Αϊ-Νικολοβάρβαρα με βοριάδες και ψύχρα

Ψυχρό μέτωπο, που κινείται από τα Δ-ΒΔ προς τα Α-ΝΑ, αναμένεται να επηρεάσει αρχικά τη ΒΔ Ευρώπη και στη συνέχεια τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές της ηπείρου μας.  Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τη Β. Ιταλία προς την κεντρική Μεσόγειο δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας. Κατά τα άλλα, στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα διατηρηθεί το Β-ΒΑ ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο) και στα νοτιοανατολικά δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (5-6/12), ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στα ανατολικά και τα νότια διαμερίσματα της χώρας. Με το πέρασμα της συγκεκριμένης διαταραχής, θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη του καιρού, το Σαββατοκύριακο (8-9/12), οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας θα επηρεαστούν από μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τη ΒΔ Ευρώπη. Τέλος, προς τους χιονόφιλους, που ενδιαφέρονται πιο πολύ για το τι θα γίνει στη διάρκεια της νέας εβδομάδας, θέλω να συστήσω υπομονή και …πολλές λαμπάδες  στον Άγιο Σπυρίδωνα!
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 και πρόσκαιρα στο Θρακικό 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στο Ιόνιο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στην Α. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ΝΑ 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς

11 σχόλια:

  1. Δάσκαλε καλημέρα σας υγεία ευχομαι.
    Να πω ότι διαβάζοντας ειδικά το τελευταίο κομμάτι,γέλασα ,διότι τυγχάνει να ψελνω σε εκκλησία Αγ Σπυρίδωνα.
    Οπότε θα ανάβω πολλα κεριά μέχρι να κλειδώσει ο χιονιάς αν κ εφόσον έρθει.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μην σας ξεγελάει ο ήλιος, είναι μία συννεφιασμένη Κυριακή..." είχα γράψει κάποτε στην εφημερίδα με αφορμή ένα τραγικό γεγονός. Αλλά όπως και ο ήλιος τότε, έτσι και η σχετική καλοκαιρία τώρα δεν θα πρέπει να μας ξεγελά, γιατί έρχεται μεγάλη βαρυχειμωνιά. Φαίνεται από την ερημιά που έχει εδώ και μία βδομάδα στη δαντελένια ακρογιαλιά, από την υποτονική κίνηση και στα κρυστάλλινα νερά. Σήμερα εμφανίστηκε και σκαθάρι, ένα κλασικό χειμωνιάτικο ψάρι. Κι έχουν εξαφανιστεί οι ζαργάνες και τα μαγιάτικα, ενώ τα επίσης καλοκαιρινά μελανούρια δεν συχνάζουν πια πάνω από τις ποσειδωνίες με τις καλόγριες, αλλά στον πυθμένα, μαζί με τους σαργούς, τις σάλπες, τους κακαρέλους, τους κέφαλους, τις πέρκες, τους γύλους, τους χάνους και τις μουρμούρες.

    Είναι και οι ημερολογιακές συμπτώσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε έναν ψυχρό χειμώνα, ανάλογο με εκείνον του 2016-17. Και τότε στις 30 Νοέμβρη είχε κάνει κρύο με παγερό βοριά, ακολούθησαν ακόμα πιο παγωμένες μέρες τον Δεκέμβρη και τότε έπεφταν Πέμπτη - Παρασκευή, όπως και τώρα, με αποκορύφωμα το διήμερο 29-30/12 που χιόνισε και λίγο, απλά δεν το έστρωσε με το ξεροβόρι. Ακολούθησε η Αριάδνη τον Γενάρη και μία πολύ κρύα θάλασσα μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Πέρσι είχα πέσει μέσα στη πρόβλεψη για μαλακό χειμώνα και καπάκι ήπιο καλοκαίρι, να δούμε αν θα γίνει το 3/3 με βαρυχειμωνιά φέτος ή, θα με διαψεύσει ο καιρός (μακάρι)...

    There is no planet B...

    Σήμερα, εξάλλου, άρχισε στην Πολωνία η Σύνοδος για το Κλίμα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να ζητήσουν δράση για να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το Skynews. Στη Σύνοδο του Κατοβίτσε θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 200 κράτη, προσπαθώντας να επενδύσουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δηλαδή, να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Θα εκδοθεί και ένα εγχειρίδιο με τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που πρέπει να γίνουν και πώς θα διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται μέσω εποπτείας. Θα γίνουν επίσης και εισφορές σε ένα Ταμείο με σκοπό να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

    Το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας προέρχεται ακόμα από τον άνθρακα και η χώρα προσπαθεί για μία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ένα πρώην ανθρακωρυχείο στο Κατοβίτσε, εκφράζοντας τον θυμό τους για την εξάρτηση της κυβέρνησης από τα ορυκτά καύσιμα. Άλλες 65 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών στην "πορεία για το Κλίμα". Oι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Βελγίου φώναζαν "there is no planet B", κάνοντας λογοπαίγνιο με το plan B, αλλά και "πρώτα το κλίμα, μετά η πολιτική". Η Σύνοδος πήρε ώθηση από τους G20, που επιβεβαίωσαν στην Αργεντινή τη δέσμευσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού. Αλλά ο Trump έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία και υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Bolsonaro.

    Η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Maria Espinoza δήλωσε ότι "η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση, αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς". Τον Οκτώβριο του 2018 μία μελέτη έδειξε ότι ο πλανήτης αντιδρά ταχύτερα και πιο δραματικά στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και πλέον η άνοδος της θερμοκρασίας πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό. Ομιλία στη σύνοδο θα κάνει και ο φυσιοδίφης σερ David Attenborough (γνωστός από τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ του ανά τον πλανήτη να συμπληρώσω), ενώ τονίζεται ότι η παραγωγή κρέατος προκαλεί περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι αυτή των λαχανικών. Αν, λοιπόν, όσοι συμμετέχουν στη Σύνοδο της Πολωνίας παραγγείλουν κρέας για γεύμα, αυτό θα ισοδυναμεί με την καύση μισού εκατομμυρίου γαλονιών βενζίνης.
    https://news.sky.com/story/tens-of-thousands-protest-as-un-climate-summit-begins-in-poland-11570066
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη μου φαίνεται πάλι μέσα θα πέσεις!
      Το δείχνει ρε παιδί μου πως το λένε φέτος,φαίνεται από την ατμόσφαιρα ότι θα κάνει κρύο.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ τα νικολοβάρβαρα πριν μέρες φαινόταν οτι θα περασει με μαλακό καιρό εντέλει θα το ξανά φάμε το κρύο μας ενώ από το Σαββατοκύριακο κ μετά το ενδιαφέρον φουντώνει υετικά αρχικά κ μετά βλέπουμε(έχει δίκιο ο δάσκαλος,υπομονή είπαμε)
      Τέλος από την περασμένη Πέμπτη κ μετά κ στην πόλη μού(Αγρίνιο) βγάζει με την ξαστεριά τα πρωινά κάτι υγρά 3αρια θερμοκρασία που πραγματικά σε πιρουνιάζουν σε αντίθεση με πέρυσι τέτοια εποχή που ο νοτιάς κ ο μαλακός καιρός έπαιρναν κ έδιναν.
      Αναμονή λοιπόν κ καλό χειμώνα,η εποχή για μας τούς χειμωνόφιλους ξεκίνησε!

      Διαγραφή
    2. Βαρυχειμωνιά, μεταφορικά, όμως, και για την Deutsche Bank, παρά τις διαψεύσεις των φημών για την εξαγορά της από τη UBS και την Commerzbank, διά στόματος του εκτελεστικού διευθυντή της Christian Sewing, όπως μεταδίδει το Reuters. "Δεν έχω καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο και είμαστε σε καλό δρόμο για να καταγράψουμε κέρδη για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια" δήλωσε και ο Christian Sewing στην εφημερίδα Bild am Sonntag. Τα σχόλια του Sewing έγιναν μετά τη διήμερη έφοδο στα γραφεία της Deutsche Bank για έρευνα που σχετίζεται με τα Panama Papers και την offshore χρηματοδότηση.
      Η έρευνα εξετάζει τις δραστηριότητες υπαλλήλων της Deutsche Bank, που κατηγορούνται ότι βοήθησαν πελάτες να στήσουν offshore εταιρίες για να ξεπλύνουν χρήμα, ανέφερε ο εισαγγελέας της Φρανκφούρτης.

      Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον δύο υπάλληλοι που συνεργάζονται με τις αρχές για τα Panama Papers, ωστόσο, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, υποστήριξε από την πλευρά του ο Sewing. Από τη δημοσιοποίηση των Panama Papers το 2016 έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά με τις αρχές και για μας το θέμα θεωρείται λήξαν, συνέχισε ο Sewing, προσθέτοντας ότι "έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, ότι έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα". "Φυσικά ποτέ δεν θα πω ότι δεν έκανα λάθη, αλλά πάντα προσπάθησα να τα διορθώσω το συντομότερο δυνατό" κατέληξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Bank.
      https://www.reuters.com/article/us-deutsche-bank-moneylaundering/deutsche-bank-chief-dismisses-takeover-speculation-idUSKCN1O03U6?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. NW Pindos
    Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Εύχομαι οι λαμπάδες στον Άγιο Σπυρίδωνα, που θα ανάψουμε από την άλλη εβδομάδα να είναι όχι για να βοηθήσει να έρθει χιόνι αλλά για ευχαριστίες για χιόνι που έρχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,να στε καλά,καλη εβδομάδα να έχουμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόψε ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μάς και τα τηλεσκόπια για παρατήρηση τού σύμπαντος μίας και η ατμόσφαιρα το επιτρέπει όσο γίνεται από την Αθήνα μίας και η παρατήρηση αυτή την φορά θα γίνει από τα νότια προάστια με κόντρα την φωτορύπανση. Θα έχουμε την τιμητική να δούμε τις Πλειάδες αλλά και τον κομήτη Κομήτης 46P/Wirtanen πού βρίσκεται κοντά στη Γη καθώς και στις Πλειάδες. Ο κομήτης 46P/Wirtanen θα είναι ορατός σε λίγες ημέρες ακόμα και με γυμνό μάτι και αξίζει να το δείτε. Ενημερωθείτε όσοι ενδιαφέρονται από το διαδίκτυο για τον κομήτη 46P/Wirtanen. Όμορφη βραδιά να έχουμε και όμορφη εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλες/όλους.

    "There is no planet B": Βαγγέλη Σπανέ, αυτή είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες εκφράσεις που έχω διαβάσει, η οποία αποδίδει στο 100% την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, αν δεν υπάρξουν δράσεις από... χθες.

    Κατά τα άλλα, ο τζίφος οργιάζει τις 3-4 τελευταίες ημέρες και υπόσχεται καλούδια. Τα ψάρια του Σπανού είναι μαζί μας, περιμένουμε και τους μετεωρολόγους του Χριστόδουλου να μας ευνοήσουν! Και στο τέλος, περιμένουμε τον δάσκαλο να μας ανταμείψει.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νωρίς ακόμα..φτάνει με τα ηλεκτρονικά χιόνια...

      Διαγραφή
  7. Όπως λέει και ο Φώτης, φαίνεται η διαφορά μεταξύ περσινού και φετινού καιρού.Το βλέπει πλέον καθαρά και ο Βαγγέλης στην θάλασσα και μας το μεταφέρει.Φυσικα τα ίδια εχω δει και εγώ και σας τα γράφω εδώ και πολύ καιρό. Τα σημάδια είναι τόσα πολλά,που οποίος είναι σε επαφή με την φύση τα βλέπει ολοκάθαρα. Γι'αυτό και έγραψα,ότι θα εκπλαγω εάν συμβεί το αντίθετο,από όσα δείχνουν,όλα τα φυτά,ζώα,πουλιά, ψάρια κτλ.Πιστευω ότι θα έχουμε πολλά να συζητάμε και να απολαύσουμε από εδώ και πέρα και εύχομαι να μην υπάρχουν, απώλειες, προβλήματα και φυσικά τα νερά να κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε όλη την χώρα και ειδικά εκεί που δεν έχει βρέξει καθόλου,όπως η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή(αν και για την Θεσσαλονίκη πρέπει να φταίει η...θήκη από το κινητό του Σιμουλη).Όσο αναφορά τους"μετεωρολογους"μου,αυτοί,αφου έβγαλαν την πρόγνωση για δυνατό χειμώνα,"εκλεισαν"πορτες και παράθυρα και νομίζω ότι θα αργήσω να τους ξαναδώ...!!Ανάβουμε λοιπόν τα κεράκια μας και περιμένουμε τον ΔΑΣΚΑΛΟ.Υ,Γ:Αρκεί μην την πάθουμε,σαν το ανέκδοτο με τον μάγο των ινδιάνων και το αμερικανικό φυλακιο.Καλο απόγευμα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή