Η πιθανή εξέλιξη του καιρού το επόμενο πενθήμερο

Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Κυριακή (30-12-2018): Βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας στην Α. Μακεδονία, τη Χαλκιδική, το Β-ΒΔ Αιγαίο, την Εύβοια, την Αττική (απόγευμα), το Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τη Δ. Κρήτη και πιθανώς στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Λίγα χιόνια βασικά στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Ο παγετός, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί στα ηπειρωτικά και οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσουν τους 9 βαθμούς και στη Ν. Ελλάδα θα φθάσουν τους 15 βαθμούς.


Δευτέρα (31-12-2018):
Ελάχιστος έως ανύπαρκτος υετός στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα βροχές, τοπικές καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Είναι πιθανό η αλλαγή του χρόνου να γίνει με χιόνια όχι μόνο στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, αλλά και στις πόλεις της Δ. Θεσσαλίας, τα Γιάννενα, την Κόνιτσα και τις δυτικότερες πόλεις της κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ποσότητα του υετού στη ΒΔ Ελλάδα καθώς και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.
Οι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν και το βράδυ κατά τόπους στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.  
Στην Αττική οι βροχές, που κατά τόπους θα είναι έντονες, θα αρχίσουν σχεδόν από το πρωί και τα χιόνια κατά πάσα πιθανότητα θα περιοριστούν στα ορεινά.

Τρίτη (Πρωτοχρονιά):
Αρχικά θα συνεχιστούν οι συνθήκες της Δευτέρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Βαθμιαία όμως στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί και από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στην κεντρική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Β. Αιγαίο 9 μποφόρ. Πάντως, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας οι άνεμοι στη ΝΑ Ελλάδα θα πνέουν ΝΔ έως ΝΑ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη (2-1-2019): 
Οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σχετικά γρήγορα και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές κα στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Από την Πέμπτη (3-1-2019) πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα αρχίσουν να μεταφέρονται από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεσημβρινή κυκλοφορία που θα φέρει το ψύχος στη χώρα μας φαίνεται ότι θα παρουσιάσει εμμονή, με αποτέλεσμα τα ...μπιλοζίρια1 να εγκατασταθούν για τα καλά στην περιοχή μας. Ασφαλώς, παίζουν γερά και οι χιονοπτώσεις, για τις οποίες, όμως, δεν μπορούμε από τώρα να μιλήσουμε με λεπτομέρειες.
Καλό απόγευμα, φίλοι μου

1 Οι Έλληνες μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Β. Αμερική, αμάθευτοι όντες, υπέφεραν πολύ από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν, λοιπόν, τους ρωτούσαν αν κάνει κρύο το χειμώνα στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, απαντούσαν: «Α, πα, πα! Εκείνα τα μπιλοζίρια (below zero temperature) δεν υποφέρονται!»




34 σχόλια:

  1. Αυτή είναι η ανάρτηση των ονείρων μού δάσκαλε.Φοβερή εξέλιξη η οποία για να πω την αλήθεια αρκετοί από εμάς εδώ μέσα την πιστεύαμε κ τη λέγαμε από μέρες.
    Μένει μόνο να επιβεβαιωθεί κ δε πείραζει,ας μη χιονιστούν αρχικά στο πρώτο κύμα οι πεδινές περιοχές της κεντρονότιας Ελλάδας,φτάνει που θα χιονίσει σε πόλεις όπως τα Γιάννενα μας αρκεί(μόνη επιφύλαξη να μην εξαφανιστεί Δευτέρα-Τριτη ο υετός που φαίνεται μέχρι σήμερα κ στη ΒΔυτική χώρα).Τα καλύτερα ακολουθούν.
    Όσο για τον Γιώργο Λαμέρα,αυτός ξέρει τι κάνει.....κρατά το γούρι κ θα εμφανιστεί μία κ καλή αφού είδε ότι με την καλή(κάθε μέρα λόγια εννοώ)δε γίνετε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε να πω ότι όταν το πρωτοδιαβασα το ποστ έριξα ένα πλατύ χαμόγελο .ευχομαι να μην έχουμε ατυχήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει περίπτωση να μιλάμε και για κάτι ιστορικό μετά τις 3 για την Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιάζεσαι φίλε Κωνσταντίνε. Το κρύο φαίνεται ότι θα επιμείνει για αρκετές ημέρες αλλά αν δεν έχουμε και κάτι καλό να μας έρθει από δυτικά με μπόλικη υγρασία, θα μείνουμε με το ξεροβόρι. Κάτι πάει να γίνει και για μας στην Αθήνα, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Έχουμε δει πολλές κωλοτούμπες των μοντέλων στο πρόσφατο παρελθόν...

      Εν αναμονή λοιπόν. ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΤΟΥ (και ο Λαμέρας στα γούρια του)!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  4. Και εμείς οι χιονοάρρωστοι από την Κρήτη αρχίζουμε να βγαίνουμε σιγά σιγά από την εντατική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαλαρώστε λιγάκι. Πρόκειται για κακοκαιρία που θα φέρει πολλά προβλήματα. Μιλάμε για θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, επικίνδυνα πράγματα. Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλα είναι η πρόληψη,εξού κ οι προειδοποιήσεις μέρες πριν!
      Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα κ δε γίνετε να ζητάμε ήλιους κ 20αρια!
      Όλοι οι καιροί στην ώρα τους,όπως αρμόζει άλλωστε.

      Διαγραφή
    2. Και οι μηδενικές θερμοκρασίες κάθε βδομάδα (γιατί 0 είναι με τους βοριάδες) δεν είναι, όμως, φυσιολογικές. Μετά θα έρθει κανένα παρατεταμένο διάστημα ζέστης, λόγω διόρθωσης και θα γκρινιάζετε όλοι. Άσε, λοιπόν, Φώτη τώρα να γκρινιάζω εγώ, το λέω και για σένα Βαγγέλη Κ., μην απαντάτε σε κάθε σχόλιο, μπορώ να έχω και να εκφράζω την άποψή μου και να γκρινιάζω επίσης για τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που έρχονται και θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο.

      Επειδή βιώνω τον καιρό περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και σε περιοχή που δεν έχει ρεύμα και νερό και σε μία απλή κακοκαιρία ξέρω τι λέω. Για τα πολλά χιόνια υπάρχουν και τα βουνά. Το λέει και ο λαός. "Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια". Τέλος, η ιδανική θερμοκρασία για τον άνθρωπο είναι οι 22 βαθμοί. Σε αυτούς είναι πιο αποδοτικός και πιο δραστήριος. Όσο ανεβαίνει ή, κατεβαίνει, αρχίζει να χάνει λάδια η μηχανή...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Ωραία τα νεα όμως η ένταση του ανέμου 7-8 μποφόρ ΒΑ με φοβίζει για τον υετο στα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΒΑ άνεμος ξέρουμε ότι παιδεύει τη δυτική Ελλάδα, πολλές φορές όμως έχουμε δει κ χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα με με τέτοιο άνεμο αρκεί να μην είναι πολύ ενισχυμένος.
      Όσον αφορά στην επιδείνωση της Δευτέρας Δημήτρη νομίζω ότι από Στερεά κ κάτω θα έχει υετό αλλά το θέμα είναι στην Ήπειρο που θα ευνοήσουν οι θερμοκρασίες,εκεί να έχουμε κ τον κατάλληλο υετό.
      Όπως κ να έχει έρχονται καλά πράγματα κ η πρόγνωση θέλουμε δε θέλουμε πρέπει να πηγαίνει μέρα με τη μέρα για τυχόν εκπλήξεις η όχι.

      Διαγραφή
    2. Στο παρελθόν είχε χιονίσει στα Γιάννενα με ΒΑ άνεμο και μάλιστα το έστρωσε.Εκείνη την ημέρα δεν πίστεψα στην πρόβλεψη και κανόνισα ραντεβού για καφε με την κοπέλα μου( σημερινή μου γυναίκα) οταν ειδα το χιόνι ακυρώνω το ραντεβου την τελευταία στιγμη και παω με τους φιλους μου για κρασί- τσίπουρο για να απολαύσουμε το χιόνι.Εκείνη την επόμενη μέρα μου είπε οτι δεν μπορούσε να πιστέψει αυτο που έκανα και εγω της απάντησα ουτε εγω πίστεψα οτι θα χιονίσει γι'αυτό σου πρότεινα για καφέ!!

      Διαγραφή
    3. Χαχαχα...σωστός κ ωραίος ο Δημήτρης!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!! Σήμερα ήρθα από την Μυτιλήνη για διακοπές στην Αθήνα!! Λετε να σας "εφερα"εγω το χιόνι από τα ορεινά της Λέσβου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέρα από την πλάκα, θέλω να εμφανιστεί ο Λαμερας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γιώργος Λαμερας είπε τα Χριστούγεννα με την ζωνικη κυκλοφορία ξέρουμε τι να περιμένουμε με την μεσημβρινή ειναι Ρώσικη ρουλέτα τι αλλο να γράψει περιμένει να δει που θα "κάτσει" η μπίλια.

      Διαγραφή
  9. Δεν ξέρω τι θα κάνει στην περιοχή μου στα 100μ. μεθαύριο,πάντως δεν είναι νερά αυτά για τις περιοχές απο ΒΔη Φθιώτιδα, Ευρυτανία και πάνω. Αυτά τα χιόνια που θα πέσουν θα είναι για φρου φρου κι αρώματα,για να λένε στις τηλεοράσεις ότι σε κάποιες περιοχές έκαναν λευκή Πρωτοχρονιά.Ο Χρήστος Κομποροζος και ο Jim απο Γιάννενα έχουν δίκιο.Βέβαια θα υπάρξουν ορεινές περιοχές όπως Μαγνησίας,Σποράδων,Ευβοιας,Αττικοβιοτιας που ίσως υπάρξουν προβληματα όπως φενεται εως τώρα.Εκεί έχει δίκιο ο Β. Σπανός.Κατα τ'άλλα ότι νιφάδα πέσει στην περιοχή μου και σ'όλη τη Δ.
    Θεσσαλία ευπρόσδεκτη δε το συζητώ...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη Σπανέ, θα χαλαρώσουμε μόνο όταν πέσει το ευεργετικό χιόνι. Οι υδροφόροι οριζοντες στην κρητη έχουν ανάγκη από νερό για να επιβιώσουν οι καλλιέργειες και η χλωρίδα γενικά το καλοκαιρι.Η φύση γνωρίζει τι πρέπει να δώσει. Η επιστήμη της Μετεωρολογίας με την πρόοδό της, όπως βλέπεις, μέρες πριν μας προειδοποιεί ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας και να προφυλαχθούμε από τις επικίνδυνες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η φύση έχει απορρυθμιστεί. Και η επικείμενη παρατεταμένη κακοκαιρία είναι μία ακόμα απόδειξη καιρικής ανωμαλίας, όπως φυσικά και κάθε μακρόχρονη περίοδος ανομβρίας. Αν επαληθευτούν τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, στην Αττική θα έχουμε σφοδρές καταιγίδες και για πολλή ώρα παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς με συνέπειες τις πολύωρες επίσης διακοπές ρεύματος (στο Θυμάρι δεδομένες) στην καλύτερη περίπτωση και πλημμύρες στη χειρότερη. Ευεργετικό είναι το χιόνι μόνο στα βουνά - από εκεί τροφοδοτείται ο υδροφόρος ορίζοντας - όπως σωστά είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ο NW Pindos.

      Κατά τα άλλα το χιόνι είναι μεν ωραίο - προσωπικά πήγαινα για σκι ως μαθητής Γυμνασίου, Λυκείου και μέλος του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) σχεδόν κάθε ΣΚ στον Παρνασσό - αλλά δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που αποκλείονται για μέρες, που βιώνουν χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό για ολόκληρες βδομάδες. Μην βλέπουμε μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Το άσχημο είναι ότι από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα βλέπουμε το κακό πρόσωπο του καιρού είτε πρόκειται για χιονιάδες τον χειμώνα, είτε για καύσωνες το καλοκαίρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  11. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία και προσμονή από πολλούς φίλους και δικαιολογημένα κατά μια περίπτωση ,αφού σε πολλούς αρέσει το χιόνι και πόσο μάλλον στα αστικά κέντρα που είναι και σπάνιο,αλλά σε αυτο που λέει ο Σπανός έχει απόλυτο δίκιο, καθώς όπως έγραψα επανειλημμένα,τα σημάδια εντείνονται καθημερινά και πιστεύω ότι όχι μόνο το επόμενο διάστημα αλλά σχεδόν όλος ο Ιανουαρίος θα έχει πολλά φαινόμενα ,γι'αυτό η προσοχή και η πρόληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Θα δουμε"ωραιες"καταστασεις και πιστεύω ότι ολοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Μετά την προθέρμανση αρχίζει το ματς...Καλό βράδυ σε όλους.Υ.Γ:Ο καλύτερος "μετεωρολογος"(ΤΟ σώμα μας)με προειδοποίει μέρες τώρα,για να δούμε τι θα "πει"και το εταίρο μισό μας(ΤΟ φεγγαρι).Αύριο θα ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα!Αχ αυτή η νοτιοδυτικη Πελοπόννησος και συγκεκριμένα ο Πυργος...λέτε να δει λίγο χιονακι όπως αυτό της Αριάδνης;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ όλους για το πραγματικά ζεστό καλωσόρισμα. Από την άλλη, ευελπιστώ ο καιρός να είναι στο προσεχές διάστημα εκ διαμέτρου αντίθετος προς αυτή τη ζεστασιά. Προς το παρον ας απολαύσουμε τα επερχόμενα από την παραμονή και ας ελπίσουμε τα... γούρια να πιάσουν τόπο για τα μετέπειτα. Καλό σας βραδύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή ακούω για δεύτερες Αριάδνες (ξουτ ξούτ) για ξερόκρυα κλπ, αν και φύσει απαισιόδοξος στο θέμα χιονιού (ο ψυχολόγος ίσως έλεγε ότι είναι φυσική άμυνα για να μην στεναχωρηθώ αν δεν εκπληρωθεί αυτή η επιθυμία), θα έλεγα το εξής: Βασικά, αυτό που λέγαμε στην πάλαι ποτέ hellasweather: ότι στην Ελλάδα το βασικό ζητούμενο είναι το κρύο, τον υετό με τον έναν ή τον αλλον τρόπο τον βρίσκουμε. Εντάξει, δεν είναι θέσφατο αυτό, έχουμε φάει ήττες και ήττες, αλλά πράγματι, το κρύο είναι το πρώτο ζητούμενο. Πόσες φορές το έχουμε χάσει; Άπειρες (τρανό παράδειγμα η πρωτοχρονια π.χ.). Τώρα είναι μάλλον δεδομένο οπότε ξεκινάμε από μια πολύ καλή βάση και πάμε για τα άλλα. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα βρούμε στο δρόμο, αλλά είμαστε ήδη στο δρόμο (μέχρι πριν 2-3 μέρες έπαιζε να μην είμαστε καν).
    Σε αντίθεση με το ποίημα βέβαια που μνημονεύει το ταξίδι και όχι τον προορισμό, επιθυμώ να έχει κι ευτυχή κατάληξη ο δρόμος αυτός όμως, δε μου αρκεί το ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά κύριε ζιακόπουλε. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία. Λίγο υπομονή χρειάζεται......Ο δάσκαλος μίλησε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιπποκράτη καλωσόρισες!! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βλέπω και άλλους καινούργιους φίλους (Και εγώ "νεος"ειμαι,πριν λίγο έκλεισα χρόνο στο μπλοκ)να μπαίνουν στην παρέα μας και τους καλωσορίζουμε κοντά μας.
    Φίλε Βαγγέλη. Κ.μην "αποπαιρνεις" τον Κων/νιο,όλα είναι μέσα στο παιχνίδι είναι,τίποτα δεν αποκλείεται, εσύ ειδικά δεν θα μείνεις "παραπονουμενος",ισως μονο ο γενικός αντιπροεδρος(Λαμερας)Και ο Φραγκίσκος από παλιό Φάληρο(η πίστη μου είναι οτι θα δουν χιόνι και οι παραθαλάσσιοι).Βέβαια θα παρακαλέσω τον Γιώργο να μην"υποκυψει"στον πειρασμό να βγει από την"κρυψωνα"του,επειδή το ζητάνε τα μεγάλα "κεφάλια"του μπλοκ και δη υποψήφιοι αντιπρόεδροι,παρά μόνο όταν ξεκινήσει το"παρτι"!.
    Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δω ολοκληρωμένα τι ήθελε να μου "πει" ΤΟ δίδυμο αδερφάκι μας(φεγγάρι)γιατί λίγο μετά την εμφάνισή του,η πυκνή συννεφιά το κάλυψε εντελώς.Παντως τις 2 προηγούμενες νύχτες,ανέβηκε όρθιο και κατέβηκε "ξαπλωμενο".Την 3η και φαρμακερή με άφησε στην αγωνία μου.Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε, όσο κι αν λατρεύω (και ενίοτε ζηλευω) τις απίστευτες εικόνες της φύσης που μεταφέρεις σε εμάς τους παγιδευμένους, λόγω δουλειάς, στην πόλη, τώρα θα σε στενοχωρήσω. Δεν την ήξερα την παροιμία «Όρθιο το φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος. Ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος», κι έτσι το έψαξα λίγο και βρήκα το παρακάτω άρθρο:

      https://astro.planitario.gr/stoixeia-astronomias-erotisi-23/

      Σε κάθε όμως περίπτωση, οι μετεωρολόγοι σου δεν μπορεί να κάνουν λάθος: ρώτησέ τους και δώσε μας ελπίδες για τη Σοφία και την άσπρη μέρα που καρτεράμε.

      Παρεμπιπτόντως, κύριε Ζιακόπουλε μπορείτε να μου λύσετε την απορία σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος κανόνας στην ονοματολογία των καλοκαιρινών, ή απλά είναι τυχαία επιλογή ονομάτων;

      Καλημέρα σε όλη την παρέα του φιλόξενου blog,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Και φυσικά, η αυτόματη διόρθωση έβαλε το χεράκι της: κακοκαιριών εγραφα, καλοκαιρινών το διόρθωσε "με το έτσι θελω"!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  18. Χριστόδουλος λατρεύω τις φωτογραφίες σας, εσάς και του Βαγγέλη Σπανού και να συνεχίσετε έτσι. Ότι και να έρθει, χιόνι, χιονόνερο, βροχούλα....καλοδεχούμενο. Εχθές άνοιξα το σεντούκι των φωτογραφιών από τους χιονιάδες του 2002, 2004, 2008, και επίσης πρόσφατους χιονιάδες που μας χιόνισε όπως η Αριάδνη αλλά και από τότε που ήμουν μωρό ακόμα το 1992 με τους γονείς μού που με είχαν βγάλει φωτογραφία δίπλα σε έναν χιονάνθρωπο. Δίδυμο δυνατό ο κύριος ζιακόπουλος και ο Γιώργος λαμερας και τους εχω σε εκτίμηση και φυσικά λοιπούς φίλους. Προσωπικά αποφεύγω να κάνω όνειρα με χιόνι μέχρι τις βάρκες προς το παρόν, γιατί το έχω πάθει το χιονοεγκεφαλικό από off-side που έφυγε ο χιονιάς. Κρατάω και αυτό που είχε πει κάποτε ο δάσκαλος......οτι ο δρόμος για χιόνι στην Αθήνα, ξεκινάει από την Ουκρανία, αν θυμάμαι σωστά. Καλημέρα σε όλους και όμορφη Κυριακή να έχουμε, και εύχομαι λευκή νέα εβδομάδα, μήνες, χρόνια από όλες τις πλευρές για όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους,Ραφαηλ κ Σοφία έρχονται,απ ότι κατάλαβα,το περισσότερο ενδιαφέρον,αξεχαστο θα έλεγα,θα είναι με την Σοφία,οπως γίνεται κ με τις γυναίκες,που έρχονται στην ζωή μας,καποιες φορες περνάμε τέλεια,κ άλλες πάλι ,μας ταλαιπωρούνε,για να μην παρεξηγηθω,χωρις αυτές δεν ζούμε,απλως κάποιες φορές μας κάνουνε την ζωή πατίνι,οπως κ με το χιόνι κ τον πάγο που έρχονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά κι από 'μένα, και ειδικά στον οικοδεσπότη μας Κο Ζιακόπουλο.
    Ως επαρχιώτης μιλών, να πω ότι το πολύ κρύο και οι σφοδρές χιονοπτώσεις, προκαλεί καταστροφές στις καλλιέργειες και πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Στις ηπιότερες μορφές του, το χιόνι και το κρύο είναι καλοδεχούμενα, αλλά όταν το πράγμα παραγίνεται, δημιουργεί-τουλάχιστον- προβλήματα.
    Εν κατακλείδι, καιρός ειν' αυτός, ό,τι θέλει κάνει. Εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε σ' αυτόν κι όχι το αντίθετο..
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σε όλους υγεία εύχομαι.
    Ραφαήλ ο πρωτοχρονιάτικος.
    Σοφία η φίλη της Αριάδνης...
    Για να δούμε κ ο άγιος σοφια θέλει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα, εύχομαι υγειά την νέα χρονιά σε όλους! και καιρική αρμονία!
    «Ξάπλα το φεγγάρι όρθιος ο καπετάνιος, όρθιο φεγγάρι ξάπλα ο καπετάνιος», γνώση από τους παλιούς καπεταναίους.
    Βαγγέλη Σπανέ έχεις δίκιο για τα προβλήματα που προκαλούν οι κακοκαιρίες.
    Μην ξεχνάς, όμως, ότι τα περισσότερα από αυτά δημιουργούν ηλίθιοι, που ενώ έχουν προειδοποιηθεί για τα φαινόμενα, κυκλοφορούν αναίτια και περιπλανιούνται δίχως σοβαρό λόγω μετακίνησης.
    Θυμάμαι αρκετά χρόνια πριν κομφούζιο σε χιονισμένα χωριά της Εύβοιας. Παρά της προειδοποιήσεις της τροχαίας – που κακώς δεν τους έστελνε πίσω – οι βλαμμένοι με τα καινούργια 4x4 στα χρόνια π.κρ. και δίχως αλυσίδες, αφού οι «μάγκες ξέρουν», σταματημένοι, ανήμποροι να μετακινηθούν, στην μέση των δρόμων, σε αμπολές , χαντάκια και όπου αλλού φαντάζεστε, γιατί απλά ήθελαν να δουν το χιόνι.
    Το χειρότερο από όλα ήταν που δεν μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους τα μηχανήματα αποχιονισμού και τα συνεργεία των δήμων και της νομαρχίας.
    Η βλακεία δεν παλεύεται, ούτε όταν προσπαθείς να τους εξηγήσεις γιατί είναι επικίνδυνοι με την απερισκεψία τους και την έλλειψη καταλλήλου εξοπλισμού, τόσο για αυτούς, όσο και για τα οχήματα τους.
    Είναι χαζοί μωρέ οι οδηγοί στην Β.Δ. Ελλάδα, που έχουν έτοιμο σετ με χιονολάστιχα για να συνεχίζουν φυσιολογικά την ζωή τους σε συνθήκες παρατεταμένης χιονόστρωσης, τουλάχιστον όπως συνέβαινε πριν χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Λευτέρη, απλά καμιά φορά η κακοκαιρία έρχεται πιο γρήγορα ή, πιο αργά ή, έχει μεγαλύτερη ένταση απ' ό,τι αναμενόταν, κάτι που δεν μπορεί να προβλέψει σχεδόν κανένας μετεωρολόγος. Για παράδειγμα, τώρα έχει δυνατή βροχή στο Θυμάρι, κάτι που κανένας δεν είχε πει, αλλά ευτυχώς πρόλαβα και πήγα νωρίτερα στην αγαπημένη μου ακτή. Κρύωσα πολύ, όμως, τόσο γιατί τα νερά έχουν παγώσει (ακόμα και οι φωτογραφίες βγαίνουν θαμπές και ξεθωριασμένες, όπως στον χιονιά), όσο και γιατί δεν είμαι πολύ καλά (έχω αδυναμία, ατονία).

      Παρεμπιπτόντως, στη βόρεια Εύβοια που είχαμε έρθει μέσα Σεπτέμβρη μου είχε κάνει εντύπωση που στο ορεινό δίκτυο προς Μαντούδι είχαν τους πασσάλους για τη μέτρηση του χιονιού α λα Παρνασσός. Μάλιστα, στην επιστροφή χαθήκαμε στα βουνά, έπεσε η νύχτα και κρυώσαμε και αν δεν ήταν ένας βοσκός να μας πει πώς θα βγούμε Χαλκίδα, δύσκολα θα βρίσκαμε τη διαδρομή.

      Όσο για τις παραλίες της βόρειας Εύβοιας, σούπερ. Μου άρεσαν πολύ η Αγία Άννα, (δεν πήγαμε Κρύα Βρύση, αλλά πρέπει να έχει ίδια περίπου μορφολογία), η Λίμνη, τα Λιχαδονήσια, οι ακτές απέναντι από τα Λιχαδονήσια με τα έντονα θαλάσσια ρεύματα, ενώ και τα Λουτρά Αιδηψού είχαν τη χάρη τους. Όλοι ήταν κοντά στην ακτή στα θερμά νερά, αλλά εγώ ανοίχτηκα λίγο και έπιασα δύο χταπόδια σε μία βουτιά. Φυσικά τα άφησα ελεύθερα μετά.

      Είχα στενοχωρηθεί πάρα πολύ, λίγες μέρες μετά, με τον μεσογειακό κυκλώνα, που χάθηκαν άνθρωποι. Θυμήθηκα ότι είχαμε περάσει από τους ίδιους δρόμους μόλις δύο βδομάδες πριν. Anyway, μακάρι να έρθω και νότια Εύβοια κάποια στιγμή. Όταν ο ήλιος ξαναβγεί.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Ξεκίνησε η χιονόπτωση στην δυτική Φθιώτιδα, απο τα 400 και πάνω. Προς το παρόν η έντασή της είναι μέτρια. Να δούμε πως θα πάει η βδομάδα. Εγώ θα ενημερώνω απο εδώ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή