Βοριάδες και κρύο


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον καιρό της χώρας θα κινηθεί προς την περιοχή της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι βροχές, οι χιονοπτώσεις και οι καταιγίδες βαθμιαία να σταματήσουν παντού. Τα άλλα βασικά στοιχεία του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες κυρίως στα ανατολικά και οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Την Πέμπτη (20/12) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και το πρωί στο Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (21/12) σύντομες βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τέλος, από το Σάββατο (22/12) ως και τα Χριστούγεννα στη χώρα θα επικρατήσει σχετική καλοκαιρία. 

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τις πρωινές ώρες στη Θράκη τοπικές χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια βροχές. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -4 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) το πρωί κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στη Β. Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στα βόρεια τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 8 βαθμούς.


21 σχόλια:

  1. Σήμερα, πάντως, δεν ήταν και τόσο έντονο το κρύο (είχε γράψει και ο κ. Ζιακόπουλος σχετικά από χθες), τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι και όσο ο βοριάς (αρχικά βορειοανατολικός στον Σαρωνικό και για αυτό είχε και θάλασσα λάδι) ήταν ακόμα στο ξεκίνημά του. Σήμερα, εξάλλου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξέδωσε την την ετήσια έκθεσή της για τα επίπεδα του άνθρακα στον κόσμο, όπως αναφέρει η Le Monde. Kαι τα συμπεράσματα είναι δραματικά, διότι ενώ μεταξύ 2015 και 2016 η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε, το 2017 αυξήθηκε εκ νέου κατά 1%. Και αυτή η ανοδική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2018.

    Ο άνθρακας συμβάλλει, εξάλλου, περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα στην κλιματική αλλαγή και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα παράγει το 45% του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως. Παρά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, χάρη στην επαναστατική μέθοδο με το αέριο σχιστόλιθου, ο άνθρακας παραμένει η ενέργεια που χρησιμοποιείται περισσότερο για την παραγωγή ηλεκτρικού. Εδώ και 30 χρόνια το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τον άνθρακα και πρόκειται για ένα ανησυχητικό νούμερο. Ούτε οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας είναι καθησυχαστικές για όσους θέλουν να δουν μία μείωση στα ορυκτά καύσιμα, καθώς μέχρι το 2023 η κατανάλωση άνθρακα θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 0,5%.
    https://www.lemonde.fr/energies/article/2018/12/18/la-consommation-de-charbon-continue-d-augmenter_5399017_1653054.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλειδώνουν τα προγνωστικά μοντέλα δυστυχώς τα, κατ΄άλλους "λαμπερά", κατ΄εμέ ξενέρωτα Χριστούγεννα του καμηλιέρη, όμως φαίνεται να σταθεροποιούν και την τάση για, αν όχι "ιστορική", τουλάχιστον για ευχάριστη έως χαρούμενη (και όχι χαζοχαρούμενη) χιονο-Πρωτοχρονιά ή/και Φώτα. Ωραίες οι βροχές μέχρι τώρα, όμως από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μετά θέλουμε κρύα και χιόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργη βλέπεις κ χιόνι τα φώτα;έχω γάμο στο Ηράκλειο Κρήτης; Κώστας Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να χιονίσει στην Κρήτη πρέπει να έχουμε βαρβάτο σνατολικο-προσήνεμο χιονιά. Μακάρι Κώστα, μακάρι, αλλά είναι πάαααρα πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα. Αλλά εμένα δε θα με χάλαγε και γάμος με χιόνια. Αν πάλι πάμε για Φώτα όπως Πασχούγεννα, μια βουτιά στη θάλασσα θα την έριχνα. Και όχι μόνο για να πιάσω το σταυρό.

      Διαγραφή
  4. Χιόνισε και στη Σιάτιστα σήμερα και θυμήθηκα (όχι και τόσο) παλιές μπασκετικές ιστορίες. Τότε που από αθηναϊκές ομάδες μου έκαναν παράπονα ότι στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων στη μικρή πόλη του νομού Κοζάνης έμπαιναν χιόνια. Και ότι όσο παγωμένο ήταν το σκηνικό του καιρού, τόσο καυτή ήταν η εξέδρα των γηπεδούχων. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τους πείραζαν οι ήττες από την άσημη, αλλά πολύ καλή τότε στη Β' εθνική ομάδα της Σιάτιστας. Είχε αναδείξει μεταξύ άλλων και τον Χαριτόπουλο που έπαιξε μετά σε Άρη και ΠΑΟΚ και έκανε και διεθνή καριέρα.

    Όσο για τα χιόνια, ήταν στο μικρό γηπεδάκι σε ένα σχολικό συγκρότημα που είχε αρχικά έδρα η Σιάτιστα. Μόλις ολοκληρώθηκε το κλειστό γυμναστήριο της πόλης δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα. Οι κιτρινόμαυροι (αυτά ήταν τα χρώματα τους) κέρδιζαν κι εκεί, αλλά και στην Αθήνα, όπου είχα πάει να τους δω κάποιες φορές και μου άρεσαν, γιατί έπαιζαν γρήγορο και ελεύθερο μπάσκετ. Άλλωστε, αν δεν έχεις και καλή ομάδα, η έδρα μόνο δεν φτάνει. Και δεν ήταν η έδρα της Σιάτιστας καυτή. Οι άνθρωποι ήταν "ζεστοί". Και φιλόξενοι, όπως σε όλη την ελληνική επαρχία.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω και ότι η Σιάτιστα είχε τότε τους Δαμιανό Χρυσίδη και Νίκο Κακλαμάνο που τα έβαζαν από παντού στην περιφέρεια, τον Χρυσόπουλο που συμπλήρωνε το δίδυμο των ψηλών με τον Χαριτόπουλο και τριάρι τον Νίκο Ρέππα, ο οποίος θα είχε πολύ μεγάλη εξέλιξη, αλλά υπέστη ρήξη χιαστών. Μιας και έπιασα, όμως, την ονοματολογία, σε αμφίβιο που ανακαλύφθηκε και το οποίο έχει την τάση να θάβει το κεφάλι του στην άμμο, έδωσαν το όνομα του Donald Trump, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή όπως μεταδίδει το BBC.

      To ονόμασαν Dermophis donaldtrumpi ως απάντηση στα σχόλια που έχει κάνει ο Αμερικάνος πρόεδρος για την κλιματική αλλαγή. Η ιδέα ήταν του επικεφαλής μίας εταιρίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή. "Το Dermophis donaldtrumpi είναι ένα παράδειγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας των πολιτικών του ανθρώπου, του οποίου φέρει πλέον το όνομα" εξήγησε ο νονός Aidan Bell. To μικρό, τυφλό πλάσμα που μοιάζει με σκουλήκι, ζει κυρίως κάτω από το έδαφος και για αυτό ο Bell έκανε τον συνειρμό με τη συμπεριφορά του Trump. Διότι και ο Αμερικάνος πρόεδρος είναι σαν να βάζει το κεφάλι του στην άμμο, όταν γυρίζει την πλάτη στην επιστημονική συναίνεση που υπάρχει για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

      Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή, αλλά ο Trump, η κυβέρνηση του οποίου είναι φίλα προσκείμενη στα ορυκτά καύσιμα, τους κατηγορεί ότι έχουν πολιτική ατζέντα. "Δεν ξέρω αν είναι ανθρωπογενής" λέει ο Αμερικάνος πρόεδρος για την κλιματική αλλαγή, την οποία δεν αρνείται, αλλά πιστεύει ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να υποχωρήσουν και πάλι. Τον περασμένο μήνα ο Trump δήλωσε ότι δεν πιστεύει μία έρευνα της δικής του κυβέρνησης ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει δισ. δολ. ετησίως στις ΗΠΑ και θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία. Απέσυρε, μάλιστα, τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τα συμφέροντα των αμερικάνικων επιχειρήσεων και εργαζόμενων και ότι εκείνος εκλέχθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού.
      https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46614138
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Λαμπάδες πολλές στον Άγιο Βασίλειο να φέρει το ποθούμενο χιόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασθενές χιονόνερο-χιόνι τώρα στη Θεσσαλονίκη με 2,7 β. Κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στις ...384 ώρες. Το βάζω όμως για γούρι και βλέπουμε.

    http://www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/384_1.gif

    Με υπομονή, καθώς θα διαβαίνουμε την επερχόμενη ανοιξιάτικη παρένθεση, με υπομονή και περίσκεψη θα παρακολουθούμε τις μεταπτώσεις των μοντέλων, που νομίζω πως θα συνεχίσουν να δείχνουν κατεβασιές κρύου στα ανατολικά της Ευρώπης μέχρι τα Φώτα τουλάχιστον. Αν είμαστε τυχεροί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, λέτε να έχουμε καμιά έκπληξη και για τα Χριστούγεννα και να κλέψουμε το ματς στο 90;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε τα Χριστούγεννα, προχώρα παρακάτω, μετά είναι το ζουμί.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ωραίος ο Τζορτζ..

      Διαγραφή
    3. Παρακάτω η αβεβαιότητα, κρατάτε μικρό καλάθι με τον τζίφο, όπως λέει και ο Nakiosjim.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα, με τα μοντέλα να κινούνται σαν τον Πετρούνια στους κρίκους, μέχρι να κάνουν έξοδο με σταθερό άλμα και να κάτσουν οριστικά, τα νεύρα μας θα γίνουν τσαμαντάλια….
    Τελευταίο τρέξιμο του GFS, Γιώργο Λαμέρα μήπως να αρχίσουμε τα xanax;
    https://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&MENU=0000000000&CONT=euro&MODELL=gfs&MODELLTYP=1&BASE=-&VAR=z500&HH=3&ARCHIV=0&ZOOM=0&PERIOD=&WMO=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι xanax. Κρασάκι, ρακόμελο, κανένα κονιακάκι... Πάντως βλέπω τα μοντέλα να σταθεροποιούνται και να βελτιώνονται για μετά τα Χριστούγεννα. Τουλάχιστον διαδικτυακά θα έχει ενδιαφέρον το ματς και στο τέλος μπορεί να προκύψει και στην "πραγματική ζωή" η μεγάλη υπέρβαση. Η κατάσταση είναι γκαστρωμένη, για να παραφράσω τον μακαρίτη Χαρίλαο Φλωράκη.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο υπάρχει ενα ανέκδοτο με την αλεπού και το κρυαρι δεν ξερω αν το γνωρίζεις αλλα εχουν αρχίσει να μας τρεχουν τα σάλια και είμαστε απο πέρυσι πεινασμένοι αν δεν φαμε και φέτος δεν ξερω πως θα βγάλουμε αλλο χρόνο( χάπια, κονιάκ κλπ).

      Διαγραφή
    3. Η μισή ντροπή του Δημήτρη και η άλλη μισή δική μου: Μια αλεπού ακολουθούσε ένα κριάρι κατά πόδας. Όταν τη ρώτησαν τι περιμένει, απάντησε: «αναμένω να ρούζ’ νε τη γότζονος τα κάκαλα» (ποντιακή παροιμία που σημαίνει «περιμένω να πέσουν τα αχαμνά του κριαριού») Στα νέα ελληνικά: «καρτερώντας η αλεπού να πέσουν τα γλυκάδια του κριαριού, ψόφησε απ΄ την πείνα».
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  10. Ας απολαύσουμε τουλάχιστον όλες αυτές τις μέρες που ο χειμώνας μας δίνει απλόχερα και ψύχρες και μπόλικα νερά σε όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εδώ στη Ρόδο δεν έχω παράπονο μας έχει "σαπίσει" και ήδη μετα την προπέρσινη και περσινή ανομβρία δείχνει να "ρεφ'αρει" και έτσι πλησιάζουμε στα κανονικά υετικά επίπεδα (ίσως είμαστε λίγο πιο κάτω ακόμα- ας όψεται η "καταραμένη" περσινή άνοιξη). Να έχουμε όλοι καλές γιορτές με υγεία

    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μετά από 36 ώρες συνεχούς βροχοπτωσης(έντονης,δυνατής και από εχθές το βράδυ νεροχιονο)επιτέλους σταμάτησε,αλλά δεν άνοιξε φυσικά,καθώς συννεφιά και το κρύο παραμένουν.Τα χιλιοστά έως εχθές το βράδυ (στις 10)ηταν 82 και με αυτά ξεπεράσαμε ήδη τα 1800.Πιστεύω ότι είχα δίκιο όταν έλεγα ότι από το "πανερι"ολοι θα παρουν και είναι σίγουρος ότι η συνέχεια θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Το"παιχνιδι"τωρα αρχιζει.Καλημερα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή