Ζεστό και άνομβρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη;



Πηγή: http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

28 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον η πρώτη εβδομάδα που είχαν βγάλει οι Ευρωπαίοι εδώ κάποιες μέρες πριν φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται καθώς κ ψυχρές μάζες μας ήρθαν κ πολλές βροχές έχουμε κ θα έχουμε μέχρι τις 17 τουλάχιστον.
    Ας ελπίσουμε να πέσουν όσο γίνεται το δυνατόν περισσότερο έξω στην εκτίμηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, 2-3 βαθμοί και σε κάποιες περιοχές 4 πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα είναι οι θερμοκρασίες τα Χριστούγεννα. Παραδοσιακά, πάντως, τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα έχει ήπιο καιρό και την Πρωτοχρονιά πολύ κρύο, με εξαίρεση πέρσι, που και η Πρωτοχρονιά ήταν ζεστή για την εποχή. Κάτι που δεν σημαίνει, ωστόσο, κάτι για το υπόλοιπο του χειμώνα, που παρεμπιπτόντως δεν έχει αρχίσει ακόμα (21/12 με βάση το χειμερινό ηλιοστάσιο).

    Το Σαββατοκύριακο (15-16/12) αναμένεται, εξάλλου, να χιονίσει στα υψίπεδα της Σκωτίας και στη βόρεια Αγγλία, εξαιτίας ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων από τον Ατλαντικό, που θα συναντηθεί με ψυχρό αέρα σε όλη τη χώρα, όπως εξηγεί το Skynews. Oι μετεωρολόγοι προβλέπουν 10 και 20 εκατοστά χιονιού σε αυτές τις περιοχές, αλλά είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επηρεαστεί και η νότια Αγγλία. Ο παρουσιαστής του καιρού στο Skynews Chris England υποστήριξε ότι "θα κάνει κρύο τις επόμενες μέρες, διότι ανατολικοί άνεμοι θα φέρουν ψυχρό αέρα από τη βόρεια Ευρώπη και καθώς η βροχή από τον Ατλαντικό θα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, υπάρχει πιθανότητα για χιόνι, όταν αναμιχθεί με τον κρύο αέρα".

    Τα ορεινά στη βόρεια και ανατολική Βρετανία αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, καθώς τα ανατολικά και κεντρικά τμήματα θα έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι συνήθως με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει τους 4 με 6 βαθμούς τη μέρα. Τη νύχτα, δε, οι θερμοκρασίες μπορεί να υποχωρήσουν και στους -7 βαθμούς στην κεντρική Αγγλία και την Ουαλία, ενώ η ταχύτητα των ανέμων θα φτάνει τα 40-45 μίλια την ώρα. Η βορειοανατολική χώρα αναμένεται να έχει δυσμενείς συνθήκες, εξαιτίας του ζεστού και κρύου αέρα, ενώ ο καιρός θα γίνει ακόμα πιο ψυχρός το Σαββατοκύριακο. Αρκετές είναι οι πιθανότητες για άστατο καιρό και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
    https://news.sky.com/story/will-uk-have-white-christmas-in-2018-met-office-predicting-snow-this-weekend-11578857

    Υ.Γ: Σχετικά με το προηγούμενο σχόλιό μου, που είπα ότι ψάρευα πιτσιρικάς, να διευκρινίσω ότι τα ψάρια τα άφηνα αμέσως και πάλι στη θάλασσα. Απλά κάποιες φορές - ευτυχώς σπάνια - κάποια δεν επιζούσαν. Όπως ένας χάνος, που έγινε η αιτία να βάλει τα κλάματα η κοπέλα που ήταν μαζί μου τότε. Και η αιτία να πετάξω πετονιές και καλάμια για πάντα. Λίγα χρόνια μετά προσπαθούσα να τη συγκινήσω ξανά, για καλό αυτή τη φορά. Και εκεί που όλα έδειχναν και ήταν ρομαντικά, αποδεικνύεται ότι πάντα υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας τελικά. Όπως εκείνη η κατσαρίδα που εμφανίστηκε από το πουθενά στην πυλωτή, χαλώντας μία ρομαντική στιγμή. "Μην την πατήσεις" μου είπε. Το ίδιο θα 'λεγα κι εγώ.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο απολογισμός πάντως του πρώτου μήνα του χειμώνα μέχρι και σήμερα για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα για την Κ. Μακεδονία, συνοψίζεται στο εξής: σχεδόν πλήρης ανυπαρξία καιρικού ενδιαφέροντος.

    Ελπίζουμε σε μια ενδιαφέρουσα συνέχεια, αν όχι για τον Δεκέμβρη, τουλάχιστον για τον υπόλοιπο χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας κάνατε την καρδιά περιβόλι Δάσκαλε! Σε λίγο θα αρχίσουμε τα γνωστά: "Πάμε δυνατά για το Γενάρη!" Μετά τη σχετική φόλα, "ο Φλεβάρης μας το χρωστάει!". Και τέλος, "δεν μπορεί, ο Μάρτης θα εξισορροπήσει". Πάλι με ουσίες και οινοπνεύματα θα την παλεύουμε φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ήμουν ο ταχυδρόμος που έφερε το γράμμα. Όμως, δεν περιορίστηκα στην απλή παράδοσή του. Επειδή ξέρω πώς γράφονται αυτά τα γράμματα, έβαλα το ερωτηματικό στον τίτλο. Και κάτι άλλο, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε να διαβάζουμε σωστά τις προγνώσεις μεγάλης διάρκειας. Οι μέσες καταστάσεις πολλές φορές "εξαφανίζουν" ολιγοήμερες αποκλίσεις!

      Διαγραφή
    2. Άρα την φωτοβολίδα που περιμένει ο Γιώργος δεν την διαβάζουν τα μακρινά μοντέλα

      Διαγραφή
    3. Σωστός! Αλλά ακόμα κι έτσι, το να ζεις για "ολιγοήμερες αποκλίσεις" δε λέει Δάσκαλε. Ούτε για το χειμώνα (να περιμένεις μια φωτοβολίδα μέσα σ΄ένα φτωχό έως ανύπαρκτο κατά τα άλλα χειμώνα), ούτε και στη ζωή ("λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω")

      https://www.youtube.com/watch?v=YKkPy2xy_Yo

      Διαγραφή
  5. Εδώ για τρεις μέρες δεν μπορούμε να έχουμε σίγουρη πρόβλεψη!! Ας συγκρίνουμε τις προβλέψεις αυτές να δούμε τι θα καταφέρουν!! Τίποτα ελπίζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι έπαθε το Κ. Νευροκόπι φέτος; Θυμήθηκε τα παλιά; -14,3 β. σήμερα το πρωί! Κι ακόμη δεν ήρθε το κρύο το χειμωνιάτικο. Πηγή meteo, current month.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αιτία (και) το (από 10.12) χιονοσκεπές έδαφος, Χρήστο (δες web camera).
      καλημέρα

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω Νίκο, το είδα, αλλά τα τελευταία χρόνια το Κ. Νευροκόπι δεν μας έχει συνηθίσει ούτε σε χιονοστρώσεις ικανές. Επίσης καλημέρα.

      Διαγραφή
  7. 25 ανανεωσεις μακροπροθεσμες τα πιασαμε τα λεφτα μας.
    Θα γελασει και ο καθε πικραμενος με τον καιρο οπως κσι μερικοι που μασατε με τις ανοησιες των μοντελων αυτων Μετα το CFS κσι το Euro εκτος απο το nowcast
    Aπορω με μερικους απο σας. Δειτε τι δινουν απο σημερα ολα τα μοντελα. Θα μουλιασουμε και τα δε βουνα θα λιωσουν απο χιονια και βλεπουμε για τα Χριστουγεννα. Καραδοκει η πιο νεγαλη σφαλιαρα!
    Νικ Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποτε υποστήριξα τα μερομήνια όχι για τις προγνωστικές τους δυνατότητες, αλλά γιατί πιστεύω ότι η λαϊκή μετεωρολογικη παράδοση μας δείχνει ανάγλυφα από που ξεκινήσαμε και που φθάσαμε (από τους θεούς και τους μάγους του καιρού στην επίλυση διαφορικών εξισώσεων) και γιατί ομορφαίνει τη ζωή μας που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν πρέπει να είναι μόνο "κομπιούτερς και αριθμοί". Πριν από λίγο καιρό αποκάλεσα τις εποχικές προγνώσεις μερομήνια της επιστήμης, θέλοντας να καταδείξω ότι μπορεί ακόμα να μην έχουν εξελιχθεί σε επιχειρησιακά εργαλεία στα χέρια των μετεωρολόγων, αλλά έχουν επιστημονική βάση και για αυτό το λόγο έχουν και μέλλον.
    Η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας με χρονικό ορίζοντα μηνός ή εποχής είναι δυνατή διότι:
    α) Η μέση κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για ένα χρονικό διάστημα είναι μάλλον περισσότερο προγνώσιμη από μια στιγμιαία κατάστασή της
    β) Μερικοί τύποι της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι περισσότερο προγνώσιμοι από το μέσο όρο και
    γ) Αργές αλλά προγνώσιμες μεταβολές στο κατώτερο οριακό στρώμα -ιδιαίτερα η θερμοκρασία της θάλασσας- επηρεάζουν τη στατιστική της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Τα χείλη μου ξερά και διψασμενα,γυρεύουνε στην άσφαλτο νερό,περνάνε δίπλα μου τα τροχοφόρα και συ μου λες μας περιμένει μπόρα και με τραβάς σε καμπαρέ υγρό...Πως η ανάγκη γινεται ιστορία, πως η η ιστορία γίνεται σιωπη τι με κοιταζεις Ρόζα μουδιασμένο,συγχωρα με που δεν καταλαβαίνω-αινω τι λένε τα κομπιουτερ και οι αριθμοί.." με την φωνή του μεγάλου και αξέχαστου Μητροπάνου.Και που το ξέρουμε, μπορεί η μεγάλη μας ΑΓΑΠΗ(καιρός)να μας δώσει και μας 1-2-3;φιλια(χιονια) και να μην μας αφήσει...νηστικους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτη την ωρα χιονίζει στα Γιάννενα με ωραίες νιφάδες και χιονοστρωση σε στέγες και αυτοκίνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια από τα ίδια και στα Τρίκαλα, μπαλώματα, το γνωστό υγρό και φευγαλεό, εντυπωσιακό και αναποτελεσματικό, διακοσμητικό χιόνι (θερμοκρασία 0,7). μπράβο σε όσους το προβλέψανε.

      Διαγραφή
    2. Τρίκαλα, Καρδίτσα επίσης, χωρίς χιονόστρωση, ωραίος ο Πανά.

      Διαγραφή
  11. Καλημμέρα σε όλους. Βρήκα μία ωραία ανάρτηση σε κάποιο σάιτ και την μεταφέρω αφ᾿ ενός για να τονώσω το φρόνημα όλων των χιονόφιλων και αφ᾿ ετέρου για να μας επιβεβαιώσει ή όχι την αξιοπιστία της πληροφορίας ο κ. Ζιακόπουλος, αν φυσικά έχει τον χρόνο. Ευχαριστώ πολύ. Η πληροφορία αναφέρει: «Ο πιο δριμύς χειμώνας στην ιστορία του Βυζαντίου: Την εποχή που αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ο Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος, ο χειμώνας του 763-64 ήταν ο πιο δριμύς χειμώνας σε όλη την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


    Με βάση τις πληροφορίες που αντλούμε από τον βυζαντινό χρονογράφο Θεοφάνη τον Ομολογητή, το δριμύ ψύχος που επικρατούσε εκείνο το χειμώνα ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 763 και συνετέλεσε ώστε να παγώσει ο Εύξεινος Πόντος σε μεγάλη έκταση και βάθος. Στη συνέχεια, μεγάλα κομμάτια πάγου κατέκλυσαν τον Βόσπορο και έπλευσαν ως τα θαλάσσια τείχη της Κωνσταντινούπολης.

    Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έγιναν τότε μάρτυρες ενός παράδοξου περιστατικού. Μαζί με τα κομμάτια πάγου, μεταφέρθηκαν ως τα τείχη της Πόλης παγωμένα άγρια και ήμερα ζώα, μια εικόνα που προκαλούσε την απορία και τον φόβο των κατοίκων.

    Οι πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν εκείνο τον χειμώνα έως τον Φεβρουάριο του 764 στη βόρεια-ανατολική Βαλκανική, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, αλλά και στις περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Ο συνδυασμός μάλιστα των χαμηλών θερμοκρασιών και της έντονης χιονόπτωσης προκάλεσαν την εξομοίωση της επιφάνειας της Μαύρης Θάλασσας με την επιφάνεια της ξηράς, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να περνούν οι άνθρωποι πεζή και με άμαξες πάνω από τη θάλασσα.

    Τελικά, τον Φεβρουάριο του 764 ο πάγος έσπασε σε μεγάλα τμήματα, τα οποία παρασύρθηκαν με τη βοήθεια δυνατών ανέμων προς το νοτιοανατολικό άκρο του Εύξεινου Πόντου και μέσω των ρευμάτων του Βοσπόρου, κατέκλυσαν τη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης και την Προποντίδα. Φαίνεται πως τα κομμάτια των πάγων χτύπησαν τα παραλιακά τείχη της Πόλης προκαλώντας ζημιές.


    Όλος αυτός ο πάγος που συσσωρεύτηκε έξω από την Κωνσταντινούπολη, το κρύο και οι χιονοπτώσεις που πρέπει να ακολούθησαν, συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας φυσικής πλωτής γέφυρας από πάγο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη, την ασιατική ακτή του Βοσπόρου και την περιοχή βόρεια του Γαλατά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρομαι που όπως ακριβώς είχα προβλέψει χθες χιονίζει από νωρίς το πρωί μέχρι τα ημιπεδινά της Θεσσαλίας όπως Τρίκαλα, Καρδίτσα κ.α.
    Η κεντρική Μακεδονία όπως είχα πει μόνο στα πιο ορεινά φαίνεται να παίρνει χιόνι.
    Ας το χαρούν λοιπόν εκεί έστω κ λίγο.Χιονίζει από τα ξημερώματα κ στη δυτική στερεά από τα 600 περίπου μέτρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από τις 5 το πρωί έριχνε χιονόνερο και μετά τις 7.30 ψιλοχιονο χωρίς να το στρώσει.Πριν λίγο που με πήρε η γυναίκα μου και με ενημερώσε ότι τα άσπρισε όλα εγώ είμαι Αθήνα...Τι κρίμα...ελπίζω ότι έως να γυρίσω να συνεχίζει να ριχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους,τυχερα τα γιαννενα,το χωριό του Χριστουδουλου,κ όπου αλλού χιονιζει,αντε να δούμε κ στο νησί ποτέ θα ρίξει χιονακι,προσωπικα δεν με συμφέρει,το έχω ξαναπει,,εργαζομαι σε ελαιοτριβείο,κ από το ξημέρωμα είμαι έξω,μες την παγωνιά κ την βροχή,παρο όλα αυτά μου αρέσει πολύ το χιόνι,ειδικα εδώ που το χιόνι είναι πολύ σπάνιο,καλο μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι λαμπάδες στον Άγιο Σπυρίδωνα που λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. NW Pindos
    Το επίκεντρο μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η κλασσική Στερεά, Δυτική Θεσσαλία (Άγραφα, Αργιθέα κλπ.). Το βράδυ φαίνεται μια γενικότερη γενίκευση σε όλη την Πίνδο. Πάντως για τα ορεινά της ΒΔ χώρας δεν πρόκειται για κάποια κλασική καλή κακοκαιρία. Ως τέτοια θεωρώ αυτή η οποία στα 1000μ. αφήνει τουλάχιστον 80+ πόντους χιόνι και καμιά 30 πόντους χιόνι στο ύψος της Εγνατίας από Πολύμυλο Κοζάνης και μετά προς Δ. Μακεδονία. Οι 20-30 πόντοι στα χιονδρομικά δεν νομίζω ότι είναι κάτι σπουδαίο. Προς το παρόν έχουμε κανονική για την εποχή θερμοκρασία και συστηματάκια για να περνά η ώρα μέχρι να έρθει το καλό. Δεν πειράζει, ας έχει αυτό το μοτίβο ο καιρός. Εξάλλου στην Ελλάδα όπου και να μένει κανείς τα χιονορεινά που έχει γύρω του είναι σε απόσταση το πολύ μιάμισι ώρας (δεν το συζητάμε για μέρη που φτάνεις σε μισή ωρίτσα) οπότε αν θέλει να δει χιόνι μπορεί ανά πάσα στιγμή. Αυτές πάντως δεν είναι κακοκαιρίες Ηπείρου ή Δ. Μακεδονίας. Άλλο σύστημα επηρέαζει αυτές τις περιοχές.
    ΥΓ. Επαναλαμβάνω το ενδεχόμενο εμφάνισης του φαινομένου αιθαλομίχλης τις ημέρες Παρασκευή - Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάποια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν για Χριστούγεννα ( από 23 Δεκεμβρίου ) μεγαλύτερες θερμοκρασίες για την εποχή ( μέχρι και 6 βαθμούς ) και μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρανιάς σημαντική ψυχρή εισβολή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα είναι έτσι, θα τα καταπιώ τα Πασχούγεννα, μαζί με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, κανα ...κόκκινο αυγό (τιμής ένεκεν) και δυνατό ρακόμελο για παρηγοριά. Άμα είναι να το κάνει αμέσως μετά το καλό, χαλάλι!

      Διαγραφή
    2. Πάντως Δημήτρη, Πασχούγεννα και ..."(χαζο)χαρούμενη Πρωτοχρονιά" με ήλιο και ζέστη, δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή ως επικρατούσα τάση στα μοντέλα.

      Διαγραφή
  18. Για Πρωτοχρονιά δεν λένε ... Μέχρι εκεί φτάνουν ανάμεσα. Δεν ξέρω για ήλιο. Μόνο περί θερμοκρασιών μίλησα. Δεν είπα για ζέστη. Είπα μέχρι 6 βαθμούς από τις μέσες κλιματικές τιμές αυτής της περιόδου. Οψόμεθα ! Αν υπήρχε γραφείο στοιχημάτων θα έπαιζα ... χαχα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή