Χιονοθύελλα στο Μαυρομμάτι Βοιωτίας στις 30/12/2019



Του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

15 σχόλια:

  1. Χριστόδουλε, από τη μια ζηλεύουμε με τις εικόνες που μας στέλνεις και από την άλλη λυπόμαστε για τις ζημιές που έχουν προκληθεί και για τη διακοπή ρεύματος και νερού από το πρωί όπως λες. Ελπίζω τουλάχιστον να επανέλθουν τα δίκτυα γιατί αλλιώς η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι.... Χαρείτε το μέχρι το επόμενο
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλους! Είχαμε επισημάνει χθες ότι όταν ο Δάσκαλος βγάζει δελτίο χιονοπτώσεων αυτό δεν είναι τυχαίο (παρακολουθώ το σαιτ σχεδόν δύο χρόνια ανελιπώς και μόλις είδα τον τίτλο αμέσως είπα έχουμε θέμα). Ο Δάσκαλος δεν συνηθίζει με το παραμικρό να βγάζει ειδικό δελτίο χιονοπτώσεων και μάλιστα το δελτίο το είχε προβλέψει στον τίτλο πριν λίγες μέρες με την ονοματοδοσία. Έπεσε μέσα τόσο αναφορικά με τις περιοχές των χιονοπτώσεων όσο και με τα ύψη των χιονοστρώσεων (σε πολλές περιοχές είχαμε μισό μέτρο χιόνι και πάνω και μάλιστα σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα). Ε, μετά από όλα αυτά δεν νομίζω να υπάρχει δικαιολογία πλέον για όσα συμβαίνουν στην Εθνική οδό. Τι να πω...μπορεί να κάνω και λάθος και η φύση σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι ακατανίκητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φύση υπερβαίνει ακόμα και αυτή την ακατανίκητη επιθυμία του ανθρώπου να την τιθασεύσει και να τη φέρει στα δικά του μέτρα.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Προς τον κ. Σωμαράκη: Την Πέμπτη η Κρήτη θα δει χιόνι και σε ημιορεινές πλέον περιοχές. Τώρα, όσον αφορά των Φώτων και τ' Αϊγιαννιού το σκηνικό θ' αλλάξει για να χαρούν και οι υπόλοιποι ανά την Ελλάδα ημιορεινοί και ορεινοί χιονόφιλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο ότι φαίνεται ο καιρός κ μέχρι τουλάχιστον ως της 10 του Γενάρη θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον εδώ είμαστε να μας ενημερώνει ο Δάσκαλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βοιωτία.....Το επίκεντρο της χιονοεισβολής τελικά!
    Λέτε παιδιά μετά από τα δύο τούτα επεισόδια χιονιά το τρίτο προς τα φώτα να δώσει χιόνια σε όλη την επικράτεια συν τα δυτικά κ βόρεια(Αυτό που λέγαμε φίλε Πίνδος για το Ιόνιο να πάρει μπροστά).
    Τρίτη κ φαρμακερή που λένε?
    Να πω επίσης ότι είμαι πανευτυχής καθώς εκτός από την περιοχή μου μπόρεσα κ έδωσα φαινόμενα κ υψόμετρα χιονοπτώσεων για τα ανατολικά ηπειρωτικά(με πολύ μελέτη στους χάρτες κ τα μοντέλα αλλά κ τη διαίσθηση)με τη βοήθεια κ του Χριστόδουλου βέβαια από τρεις μέρες πριν κ επιβεβαιώθηκαν όλα στο ακέραιο.
    Πολύ εύστοχη βέβαια ήταν κ η επίσημη πρόγνωση του δασκάλου κ μπράβο.
    Τέλος να σημειώσω ότι σήμερα χιόνισε κ στη Θεσσαλία κ στην υπόλοιπη κεντρική Στερεά όπως ακόμη κ στο Μέτσοβο.
    Εύχομαι λοιπόν χρόνια πολλά σε όλους(κ χιόνια πολλά)κ μία καλή κ δημιουργική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Έτσι φαίνεται φίλε Φώτη από Κυριακή και μετά και μάλιστα με τις θερμοκρασίες, που επικρατούν και μέρα με τη μέρα εδραιώνεται κρύο στην ατμόσφαιρα βλέπω ένα χιλιοστό υετού να δίνει 2-3 πόντους χιόνι. Δηλαδή με 20 -25 χιλιοστά υετού το μισό μέτρο το βλέπω σίγουρο στα ορεινά. Πάντως δεν γίνεται να μην έχουμε χιόνια και στη ΒΔ χώρα, από τη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα το καταλαβαίνει κανείς, ο αέρας στα ορεινά της Πίνδου μυρίζει χιόνι. Η Ήπειρος βέβαια και μόνο με το κρύο και την ατμόσφαιρα, που επικρατεί δεν παίζεται.
      ΥΓ. Μια που μιλάμε για Ήπειρο προχθές άκουσα την εξής κορυφαία ατάκα: έτυχε να βρεθώ στο δρόμο μπροστά σε μια ψιλολογομαχία μεταξύ δύο ατόμων (άντρες και οι δύο). Κάποια στιγμή στη λήξη της στιχομυθίας φεύγοντας ο ένας από τους δύο λέει στον άλλο, που έκανε τον μάγκα: ΄΄ τι να πεις εσύ σε μένα που πίνω νερό από την Ήπειρο... ήπιες ποτέ στη ζωή σου νερό από την Ήπειρο;΄΄ και η στιχομυθία έληξε εκεί.

      Διαγραφή
  7. Τελικά όντως το μεγαλύτερο μέρος της Βοιωτίας βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιριας και ειδικά η περιοχή μου ήταν μια από αυτές τις ευνοημένες.
    Η σφοδρή χιονοθυελλα κράτησε έως τις 9 το βράδυ,αφήνοντας μεγάλα ύψη χιονιού, που ξεπερνούν το 1 μέτρο.
    Από και ύστερα συνεχιζε να χιονίζει πολλές φορές αρκετά πυκνά μέχρι πριν λίγο και μόνο τώρα δείχνει να κοπαζει,με τον αέρα να παραμένει δυνατός.
    Μαζί με τις όμορφες στιγμές όμως,αφήνει πίσω πολλές ζημιές καθώς το χιόνι ήταν πολυ"βαρυ",που λέμε και φυσικά μας αφήνει χωρίς ρεύμα και νερό,αφού στις ζημιές που ηδη υπήρχαν προστέθηκαν και άλλες με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα συνεργεία να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
    Δόθηκε από όλους μας μεγάλος αγώνας ,αλλά μπροστά στην δύναμη της φύσης αυτό δεν ήταν αρκετό.
    Μπορεί κάποιοι να είμαστε εφοδιασμένοι με γεννήτριες,αλλά αυτό δεν σώνει την κατάσταση για το σύνολο των κατοίκων ολου του Δήμου μας.
    Ελπίζω ότι με το πρώτο φώς της ημέρας να μπορέσουμε να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και χωρίς βέβαια να υπάρχει μέσα στην νύχτα κάποια έξαρση των φαινομένων, καθώς όπως έμαθα στην Θήβα ακόμη χιονίζει καλά.
    Είναι μια πολύ δυνατή κακοκαιρία για την περιοχή μου,με τα καλά και τα κακα της.
    Δεν μπορούμε όμως να τα έχουμε όλα,οπότε προσαρμοζομαστε ανάλογα και μάλιστα μπορώ να πω,ότι όλοι έδειξαν πολύ εξαίσια συμπεριφορά,αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και βοηθώντας μας να δώσουμε βοήθεια σε αυτούς που την είχαν άμεση ανάγκη.
    Ευχαριστώ πολύ τους δημότες και για την κατανόηση απέναντι σε μας και τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών αλλά και των ανθρώπων του Δήμου μας που έδωσαν μεγάλο αγώνα για πάνω από 50 ώρες χωρίς σταματημό.
    Σίγουρα είναι ταλαιπωρία για όλους μας,αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης που μαινόταν λυσσαλέα.
    Από την άλλη βέβαια,μας χάρισαν απλόχερα όμορφες στιγμές που μένουν αλησμόνητες.
    Καλό βράδυ σε όλους σας και ελπίζω τις επόμενες ημέρες,όλοι λίγο πολύ να νιώσετε τις όμορφες στιγμές που έζησα και ζω αυτές τις τελευταίες ημέρες( με τα οποια οροβληνατα).
    Η κούραση μου έφυγε με μιας από την χαρά των παιδιών μου,που το χάρηκαν με την ψυχή τους,στις όμορφες βόλτες μας σε όλη την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστικές εικόνες, παρά τα όποια προβλήματα, που υποθέτω, αν δεν μιλάμε για θέματα υγείας, λύνονται μιας και ο κόσμος εκεί είναι προετοιμασμένος για τέτοιες καταστάσεις (π.χ. μια γεννήτρια ή μια σόμπα για θέρμανση κλπ). Εγώ προσωπικά ζηλεύω πάντως.
    Στα της Αττικής, η κακοκαιρία ήταν πράγματι πολύ αξιόλογη και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Κάποιοι ορεινοί οικισμοί πράγματι έβαλαν πολύ χιόνι (ουσιαστικά Βίλλια, Ερυθρές και Ιπποκράτειος) αλλά γι αυτές τις περιοχές ακόμα και τόσο χιόνι δεν είναι ασύνηθες. Προφανώς για δυτικά προάστια και υπόλοιπη Δυτική Αττική ήταν πολύ ευχάριστο αυτό που συνέβη (π.χ. σήμερα το πρωί βλέπω από Ασπρόπυργο χιονισμένο το Ποικίλο όρος και το Αιγάλεω ενώ η Πάρνηθα είναι χαμηλά χιονισμένη μέχρι τις Logistics στην Αττική οδό χοντρικά) αλλά για όλο το υπόλοιπο κομμάτι όχι. Για τα μέρη μου στα βόρεια προάστια ήταν εξαιρετικά κακή η κατάσταση. Χιόνισε λίγο με στρωσιματάκι της πλάκας Σάββατο βράδυ, Κυριακή χιονόνερο, το ίδιο και Δευτέρα έως τις 12 οπότε και το γύρισε σε συμπαθητικό χιόνι για 4 ώρες με στρωσιματάκι εκ νέου αλλά και πάλι της πλάκας (minimun θερμοκρασία 0,7C). Μετά τις 5 ξανά μανά χιονόνερο έως και το πρωί με 2.5 βαθμούς. Ακόμα και στα υπερβόρεια προάστια (πλην Διονύσου) το γύρισε σε βροχή και το χιόνι έλιωσε σε μεγάλο βαθμό. Τώρα για μεθαύριο πάλι θα τη βγάλουμε στο ήξεις αφίξεις (χωρίς μεγάλες προσδοκίες πάντως, ούτε τώρα είχα για να είμαι ειλικρινής αλλά η εικόνα να φεύγω χθες στις 4 με χιονόπτωση στον Ασπρόπυργο και όσο ανέβαινα να το γυρνάει σε βροχή με ξεπερνάει - μου θυμίζει μια ιστορία του παππού μου - ταξιτζής - που μου έλεγε μια φορά στην Ερυθραία δεν είχε χιόνι και ανέβαιναν τα αυτοκίνητα από την Αθήνα γεμάτα χιόνι, και θεωρούσα αδιανόητο πώς αυτό μπορεί να συμβαίνει, συνέβη με Αριάδνη και παρολίγο και χθες) και βλέπουμε για μετά. Προσωπικά, στενοχωριέμαι γιατί υετικά ήταν το τέλειο σύστημα για την Αττική και χρόνια τώρα οι καλές ψυχρές εισβολές πάσχουν από υετό, τώρα συνέβη το αντίθετο. Να δούμε όμως, όσο είμαστε στο παιχνίδι, υπάρχουν πιθανότητες. Η Αθήνα έχασε μια καλή ευκαιρία, ψάχνουμε την επόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι όπως τα λες είναι φίλε Βαγγέλη τα πράγματα εδώ.
    Ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με το χιόνι και πιο πολυ το ευχαριστιούνται παρά υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
    Όλα όσα αντιμετωπίσαμε με το φως και το νερό,οφείλεται αποκλειστικά στην ΔΕΗ ή ΔΕΔΔΗΕ που λέγεται πλέον.
    Από την μια μεριά το απαρχαιωμένο δυκτιο και απο την άλλη η μη εξυπηρέτηση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής,μιας και οπωσδήποτε έπρεπε να δηλωθούν εκεί οι ζημιές,καθώς αντί να μπορέσουμε να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο,ακούγαμε για πολλή ώρα χαλαρωτική μουσική (πραγματικά συγκινητική αυτή η μουσική...).
    Τέλος πάντων μετά από μεγάλες προσπάθειες και πολύ ποδαρόδρομο μέσα στο καλυμμένο από το χιόνι χωριό μου,καταφέραμε να εντοπίσουμε τις αρκετές ζημιές που είχαν προκληθεί από σπασμένα δέντρα που δεν άντεξαν το βάρος απιβτο υπερβολικά πολύ χιόνι και φυσικά από πεσμένος κολόνες και πριν λίγο πήραμε το πολυπόθητο...Άγιο φως...!!
    Το νερό θα έρθει σε λίγο, οπότε όλα καλά.
    Το μόνο πρόβλημα είναι να καθαριστούν καλά οι δρόμοι,αλλά εκεί υπάρχει θέμα,καθώς το χιόνι είναι πολύ και κάπου πρέπει να το ρίξουμε.
    Υπερβολικά πολύ ήταν και το νερό που έπεσε γενικώς στην περιοχή μου και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο κάμπος ήδη έγινε λίμνη και το χιόνι ακόμη δεν ξεκίνησε να λιώνει.
    Φυσικά δεν γίνεται λόγος αν μας πιάσει και το επόμενο κύμα.
    Εκεί θα υπάρχει έντονο πρόβλημα.
    Δεν πειράζει όμως,ήταν ένα υπέροχα απολαυστικό 3ημερο που μπαίνει στο κάδρο των πολύ σπουδαίων χιονιαδων για την περιοχή μου.
    Εύχομαι σε όλους σας Καλή χρονιά και πάντα με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NW Pindos
    Άκουσα εκτίμηση πριν λίγο για καιρό Φώτων περί ΄΄μπάλλας ψύχους΄΄, που θα φέρει χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας. Ειπώθηκε πριν λίγο και σε δελτίο ειδήσεων. Αν κλειδώσει, βλέπω πάμε πάλι για βαφτίσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βδ πινδε λέει ο κ. κολυδας
    Κι αν δεν έρθει..;;; σε βίντεο που δείχνει την κατάβαση ψυχρων μαζών.
    Οψόμεθα λοιπόν
    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή