Το χιόνι είναι μαγικό, αλλά κρύβει κινδύνους!


Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την κεντρική προς την ανατολική Μεσόγειο και την Πρωτοχρονιά θα προκαλέσει κακοκαιρία κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πέρα από τις ισχυρές βροχές και τις πυκνές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι. Την Τετάρτη (2/1) οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, θα πέσει σημαντικά η ένταση των ανέμων και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες θερμοκρασίες. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές κα στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Πέμπτη (3/1) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού στη χώρα με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα κατέβουν και στα πεδινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Θα χιονίσει επίσης και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν ξανά και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ο καιρός της Παρασκευής (4/1) προς το παρόν είναι …σταυρόλεξο για λίγους. Το βασικό δεδομένο που έχουμε ως τώρα είναι η μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίες βέβαια θα είναι αρκετά ξηρές. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθούν: (α) η θετική μεταφορά στροβιλισμού, (β) η επίδραση του Β. Ιονίου και του Β. Αιγαίου (αποθήκες θερμότητας και υγρασίας) και (γ) ο ρόλος της ορογραφίας. Πάντως, η αίσθηση που έχω είναι ότι θα υπάρξουν χιονοεκπλήξεις!

Χρόνια Πολλά, Καλή Πρωτοχρονιά και προσοχή στους δρόμους!

ΤΡΙΤΗ, 1 Ιανουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1-1-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων το πρωί στη Δ. Μακεδονία και τη Χαλκιδική (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) το πρωί. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά ΝΔ έως ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. Για μια φορά οι όροι αντιστράφηκαν και η καλοκαιρία έκλεισε το μάτι στη Βρετανία, με το Skynews να γράφει για (ευτυχώς) ήπιες και ξηρές συνθήκες στην αλλαγή του χρόνου. Την αρχική συννεφιά διαδέχτηκαν η βελτίωση του καιρού και λιακάδες σε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας και μόνο στη Σκωτία παρατηρήθηκαν άνεμοι ταχύτητας 50 μιλίων την ώρα και 70 μιλίων τοπικά. Αλλά και στο Εδιμβούργο με τον υγρό και ανεμώδη καιρό η βελτίωση έρχεται πάνω στην ώρα για τους εορτασμούς. Ακόμα μία ήπια μέρα, λοιπόν, με θερμοκρασίες 11-12 βαθμούς και 8 το βράδυ με λίγη συννεφιά κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρει το μετεωρολογικό γραφείο της Βρετανίας.

    Στο Λονδίνο αναμένονται 100 χιλιάδες άνθρωποι για να δουν τα πυροτεχνήματα, ενώ ειδικά για την περίσταση θα λειτουργήσει ξανά και το Big Ben ένα χρόνο μετά. Έγινε ήδη sold out και η αστυνομία επιτρέπει μόνο τα απαραίτητα, απαγορεύοντας τα σακίδια πλάτης και τις βαλίτσες. Οι συμμετοχές έφτασαν, εξάλλου, τις 8.000 από 26 διαφορετικές χώρες για την πρωτοχρονιάτικη παρέλαση του Λονδίνου, με τον δήμαρχο Sadiq Khan να στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη θα είναι πάντα ανοιχτή για την Ευρώπη. Και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας πωλήθηκαν 60 χιλιάδες εισιτήρια σε 24 ώρες για το τοπικό φεστιβάλ και οι περισσότερες κρατήσεις έγιναν από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Το νέο έτος έφτασε πρώτα στις 13:00 ώρα Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία και δύο ώρες αργότερα στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας.
    https://news.sky.com/story/new-years-eve-weather-dry-and-mild-for-most-as-celebrations-begin-11595383

    Πάντως, και στην Αττική με κακοκαιρία είχαμε την παραμονή Πρωτοχρονιάς όσους βαθμούς (11) και στη Βρετανία με καλοκαιρία. Έτσι, πήρα θάρρος και βούτηξα στον Μπάτη παρά την ατονία. Ολοκληρώνοντας το 2018 με 364 μπάνια (στα 2170 το σερί). Το μοναδικό που έχασα ήταν επειδή είχα πάει Παρνασσό στο χιονοδρομικό. Στην τελευταία βουτιά για το 2018, πήρα και ένα αναμνηστικό από τον βυθό. Ένα άδειο μαργαριτοφόρο στρείδι, ένα από τα πιο ωραία δίθυρα των ελληνικών θαλασσών. Λένε ότι 1 στα 1000 έχει και μαργαριτάρι μέσα. Πρέπει να βρεις ζωντανό, όμως. Και ζωντανό δεν παίρνω τίποτα από την αγαπημένη μου θάλασσα. Έχει, άλλωστε, τόσα ανοιγμένα κοχύλια, όπως και μαργαριτοφόρα στρείδια, που είναι όμορφα σαν πρωτοχρονιάτικα στολίδια.

    Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ειρήνη και εύχομαι να δείτε τα χιόνια που ποθείτε.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Βαγγέλη, επίσης καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  2. Καλη χρόνια υγεία ευτυχία εύχομαι σε σας και την οικογένεια σας.
    Καλή χρονιά με υγεία κ σε όλο το τσατ.
    Καλές προγνωσεις εύχομαι.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπυρίδων Μπαλαδήμας31 Δεκεμβρίου 2018 στις 2:43 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε
    Σας ευχαριστώ για τις ευχές και την ανάλυση για τα καιρικά ζητήματα όχι μόνο!
    Καλή Πρωτοχρονιά και καλή χρονιά γεμάτη υγεία,αγάπη κι ευτυχία σε σας και τους οικείους σας.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή πρωτοχρονιά με υγεία και κάθε καλό σε όλους τους φίλους της παρέας. Ευχές για ό,τι καλύτερο και στον κύριο Ζιακόπουλο που μας ενημερώνει έγκαιρα, μας συντονίζει και μας ανέχεται. Να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά και όμορφη πρωτοχρονιά προπάντων με υγεία σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά! Επιστρέφουμε στα Γιάννενα εντός της Τετάρτης για να προλάβουμε τα ωραία της Πέμπτης... Για τον καιρό της Παρασκευής συμφωνώ απολύτως! Χρήστος Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά, καλή, δημιουργική και χαρούμενη χρονιά σε όλες και όλους. Και για το ποθούμενο, ότι θέλει ας έρθει, έτσι κι αλλιώς φέτος ο χειμώνας είναι.. κανονικός χειμώνας και δεν μας αφήνει με παράπονα.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλη Χρονια να εχετε ολοι.
    Κυριε Δημητρη, χιονοεκπληξεις ε; σπανια θυμαμαι τετοιες τοποθετησεις σας ολα αυτα τα χρονια.
    υποψιαζομαι ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ήμουν παιδί, το χιόνι και η μαγεία του με συνέπαιρναν. Όταν μεγάλωσα και ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον καιρό, κατάλαβα ότι τα διάφορα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι τα διαφορετικά πρόσωπα ενός παιδιού που έχει μπαμπά τον Ήλιο και μαμά τη Γη, δηλαδή του καιρού, και άρχισα να βλέπω τα πράγματα αντικειμενικά. Σε αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα και το γεγονός ότι άρχισα να «αγαπώ» ή να «μισώ» τα διάφορα πρόσωπα του καιρού ανάλογα με το αν επαλήθευαν ή όχι τις προγνώσεις μου. Τώρα, απαλλαγμένος από συμβιβασμούς και επαγγελματικές υποχρεώσεις, θέλω να βρω το ξεχασμένο παιδί που είναι κάπου μέσα μου καταχωνιασμένο.

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικός. Να είστε πάντα καλά κι εσείς και η οικογένειά σας κ. καθηγητά, να ζήσετε χρόνια πολλά για να ξαναβρείτε αυτήν την ξεχασμένη παιδική αθωότητα.

      Διαγραφή
    3. Ένας Αμερικανός σκιτσογράφος, ο Νταγκ Λάρσον, είπε: «Καταλαβαίνεις ότι γερνάς, όταν δεν νοιώθεις πια καμιά επιθυμία να πετάξεις μια χιονόμπαλα».
      Ευχαριστώ πολύ, Χρήστο.

      Διαγραφή
    4. Οσο κοιτάμε την λάμπα, το παιδί μέσα μας θα παραμένει ζωντανό. Καλή χρονιά κύριε Ζιάκοπουλε, καλη χρονιά εύχομαι σε όλους. Πέφτει ωραίο χιόνι απόψε, ψιλό και πυκνό. Τα σκεπάζει όλα τόσο όμορφα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Ό,τι έχεις μέσα σου παιδιάτικο

      Ό,τι έχεις μέσα σου παιδιάτικο σα θησαυρό να το φυλάξεις
      τους λογισμούς, τους πόθους σου άλλαξε, μ’ αυτό ποτέ να μην αλλάξεις.

      Όποτε της ζωής τα ψεύτικα κι άσχημα, σφίγγουν την καρδιά σου,
      μέσα σ’ ό,τι φύλαξες παιδιάτικο θα βρίσκεις την παρηγοριά σου.

      Κι όταν χλωροφυλλιάσει η όψη σου και στα μαλλιά σου πέσουν χιόνια,
      μόνο ό,τι φύλαξες παιδιάτικο θα μείνει απείραχτο απ’ τα χρόνια.......Γεωργιος Δροσινης

      Διαγραφή
  9. Όσο για τον Γ. Λαμέρα μπορεί να είναι σε κάποιο ταξίδι και να μην έχει διαδίκτυο ο άμοιρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Χρονιά εύχομαι ολόψυχα σε όλους και στον κύριο Ζιακοπουλο!
    Μεγάλη προσοχή στους δρόμους σε όλους μας κι ευτυχία στις οικογένειες σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κάθε ηλικία όπως και η κάθε εποχή του χρόνου έχουν την γοητεία τους. Να ανακαλύπτει κανείς καθετί όμορφο που του φέρνουν τα χρόνια που περνούν, αλλά και να χαίρεται με την κάθε ημέρα που ξημερώνει μια καινούρια "έκπληξη", νομίζω είναι μεγάλη σοφία.
    Όχι πως την διαθέτω, αλλά θα ήθελα να την αποκτήσω, και βέβαια την εύχομαι σε όλους, μαζί με την Καλή, Ευτυχισμένη και Ελπιδοφόρα Νέα Χρονιά που ελπίζω να έχουμε όλοι.
    Κ. Ζιακόπουλε, ήταν πολύ όμορφα όσα γράψατε σήμερα από καρδιάς.
    Ευχαριστούμε για άλλη μια χρονιά!
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας θα "ξυπνήσει"σε όλους μας,τα παιδικά μας χρόνια, που παίζαμε ανέμελα και χαιρόμασταν τον "λευκο"επισκεπτη.Ευχομαι σε όλους μια καλή χρονιά και να έχουμε με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο μισητός ΒΑ άνεμος δεν αφήνει τα σύννεφα να κανουν την δουλειά τους εδω στα Γιάννενα παρα μόνο στα γύρω ορεινά.
    Καλή χρονιά σε όλους με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπέρα σε όλη την παρέα. χρόνια καλά και υγεία σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή χρονιά στην όμορφη παρέα!
    Καβάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και αγωνιστικά.Ωραία η ατάκα του σκιτσογράφου που παρέθεσε ο οικοδεσπότης.
    Στη Σερβία σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου όταν μέσα στο Δεκέμβρη θάφτηκαν στο χιόνι εκεί μια χαρά είδα μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να πετάνε χιονόμπαλες στον επόπτη για άκυρο οφσάιντ που έδωσε ο άμοιρος.Είναι και θέμα κινήτρου! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή