Ο καζαμίας και η ιστορία του


Στη Δύση κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αλλά και στους αιώνες που ακολούθησαν, γνώρισε μεγάλη άνθηση η αστρομετεωρολογία, η οποία έχει πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες. Οι πρώτες αστρομετεωρολογικές προγνώσεις εκδίδονταν στην αρχαία Βαβυλωνία με τη μορφή ημερολογίων, τα οποία περιείχαν μετεωρολογικά και αστρονομικά φαινόμενα. Στον 3ο π. Χ. αιώνα Κινέζοι αστρονόμοι ανέπτυξαν ένα ημερολόγιο το οποίο χώριζε το έτος σε 24 χρονικά διαστήματα (δεκαπενθήμερα), καθένα από τα οποία συνοδευόταν από διαφορετικό τύπο καιρού. Τα αστρονομικά ημερολόγια που προαναφέρθηκαν ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι καζαμίες (αλμανάκ) που έμελλε να έχουν στη συνέχεια λαμπρή πορεία και να φθάσουν σχεδόν ως τις μέρες μας.


Στην Ευρώπη οι πρώτοι καζαμίες κυκλοφόρησαν ως Ημερολόγια Βοσκών στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα η εφεύρεση της τυπογραφίας που έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην έκδοση και τη διάδοση των πάσης φύσεως ημερολογίων, εορτολογίων και καζαμιών. Από το 1550 έως το 1566 ετήσιο καζαμία με προβλέψεις καιρού και τις επιδράσεις του στη γεωργία δημοσίευε και ο Νοστράδαμος. Φυσικά, δεν γεννάται ερώτημα για την αξιοπιστία των προγνώσεων που αναγράφονταν στους καζαμίες. Στα όσα ακολουθούν βλέπουμε τον εκπληκτικό τρόπο  με τον οποίο γίνεται η απομυθοποίηση του καζαμία στην κωμωδία «Ο Κομήτης» του Φοντενέλ, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα. Ο Ματυρέν, υπηρέτης του αστρολόγου - πρωταγωνιστή του έργου, δοκιμάζει να συντάξει τον ετήσιο καζαμία και στην κυριολεξία παίζει στα ζάρια τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Για το κατόρθωμά του λέει με αναίδεια και κυνισμό: «Ζήτησα τη βοήθεια τριών ζαριών. Όταν πετύχαινα καλές ζαριές έβαζα κρύο, σε άλλες παγωνιά, σε άλλες ανέμους υγρούς με βροντές και ούτω καθεξής. Γελάς; Θα δεις πως τα τρία ζάρια μου θα έχουν μαντέψει σωστά» (Grenet Micheline, Το Πάθος για τα Άστρα το 17ο Αιώνα. Εκδόσεις Παπαδήμα 2001).

Στη χώρα μας, αστρομετεωρολογικά ημερολόγια άρχισαν να εκτυπώνονται από τα μέσα του 19ου αιώνα με τον τίτλο καζαμίες, ο οποίος προήλθε από τον ιταλικό casamia που εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Ραβέννα της Ιταλίας το 1763. Οι καζαμίες, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοσή τους έγιναν πολύ δημοφιλείς, περιελάμβαναν: εορτολόγιο, προγνωστικά καιρού, πασχάλια, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ιατρικές συμβουλές, προβλέψεις για διάφορα κοινωνικά, πολιτικά και άλλα γεγονότα, ονειροκρίτες, αινίγματα, μύθους, δεισιδαιμονίες, έθιμα, πρακτικές συμβουλές για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

 Στις μέρες μας εξακολουθούν να εκδίδονται καζαμίες, αλλά οι παλαιές ένδοξες μέρες τους έχουν πλέον περάσει ανεπιστρεπτί. Πριν από λίγο καιρό είχα μια συζήτηση με έναν εκδότη που συνεργάζεται με ορισμένους από τους τελευταίους συντάκτες καζαμιών. Συμπαθητικά γεροντάκια που εξακολουθούν να κάνουν με πολύ μεράκι μια δουλειά που ξεπεράστηκε από την εποχή. Μια παράδοση που σβήνει μαζί με τους ίδιους. Ποιος, στ’ αλήθεια, νοιάζεται, αν όσα γράφουν επαληθεύονται; 
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


37 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ ζιακοπουλε,να στε καλά,που αφιερωσατε τόσο χρόνο,η αληθεια είναι ότι ακόμη έχει ζήτηση που λέμε ο καζαμιας,καθε χρόνο ή μητέρα μου ζητάει τον καζαμια,ετσι ρίχνω κ εγώ πάντα μία ματιά,στα του καιρού,το ξημέρωμα επεσε κ ή πρώτη παχνη στο νησι,ο παππούς μου έλεγε,πρωτη παχνη,αρχη του χειμώνα,καλο σαββατοκύριακο σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και ο λόγος για Καζαμία, αστρονομία κ.λ.π., ήχο ανέμου κατέγραψε για πρώτη φορά στον Άρη το ειδικό όχημα που έχει στείλει η NASA στον κόκκινο πλανήτη εδώ και δέκα μέρες, όπως αναφέρει ο Guardian. O εξωγήινος αέρας καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής 7/12, ενώ η ταχύτητά του κυμαινόταν από 10 μέχρι 15 μίλια την ώρα.
    Αυτοί είναι οι πρώτοι ήχοι από τον Άρη που καταγράφονται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ερευνητές. "Ήταν κάτι που δεν είχαμε σχεδιάσει, ωστόσο, η αποστολή είχε στόχο να καταγράψει κινήσεις στον Άρη και αυτό περιλαμβάνει και την κίνηση που δημιουργείται από τα ηχητικά κύματα" ανέφερε ο Bruce Banerdt από το εργαστήριο της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

    Επιστήμονες ανέφεραν ότι ο ήχος ήταν διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στη γη, ενώ προκάλεσε και δονήσεις στο ειδικό διαστημικό όχημα της NASA. Οι ήχοι καταγράφηκαν από έναν αισθητήρα ατμοσφαιρικής πίεσης, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός μετεωρολογικού σταθμού, αλλά και από τον σεισμογράφο του διαστημικού οχήματος. Οι χαμηλές συχνότητες είναι αποτέλεσμα της πολύ λεπτής πυκνότητας της ατμόσφαιρας του Αρη που αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και γι αυτό τις έπιασε και ο σεισμογράφος που είναι προγραμματισμένος να συλλαμβάνει υπόγεια σεισμικά κύματα, που υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης ακοής. Ο σεισμογράφος θα εγκατασταθεί στην επιφάνεια του Άρη τις επόμενες εβδομάδες, αλλά μέχρι τότε η ομάδα σχεδιάζει να κάνει κι άλλες καταγραφές των ήχων του αέρα. Το διαστημικό όχημα έφτασε στον Αρη στις 26 Νοεμβρίου και ήδη οι επιστήμονες κάνουν λόγο για θαυμάσια αποτελέσματα από τις πρώτες παρατηρήσεις του.
    https://www.theguardian.com/science/2018/dec/07/sounds-of-mars-wind-captured-by-nasas-insight-lander

    Κι ενώ στον Άρη φυσάει, στην Αττική έχουμε επιτέλους μπονάτσα. Και λιακάδα. Μάλιστα, ο ήλιος ήρθε για να μείνει απ' ό,τι φαίνεται, κερδίζοντας όπως και στον μύθο του Αισώπου τον βοριά. Τέλειος καιρός για τη δαντελένια ακρογιαλιά. Και για full season swimming.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Kίνα ελπίζει να καλλιεργήσει πατάτες στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού...

    Η Κίνα υποστηρίζει ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης, αφού έστειλε ένα νέο διαστημικό όχημα στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, όπως αναφέρει το Skynews. Eκτοξεύτηκε από έναν πύραυλο από τη νοτιοδυτική επαρχία της χώρας Xichang και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του με την αλλαγή του έτους.
    Κι ενώ η γνωστή πλευρά του φεγγαριού έχει πολλά σημεία για προσελήνωση, η αθέατη πλευρά είναι άγρια και με πολλά βουνά. Υπάρχουν επίσης δυσκολίες στην επικοινωνία γιατί τα σήματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού μπορεί να μπλοκαριστούν και να μην φτάσουν στη γη. Για να τα ξεπεραστούν όλα αυτά ένας δορυφόρος μπήκε στην τροχιά της Σελήνης τον Μάιο του 2018 για να λειτουργήσει σαν σύνδεσμος μεταξύ του διαστημικού οχήματος και της γης.

    Κινέζικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η περιοχή που θα εξερευνηθεί είναι στον νότιο πόλο της Σελήνης. Ανάμεσα στα δέκα πειράματα που θα γίνουν, έξι από την Κίνα και τέσσερα από το εξωτερικό, είναι και το να φυτευτούν πατάτες και άλλοι σπόροι. Θα γίνουν επίσης τεστ ανόργανων στοιχείων και ακτινοβολιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua. Είναι η δεύτερη τέτοια αποστολή της Κίνας στο φεγγάρι, μετά από εκείνη του 2013 που είχε κρατήσει δύο χρόνια.Η Κίνα που ξοδεύει δισεκατομμύρια στο διαστημικό της πρόγραμμα, ελπίζει να κατασκευάσει και διαστημικό σταθμό μέχρι το 2022. Θέλει επίσης να κατασκευάσει μία βάση στη Σελήνη, την οποία θα επισκέπτονται επανδρωμένες αποστολές.
    https://news.sky.com/story/china-hopes-to-grow-potatoes-on-far-side-of-the-moon-in-space-mission-11574593

    Υ.Γ: Στο Παρίσι έχουν γίνει 211 προσαγωγές και 450 έλεγχοι ταυτότητας πριν καλά, καλά βγουν στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα, σύμφωνα με το BBC. Η αστυνομία (8.000 στο Παρίσι, 89 χιλιάδες σε όλη τη Γαλλία, 12 τεθωρακισμένα) παίρνει επίσης κράνη, τσάντες και αντιασφυξιογόνες μάσκες από τον κόσμο, κι ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι ρίχνει πιο επικίνδυνα χημικά από την προηγούμενη φορά. Κι όλα αυτά ενώ μόλις 5.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί (οι αρχές λένε ότι δεν περιμένουν πάνω από 10 χιλιάδες συνολικά) με τον υπουργό Εσωτερικών να ζητάει μηδενική ανοχή. Δεν γράφω άλλα, αφού τα δεδομένα διαφοροποιούνται από στιγμή σε στιγμή.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-46492070
    Βαγγέλης Σπανός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία ενημέρωση κ ανασκόπηση στον παλιό καλό Καζαμία.
    Γιώργο Λ. επιστρέφω σε σένα κ ξανά επαναφέρω τα χθεσινά γραφόμενά μας για να σου πω ότι αυτές οι κρύες μάζες που φαίνονται να παραμένουν λίγο ποιό Βόρεια από τη χώρα μας κ μετά τις 14 του μήνα μαζί με την συνεχή ροή χαμηλών από δυτικά που φαίνεται να έχουμε όλο το επόμενο διάστημα ίσως δώσουν στη Βόρεια χώρα τουλάχιστον τον πολυπόθητο χιονιά που τόσο επιθυμούν.
    Αν δε κάνω λάθος τέτοιες διατάξεις έχουν δώσει δυνατές εκπλήξεις στη Βόρεια κ βορειοδυτική χώρα παλαιότερα.
    Όπως είπες κ εσύ υπάρχουν πολύ χειρότερα κ μάλιστα σε περιοχές που δεν είχαν ποτέ ξηρασίες όπως η Βόρεια Ευρώπη κ η Σκανδιναβία,οπότε σ εμας τουλάχιστον υπάρχει κινητικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικότερα Φώτη, οι μέχρι τώρα μακροπρόθεσμες και εποχικές προβλέψεις και εκτιμήσεις δίνουν ελπίδες για χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα μόνο στα βόρεια και για καλές βροχές κυρίως στα δυτικά της χώρας, καθώς φαίνεται να κυριαρχεί η ζωνική κυκλοφορία. Δεν ξέρω κατά πόσο το φαινόμενο Ελ Νίνιο (παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό φέτος) συμβάλει σ΄αυτή την εικόνα. Όπως έγραψε και ο Πανάκογλου, ευτυχώς που οι εποχικές προβλέψεις υπάρχουν για να ...διαψεύδονται (δεν το έγραψε ακριβώς έτσι) και έτσι μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε. Πάντως, εύχομαι σε κάθε περίπτωση στους βόρειους συμπατριώτες μας και περισσότερο στους ..."καταραμένους" Θεσσαλονικείς να πάρουν φέτος τον υετό που τους αναλογεί. Για Αττική και λοιπά ανατολικοπροσήνεμα ελπίζω να πάρουμε τουλάχιστον μιά καλή χιονο-φωτοβολίδα, να ξεχαρμανιάσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι χιονιάδες τύπου δεκαετίας 1980 και αρχών 1990 (και παλαιότερα φυσικά), με διάρκεια και πανελλαδικό ή σχεδόν πανελλαδικό χαρακτήρα δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε. Εκτός και αν κλιματική αλλαγή (που απορυθμίζει την γενική κυκλοφορία) κάνει τίποτα "τρελά" που θα μας ευνοήσουν.

      Διαγραφή
    2. Όπως τα λες Γιώργο είναι,όπως φαίνεται δυστυχώς(Για τον Δεκέμβριο τουλάχιστον) οι ανατολικονότιοι(Αττική κ άλλα) θα πρέπει να ελπίζουν μόνο σε καμία "φωτοβολίδα".
      Υ.Γ.Τοπικές καταιγίδες με αστραπές βγάζει αυτή τη στιγμή στα δυτικά βορειοδυτικά όπως δείχνει κ ο δορυφόρος από το sat24.

      Διαγραφή
  5. Mε αφορμή δύο απαξιωτικά σχόλια για το meteo.gr, επειδή έκανε λάθος σε κάτι θερμοκρασίες στα Γιάννινα, νομίζω ότι αδικούν το συγκεκριμένο σάιτ, που είναι μακράν ό,τι πιο ολοκληρωμένο υπάρχει για τον καιρό στην Ελλάδα. Ουσιαστικά είναι μία εγκυκλοπαίδεια για τον καιρό. Από την άλλη, όλοι κάνουμε λάθη. Κι εγώ έκανα λάθος πριν σε κάτι φωτογραφίες που έστειλα στον κ. Ζιακόπουλο, αναφέροντας ως percnon gibbesi έναν μικροσκοπικό κάβουρα που η πραγματική του ονομασία είναι inachus phalangium. Τον φωτογράφισα μαζί με μία μικρή μέδουσα κι ένα χταπόδι, που έσωσα από την τρίαινα ενός ψαροτουφεκά, ο οποίος ήταν λίγα μέτρα πιο μακριά με πλήρη αρματωσιά.

    Αλλά από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Ράμπο των βυθών, ας περάσουμε σε αυτά της στεριάς, καθώς η Ιαπωνία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη πενταετία, τόσο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την ασφάλεια, όσο και για να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα που έχει έναντι των ΗΠΑ, αγοράζοντας αμερικάνικα όπλα, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να δαπανήσει 27 τρισ. γεν (240 δισ. δολ.) μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαρτίου 2024, με την ετήσια αύξηση να είναι 1,1%, έναντι 0,8% που ήταν την προηγούμενη πενταετία που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019. Για την ώρα, οι πληρωμές για εξοπλισμό και προσωπικό αντιστοιχούν στο 80% των αμυντικών δαπανών.

    Αλλά με το νέο σχέδιο οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα είναι ξεχωριστές, κάνοντας πιο εύκολη την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ. Η έγκριση της αγοράς από το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα αυτές οι αγορές θα βοηθήσουν το Τόκιο να μειώσει το εμπορικό του πλεόνασμα έναντι της Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο Donald Τrump ενθαρρύνει τους Ιάπωνες να αγοράσουν περισσότερα αμερικάνικα αγαθά, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού εξοπλισμού, απειλώντας παράλληλα με δασμούς στις εξαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ για να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα που έχει με το Τόκιο.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2018 ότι οι δαπάνες για το επόμενο έτος θα φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 5,3 τρισ. γεν προκειμένου να αναβαθμιστούν τα αντιαεροπορικά συστήματα, που θα αναχαιτίζουν όλους τους τύπους των βορειοκορεατικών πυραύλων. Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe ενισχύει τη στρατιωτική ικανότητα της Ιαπωνίας για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και την ολοένα και αυξανόμενη ανάπτυξη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού της Κίνας. Η Ιαπωνία παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και τα βαλλιστικά προγράμματα και εξακολουθεί να θεωρεί την Πιονγκγιάνγκ την πιο σοβαρή και πιεστική απειλή.
    https://www.reuters.com/article/us-japan-defence-budget/japans-military-sees-record-spending-aims-to-buy-more-u-s-arms-nikkei-idUSKBN1O7048?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία διευκρίνηση για το meteo.gr. Συμφωνώ ότι στα Γιάννενα αρκετές φορές πέφτει έξω στις ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες συνήθως είναι χαμηλότερες στην πόλη μας λόγω αναστροφής. Ωστόσο, στη χθεσινή περίπτωση, το -7.3 είναι ακραία τιμή κ γενικά ο Μετεωρολιγκός σταθμός του ΕΑΑ που την κατέγραψε, δεν αποτελεί ενδεικτικό της πόλης των Ιωαννίνων. Είναι τοποθετημένος ουσιαστικά 4-5χλμ εκτός πόλης, στο νότιο λεκανοπέδιο, μέσα σε χωράφια, μεταξύ ΙΚΕΑ κ Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, περιοχή στην οποία η αναστροφή είναι ιδιαιτέρως ισχυρή κ μακριά από τη θερμονησίδα της πόλης κ την επιρροή της λίμνης. Μέχρι και 5-7 βαθμούς πιο χαμηλές τιμές έχει καταγράψει ο σταθμός αυτός σε συγκριση με το κέντρο των Ιωαννίνων. Εχθές λοιπόν, την ώρα του -7.3 κάπου στς χωράφια έξω από την.πόλη, στο κέντρο αυτής δεν είχαμε κάτω από -2 με -3 βαθμούς..άρα δεν είναι ενδεικτικός της πόλης ο σταθμός του ΕΑΑ κ προφανώς κάποιοι είχαν τη κάψα να τον βάλουν εκεί για να δείχνουν εντυπωσιακές οι θερμοκρασίες.
    Στράτος, Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κέντρο των Ιωαννίνων ειναι πολυ μικρό και επειδή η πόλη ειναι "απλωμένη" δεν εχει βάθος αρκεί κάποιος να διανύσει δυο με τρια χιλιόμετρα απο το κέντρο και να βρεθεί σε χωράφια.Το δικο μου σπιτι βρίσκεται στην παραλίμνια περιοχή και δεν ξεπερνάει σε απόσταση το ενα χιλιόμετρο απο το κέντρο τα χωράφια όμως ειναι πιο κοντά μας και επειδή η περιοχή μας εχει μονοκατοικίες η διαφορά στην θερμοκρασία ειναι δυο βαθμοί χαμηλότερα( απο το κέντρο).Όλα αυτα οταν εχει ξαστεριά και εχουμε το φαινόμενο της θερμοκρασιακης αναστροφής ενω οταν εχει συννεφιά ή βρέχει η απόκλιση στο λεκανοπέδιο ειναι μόνο ένας βαθμός.

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν επειδή ξέρω κ εγώ Που βρίσκονται οι σταθμοί στα Γιάννενα ο σταθμός που καταγράφει φοβερές ελάχιστες είναι σε "τέρμα" ανοιχτή περιοχή λίγο μετά τα ΙΚΕΑ όπως είπες κ μαζί με κάποιους άλλους σταθμούς όπως στην Αγία Κυριακή(Και αυτός ανοιχτός μέσα σε χωράφια)αν έχετε παρατηρήσει καταγράφει όλο το χρόνο χαμηλές ελάχιστες,ταυτόχρονα όμως κ υψηλές μέγιστες σε σχέση με το κέντρο των Ιωαννίνων.
      Το ίδιο συμβαίνει σε όλες γενικά τις κλειστές λεκάνες των Ηπειρωτικών περιοχών μας χειμώνα καλοκαίρι.
      Όσο για το meteo δε μπορώ να πω ότι δεν είναι ένα σύγχρονο κ εξελιγμένο καιρικό σάιτ,απλά στις τοπικές προγνώσεις πόλεων ακόμα δεν τα πάει κ τόσο καλά.
      Γενικά όμως παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον καιρό κ το κλίμα.

      Διαγραφή
    3. Μένω στα Γιάννενα και θα ήθελα να σας πω ότι ο σταθμός του ΕΑΑ δεν είναι στο ΙΚΕΑ, αλλά στην περιοχή μεταξύ πανεπιστημίου και Jumbo. 500 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή "σεισμόπληκτά". Απλά τυχαίνει να είναι σε χωράφια ευνοημένη από τη θερμοκρασιακή αναστροφή. Το ίδιο συμβαίνει και με το σταθμό του ΕΑΑ στην Ελεούσα. 1 χλμ πιο ΒΔ από το αεροδρόμιο. Συνεπώς αυτές οι θερμοκρασίες ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω της αναστροφής δεν παύει να επηρεάζει και να απασχολεί τον κάτοικο των Ιωαννίνων.

      Διαγραφή
    4. Πολύ καλα τα λες εφόσον απο τις δυο κάμερες του σταθμού φαίνεται η λίμνη δεν θα μπορουσαν να ειναι πιο Νότια.

      Διαγραφή
    5. Εγώ γιατί είχα την εντύπωση πηγαίνοντας από ΙΚΕΑ προς Γιάννενα είχα δει μετεωρολογικό σταθμό?
      Τέλος πάντων.
      Εγώ δε λέω ότι η Ήπειρος δεν κατέχει πρωτεία σε ελάχιστες ειδικά σε ανοιχτά σημεία,απλά θα ξανά τονίσω ότι αυτές οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές ελέω ξαστεριάς κ νηνεμίας παρατηρούνται σε όλα τα ηπειρωτικά "κλειστά" τμήματα της χώρας μας,άλλο που δεν υπάρχουν σταθμοί παντού για να το αποδείξουν.
      Υπάρχει ανοιχτή περιοχή στον κάμπο λίγα χιλιόμετρα έξω από την περιοχή μου που το πρωί ενώ στο κέντρο της πόλης τα θερμόμετρα έδειχναν 2β εκεί την ίδια ώρα είχαμε-4β!

      Διαγραφή




  7. ΤΑ ΕΛΑΤΑ, οι στολισμένοι δρόμοι, οι γιορταστικές βιτρίνες… ο δέκατος τρίτος
    μισθός, είναι κάθε χρόνο τόσο σίγουρα όσο και η ημερομηνία των Χριστουγέννων.
    Ο καιρός όμως ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, και αυτή είναι η ομορφιά του!Αυτη την απάντηση εδωσε ο Ανδρέας Λαζανης στις 19-12-1997 οταν τον ρωτήσανε τι καιρό θα κανει τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός δεν επαναλαμβάνεται, αλλά ο δέκατος τρίτος μισθός κόβεται... Αχ, μωρέ Ανδρέα, τι θα τους έσερνες τώρα!

      Διαγραφή
  8. Γιατί άλλοι μετεωρολογικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα που είναι τοποθετημένοι; Στο κέντρο των πόλεων; Η ΕΜΥ, εξ όσων γνωρίζω αντλεί τα μετεωρολογικά της δεδομένα από σταθμούς, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι τοποθετημένοι σε αεροδρόμια. Όμως πόσο ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί για παράδειγμα η θερμοκρασία για την πόλη της Καστοριάς όταν το αεροδρόμιο της και κατ'επέκταση ο σταθμός της απέχει 10 χλμ. από το κέντρο της. Οι ελάχιστες που σημειώνει ο συγκεκριμένος σταθμός είναι της τάξεως των 4,5,6 βαθμών χαμηλότερες συγκριτικά με αυτόν του ΕΑΑ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 3-4 χλμ.(αν κάνω λάθος διορθώστε με). Εντούτοις, η θερμοκρασία αυτού του σταθμού χρησιμοποιείται όταν γίνεται αναφορά στις θερμοκρασίες της πόλης. Οι σταθμοί των Ιωαννίνων του ΕΑΑ(3-4 χλμ. νότια της πόλης) και της ΕΜΥ(3-4 χλμ. βόρεια της πόλης)δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις παρά μόνο της τάξεως του +- 1 βαθμού και"κοντράρουν" στα ίσα μεγαθήρια χαμηλών θερμοκρασιών(Γρεβενά(επίσης «αδικημένα» στις θερμοκρασιακές προγνώσεις του ΕΑΑ ),Φλώρινα, Νευροκόπι, Πτολεμαΐδα και καμιά φορά ας πούμε και τη μεγάλη Βωβούσα), παρόλο που βρίσκεται στο δυτικό άξονα της χώρας και δεν ευνοείται από ψυχρές εισβολές βόρειου τύπου . Με βάση τα ανωτέρω, τα δεδομένα ποιων σταθμών θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν, όταν αναφερόμαστε σε θερμοκρασίες αστικών κέντρων; Αν μπορεί ο δάσκαλος, ας μας διαφωτίσει.
    Καλό βράδυ από τα βροχερά Γιάννινα!
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η επίδραση της λίμνης και του αστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων στις άκρες τιμές της θερμοκρασίας είναι δεδομένη. Αναφορικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες, το επίσημο μεταπολεμικό ρεκόρ της περιοχής του αεροδρομίου είναι μείον 13 βαθμοί και σημειώθηκε στις 10-1-1966.
    Με βάση τις υπάρχουσες γραπτές μαρτυρίες, το ρεκόρ του 1ου μισού του 20ού αιώνα είναι μείον 17 βαθμοί και σημειώθηκε τρεις φορές:
    (α) Το χειμώνα του 1912-13 στη διάρκεια των προσπαθειών του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (Λεωνίδας Παρασκευόπουλος διοικητής του 2ου Συντάγματος Πυροβολικού της 2ας Μεραρχίας: «΄Ενεκεν του εκτάκτως δριμέως χειμώνος –το ψύχος ενίοτε έφθανε τους μείον 17 βαθμούς- ο στρατός ήρχισε να αισθάνεται την τραχείαν αυτήν εκστρατείαν, διότι διαρκώς διέμενεν εις αντίσκηνα και ταχύσκαπτα, και εκ τούτου υπέφερε πολύ εκ του ψύχους…»)
    (β) Στις 10 Φεβρουαρίου 1929 που η λίμνη πάγωσε πέρα ως πέρα σε μεγάλο βάθος (Δημήτριος Σαλαμάγκας, αυτόπτης μάρτυρας: « Και το Σαράι, κάτω από το Μοναστήρι του Σπανού, είχε γεμίσει από Νησιώτες, που κατάπληκτοι φώναζαν ο ένας τ’ αλλουνού, πως οι Γιαννιώτες, είχαν έρθει με τα πόδια στο Νησί τους»)
    (γ) Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 1942, εκείνου του τρομερού πρώτου χειμώνα της Κατοχής.
    Η μαρτυρία του Λεωνίδα Παρασκευόπουλου συνηγορεί στην άποψη ότι οι πεδινές περιοχές στα νότια της πόλης είναι πιο ψυχρές από τις παραλίμνιες και αστικές περιοχές της. Η συγκεκριμένη μαρτυρία και κυρίως οι άλλες δύο αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις ότι το κλίμα των τελευταίων δεκαετιών έχει γίνει θερμότερο.
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η θερμοκρασία των -13,6 που σημειώθηκε στις 17/01/2012(ανήμερα του πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου) στο σταθμό του ΕΑΑ στην Ανατολή μπορεί να θεωρηθεί μεταπολεμικό ρεκόρ για την περιοχή μας; Σημειωτέον ότι καταγράφηκε χωρίς να επικρατούν συνθήκες χιονοσκεπούς εδάφους. Κ' επίσης, υπό συνθήκες χιονοσκεπούς εδάφους, ξαστεριάς, νηνεμίας η πόλη και κατ'επέκταση το λεκανοπέδιο μπορεί να "δει" θερμοκρασίες των -20 και κάτω. Το Γενάρη του 2017 διαμορφώθηκαν εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγούσαν τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση, όμως η νεφοκάλυψη δεν το επέτρεψε.Εν ολίγοις και με άλλα λόγια μέχρι που μπορεί να πέσει η θερμοκρασία στην περιοχή των Ιωαννίνων; Γνωρίζω ότι η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος είναι δύσκολη καθώς ο καιρός είναι απρόβλεπτος και μας εκπλήσσει συχνά.
      Σέργιος

      Διαγραφή
    2. Εφόσον η θερμοκρασία των -13,6 βαθμών έχει παρθεί με τον κανονικό τρόπο, είναι ρεκόρ της συγκεκριμένης περιοχής για το διάστημα των ετών που λειτουργεί ο σταθμός. Προφανώς, η χρήση του όρου ρεκόρ προϋποθέτει ικανό αριθμό ετών λειτουργίας.
      Τα περί -20 βαθμών και κάτω που αναφέρεις δεν φαίνονται ρεαλιστικά. Η ιστορική αναδρομή στον προηγούμενο αιώνα μάς το δείχνει.

      Διαγραφή
  10. Στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν τα κίτρινα γιλέκα στη Ναντ, στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, στέκεται η Le Monde να επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν ήρεμα με μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στους δρόμους. Τρεις ώρες μετά, όμως, οι συγκεντρωμένοι ήταν 1.400, παίρνοντας ώθηση από διαδήλωση που είχε γίνει νωρίτερα για το κλίμα, για να φτάσουν τελικά τις 3.000, παρά τη βροχή. Κάποιοι εξ αυτών έκαναν και δηλώσεις στα ΜΜΕ με έναν 33χρονο που κερδίζει 2.000 ευρώ τον μήνα και θεωρείται από τους ευκατάστατους, αλλά με τον ίδιο να λέει ότι τα βγάζει πέρα απλά επειδή δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν βγαίνει έξω και δεν έχει και παιδιά, να υποστηρίζει ότι "o Macron είναι απλά ένα πιόνι και η παραίτησή του δεν θα αλλάξει τίποτα, καθώς και ο επόμενος που θα αναλάβει, θα ακολουθήσει τις πολιτικές του Juncker, οπότε αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη εθνική κυριαρχία". Ένας 46χρονος έμπορος που βγάζει 1.500 ευρώ τον μήνα είπε ότι "o Macron δεν μας ακούει και μας κοιτάει αφ' υψηλού" και ζήτησε "μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και να μπουν στο κοινοβούλιο άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δουλειές στη ζωή τους και ξέρουν ποια είναι η καθημερινότητα του πολίτη".

    Το σύνθημα Macron παραιτήσου ακούστηκε πολλές φορές και στη Ναντ, με μία 47χρονη να υποστηρίζει ότι "ο Γάλλος πρόεδρος μας προσβάλλει και όπως και η Le Pen, o Sarkozy, o Hollande θεωρούν ότι είμαστε ζητιάνοι". Μία 22χρονη άνεργη ανέφερε από την πλευρά της ότι o Macron δεν πρέπει να ξεχνάει ότι εκλέχθηκε από λίγους, ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά, μίλησαν ο ένας στον άλλον και διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν πολλοί που ζουν στο κόκκινο. Λίγα μέτρα πιο μακριά άρχισε να επικρατεί ένταση, να σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές και καπνοί από δακρυγόνα σκέπασαν τον ουρανό. Τέσσερα μαγαζιά είχαν μετά σπασμένες βιτρίνες, η κίνηση στην πόλη μειώθηκε, αλλά όχι και η ένταση, ούτε ο αριθμός των δακρυγόνων που έπεφταν. Στο τέλος, βέβαια, η βία περιορίστηκε και οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Για κάποιους, ωστόσο, οι ζημίες ήταν σημαντικές, όπως για έναν 32χρονο που είδε να μειώνεται κατά 80% ο κύκλος εργασιών του, εξαιτίας των επεισοδίων, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό πέντε αστυνομικών, τριών πολιτών, ενώ έγιναν και 13 συλλήψεις. Όσο για τον επιχειρηματία, είπε ότι καταλαβαίνει την οργή του κόσμου, αλλά αυτή η κατάσταση τιμωρεί τους πάντες και ειδικά τους μικρούς εμπόρους για τους οποίους αυτός ο μήνας είναι κανονικά ο καλύτερος του έτους και αν συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό και την άλλη βδομάδα, δεν θα σηκώσουν κεφάλι.
    https://www.lemonde.fr/societe/article/2018/12/09/gilets-jaunes-a-nantes-on-ne-parle-plus-de-bonheur-mais-de-remuneration-d-actionnaires_5394717_3224.html

    Πάντως, ακόμα και τα κίτρινα γιλέκα πήραν ρεπό την Κυριακή. Και είχε και λίγο κόσμο στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή. Οπότε πήγα στην παραλία με τις ομπρέλες για να κάνω και λίγο φιγούρα στους θαμώνες της καντίνας, που έπιναν καφέ. Εμπνευσμένος και από τον Ισλανδό ψαρά, που κολύμπησε σε παγωμένα νερά 5 βαθμών στον Ατλαντικό (και όχι 18 στον Σαρωνικό), όταν το αλιευτικό του ναυάγησε και μετά από έξι ώρες έφτασε ημιλιπόθυμος σε ένα σπίτι στην ακτή εν μέσω χιονόπτωσης. Για μήνες οι γιατροί τον υπέβαλαν σε εξετάσεις, τον έβαζαν σε παγωμένες δεξαμενές μαζί με άλλους που άντεχαν για λίγα λεπτά, ενώ εκείνος έμενε μέσα για ώρες. Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς κατάφερε να επιβιώσει. Ούτε ο ίδιος δεν είχε κάποια εξήγηση. Δεν ήξερε και τι να πει στη σύζυγο και τα παιδιά ενός άλλου ψαρά, που ήταν στο ίδιο αλιευτικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι. "Η στιγμή που φοβήθηκα πιο πολύ ήταν όταν κατάλαβα ότι έμεινα μόνος" λέει σε κάποια στιγμή της ταινίας, που γυρίστηκε με αφορμή την απίστευτη περιπέτειά του. "Θυμάμαι μόνο ότι κολυμπούσα και μιλούσα στους γλάρους" είπε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο νοσοκομείο. "Τους έλεγα να πάνε να φέρουν βοήθεια. Ήξερα ότι θα το έκαναν αν μπορούσαν".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα κίτρινα γιλέκα που έκαναν τον Μακρόν να χλωμιάσει...

    Για να είναι, όμως, ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ για τα κίτρινα γιλέκα, ας δούμε τι γράφει και τo BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, λοιπόν, ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe καλεί τώρα για ενότητα μετά την τέταρτη επεισοδιακή διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων. Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1.700 προσαγωγές, αλλά αυτή τη φορά η βία δεν ήταν τόσο έντονη, όσο τις προηγούμενες φορές. "Οι συζητήσεις με τους διαδηλωτές θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν αξίζει για κανένα φόρο να μπει σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Philippe. Πρόσθεσε, δε ότι ο Macron, από τον οποίο πολλοί Γάλλοι ζητούν να παραιτηθεί, θα ανακοινώσει άμεσα μέτρα που θα διευκολύνουν τον διάλογο. Ο υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner εξήρε από την πλευρά του τις προσπάθειες των αστυνομικών, που κατάφεραν να περιορίσουν τις ταραχές, όπως δήλωσε. Και ο Macron ευχαρίστησε τους αστυνομικούς για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους.

    Συνολικά 125 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο 8/12 στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, ενώ οι αστυνομικοί ήταν 90 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 9.000 είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι. Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εμφανίστηκαν και 12 τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας για να συγκρατήσουν περίπου 10 χιλιάδες διαδηλωτών. Παρόλα αυτά παράθυρα έσπασαν, αυτοκίνητα κάηκαν και μαγαζιά λεηλατήθηκαν. Βίντεο έδειξε ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες ακόμα και στο πρόσωπο, ενώ ανάμεσά τους ήταν και τρεις δημοσιογράφοι. Οι τραυματίες αστυνομικοί ήταν 17.

    Ο αριθμός των διαδηλωτών που ήταν 282 χιλιάδες στις 17 Νοεμβρίου μειώθηκε, εξάλλου, σταδιακά σε 166 χιλιάδες στις 24 Νοεμβρίου, σε 136 χιλιάδες την 1η Δεκεμβρίου και σε 125 χιλιάδες στις 8 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, οι τραυματίες ήταν 409, 84, 263 και 118 και οι συλληφθέντες 73, 307, 630 και 1.723. Στην πρώτη διαδήλωση είχε χάσει τη ζωή της και μία γυναίκα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.
    Η γαλλική κυβέρνηση είναι, ωστόσο, ανακουφισμένη που αυτή τη φορά η βία δεν κλιμακώθηκε τόσο πολύ, καθώς οι νέες τακτικές της αστυνομίας να μην αφήσει ελεύθερο πεδίο στους διαδηλωτές και να συλλάβει χιλιάδες αποδείχτηκαν αποτρεπτικές, σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι κάτι παραπάνω από μία ανάσα, πάντως, για τον Macron, που πρέπει να δράσει γρήγορα και να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των κίτρινων γιλέκων.

    Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό εντός της εβδομάδας.
    Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα δώσει στους πολίτες αυτό που περιμένουν, δηλαδή, περισσότερα λεφτά στις τσέπες τους. Και αν πιστεύει ότι η Γαλλία μπορεί να το αντέξει αυτό οικονομικά. Η κινητοποίηση που άρχισε σαν διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα καύσιμα έχει εξελιχθεί πλέον, τα αιτήματα είναι πάμπολλα και ηγεσία στα κίτρινα γιλέκα δεν υπάρχει, αλλά παραμένει η υποστήριξη προς το κίνημα από τις φτωχότερες οικογένειες. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη για τα κίτρινα γιλέκα παραμένει στο 66%, ενώ η δημοτικότητα του Macron έχει κατρακυλήσει στο 23%.

    Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τον φόρο για τα καύσιμα και να παγώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο για το 2019. Όμως, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για κάποιους διαδηλωτές που θέλουν και αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων, καλύτερες συντάξεις, καλύτερα πανεπιστήμια, ακόμα και την παραίτηση του Macron, τον οποίο αποκαλούν πρόεδρο των πλούσιων.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-46496854
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βαγγέλη, για να μην με "παρεξηγήσεις", κι εγώ με τα κίτρινα γιλέκα είμαι, ή μάλλον με τα ...κόκκινα γιλέκα. Όμως καταντάει υπερβολική αυτή η εμμονή σου να κατακλύζεις καθημερινά τον χώρο των σχολίων ενός καιρικού μπλογκ με ολόκληρα κατεβατά περί διεθνούς πολιτικής. Φαντάζομαι ότι η επαγγελματική σου ενασχόληση με την δημοσιογραφία σού έχει γίνει κάτι σαν επαγγελματική διαστροφή. Υπάρχουν μπλογκς πολιτικά, αθλητικά, μουσικά, επιστημονικά. Εδώ μέσα μπαίνουμε για τον καιρό και τα συναφή θέματα (περιβάλλον, φυσιολατρία κλπ). Τις πληροφορίες που (με κόπο και ιδιαίτερη επιμέλεια, σου το αναγνωρίζω αυτό) συλλέγεις και μας μεταφέρεις, μπορούν όσοι θέλουν να τις βρούν στις ανάλογες ειδησεογραφικές σελίδες.
    Πριν από λίγο καιρό είχες ο ίδιος παραδεχτεί οτι πρέπει να περιοριστείς σε καιρό, περιβάλλον, φύση, θάλασσα κλπ και είχες αρχίσει (πράγμα που με εξέπληξε ευχάριστα) να μπαίνεις σε συζητήσεις με καθαρά μετεωρολογικό περιεχόμενο. Δεν κράτησε πολύ αυτό και αναρωτιέμαι γιατί. Καλές εκθέσεις έγραφα και εγώ στο σχολείο Βαγγέλη. Όμως ουκ ολίγες φορές έβγαινα εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσουν τα ελεύθερα θέματα Γιώργο. Χωρίς καλούπια που περιορίζουν τους ανθρώπους και τελικά τους χωρίζουν.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  13. Μας κούρασες φίλε. Εδώ είμαστε για τον καιρό. Έλεος πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το διαβάζεις τότε το σχόλιο φίλε. Μπορείς να το προσπεράσεις και να μείνεις μόνο στην πρόγνωση και τα άλλα σχόλια για τον καιρό. Δεν νομίζω να ενοχλώ κανέναν. Αντίθετα εσύ ψάχνεσαι να την πεις, αν κρίνω και από μία άλλη φορά που είχες κάνει το ίδιο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω και ότι στα αθλητικά σάιτ έχουν και πολιτικές ειδήσεις, στα πολιτικά σάιτ έχουν και αθλητικές ειδήσεις και σχεδόν όλα κάνουν εκτενή αναφορά καθημερινά για τον καιρό. Επίσης, το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που μπορεί ο καθένας να γράφει ελεύθερα την άποψή του αρκεί να μην κάνει υβριστικά και προσβλητικά σχόλια. Και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να κάνει υποδείξεις στον άλλον για το τι θα γράφει. Αλλά και πρακτικά να το πάρουμε το θέμα, δύο μέρες που δεν έγινε ανανέωση πρόγνωσης, νομίζω ότι οι αναρτήσεις μου έδιναν τη δυνατότητα σε κάποιον που έμπαινε στο blog να διαβάσει κάτι καινούριο και ενδιαφέρον νομίζω.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη, όμως εδώ δεν είναι σάιτ, είναι μπλόγκ. Νομίζω πως αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά. Και ένα μπλογκ θεματικό ("για όσους αγαπούν τον καιρό και για όσους η εργασία ή η ψυχαγωγία τους εξαρτάται από αυτόν"), έτσι όπως το έχει οριοθετήσει ο φυσικός "ιδιοκτήτης" του, ο κ.Ζιακόπουλος. Αναρωτιέσαι τι θα συνέβαινε αν αρχίζαμε εδώ τις συζητήσεις επί παντός επιστητού; Αυτή τη στιγμή "σολάρεις" και η κατάσταση μένει μέσα σε κάποια όρια. Αναρωτιέσαι τι θα συνέβαινε αν αρχίζαμε εδώ τις αντιπαραθέσεις; Να γράψω εγώ για την ...ΑΕΚ και να απαντάει ο Παοκτζης ή ο Γαύρος; Να πει ο άλλος "εμπρός για κίτρινα γιλέκα και στην Ελλάδα!" και να του απαντήσουν "άντε ρε λαϊκιστή, μπαχαλάκια!". Νομίζω πως οφείλει να τοποθετηθεί ο κ.Ζιακόπουλος, να μας πει πώς το έχει οραματιστεί το ΔΙΚΟ ΤΟΥ μπλογκ και μέσα σε ποιά θεματικά πλαίσια (σοφό και απαραίτητο στη ζωή το πλαίσιο, Βαγγέλη, από όποια φιλοσοφική σκοπιά και να το δεις) οφείλουμε εμείς οι σχολιαστές να κινούμαστε.

      Διαγραφή
    4. Το μπλογκ απευθύνεται και ανήκει σε αυτούς που αγαπούν τον καιρό και σε εκείνους που η εργασία ή η ψυχαγωγία τους εξαρτάται από αυτόν.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ζιακόπουλε, η τοποθέτησή σας είναι πολύ γενική και χρήζει ερμηνείας. Και, όπως μας μάθαιναν στη Νομική σχολή, η αυθεντική ερμηνεία γίνεται από τον ίδιο τον νομοθέτη.

      ΥΓ: Μιάς και είμαι απόφοιτος Νομικής (άλλο το ότι ουδέποτε άσκησα το δικηγορικό επάγγελμα), μήπως να ξεκινούσα μία σειρά εκτενών σχολίων περί ποικίλων νομικών θεμάτων στο ziakopoulos.blogspot.com; Ενδεχομένως κάποιους να τους ενδιέφεραν, θα ήταν όμως μέσα στα θεματικά πλαίσια του μπλογκ κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    6. Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος, Γιώργο. Οι αναφορές σε εκτός καιρού θέματα, δεν είναι ευπρόσδεκτες στο μπλογκ, διότι προκαλούν αντίλογο που τελικά μας χωρίζει. θα παρακαλούσα λοιπόν τον Βαγγέλη να περιορίζεται στα καιρικά θεματα και τις αξιόλογες κατά τα άλλα αναρτήσεις του να τις ανεβάζει σε άλλα μπλογκ ή σάιτς.

      Διαγραφή
  14. Δε ρίχνει κι αυτό το χιόνι...δε θα μας φταίει τίποτα μετά. Φίλε Γιώργο κουτρουμποπουλε αν κάτι χαρακτηρίζει τις συζητήσεις σε αυτό το μπλογκ είναι η ευγένεια. Καλο βράδυ σε όλους..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σε όλους,απο 15 Δεκεμβριου,βλεπω ότι έρχεται κρύο,θα είναι απλό ξεροβορι;ή θα μας φέρει κ χιονακι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σόρρυ φίλε βαγγελα αλλά εχουν δίκιο οι προλαλησαντες ,μείνε στα του καιρού.
    Ωραίες κ οι φωτογραφίες που στέλνεις.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ενδιαφερον αρθρο!!!

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επίσης πρέπει κάποιοι να σταματήσετε να μου επιτίθεστε ό,τι και να γράψω κάθε φορά. Φτάνει πια!
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έπρεπε να περάσουν 12 ημέρες για να πιάσουμε για τα καλά διψήφια θερμοκρασία, η οποία εχθές έφθασε τους 15 για λίγο όμως, καθώς ο πολύ δυνατός και κρύο δυτικός άνεμος μετα τις 14 το μεσημέρι, έριξε ξανά αυτή κάτω απο τους 10 βαθμούς.Το πρωινό μας βρήκε με πολλή βροχή και κρύο (7 βαθμούς).Ως τώρα 28mm,μια χαρά είμαστε.Πιστευω ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο.Καλημερα και καλή εβδομάδα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή