Τα νεότερα του καιρού


Για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών εξακολουθούν να ισχύουν οι χθεσινές προβλέψεις. Ειδικότερα για το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (31/12/18 - 1/1/19), η μεσημβρινή κυκλοφορία και η εξ αυτής προκύπτουσα μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο και την περιοχή μας είναι σχεδόν βέβαιη, αλλά ο υετός εξακολουθεί να είναι αβέβαιος για αρκετές περιοχές της χώρας (Δ-ΒΔ Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Α. Αιγαίο). Αυτό γιατί δεν έχει κατακαθίσει ακόμη η προγνωστική σκόνη αναφορικά με βασικούς δυναμικούς παράγοντες, όπως η μεταφορά στροβιλισμού, οι συγκλίσεις κ.λπ. Εννοείται ότι και η πρόγνωση για το είδος του υετού είναι ακόμη επισφαλής.
Καλό απόγευμα σε όλους

36 σχόλια:

  1. Κατάλαβα,για αυτό βγαίνει ,να υποθέσω,το όλο μπέρδεμα στις προγνώσεις,να είστε καλά,καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένοντας, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει ο υετός, δύο συγκινητικές ιστορίες από τα χιόνια. Συγκλονιστικός ήταν, λοιπόν, ο άνθρωπος που βούτηξε σε παγωμένη λίμνη για να σώσει ένα κουτάβι, στο οποίο έκαναν τεχνητή αναπνοή αφού το τύλιξαν με κουβέρτες, καθώς υπέφερε από υποθερμία, σύμφωνα με το Skynews. To σκυλάκι που αναμένεται να επιζήσει, έχει μεταφερθεί σε κτηνιατρείο της Τουρκίας.
    https://news.sky.com/video/watch-dog-get-rescued-from-frozen-lake-11592472

    Σε άλλο περιστατικό, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ήταν ένας εκπαιδευμένος σκύλος που εντόπισε και βοήθησε στη διάσωση ενός αγοριού, το οποίο είχε καταπλακώσει χιονοστιβάδα στη Γαλλία. Για θαύμα κάνουν, μάλιστα, λόγο στις γαλλικές Άλπεις, μετά τη διάσωση του 12χρονου αγοριού, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, αλλά ανασύρθηκε μετά από 40 λεπτά ζωντανό και χωρίς να έχει τραυματιστεί, όπως επισημαίνει ο Guardian. H γαλλική αστυνομία ανέφερε ότι το παιδί έκανε σκι εκτός πίστας με τους γονείς του και συνολικά εφτά άτομα και ήταν το μόνο που παρασύρθηκε όταν μία τεράστια ποσότητα χιονιού αποκολλήθηκε, ενώ η δύναμη της χιονοστιβάδας το έσυρε 100 μέτρα μακριά.

    Στο σημείο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.400 μέτρων έφτασαν διασώστες με ελικόπτερο και τελικά ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί εντόπισε το αγόρι, το μπουφάν του του οποίου δεν είχε σύστημα συναγερμού για την περίπτωση χιονοστιβάδας. Έγινε λόγος για θαύμα, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις κανένας δεν επιζεί πάνω από 15 λεπτά, όμως το γεγονός ότι το χιόνι άφησε κενά και περνούσε αέρας ήταν σωτήριο για το παιδί, που δεν τραυματίστηκε, αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
    https://www.theguardian.com/world/2018/dec/28/miracle-rescue-12-boy-buried-avalanche-french-alps
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φτιάχνει σιγά σιγά κ ο "τζίφος" υετικά για τις 31 κ 1 Ιανουαρίου εκτός απο τις ανατολικονότιες περιοχές(είναι σχεδόν σίγουρες αυτές) κ για άλλες περιοχές της χώρας,αρκεί να το δούμε στην πράξη.
    Η συνέχεια.....από κάποια αξιόπιστα μοντέλα όλα τα λεφτά για τα κεντροβόρεια-βορειοδυτικά τμήματα κυρίως,αρκεί να μη μας στείλουν τις επόμενες μέρες μία κ καλή στον "κουβά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oλα θα πάνε στην νότια Ελλάδα κ η βόρεια Ελλάδα θα έχει ήλιο με δοντια

      Διαγραφή
    2. Όχι, αυτή τη φορά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Παρακολουθώ το blog εδώ και πολύ καιρό, είναι όμως η πρώτη φορά που υποβάλλω σχόλιο όντας επιφυλακτικός, κυρίως διότι οι γνώσεις μου γύρω από τον καιρό -αν και φανατικός καιρόφιλος και δη χιονόφιλος- είναι πενιχρές. Βασικό κίνητρο όμως αποτελεί το γεγονός ότι διαπιστώνω πως σε αυτόν τον χώρο υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στους χρήστες και δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε εμάς τους μη γνώστες να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και (ευελπιστώ) να αρπάξουμε και λίγη γνώση. Καλή πρωτοχρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες κ από μένα Ιπποκράτη κ χρόνια πολλά!
      Πιστεύω ότι η παρουσία σου από σήμερα στο μπλογκ θα είναι σημαδιακή κ θα φέρει κ τον πολυπόθητο λευκό επισκέπτη τις επόμενες μέρες στη χώρα μας!

      Διαγραφή
    2. Καλωσόρισες Ιπποκράτη και καλή χιονοχρονιά.

      Διαγραφή
    3. Καλώς όρισες Ιπποκράτη στην καιρο-χιονο-παρέα, και να μην σε επηρεάζουν "ζεστό-φιλοι" σαν τον Βαγγέλη Σπανό! Μακάρι να μας φέρεις γούρι και να δούμε το τιμημένο στις ταράτσες μας στην ΑΘήνα!

      Ο Λαμέρας έχει εξαφανιστεί, μάλλον κρατάει τα γούρια και θα μιλήσει κατόπιν (χιονο)εορτής :-) Όπως έγραψε και ο δάσκαλος όλων μας, τα αγαπημένα μας μοντέλα επιμένουν για την επικείμενη κατάβαση του ψύχους, αλλά ακόμα είναι αβέβαιος ο υετός για τα μέρη των ταρατσάκηδων (aka ΑΘήνα).

      - ο τζίφος δείχενι χιόνια στην ΑΘήνα στις 3/1 μέχρι το απόγευμα (http://www.meteociel.fr/modeles/gfs/grece/precipitations-hd/3h.htm)

      - τα ensembles δείχνουν ενθαρρυντικές θερμοκρασίες και υετό για την ίδια περίοδο στην Αθήνα (T850hPa: http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&ext=1&run=0&lat=37.99&lon=23.73&runpara=0&type=6 και T2m: http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&ext=1&run=0&lat=37.99&lon=23.73&runpara=0&type=3)

      - ο Ευρωπαίος δείνει κι αυτός την ψυχρή κατάβαση (http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=72&mode=0&map=7&type=0&archive=0) με πολύ βαθύ μπλε, αλλά το... παλεύει για χάρη των ταρατσάκηδων στον υετό, αλλά με αβέβαια αποτελέσματα (https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/precipitationtotal-3h/20190103-1200z.html) ενώ κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ευνοούνται (για να χαρεί επιτέλους και ο Σιμούλης σε Βόρεια Ελλάδα μεριά).

      Για να δούμε.

      Δάσκαλε, σε παρακαλούμε κάνε τα... μαγικά σου και πήγαινε κόντρα στον θαραλλέο χειμερινό κολυμβητή της παρέας μας.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  5. Καλώς ήρθες λοιπόν, καλή χρονιά με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς ήρθες και από εμένα, Ιπποκράτη. Σύμψωνα με τα λεγόμενά σου είσαι με τον Βαγγέλη των βορείων προαστίων, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έρχεσαι στη χώρα της ανεξικαιρίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς ήρθες Ιπποκράτη, έτσι ν αυξανόμαστε και να πληθαινουμε οι χιονόφιλοι.
    Δάσκαλε μιλάτε με γρίφους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, Ο Ηράκλειτος, «αφού μίσησε τη ζωή των ανθρώπων και αφού αποτραβήχτηκε, στα βουνά ζούσε, τρώγοντας φύλλα και βοτάνια• κι αφού γι αυτό υδρωπικία έπαθε, κατέβηκε στην πόλη και μ’ αινιγματικούς λόγους από τους γιατρούς να μάθει ρωτούσε, αν την μπόρα μπορούσαν σε ξηρασία να γυρίσουν. Μα ούτε και με αυτόν τον τρόπο αποτέλεσμα είδε και πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων». Συγχωρέστε μου την ύβρη!

      Διαγραφή
  8. Κάποιος κάπου κάποτε κέρδισε τον πρώτο λαχνό του λαχείου. Μην μπορώντας να διαχειριστεί με νηφαλιότητα τα συναισθήματά του, πήρε τα βουνά. Αναρωτιέμαι μήπως έκανε το ίδιο και ο Γιώργος ο Λαμέρας, βλέποντας τους τελευταίους προγνωστικούς χάρτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα, χα! Πολύ καλό κύριε Ζιακόπουλε. Μάλλον δεν εμφανίζεται για να μην το γρουσουζέψει. Απ' ό,τι είδα, πάντως, στους χάρτες του freemeteo, ενώ ο περισσότερος υετός για την Αττική είναι την παραμονή μέχρι το πρωί της Πρωτοχρονιάς, τα χιόνια τα δίνει κυρίως στις 3/1 κατά κύριο λόγο και 4/1, που θα κατηφορίσουν μετά για τα νησιά. Βέβαια, μπορεί να μην κατάλαβα και καλά, αφού είμαι κι άσχετος από αυτά. Αν λέω μπούρδες διορθώστε με ή, μην λάβετε υπ' όψιν το μήνυμα. Καλημέρα σε όλους.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Ρε Βαγγέλη, αν υποψιαστώ ότι παρακαλάς για μια νέα Αριάδνη, θα αρχίσω να τραβάω και τα τελευταία μαλλιά της κεφαλής μου. Ρε μπας κι έχεις κάβα και περιμένεις να αυξήσεις τις πωλήσεις; λυπήσου μας, εν μέσω κρίσης θα τα φάμε σε αλκοόλ, φάρμακα και ψυχολογους. Για να μας λες πόσο όμορφη είναι η δαντελένια αχιονη ακτή...

      Διαγραφή
    3. ποτε ξανα να μην ερθει νεα αριαδνη.. ελεος

      Διαγραφή
    4. Eγώ πάλι Βαγγέλη, προτείνω να γίνετε όλοι χειμερινοί κολυμβητές. Έτσι θα απολαμβάνετε πότε τα χιόνια και πότε τη θάλασσα και πάντα έναν συναρπαστικό χειμώνα. Δεν είναι και τίποτα το χειμερινό μπάνιο. Σήμερα κατέβηκα στη δαντελένια ακρογιαλιά με μία ίωση να με τριγυρνά. Αλλά με αποζημίωσαν μερικά κτενοφόρα (συγγενικό είδος της μέδουσας, που δεν τσιμπάει - για την ακρίβεια το δηλητήριό τους δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο) που ήρθαν από τα ανοιχτά. Τα φωτογράφισα μαζί με σαργούς, μελανούρια, σάλπες, κακαρέλους, καλόγριες, μουρμούρες, έναν χάνο, μία τσιπούρα και μερικούς κέφαλους και ένιωθα μια χαρά. Στη θάλασσα όλα τα ξεχνάς.

      Είναι ακριβώς όπως τα λέει στο βιντεάκι του BBC η Αιγύπτια πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης.
      "Νιώθεις πραγματικά ελεύθερος, όταν κάνεις ελεύθερη κατάδυση". Τάδε έφη Raghda Ezzeldin, μία Αιγύπτια που κατεβαίνει σε μεγάλη βάθη και υποστηρίζει ότι όταν "καταδύεσαι ξεχνάς τα πάντα, αισθάνεσαι μόνο το σύμπαν, τη θάλασσα και την ψυχή, είναι ό,τι πιο κοντινό σε μία προσευχή". Η ίδια έκανε ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης (χωρίς μπουκάλες οξυγόνου, δηλαδή), με βουτιά με μία ανάσα στα 45 μέτρα και για πάνω από 5 λεπτά. Στο Dahab της Αιγύπτου βρίσκεται η "Μπλε Τρύπα", η Μέκκα για τους λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης, που είναι "ένα πάθος, το νιώθεις στην καρδιά σου, βρίσκεις τον εαυτό σου στο νερό", όπως λέει και η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που βούτηξε διαγωνιζόμενη εκεί, διασκεδάζοντας και βλέποντας τα ψάρια.
      http://www.bbc.com/reel/video/p06bjxn8/-you-are-truly-free-while-freediving-
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Σε άλλο σάιτ αυτά, φίλε μου. Δεν σου πάει το δικό μας!

      Διαγραφή
    6. Τα παραπάνω απευθύνονται στον ανώνυμο ...καλλικάντζαρο!

      Διαγραφή
    7. Κύριε Ζιακόπουλε ο ανώνυμος φίλος μάλλον εννοεί ότι τότε με την Αριάδνη κάποιες περιοχές, κυρίως απομακρυσμένα χωριά είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια, βίωσαν ολικό παγετό για μέρες και ουσιαστικά ζεστάθηκαν μετά από κάνα μήνα και. Πάντως, όλοι ασχολούνται με τα χιόνια, ενώ θα έχουμε μάλλον επικίνδυνες καταιγίδες στην Αττική παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Ο καιρός να βάλει το χέρι του, γιατί η υγεία και η ασφάλεια του κόσμου είναι πάνω από όλα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Ο Λαμερας κοιτάει τις φιάλες με το αλκοόλ που δεν πρόλαβε να καταναλώσει τον προηγούμενο χειμώνα και αναρωτιέται αν θα τις χρειαστεί τις επόμενες ημέρες ή αν θα τις κατεβάσει στο υπόγειο για του χρόνου. Ίσως μπορείτε να τον βοηθήσετε στη λήψη μιας ορθής απόφασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη μου, καλό είναι να βρίσκονται και κάποια μπουκάλια στο καθιστικό. Πολλά έχουν δει τα ματάκια μας!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλη την παρέα,κοκκινο κρασί υπάρχει κ εδώ μυτιληνη,το λευκό περιμένουμε αυτές τις ημέρες,που θα πάει,μια από δω,μια από κει,ελπιζω να μην το κλέψουν παλι οι γείτονες μας στα παράλια,π ολυ κρύο αυτές τις ημέρες,ειδικα το ξημέρωμα,ειναι το κάτι άλλο,καλες οινοποσιες στους χιονοφιλους,γεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως έμαθα ότι η ορεινή Λέσβος έκανε λευκά Χριστούγεννα φέτος! Και πολύ την χάρηκα
      Θάνος Κοτταρας

      Διαγραφή
  11. Επειδή κατεβαίνω πολλές φορές στην Αθήνα για διανομές,οποίος μείνει από "καύσιμη ύλη"να τον βοηθήσω ευχαρίστως!!Καλημέρα σε όλους και να καλωσορίσω και εγώ τον Ιπποκράτη στην παρέα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους!τη δίδυμη αδελφή της Αριάδνης τάζουν τα μοντέλα για τέλη της άλλης εβδομάδας.μακαρι! Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Αριάδνη εκτός από ...ανώμαλη, είχε συμπεριφορά γυναιου. Λόγια πολλά, υποσχέσεις, αλλά από ουσία μηδέν. Εγώ θέλω κάποιο γήινο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βλέποντας τα μοντέλα για τις 3-4-5-6
    Γενάρη,το χιόνι παίζει να φτάσει μέχρι τα παράλια της Κρήτης,ενώ στις 4 θα είμαι Ηράκλειο Κρήτης για γάμο.
    Λέτε να δω το τιμημένο...ενώ μένω μόνιμα στην Αθήνα.πλακα θα χει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα, πέρσι το κάναμε εντριβές το τσίπουρο, ας είναι φέτος να το ευχαριστηθούμε βλέποντας το όμορφο λευκό να πέφτει. Όχι άλλα αντικαταθλιπτικά από μη χειμώνα…φτάνει η ανωμαλία, κανονικότητα θέλουμε, είναι δίκαιο να γίνει και πράξη…
    Βαγγέλη Σπανέ επειδή σε διαβάζω «διπλά» εύχομαι τα βουντού σου να «μείνουμε με την γλύκα» να σου γυρίσουν πίσω….χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε τσάκωσες! Χα, χα... Διαβάζεις και εκεί ε; Εντάξει, γράφω ανάλογα με το ύφος του συγκεκριμένου blog εκεί.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  16. Κυριε Ζιακοπουλε δεν θελω να το παιξω εξυπνος και μετεωρολογος αλλα εχω μια απορια.Εβλεπα πριν τους χαρτες των 850 της ελλαδας απο GFS και ευρωπαιο και βλεπω οτι κεντρικη και βορεια Πελοποννησο παιζει με 0 -1 με το ζορι -2 και η εμυ λεει χιονοπτωσεις στα 500μετρα στην Πελοποννησο,με -1 δεν χιονιζει ουτε στην Τριπολη στα 660μετρα, εκτος αν εχει υπαρξει εγκλωβισμος στο οροπεδιο μετα απο ψυχρη εισβολη και χαμηλο με νοτια, τυπος καιρου που δεν ισχυει στην κακοκαιρια που ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου θανο,πραγματι χιονισε λιγο,στα ορεινά του νησιού,ομως πολύ λίγα πράγματα,στην Ρόδο τι λέει ο καιρός,αυτες τις ημέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάποια προγνωστικά,μας δίνουνε θανο,για πέμπτη,χιονοπτωσεις,στην Λεσβο,ομως είναι πολύ νωρίς ακόμη,κ όλα είναι,αβεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα φίλε μου...ήμουν Αθήνα για Χριστούγεννα κ απηλαυσα πραγματικά αυτή την ψυχρή εισβολή. Αύριο πετάω για Ρόδο κ βλέπω να κάνω Πρωτοχρονιά με μουσωνα☺
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή