). Σε όλο τον κόσμο και στον δυτικό, περνούν μέτρα που δυσχεραίνουν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας.Μέτρα χωρίς τη συγκατάθεση των λαών αλλά υπαγορευμένα από τις αγορές.Κλασικό παράδειγμα, το δημοκρατικό κίνημα των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία το οποίο είναι δικαιολογημένη αντίδραση ενάντια στις πολιτικές του βασικού οργάνου των τραπεζών και των Ελίτ Μακρόν.Έχει πάρει πλέον διαστάσεις γενικότερης αμφισβήτησης όλου του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ που βασίζεται στο "αυτοί ξέρουν καλύτερα".Πέρα από την άγρια καταστολή και την κρατική βία που δεν είναι το παρόντος, ακούστηκαν φωνές ακόμα και για να μπει ο στρατός(4ος ισχυρότερος στον κόσμο) από το κατ τ άλλα "δημοκρατικό" κοινοβούλιο της Γαλλίας , πράγμα που δείχνει και τη φύση όλου αυτού του συστήματος που δημιουργεί επαγγελματίες που ξέρουν καλύτερα από τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή