Με καλό καιρό τα ταξίδια και τα χριστουγεννιάτικα ψώνια


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει σύντομες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τα Σάββατο (22/12) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Την Κυριακή (23/12) προβλέπεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων-Δ. Κρητικό) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια χώρα. Τη Δευτέρα (24/12) ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός με αραιές νεφώσεις και ίσως λίγες βροχές το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με ένταση το πολύ 5 μποφόρ. Τα Χριστούγεννα στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπεται μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά). Στις παραπάνω περιοχές οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και θα πέσει η θερμοκρασία. Την Τετάρτη (26/12) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες και το κρύο. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα.   

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-12-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στη Μακεδονία. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ΒΔ. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς.

56 σχόλια:

  1. H Ιαπωνία αναμένεται να αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Φαλαινοθηρία (IWC) και να ξαναρχίσει την εμπορική φαλαινοθηρία από το 2019, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την Αυστραλία και άλλες χώρες, που αναμένεται να τη μηνύσουν, όπως εκτιμά ο Guardian. Επισήμως, διαψεύδεται το ρεπορτάζ του πρακτορείου Kyodo ότι η Ιαπωνία θα ενημερώσει στο τέλος του 2018 την IWC για την αποχώρησή της και πως αντί για τον Νότιο Ωκεανό, τα φαλαινοθηρικά της θα επιχειρούν στα χωρικά της ύδατα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιαπωνικού πρακτορείου, ωστόσο, η απόφαση είναι ειλημμένη και οφείλεται στην απόρριψη του αιτήματος για συνέχιση της εμπορικής φαλαινοθηρίας, η οποία έχει απαγορευτεί από το 1989.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Melissa Price είπε ότι είναι αντίθετη σε κάθε μορφή φαλαινοθηρίας - τόσο για εμπορικούς, όσο και για "επιστημονικούς", όπως βαφτίζονται, σκοπούς - αλλά αναγνωρίζει ότι είναι θέμα της Ιαπωνίας αν θα αποχωρήσει από την IWC. Ακτιβιστές καλωσόρισαν από την πλευρά τους το τέλος της φαλαινοθηρίας στον Νότιο Ωκεανό, αλλά προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να διολισθήσει στην "πειρατική φαλαινοθηρία" με αυτόν τον τρόπο. Κάτι που παραβιάζει και τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Επίσης, η αποχώρηση από την IWC θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, καθώς η Ιαπωνία δεν θα καμακώνει μόνο φάλαινες, αλλά θα απειλεί να τραυματίσει και το μέλλον της Διεθνούς Επιτροπής για τη Φαλαινοθηρία.

    Η Ιαπωνία έχει απειλήσει κι άλλες φορές με αποχώρηση από την IWC, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν πλέον οι αρχικοί λόγοι, που οδήγησαν στη σύστασή της, καθώς οι πληθυσμοί πολλών ειδών φαλαινών έχουν ανακάμψει και είναι βιώσιμοι (οπότε πρέπει να ξεπαστρέψουν μερικές φάλαινες...). Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε απορριφθεί μία σχετική πρόταση της Ιαπωνίας από την Αυστραλία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με την ασιατική χώρα να επιφυλάσσεται τότε για τις επόμενες κινήσεις της. Η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται τη διάταξη για φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς, πουλώντας κρέας φάλαινας στην αγορά, αν και παγκοσμίως η κατανάλωση έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

    Η Ιαπωνία δέχτηκε δριμεία κριτική για τον θάνατο 122 εγκύων φαλαινών από φαλαινοθηρικά της κατά τη διάρκεια "επιστημονικής φαλαινοθηρίας" στον Νότιο Ωκεανό τον χειμώνα του 2017-18. Συνολικά θανατώθηκαν 333 φάλαινες τότε, εκ των οποίων 181 θηλυκές και 53 νεαρές. Το 2014 Διεθνές Δικαστήριο διέταξε την Ιαπωνία να σταματήσει τη φαλαινοθηρία, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν γινόταν για επιστημονικούς σκοπούς. Η Ιαπωνία, όμως, ξανάρχισε τη φαλαινοθηρία το 2016, μειώνοντας κατά 2/3 τα θηράματά της και τώρα ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, επιστρέφοντας στην εμπορική φαλαινοθηρία.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/dec/20/japan-to-resume-commercial-whaling-after-leaving-iwc-report

    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βίωσα ψυχρολουσία και την Πέμπτη, για τρίτη συνεχόμενη φορά στη δαντελένια ακρογιαλιά (με τους 10 βαθμούς που είχε αρχικά - πήγε και 12 μετά). Παρά τις ψυχολογικές ντόπες που πήρα ακούγοντας πριν Διδυμότειχο μπλουζ, Τρύπες, Domenica (Απόψε χαραμίσαμε λίγη ζωή ακόμα), Κατσιμιχαίους και Ξύλινα Σπαθιά. Εντάξει, δεν ήμουν και όπως την Τρίτη που από το πρήξιμο λόγω κρύου έμοιαζα με φελλό στο απέραντο γαλάζιο. Αλλά ούτε ένα χταποδάκι που φωτογράφισα μετά από καιρό μου ανέβασε θερμοκρασία και ηθικό. Ούτε η πρώτη ζαργάνα, που είδα μετά τον Αύγουστο, ένα ψάρι κατεξοχήν καλοκαιρινό. Δεν μπόρεσα να τη βγάλω και φωτογραφία, γιατί μου είχε τελειώσει πια η μπαταρία. Μία μικρή ζαργάνα δεν λέει τίποτα - πέρσι, που έκανε ήπιο χειμώνα, έβλεπα ολόκληρα κοπάδια τον Δεκέμβρη. Άλλωστε, εκτός από την ζαργανούλα, εμφανίστηκαν και οι κατεξοχήν χειμερινές μένουλες, μαζί με τις καλόγριες, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις σάλπες και τις μουρμούρες. Οπότε αυτό που μάλλον ισχύει είναι ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θαχει δηλαδη Πασχουγεννα κυριε Ζιακοπουλε; Θα υποβαλλω μηνυσεις, ετοιμαζα ψησταριες και αρνια και τωρα;Πολυ μεγαλη η ασυοχια σας και παροιμιωδης για το κυρος σας να βγαλετε τοσο νωρις το τυρακι της Ανοιξης. Και ο καιρος που του αρεσει να κευβεται εκανε την επανασταση του και κατετροπωσε μεγαλους και μικρους!
    Μαθηματα δια βιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές στις προγνώσεις, φίλε μου, που απορώ πώς βρίσκεις ότι έχω ακόμα κάποιο κύρος. Βλέπω όμως ότι με χαιρεκακία στρέφεσαι εναντίον των μετεωρολόγων και των μοντέλων που προσπαθούν να προβλέψουν τον καιρό. Είναι σαν να παίρνεις τη θέση των μικροβίων και όχι των γιατρών που προσπαθούν να τα εξουδετερώσουν. Αν πάλι αναφέρεσαι αποκλειστικά σε μένα, μικρό το κακό! Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
    2. Πρεπει να ηταν ο Ιανουαριος του 2010, δεν ειμαι σιγουρος, οπου 3 μερες πριν, κανουν μια φοβερη στροφη τα μοντελα και δινουν χαμηλο με αντικυκλωνα στα βαλκανια. Το αποτελεσμα ηταν 60 εκ χιονι στα ημιορεινα της στερεας. Το θυμαμαι πολυ καλα αφου εζησα το χιονι αυτο. Ουτε μετεωρολογος, ουτε μαγος μπορουσε να το προβλεψει. Καθε προγνωση, ακομη και αυτη της αυριανης μερας εχει καποιο ρισκο να αποτυχει. Ειναι σιγουρο πως ο αγαπητος φιλος δεν παρακολουθει συστηματικα τα μοντελα. Ζητω συγνωμη για την απουσια τονισμου, εχει παρει το ταμπλετ η γυναικα μου. Καλο βραδυ σε ολους.
      Δημητρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Επόμενο στάδιο θα είναι ο θάνατος δια λιθοβολίσμου για αστοχίες των μετεωρολόγων. Όμως να ξεκαθαρίσουμε από τώρα το μέρος και την τοποθεσία που θα γίνεται. Συγγνώμη από όλους για το ύφος και τα γραφόμενα που χρησιμοποιώ και δεν αρμόζουν σε αυτό το blog. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  3. Απο Πασχουγεννα Κρυουγεννα
    Το γλεντι του καιρου καλα κρατει
    Και το αρκουδακι δωρο

    Νικ Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύουν τα ίδια που έγραψα στο φίλο που ετοίμαζε τις ψησταριές και τα αρνιά.

      Διαγραφή
    2. Αρχίζει να γίνεται κουραστική αυτή η εμμονή με την "αποτυχία" περί τα Πασχούγεννα, που απλά θα έρθουν μιά μέρα νωρίτερα. Το "τυράκι της Άνοιξης" δεν το βγάζει ο κ.Ζακόπουλος που, εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας, είναι (όσο κι αν προσπαθεί να το κρύβει) και φανατικός χιονόφιλος.

      Διαγραφή
    3. Χωρίς να θελω να υπερασπιστώ κανεναν τιμητή του κ.ζιακόπουλου, αν μιλησε ως χιονόφιλος τοτε αυτό ειναι το "σφαλμα" του. Ακόμη κι αν τον πιέζουν ολοι να προβλέψει καιρό 7 μέρες.νωρίτερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ενδίδει, διότι δεν γίνεται. Χάνουμε την ουσία έτσι και εκτιθέμεθα. Δεν με.ενδιαφερει καθολου σε 6 μέρες αν θα χιονίσει δίοτι είναι λαχειο. Λαθος λοιπον η αναφορά περι πασχουγεννων καθότι πουθενά ούτε στην αθήνα,κρητη δείχνει 20 βαθμούς. Οπως ειναι "λαθος" να βλέπουμε ολημερίς τα μοντελα και να πετάμε στα ουρανια καθε φορά που δείχνουν χιονιά και όταν πλησιάζει ο καιρός και δεν έρχεται να απογοητεύομαστε. Είναι βέβαια όλα ΘΕΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ελεύθερα όμως.εκφράζουμε.τις απόψεις με σεβασμό και καλή πρόθεση.
      Η εγκυρότητα και η επιστημονική καταρτιση του δασκαλου ειναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. Ίσως μίλησε το συναίσθημα περισσότερο. Για μένα το ζητούμενο ειναι ένα. Μπαίνω καθε μερα στο μπλογκ για να δω τον αυριανό καιρό, άντε και για μεθαύριο. Αν θελω να μαθω για 6-7 μέρες μετά καλύτερα να το παίζω στοίχημα...Ως εκεί που μας παίρνει, φτάνει! Καλά χριστούγεννα
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

      Διαγραφή
    4. Πες τα χρυσόστομε! Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας.
      ΥΓ: Θα αρχισουν τωρα οι χιονόφιλοι να μας λενε για χιονιά τα θεοφανια,15 μερες μπροστά...εδώ στο σελι στα 2000 μετρα.έριξε μονο 15εκ και εμείς στην πολη θα ακούμε ειτε για τρελό χιονία είτε για πασχούγεννα, έχει χαθεί το μέτρο και η πραγματικότητα..

      Διαγραφή
    5. NW Pindos
      Καλημέρα στην παρέα, φίλε Γιώργο συμφωνώ και να πω μάλιστα ότι στο παρόν μπλόγκ γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις και αναλύσεις και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε και εγώ αλλά και όλοι οι υπόλοιποι από εμάς. Να πω επίσης ότι ουδέν σφάλμα υπάρχει στην παρούσα πρόβλεψη του καιρού, η οποία, όπως πάντα, είναι ακριβέστατη. Προσωπικά θεωρώ τιμή μου και έτσι θεωρώ ότι αισθάνεται και ο καθένας από εμάς και μόνο που φιλοξενούνται οι απόψεις μας στην ιστοσελίδα ενός από τους κορυφαίους, αν όχι του πιο κορυφαίου, επιστήμονα της μετεωρολογίας όχι μόνο κατά την άποψη τη δική μας, αλλά διαχρονικά κατά την άποψη ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας και της χώρας.
      Αν είμασταν ομάδα διαχείρισης του παρόντος μπλόγκ θα είχα εισηγηθεί να κόβονται σχόλια που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στον επιστημονικό διάλογο και στις συζητήσεις που γίνονται. Το λέω αυτό διότι εδώ μέσα οι σχολιασμοί δεν έχουν μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά προπαντός έχουν ευπρεπή και τεκμηριωμένη υπόσταση που πρέπει να διατηρηθεί γιατί συμβάλλει στην καλύτερη γνώση του καιρού από εμάς που δεν διαθέτουμε επιστημονικές γνώσεις στα σχετικά ζητήματα.
      Από τα κρυστάλινα και χιονισμένα τοπία της Ηπείρου!
      Ευχαριστώ, καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλη την παρέα!

      Διαγραφή
  4. Ασυνήθιστη νέκρα απόψε στο μπλογκ. Υποθέτω ότι από αύριο η παρέα θα μπει για τα καλά στο αγαπημένο μας σπορ, ήτοι στην αποκρυπτογράφηση των μοντελικών γρίφων. Πάντως, η σταθερότητα των μετεωγραμμάτων και η επιμονή του ανατολικοευρωπαϊκού ψύχους στους χάρτες, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μέχρι και τα Φώτα. Και βέβαια, η θέση και η ισχύς των αντικυκλωνικών συστημάτων είναι αυτά που θα κρίνουν την έκβαση των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, πολύ ξώφαλτσες τις βλέπω τις κατεβασιές ψύχους που αναμένουμε. Έχω την εντύπωση πως πάλι η τουρκιά θα δει χαΐρ'.

      Διαγραφή
    2. Αν μιλάμε χοντρικά για ένα διάστημα από Χριστούγεννα έως Φώτα, αυτά που βλέπουμε στα τρεξίματα είναι βέβαια μόνο εκδοχές, πιθανότητες απλές για το τι μπορεί να συμβεί. Σιγά - σιγά το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και τότε μπορεί να αρχίσουν να "πυκνώνουν" τα ensembles και να εμφανίζονται βαρβάτες εισβολές, μπορεί, όπως μπορεί και να μη συμβεί. Ξεκινάμε όμως με το πολύ θετικό δεδομένο της δεξαμενής ψύχους στην ανατολική Ευρώπη και της τάσης των αντικυκλωνικών συστημάτων να το σπρώξουν νοτιότερα. Τα επί μέρους σενάρια, τι, πότε, πόσο έντονα, υετός κλπ θα τα βλέπυμε βήμα-βήμα. Άλλωστε θα μεταβάλλονται καθημερινά τα σενάρια. Μέσα σ΄αυτό τον γνωστό μοντελικό κυκεώνα, έχω την αίσθηση ότι σχεδόν όλοι κάτι θα πάρουμε. Αν μη τι άλλο θα έχουμε χειμώνα!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τη σφαιρική απάντηση Γιώργο, πράγματι αν μη τι άλλο έχουμε χειμώνα.

      Διαγραφή
  5. Ελπίζω τα χιόνια να προτιμήσουν τα ανατολικά προσήνεμα, νησιά και Κρήτη. Περισυ στην Κρήτη δεν είχαμε αξιόλογο χιονιά. Ελπίζουμε φετος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αττική και Κρήτη είναι φυσικοί "σύμμαχοι" στα χιόνια. Οπότε, μαζί σου σύντεκνε!

      Διαγραφή
  6. Ή ελλαδα μας έχει περάσει πολλές δοκιμασίες,αυτο που δεν μπορεί ποτέ κανένας να της στερήσει είναι ή δημοκρατία μας κ ή ελευθερία λόγου,δυστηχως κάποιες φορές,μερικοι περνιουνται για έξυπνοι,κ προσπαθούνε να υποτιμησουνε κ να απαξιωσουνε έργα μιας ζωής,λεγοντας απερισκεπτες κουβέντες,μονο κ μόνο για να φανούν έξυπνοι κ ξερολες,ο καθένας δείχνει την αξία του,με τα έργα που προσφερει,δεν χρειάζεται να πω κάτι αλλο,καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί που γνωρίζουν στοιχειωδώς μετεωρολογια μπορούν να αντιληφθούν ότι σε μια ατμόσφαιρα που μεταβάλλεται ραγδαία και, ορισμένες φορές, χαοτικά,τα λάθη στην πρόγνωση του καιρού είναι αναμενόμενα. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που απαιτούμε από τους άλλους "απτά αποτελέσματα" και μάλιστα "εδώ και τώρα"!Σε αντίθετη περιπτωση η "ποινή" είναι,χωρίς δισταγμό, απαξίωση και χλευασμός! Ο κος Ζιακοπουλος δεν έχει ανάγκη από υπερασπιστές, το έργο και η προσφορά του είναι αδιαμφισβήτητα. Ο κάθε ένας ημιμαθής όμως που νομίζει ότι γίνεται "κάποιος" χλευάζοντας, νομίζω ότι πρέπει να τύχει της αποδοκιμασίας όλων μας. Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και πολλές καιρικές συγκινήσεις! Αχιλλέας από Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιθετικό ύφος έχουν ορισμένοι για τον κύριο ζιακόπουλο από κάποιους πού καραδοκούν να βγάλουν συμπεράσματα και (ετοιμάζουν μηνύσεις) για αστοχίες,τυριά, σούβλες, κλπ. Φυσικό και επόμενο, ο καιρός έχει το πάνω χέρι αλλά μην χάσουν κάποιοι να πυροβολήσουν τους μετεωρολόγους στην αστοχία τους, Στις καίριες προγνώσεις όμως του κυρίου ζιακόπουλου, που ήταν αυτοί για να επιβραβευσουν? Καλό βράδυ σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα,6 ή ώρα κ το θερμόμετρο έχει κολλήσει στον 1 βαθμό κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παίδες που περιμένατε τον κ. Ζιακόπουλο στη γωνία να κάνει το λάθος (αν το έκανε κιόλας), γιατί δεν σπεύδατε εσείς να μας ενημερώσετε εκ των προτέρων για τον καιρό των Χριστουγέννων, να γίνετε και μάγκες; Δεν θα μιλήσω για την αξία του κ. Ζιακόπουλου ως επιστήμονα - η πορεία του τα λέει όλα, άλλωστε - θα πω, όμως, ότι αυτό που εκτιμώ ακόμα περισσότερο σε εκείνον, είναι ότι έχει ήθος. Όπως έχει και η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτό το blog. Και είναι και ο λόγος που το (παρ)ακολουθώ, παρά το γεγονός ότι εκνευρίζομαι κάθε φορά που όλοι πανηγυρίζουν για έναν επικείμενο χιονιά, κι εγώ σκέφτομαι ότι θα δεινοπαθήσω πάλι στη δαντελένια ακρογιαλιά. Αν βιώνεις τον καιρό στο πετσί σου (κυριολεκτικά), όταν καίγεται το στήθος σου στα παγωμένα νερά και σου κόβεται η ανάσα από τον σαρωτικό βοριά - ή, και τα πόδια στη θέα των τεράστιων κυμάτων του νοτιά - τότε οι κακοκαιρίες είναι ο χειρότερος εχθρός σου.

    Υ.Γ: Μπράβο, πάντως, στον Χρήστο Σιμούλη, που έγκαιρα ενημέρωσε για την κακοκαιρία των Χριστουγέννων. Πάντα λιτός και ουσιαστικός με καίριες επισημάνσεις.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, ο Χρήστος "έγραψε", την ώρα που εμείς κοιτούσαμε τα παρακάτω. Και, βρε Βαγγέλη, εσύ, όπως τα παρουσιάζεις, "του Χριστού τα πάθη" περνάς το χειμώνα στη θάλασσα! Γιατί δεν σταματάς το Νοέμβρη όπως εγώ και άλλοι, να παίρνεις ύστερα τα βουνά για χιόνια; Να γίνεις κι εσύ χιονόφιλος και χειμωνολάτρης; Είπαμε, μεγάλη υπόθεση το υγρό στοιχείο, αλλά όχι και να υποφέρουμε!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου, Βαγγέλη Σπ. Είναι το hope-casting, βλέπεις.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα, περιμένοντας να κάτσουν τα ρημάδια τα «ζάρια - μοντέλα» για κάτι καλό σε άσπρο χρώμα εκεί γύρω στα Φώτα, θα ήθελα, να προτρέψω οποίον βασίζεται απόλυτα σε προγνώσεις καιρού και όχι σε ποσοστά προγνωσιμότητας, να ασχοληθεί με το βουνό και την θάλασσα. Εκεί που, αν δεν είσαι προετοιμασμένος για όλα, όταν θα συμβούν, δύσκολα αντιμετωπίζονται. Στην περιοχή μου οι παλιοί ψαράδες μετά από μπουρίνι έλεγαν : «όσοι πνίγηκαν το μετάνιωσαν».
    Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και κάπου εδώ γύρω θα είμαστε να τα λέμε μέχρι το πολυπόθητο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στα ημιορεινα των Τρικάλων την Τρίτη έριξε καλό χιόνι μέχρι τα 500μ.

    Γενικά όταν έρχεται από δυτικά και έχει νότο βαζει καλό χιόνι.

    Αν έχει βόρειο άνεμο και πιάσει η κακοκαιρία ανατολικά μας μένει ξεροβορι.

    Καλο είναι και αυτό αφού τα λουκάνικα μια χαρά ψήνονται στο τζάκι συνοδεία τσίπουρου.

    Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλές γιορτές και σε σένα Γιώργο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα σε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους του καιρού και του δασκάλου.

    Αδυνατώ να αντιληφθώ κι εγώ τη λογική της... αναμονής στη γωνιά για να δεις τον απέναντι (που ξέρει - ενώ εσύ δεν ξέρεις, είσαι απλά ημιμαθής ή παντελώς άσχετος) να κάνει κάτι που θα θεωρήσεις λάθος για να πεταχτείς μέσα στην τρελλή χαρά και να του την πεις. Ειδικά όταν σε αυτό το καιρικό blog ο ιδιοκτήτης του και δάσκαλος όλων (μας) έχει μιλήσει επανειλημμένα για το περιορισμένο εύρος (τριήμερο) της μετεωρολογικής πρόγνωσης, όπως και για την πρακτική αξία των μοντέλων και των αναγκών που αυτά εξυπηρετούν, ως εργαλεία δουλειάς. Εκτίθεστε όλοι όσοι κρύβεστε στην ανωνυμία του Internet και στις σκιές των γωνιών...

    Κατά τα άλλα, για τους λάτρεις του κάθε λογής καιρικού φαινομένου (ζέστης, κρύου, βροχής, χιονιού, νεφών, και πάει λέγοντας), η ενασχόληση με τα μοντέλα, τους δείκτες, τους χάρτες, και η αναμονή για την επαλήθευσή τους μετά από 15 ή και περισσότερες ημέρες, είναι κάτι που έχει απλά την πλάκα του (σα να κυνηγάμε χίμαιρες) και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε: το κυνήγι του ανέφικτου είναι και αυτό (όπως και πολλά άλλα) το αλατοπίπερο της ζωής.

    Καλές γιορτές, με υγεία και χαρά, και άμα είναι να έρθει, θε νά'ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει - ωραίο είναι το άτιμο όταν μας κάνει το χατήρι, μια φορά στο τόσο :-)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπήκα κι εγώ στο τριπάκι και είδα όχι τα μοντέλα, βέβαια, αλλά έναν χάρτη βροχής - χιονιού στο freemeteo. Απ' ό,τι είδα, λοιπόν, από τις 25 ως τις 28/12 τα περισσότερα φαινόμενα είναι στην Τουρκία (αυτό το σενάριο για Τουρκία - Κύπρο αναφέρει και το northmeteo σε μία ανάλυσή του). Σύμφωνα με τους χάρτες του northmeteo τα χιόνια είναι ελάχιστα για το παραπάνω διάστημα σε όλη την Ελλάδα και πάρα πολλά στην Τουρκία, ενώ οι βροχές κάπως περισσότερες, αλλά στην Αττική θα εκδηλωθούν κυρίως από το βράδυ της 25ης ως το πρωί/μεσημέρι της 26ης Δεκεμβρίου. Μην χαθεί και το μπάνιο. Άλλωστε, πώς να κάνεις καλές γιορτές, χωρίς τις πάντα απαραίτητες για ψυχολογία /ευεξία βουτιές; Αλλά καλύτερα ας περιμένουμε τον καιρό να μιλήσει. Ας ζήσουμε το σήμερα και για αύριο έχει ο... καιρός. Όπως γράφει, άλλωστε, και σε έναν τοίχο στα Μάταλα: "Today is life, tomorrow never comes - Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια στο Χρήστο Σίμουλη που έγκαιρα μας είχε προϊδεάσει για την αλλαγή ανήμερα των Χριστουγέννων.
    Από την άλλη να πω ότι εδώ μέσα οι περισσότεροι από εμάς συζητάμε κ προσπαθούμε να βγάλουμε την τάση του καιρού το επόμενο διάστημα αναλύοντας στοιχεία κ περνώντας ωραία τον ελεύθερο μας χρόνο.
    Είναι πολύ άδικο για μία ψυχρή μάζα η οποία έχει σωστά προβλεφθεί κ τελικά θα έρθει μια μέρα νωρίτερα να στοχοποιούμε κ να κατηγορούμε τον οποιοδήποτε μετεωρολόγο που στο κάτω κάτω αν η συγκεκριμένη μέρα δεν ήταν Χριστούγεννα κ ήταν μια απλή μέρα όλα θα ήταν "μέλι γάλα".
    Τέλος να πω σε ότι έχουμε πει σ'αυτό το μπλογκ εχουμε πέσει μέσα,απλά όταν προβλέπουμε μια ψυχρή εισβολή μέρες πριν δε μπορεί σε καμία περίπτωση να προβλεφθεί αν κ πόσο θα χιονίσει σε μία πεδινή περιοχή.
    Όποιος τα λέει αυτά είναι αερολόγος γιατί αυτά θέλουμε δε θέλουμε προβλέπονται μόλις ένα 24ωρο πρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Φώτη. Δώσε χαιρετίσματα στην όμορφη και αγαπημένη Ευρυτανία.

      Διαγραφή
  16. Εγώ για να είμαι ειλικρινής, ουδέποτε κατάλαβα αυτή την πρεμούρα για τον καιρό ανήμερα τα Χριστούγεννα. Εγώ τις ημέρες των εορτών τις βλέπω ως ένα. Καθόλου μα καθόλου δε θα με χάλαγε να έχουμε 20 βαθμούς Χρστούγεννα και χιονοθύελλες 2 μέρες μετά που λέει ο λόγος.Πάντως, στην πραγματικότητα, αν έχω καταλάβει καλά θα έχουμε ωραιόττατο καιρό μέχρι και τα Χρστούγεννα και θα πέσει η θερμοκρασία απότομα την επομένη.
    Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι μπαίνουμε σε ένα μοτίβο καιρού που το αναζητάμε όλοι εμείς οι χιονόφιλοι. Τι θέλω να πώ; Κακά τα ψέμματα για 10 μέρες θεωρητικά έχουμε μια καλή ευκαιρία. Εντάξει, αν δεν κάτσει, έχουμε όλο το χειμώνα μπροστά μας, αλλά επειδή δεν είμαστε μηχανή άπειρων ευκαιριών, καλό είναι να συμβεί. Ελλάδα 2004 είμαστε, 2-3 φάσεις ψάχνουμε για ένα γκολάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ άστοχες οι θερμοκρασίες που δίνει η ΕΜΥ για τη δυτική Ελλάδα κυρίως για σήμερα.
    Οι περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές δεν έχουν ξεπεράσει σήμερα τους 10 με 11 μόλις βαθμούς(για την Ήπειρο μόλις 7β μέγιστη)κ η ΕΜΥ δίνει 17β.
    Τουλάχιστον καλό θα ήταν να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ Πελοποννήσου-επτανήσων κ υπόλοιπης δυτικής χώρας.
    Δε γίνεται να ακούει ένας απλός άνθρωπος χωρίς μετεωρολογικές γνώσεις που κατοικεί στα δυτικά για 17αρια κ τελικά να ξεπαγιάζει από το κρύο.
    Νομίζω ότι τέτοιοι διαχωρισμοί κάνουν τη διαφορά στην πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μία αστοχία των μετεωρολόγων...καποιοι δίνουν ανοιξη η οποία ποτέ δεν έρχεται τουλάχιστον στα βορεια ,μακεδονία/ήπειρο/ θρακη. Καλές οι μακροπρόθεσμες μαντεψιες αλλά η ακριβή πρόβλεψη για τις επόμενες 24 ώρες ειναι προτιμότερη. Το να διαβάζω στην πρόβλεψη εμυ 3-7 ημερων ότι αμετάβλητες θα ειναι οι θερμοκρασιες όπως λεει συνηθως δεν κατανοώ τιποτα, ειναι αερολογια.

      Διαγραφή
    2. Όταν αναφέρονται σε Ήπειρο, πάντως, Φώτη, αναφέρονται μόνο στα Γιάννενα κ σε ορεινά-ημιορεινά. Ήπειρος είναι και η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα. Πεδινές κ παραθαλάσσιες περιοχές δηλαδή, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 13-14 βαθμούς

      Διαγραφή
    3. Ενώ το -9 που έδινε το ΕΑΑ για το σημερινό πρωινό(21/12) για το Σουφλί( η θερμοκρασία εν τέλει κινήθηκε στο 0) και το -8 που δίνει για αύριο(22/12) πώς το σχολιάζετε;Το βλέπουν και κάποιοι που θέλουν ταξιδέψουν σε εκείνα τα μέρη, οι οποίοι δεν ασχολούνται με το καιρό και διστάζουν. Πάντως το σύστημα πρόγνωσης στο ΕΑΑ πάσχει χρόνια τώρα. Δε ξέρω που πραγματικά στηρίζονται στις προβλέψεις τους για τις θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
    4. Σπάνια κάνω επίθεση σε επίσημους φορείς αλλά φίλε ανώνυμε μπορεί για την Ήπειρο να εννοεί κ τις πεδινές περιοχές αλλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να γίνεται ένας διαχωρισμός!
      Σε ανατολικές περιοχές σήμερα είχαμε έως 19β(η ΕΜΥ έδινε έως 16) κ αν εξαιρέσουμε το Ιόνιο κ τη Μεσσηνία(Η οποία κατ'εμέ δεν είναι καν δυτική Ελλάδα)όλες οι υπόλοιπες δυτικές περιοχές δεν ξεπέρασαν τους 12 άντε το πολύ 13β κ δεν είναι μόνο η Ήπειρος σε αυτές(μιλάμε γιά αποκλίσεις γενικά έως 5βαθμών).
      Γενικά λοιπόν ξανά λέω,πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στην κάθε περιφέρεια θερμοκρασιακά οταν το απαιτούν οι συνθήκες αλλιώς διαστρεβλώνετε η κοινή γνώμη καθώς η ΕΜΥ θεωρείται ο μοναδικός επίσημος φορέας που βάση αυτού ο κόσμος προγραμματίζει τη ζωή του.

      Διαγραφή
  18. Περιμένουμε από τον Αμερικάνο να κρατήσει και να βελτιώσει αυτό:
    http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/graphe_ens3.php?x=&ext=1&y=&run=6&lat=37.99&lon=23.73&runpara=0

    και τον Ευρωπαίο να ακολουθήσει τον Αμερικάνο.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα περάσουμε ωραίες, χειμωνιάτικες Γιορτές, στο κλίμα των ημερών, και πως, από εκεί και πέρα, κάποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα δούν το τιμημένο στην αυλή τους. Για μένα, που πάντοτε μελαγχολώ τέτοιες μέρες (πολλοί λένε ότι αυτό οφείλεται στις αναμνήσεις από τα - παρελθόντα ανεπιστρεπτί - παιδικά χριστουγεννιάτικα βιώματα), το καλύτερο (ίσως και το μόνο) αντίδοτο είναι η έντονη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών. Αυτή τη φορά η ευχή "Καλά Χριστούγεννα", "Καλές Γορτές", φαίνεται πως θα έχει και το νόημα το ειδικό που ένας μελαγχολικός καιρόφιλος σταθερά επιζητεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Γιώργο,υπομονή.
      Πάντως η πρώτη μου ευχή έπιασε (Θα φύγω το πρωί της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων κ θα βρω άσπρο τοπίο στην Ευρυτανία κ εννοείται παγετό).Τώρα για τις υπόλοιπες μέρες μπορεί τα μοντέλα ακόμα να μη δείχνουν τίποτα το ιδιαίτερο από πλευράς υετού κυρίως για δυτικά κεντρικά κ βόρεια όμως πιστεύω κ ελπίζω ότι μέχρι την πρωτοχρονιά κάτι καλό ή ακόμα κ πανελλαδικό θα βγάλει.
      Πάμε λοιπόν μέρα με τη μέρα να βλέπουμε κ να αναλύουμε ότι νέο στοιχείο μέσα από εδώ!

      Διαγραφή
  19. Κι, όμως, ο ανοιξιάτικος καιρός για τον οποίο μας προϊδέασε πριν λίγες μέρες ο κ. Ζιακόπουλος όχι μόνο ήρθε, αλλά τα θερμόμετρα στην Π. Φώκαια έδειξαν ακόμα και 20 βαθμούς σήμερα νωρίς το απόγευμα. Σαν Μάρτιος / Απρίλιος ήταν και στη θάλασσα, με τα νερά παγωμένα, αλλά και με τον ήλιο να σε ζεσταίνει, καθώς άφηνε τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της. Δίνοντάς μου και την πολυτέλεια να μαζέψω και μερικά σκουπίδια, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω τις προηγούμενες μέρες, ενώ είχαν προστεθεί και μερικά ακόμα.

    Παρεμπιπτόντως, το βαθύτερο σημείο στη γη, η Τάφρος των Μαριάνων στον δυτικό Ειρηνικό, έχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών από ό,τι άλλα σημεία στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, όπως γράφει ο Guardian. Τα πλαστικά έχουν μεταφερθεί και ρυπαίνουν και τα πιο απομακρυσμένα και βαθιά μέρη στον πλανήτη, ανέφεραν οι Κινέζοι επιστήμονες. Η ζώνη του Άδη - η άβυσσος, δηλαδή - είναι η μεγαλύτερη καταβόθρα για μικροπλαστικά στη γη, με άγνωστες, αλλά πιθανές συνέπειες για το εύθραυστο οικοσύστημά της. Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες έδειξαν υπερβολικά επίπεδα ρύπανσης, ενώ βρέθηκαν και πλαστικά στα στομάχια βαθύβιων πλασμάτων.

    Μικροπλαστικά βρέθηκαν επίσης στις ελβετικές Άλπεις, σε σωλήνες βρύσης και σε ανθρώπινα περιττώματα. Πολλά εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χύνονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, αλλά κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν. Ερευνητές από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Βαθιάς Θάλασσας συνέλεξαν δείγματα νερού από βάθη 2.500 ως 11 χιλιάδων μέτρων. Για να γίνει μία σύγκριση, το Έβερεστ έχει υψόμετρο 8.850 μέτρα.

    Η ανάλυση έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών αυξάνονται όσο πιο βαθιά στην Τάφρο συλλέγονται τα δείγματα. Στο κατώτερο σημείο της έφτασαν τα 2.200 κομματάκια ανά λίτρο στα ιζήματα και στα 13 κομμάτια ανά λίτρο στο νερό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μικροπλαστικά στην Τάφρο προέρχονται από τις βιομηχανικές χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η Τάφρος είναι στενή έχει σχήμα V και έτσι παγιδεύει τα βυθιζόμενα σωματίδια. Οι σεισμοί είναι σχετικά συνηθισμένοι στην Τάφρο και αυτό βοηθάει να αναδευτούν τα ιζήματα.

    Τα περισσότερα πλαστικά είναι ίνες μερικών χιλιοστών και προέρχονται από ρούχα, μπουκάλια, δέματα και αλιευτικό εξοπλισμό. Ο πολυεστέρας είναι το πιο συνηθισμένο πλαστικό στα ιζήματα και το πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων και μπουκαλιών βρίσκεται περισσότερο στα δείγματα νερού. Τα μικροπλαστικά έχουν δείξει ότι κάνουν ζημιά στη θαλάσσια ζωή που πλήττεται ήδη από την αλιεία και την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στα εύθραυστα οικοσυστήματα της αβύσσου.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/dec/20/plastic-pollution-mariana-trench-deepest-point-ocean
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία ανοιξη δεν ήρθε στο βορρά. Ελλάδα δεν ειναι μονο η Αθήνα.

      Διαγραφή
    2. Μίκρα (ΕΜΥ), μέγιστη και μέση ημερήσια θερμοκρασία, τις τελευταίες 4 ημέρες:

      18/12: 5,2 .. 4,2
      19/12: 7,8 .. 3,8
      20/12: 7,9 .. 4,2
      21/12: 9,5 .. 4,6

      Διαγραφή
  20. Το χειμερινό ηλιοστάσιο 2018 είναι σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς Σάββατο, στις 00:23 ώρα Ελλάδας.

    Υ.Γ. Τα αρνητικά σχόλια για τον κ. Ζιακόπουλο, είναι ολοφάνερο ότι ήταν κακοπροαίρετα και άδικα. Έγραψαν οι υπόλοποι φίλοι για αυτό, με τους οποίους συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από την πρωινή παγωνιά και την ομίχλη,που με πήγε μεχρι το Σχηματάρι,περάσαμε στον ήλιο ,αλλά και την χαμηλή θερμοκρασια(12),για να βρω στην επιστροφή,στο χωριό μου, ψιλόβροχο και 9 βαθμούς.Μπορώ να πω ότι τις 3 τελευταίες ημέρες δεν ζεσταθηκαμε καθόλου.Κσλο απόγευμα.Υ,Γ:Ήμουν σίγουρος ότι ο Γιώργος(Από Νομη)μας διαβάζει και τον καλωσορίζουμε ξανά στην παρέα μας.Θα ήθελα να τον παρακαλέσω επίσης,να περάσει από το Γεωπονικό κατάστημα των Βραντζα-Πλακια(δίπλα στα κοτόπουλα ΝΙΤΣΑΚΟΣ η να πάρει τηλ.τον κ.Στεφανο 6942016506)για να παραλαβει καποιο δεμα, που υπάρχει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο κλασσικός χαιρέκακος, τζάμπα μάγκας, κουτσομπόλης Έλληνας που περιμένει στη γωνία να ρίξει το φαρμάκι του! Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί! Δεν ξέρω που βρίσκεται το όριο της απλής πλάκας από την κακία και αν υπάρχει ουσία να ασχολείτε κανείς με τέτοια πράγματα! Υγεία και καλή καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τον κύριο Ζιακόπουλο τον έχω γνωρίσει προσωπικά στην Αράχωβα πριν απο μερικά χρόνια όπου είχε παρεβρεθεί σε εκδήλωση με θέμα φυσικά τον καιρό και οφείλω να τονίσω οτι ειναι εξαίρετος άνθρωπος και μετά επιστήμονας θεός δεν είναι οπότε σίγουρα δεν μπορεί πάντα να κάνει απόλυτα σωστές προβλέψεις σε ένα χαοτικό σύστημα οπως είναι οι καιρικές συνθήκες οι οποίες ξεφέυγουν όλο και περισσότερο απο τα γνωστά καθιερωμένα λόγο της αλλαγής του κλίματος και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οσοι ασχολούνται με τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχω την υποψία οτι και πέρυσι κάποιοι ανώνυμοι έγραφαν αρνητικά σχόλια για την χιονο-τρελα μας οι οποίοι έκαναν ορθογραφικά λάθη για να καλύπτουν τα ιχνη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η υποψία μου ειναι οτι έγραφαν με διπλή ιδιοτητα επώνυμα-ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το ήθος του κυρίου ζιακοπουλου φαίνεται από το γεγονός ότι στο σχόλιο του υπερασπίστηκε την επιστήμη και όχι τον εαυτό του. Αντε θα δούμε κανα καλο χιόνι φετος; Καλο βράδυ σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ας πούμε και ένα ευχαριστώ στον κ.Ζιακόπουλο που μέσω αυτού του blog εκφραζόμαστε όλοι,συμφωνούντες και διαφωνούντες και καθίστανται ισότιμοι συνομιλητές σχετικοί και άσχετοι.Χίλιες σωστές προβλέψεις να γίνουν στην μία θα κολλήσουμε και θα αποδοκιμάζουμε.Χαρά της χώρας η αποδόμηση των άξιων φυσιογνωμιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. τελικα χριστουγεννα το παει για κακοκαιρια.
    οσο για την συνεχεια το κρυο επιμενει και ας μην ειναι ιδιαιτερως ισχυρο.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αχ...τέτοια ώρα πέρυσι, είχαμε 15-20 εκατοστά χιόνι και μαζί με έναν φίλο μου,κουβαλουσαμε κόσμο,με τα τζιπ μας,καθώς πολλοί δεν μπορούσαν να ανέβουν στο χωριό.Την επόμενη μέρα(Παρασκευή)μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε η χιονοθυελλα που κράτησε έως και το Σάββατο και έβαλε 70-80 εκατοστά χιόνι και σε περιοχές πάνω από 1 μέτρο.Ωραιες στιγμές!!Τι όμορφα είναι να περπατάς μέσα στο λευκό τοπίο και ειδικά όταν υπάρχει δάσος.Είναι σκέτη μαγεία.Θα έρθουν σύντομα τέτοιες όμορφες ημέρες Δημήτρη.ρ.και λοιποί φίλοι, γι'αυτό συνιστώ υπομονή.Θα πάρουμε μια πρώτη "δοση"την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα καλύτερα έρχονται λίγο αργότερα. Καλό βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βαγγελη και Χριστοδουλε το σχολιο του Γιωργου για τα ημιορεινα,δεν ηταν δικο μου.Να σας πω την αλειθια περιμενα να γινει καποιο μπερδεμα μ'αυτο.Δε πηραζει ομως ηταν για καλο.Νομιζω ο Χριστοδουλος κατι υποψιαστηκε και εβαλε τη λεξη Νομη σε παρενθεση.Βαγγελη σ'ευχαριστω για τα λογια που ειπες για μενα,και δεν σου κρυβω οταν διαβασα το οτι ημουν η ψυχη του μπλογκ, τα 'χασα,εξυσα το κεφαλι μου,ειπα ωχ!εγω η ψυχη του μπλογκ;Και δε θελω να σκεφτεσαι οτι ο λογος που δεν γραφω ειναι επειδη ειχες αναφερθει για τα ορθογραφικα μου λαθη.Δεν ειναι αυτος ο λογος αληθεια στο λεω και μη στεναχωριεσαι.Χριστοδουλε με την πρωτη ευκαιρια θα περασω η θα κανονησω για να παρω το δεμα αναλογος ποτε θα βρεθω στην πολη.Σας ευχαριστω παντως που με θυμηθυκατε και ειμαι χαρουμενος γιαυτο.Σας ευχομαι καλα Χριστουγεννα και στους δυο σας και φυσικα σ'ολους τους φιλους εδω που σχολιαζουν και βεβαιως στον κυριο Ζιακοπουλο!
    Γιωργος Νομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει Γιώργο, να είσαι καλά. Και να περάσεις χαρούμενα Χριστούγεννα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  31. Γιώργο να σου πω την αλήθεια και εγώ νόμιζα, ότι εσύ έγραψες(το'χουν φαίνεται οι μέρες,να πέφτουμε όλοι έξω στις προβλέψεις μας,γι'αυτό και παππούς στο ανέκδοτα με τους φοιτητές, ειπε,ότι εμπιστοσύνη ούτε στον κ..Ο μας)απλά έγραψα Νόμη,για"προφύλαξη!!.Δεν πειράζει, χαιρόμαστε που εισαι ξανά εδώ και όπως και όλοι οι φίλοι να είμαστε καλά,για να συζητάμε και να ανταλλάσουμε απόψεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.Ειναι πολλοί φίλοι,που μαζί με τον δάσκαλο μας προσφέρουν καθημερινά επιστημονική γνώση, πάνα στον καιρό και όχι μόνο,μαθαίνουμε ιστορίες,που έχουν βάση τις καιρικές συνθήκες και πολλά άλλα, μιας και εγώ προσωπικά είμαι απλώς παρατηρητής του καιρού στην περιοχή μου και οι γνώσεις που παίρνω εδώ στο μπλοκ είναι σαν να σπουδάζω σε σχολή.Τωρα αν καμία φορά, υπάρξει και κάποια "διαμαχη"μεταξυ μας,καλο είναι όλοι να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας και να το ξεχνάμε.Να είσαι καλά,φίλε και να μείνεις στην παρέα μας. Αυτό που ήθελα να πω μερες τώρα,αλλά δεν υπήρχε χρόνος αρκετός για γράψω, είναι ότι αυτό που παρατηρώ το φετινό φθινόπωρο, αλλά και ως τώρα τον Δεκέμβριο,υπάρχει μια φυσιολογική πορεία του καιρού,μια"κανονικοτητα"που πέρυσι δεν την είδα καθόλου. Τι θέλω να πω.Παροτι πέρυσι οι νοτιαδες είχαν το πάνω χέρι και η υγρασία ήταν πολύ αυξημένη, εντούτοις οι μέρες που είχαμε ομίχλη ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όχι μόνο στο χωριό μου, που λόγω του υψομέτρου, πολλές φορές δεν"ανεβαινει" η ομίχλη,αλλα ούτε στον κάμπο,τόσο τον δικό μας,όσο και της Κωπαιδος, που ειναι"ψωμοτυρι"ακομη και μέσα στο καλοκαίρι.Ειχε συνολικα 2 η 3 ημερες ομιχλη για ολο τον χειμωνα.Φέτος απεναντίας, οι μέρες ομίχλης,είναι 37 για την Κωπαιδα, 26 στον κάμπο μας και 14 στο χωριό μου,πολλές από αυτές,συνεχόμενες και μάλιστα 2 φορές από 3 και 4 ημέρες αντίστοιχα είχαμε μερα-νυχτα και παρα πολυ πυκνή.Και φυσικά πρέπει να αναφέρω και τις δύο φορές που η ομίχλη με"πηγε"ως το Σχηματάρι, πράγμα πολύ σπάνιο,όπως και οτι και η Θήβα είχε αρκετές ημέρες ομίχλης που είναι και αυτό σπάνιο. Η θερμοκρασία,έχει και αυτή ανάλογη πορεία και κινείται σε φυσιολογικές τιμές, ανάλογα με τον κάθε μήνα.Το νερό που έχει ρίξει,είναι πολύ πιο πάνω από τα φυσιολογικά στάνταρ της περιοχής και πιστεύω ότι θα είναι μια απο τις καλύτερες υδροφόρες χρόνιες που έχω δει ποτέ μου(για την περιοχή μου,μιλάω πάντα).Ελπίζω και εύχομαι,κάτι ανάλογο να συμβει σε όλη την χώρα,με πολλά νερά,χιόνια, χωρίς ακρότητες και ζημιές,σε ανθρώπους και φυτα-ζωα.Καλημερα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή