Χριστουγεννιάτικες εικόνες από τον Υμηττό και τον Σαρωνικό



Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας



Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους,πολυ ωραίες φωτογραφίες,βέβαια το χιονακι με το ελαφρύ πασπαλισμα,θυμιζει περισσότερο άνοιξη,παρα καταχείμωνο,ολα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να είναι εικόνα από το μέλλον Αντώνη. Κάποια στιγμή ο χειμώνας θα είναι άνοιξη, η άνοιξη καλοκαίρι και το καλοκαίρι ...Ντόχα η Ριάντ. Πόσο μακριά είναι αυτή η στιγμή κανείς δεν ξέρει. Πάντως, η αναβλητικότητα, η απροθυμία και η αναξιοπιστία των κρατών αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, φέρνει αυτή τη χρονική στιγμή όλο και πιο κοντά.

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και πάλι σε όλους και πολλά μπράβο στον κ. Ζιακόπουλο που από την παραμονή των Χριστουγέννων έδωσε το στίγμα του καιρού, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν το κρύο και όχι οι χιονοπτώσεις. Και με τον ήλιο σήμερα, μαζί με τα μελανούρια, τους σαργούς, τους κακαρέλους, τους γύλους, τις καλόγριες, και τις χειλούδες είχε και 4-5 ακόμα κολυμβητές. Αλλά δυστυχώς και πάρα πολλά σκουπίδια στον Μπάτη.

    Αυτό είναι, βέβαια, το λιγότερο μπροστά στο γεγονός ότι η Ιαπωνία ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα αρχίσει την εμπορική φαλαινοθηρία από τον Ιούλιο του 2019 και ότι θα αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγόρευσε την εμπορική αλιεία φάλαινας το 1986, όταν κάποια είδη έφτασαν κοντά στην εξαφάνιση, όπως μεταδίδει το BBC. Η Ιαπωνία που είναι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής από το 1951, υποστηρίζει ότι είναι στην κουλτούρα του λαού της να τρώει φάλαινες, αν και αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% του κρέατος που πωλείται στη χώρα. Μέχρι τώρα η φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας γινόταν για "επιστημονικούς σκοπούς", αλλά υπήρχαν πολλές επικρίσεις, επειδή πουλούσε το κρέας, ενώ τώρα πια θα μπορεί να σκοτώνει φάλαινες που προστατεύονται από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εμπορική φαλαινοθηρία θα περιορίζεται στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και στις οικονομικές ζώνες. Με την αποχώρησή της από την Επιτροπή - την οποία κατηγόρησε για αθέτηση υποσχέσεων, όπως να επιτρέπεται η βιώσιμη εμπορική φαλαινοθηρία - η Ιαπωνία δεν θα μπορεί έτσι κι αλλιώς να επιχειρεί πια στην Ανταρκτική και στο νότιο ημισφαίριο. Παρεμπιπτόντως, οι υπουργοί Εξωτερικών και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Marise Payne και Μelissa Price έκαναν κοινή δήλωση για να εκφράσουν τη "μεγάλη απογοήτευσή" τους για την απόφαση της Ιαπωνίας και την αντίθεσή τους σε όλες τις μορφές "εμπορικής και υποτιθέμενης επιστημονικής φαλαινοθηρίας".

    Η Ιαπωνία κατηγορείται επίσης ότι θα διαπράττει πλέον πειρατική φαλαινοθηρία και ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση λίγο πριν την αλλαγή του ΄έτους για να περάσει στα ψιλά στα διεθνή ΜΜΕ. Το 1986 τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας συμφώνησαν σε ένα μορατόριουμ φαλαινοθηρίας για να ανακάμψουν οι πληθυσμοί διάφορων ειδών. Όμως, κάποια κράτη που είναι υπέρ της φαλαινοθηρίας, θεώρησαν ότι αυτό το μορατόριουμ θα ήταν προσωρινό. Τελικά, όμως, η απαγόρευση έγινε μόνιμη, αλλά χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ισχυρίζονται ότι η φαλαινοθηρία είναι μέρος της κουλτούρας τους και μπορεί να γίνεται με έναν βιώσιμο τρόπο, ενώ μερικά είδη δεν είναι και απειλούμενα.

    Τον Σεπτέμβριο η Ιαπωνία ήθελε να επιτραπεί η εμπορική φαλαινοθηρία με περιορισμούς, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η χώρα θα πρέπει και πάλι να σέβεται κάποιους διεθνείς περιορισμούς. Δεν αποκλείεται να συστήσει η Ιαπωνία και ένα νέο διεθνές σώμα, αν καταφέρει να πάρει κάποιες χώρες μαζί της ή, να ενταχθεί στην Επιτροπή Θαλάσσιων Θηλαστικών Βόρειου Ατλαντικού, στο πλευρό της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Γροιλανδίας και των Νησιών Φερόε. Η Ιαπωνία κάνει εδώ και 30 χρόνια επιστημονική φαλαινοθηρία, την οποία επιτρέπει η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, με τους επικριτές της συγκεκριμένης πρακτικής να υποστηρίζουν ότι είναι απλά ένα προκάλυμμα της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Κάθε χρόνο η Ιαπωνία σκοτώνει από 200 μέχρι 1.200 φάλαινες, υποστηρίζοντας ότι ελέγχει πρώτα ποια είδη κινδυνεύουν.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-46682976
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή