Προς το παρόν, αντικυκλώνας!


Η περιοχή μας εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, ενώ ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται μεταξύ Αλγερίας και Τυνησίας κινείται βορειοανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ομίχλες κυρίως το νύχτα και το πρωί και οι ασθενείς άνεμοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Πέμπτη (19/12), η μέρα θα αρχίσει με περισσότερη συννεφιά και μετά το μεσημέρι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (20/12), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και το Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (21-22/12), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και τη Β-ΒΑ χώρα. Οι Ν-ΝΔ  άνεμοι θα ενισχυθούν κατά 1 με 2 μποφόρ.

Υ.Γ. Ο καιρός βγάζει τη γλώσσα στους βιαστικούς προγνώστες!

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.


19 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους, σωστός ο Μάστερ
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Ζιακοπουλε καλησπερα!μια εβδομαδα πριν και δεν ξερουμε τι θα γινει τα χριστουγεννα!θερμη εισβολη δειχνει ο Αμερικανος,ψυχρη ο Ευρωπαιος!και οι καιροφιλοι στη μεση,σηκωνουν τα χερια ψηλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας από τον ομιχλώδη Τύρναβο με 10 βαθμούς Η φύση έχει τους δικούς της κανόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον κάμπο της Θεσσαλίας έχει ομίχλες.
    Στα ημιορεινά απολαμβάνουμε ζέστη και καθαρό ουρανό.
    Θυμίζει ο καιρός τέλη Οκτωβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλες και φίλοι ας χαλαρώσουμε. Ούτε 20 βαθμούς θα έχει ούτε όμως 0 και χιόνια στα πεδινά. Μιλώ για τη βόρεια Ελλάδα. Περιμένουμε το δάσκαλο όταν υπάρξει «κλείδωμα» , εικάζω μέσα στο ΣΚ, να μας ενημερώσει. 8 μέρες πριν δεν προ γιγνώσκεται σωστά ο καιρός. Αλλιώς να μιλάμε για προβλέψεις κι όχι προγνωσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Προγνώσεις… μαντεψιές…


    Από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας με την έναρξη της εβδομάδας είναι ο καιρός των εορτών..

    Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα; Πως θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά;

    Και αναλύσεων επί αναλύσεων..

    Οι τάσεις δείχνουν… Τα στοιχεία λένε…

    Φυσικά πρόγνωση δεν το λέει κανείς, καθώς μοιάζει με τις μαντεψιές της παλιάς καφετζούς!

    Θα έχει ήλιο, δεν θα δούμε χιόνια, όμως υπάρχει κι ένα ενδεχόμενο για χειμωνιάτικο καιρό!

    Όποιος μετεωρολόγος σέβεται τον εαυτό του, λέει με νόημα πως πρόγνωση για τα Χριστούγεννα δεν μπορεί να γίνει!

    Ασφαλής πρόβλεψη καιρού δεν φτάνει ούτε σε διάστημα βδομάδας!

    Να’ χουμε να λέμε λοιπόν…
    Πηγη:epiruspost.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Λαμέρας το πε και το κανε τελικά. Αλλά δε βλέπω χαίρι φέτος. Πάμε για 20αρια που λέει ο λόγος. Μάλλον τυχαίο ήταν το 40ποντο πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κ. Καντερές - σειρά του κ. Ζιακόπουλου στη μετεωρολογία - δήλωσε, πάντως χθες ότι δεν είναι ασυνήθιστες τέτοιες θερμές εισβολές τον Δεκέμβριο, αναφέροντας και πρόσφατα παραδείγματα. Και θέτοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, νομίζω. Όπως μου είπε και μια ψυχή, που γύρισε τις προάλλες από το Λονδίνο, "μόλις φτάσαμε Ελλάδα, πλημμύρισε με φως το αεροπλάνο".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ. Καντερές ήταν σειρά του αείμνηστου Ανδρέα Λαζάνη. Εγώ ήμουν στη νεότερη σειρά.
      Όσο για το άλλο, Βαγγέλη μου, έχει και το χιόνι φως και μαγεία!

      Διαγραφή
  9. Ηπιότερο καιρό απ' ό,τι συνήθως στη Βρετανία προβλέπει για τις μέρες των Χριστουγέννων ο μετεωρολόγος του Met Office, Alex Burkill. (Συνήθως η Ελλάδα έχει αντίστροφο καιρό από το Ηνωμένο Βασίλειο). To Skynews γράφει, βέβαια, ότι θα έχει προηγηθεί μία διαβολοβδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, οπότε και αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές, άνεμοι 70 μιλίων την ώρα και μεγάλα κύματα στις ακτές.

    Η κακοκαιρία θα αρχίσει από τα νοτιοδυτικά και θα επεκταθεί δυτικά στην Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη νοτιοδυτική Σκωτία, επηρεάζοντας τις θαλάσσιες, εναέριες και χερσαίες συγκοινωνίες. Συνίσταται στα μεγάλα οχήματα να μην βγαίνουν στον δρόμο, ειδικά να μην περνούν από γέφυρες, ενώ δεν αποκλείονται και διακοπές ρεύματος. Πέμπτη και Παρασκευή η κατάσταση θα επιδεινωθεί με 2 ίντσες, δηλαδή, 5 εκατοστά, άρα 50 χιλιοστά βροχής να πέφτουν μέσα σε 12 ώρες.

    Συνολικά, έχουν εκδοθεί 109 προειδοποιήσεις και συναγερμοί για πλημμύρες, αλλά πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ο καιρός θα μαλακώσει. Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν λίγο και ανήμερα Χριστούγεννα θα έχει κρύο, αλλά και ξηρές συνθήκες, πιο ήπιες από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή. Να προσθέσω ότι και το περασμένο Σάββατο είχε ήλιο στο Λονδίνο, όπως μου είπε μία ψυχή. Μαζί με τη φράση που μου έμεινε. "Ρε Βαγγέλη, με το που φτάσαμε Ελλάδα, πλημμύρισε με φως το αεροπλάνο".
    https://news.sky.com/story/uk-weather-70mph-winds-and-rain-to-cause-transport-nightmare-before-christmas-11888927
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπάρχει ούτε θερμή εισβολή ούτε ψυχρή τα Χριστούγεννα παιδιά,μη λέμε ότι θέλουμε.
    Τα προγνωστικά για τα Χριστούγεννα είναι ακόμη κ σήμερα μπερδεμένα κ όποιος βγάζει πρόγνωση επίσημη από τώρα το ρίχνει στο τζόκερ.
    Εγώ την άποψή μού την έχω πει για το τι πιστεύω εκείνες τις ημέρες αλλά όπως κ να το κάνουμε πρίν απο την Κυριακή κ με αυτά που βλέπω απο χάρτες κ ensembles δε θα μπορούμε να ξέρουμε τον καιρό των Χριστουγέννων.
    Εν αναμονή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ σωστά τα λέει ο Δασκαλος ας μην είμαστε βιαστικοί, την καλησπέρα σε όλη την παρεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους!Έχω κλείσει τα 40 κ μπορώ να πω λόγω εμπειρίας ότι τα τελευταία 10 χρόνια μας αρέσει η όχι ,οι χειμώνες έχουν γίνει μικρότεροι σε διάρκεια κ γενικά έχουν αλλάξει πολλά στο κλίμα της Ελλάδας κ όχι μόνο.Η κλιματική αλλαγή φίλοι μου είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα! Τα τελευταία χρόνια, Χειμώνα έχουμε μόνο το Γενάρη και αν. Και μιλάω βέβαια για τα πεδινά και ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας. Τόσο ο Δεκέμβρης όσο και ο Φεβρουάριος έχουν μετατραπεί σε φθινοπωρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες με τις ήπιες θερμοκρασίες να κυριαρχούν(τα Πασχούγεννα π.χ. είναι όλο και πιο συχνά πλέον). Παύει να ισχύει και αυτό που λένε κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας (βλ. Φλώρινα, Έβρο κλπ)ότι:"εμείς εδώ έχουμε Χειμώνα 9 μήνες". Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο και μάλιστα το να βγάλει κάνεις συμπέρασμα από μια δεκαετία είναι άτοπο.
      Άλλωστε αυτή τη δεκαετία που λες υπήρξαν χρονιές που χρειάστηκαν πολλά λεφτά για θέρμανση γιατί έκανε 5μήνες κρύο και ισχυρό. Πέρυσι 3 φορές χιόνισε Θεσσαλονίκη και το έστρωσε, για να μη θυμηθώ το πολικό ψύχος της Αριάδνης που είχε να το κάνει 60 χρόνια. Θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να εξεταζονται σε βάθος 50 και εί δυνατόν 100 χρόνων. Επίσης η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζει τον χειμώνα. Ποια μελέτη υπάρχει που να το υποστηρίζει αυτό; Η αλλαγή έχει σχέση με άνοδο θερμοκρασίας γενικά και συχνότερα έντονα φαινόμενα.

      Διαγραφή
  13. ερώτηση προς κος ζιακόπουλος.
    κατά πόσο απόκλιση υπάρχει στα 850hpa με τα 20αρια στην βουλγαρια και ρουμανία;
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Τελικά, όταν η καιρική βαρεμάρα τον χειμώνα βάραει "κόκκινο", αρχίζουμε τις διαφωνίες (και ενίοτε τους καυγάδες). Σαν τους Γαλάτες του Αστερίξ, που όταν δεν δέρνουν τους Ρωμαίους, δέρνονται μεταξύ τους :-)

    Τα μοντέλα πάντως (τζίφος και Ευρωπαίος) εξακολουθούν και συγκρούονται στις προβλέψεις τους, αν και ο τζίφος (σε σχέση με χθες) έρχεται σήμερα περισσότερο προς τα νερά του Ευρωπαίου. Πάντως, λευκά Χριστούγεννα φέτος στην Ευρώπη δεν φαίνονται στον ορίζοντα... Και μόλις χθες 17/12 σπάσανε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο: μέγιστη θερμοκρασία 22°C στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 20°C στην Ελλάδα, την Ιταλία και την ΝΑ Ισπανία, έως 19°C στη Ρουμανία και τη Γαλλία, στους 16°C σκαρφάλωσε η θερμοκρασία στο Βέλγιο, ενώ στο Σάλτσμπουργκ είχαν χθες 20,6°C (!!!!) https://www.severe-weather.eu/mcd/very-warm-day-22c-balkan-peninsula-mk/.

    Και την ίδια ώρα, ο πολικός αεροστρόβιλος είναι σταθερός χωρίς καμία διάθεση διάσπασης, στον ορίζοντα δεν φαίνεται καμία ΑΣΘ, ο ΝΑΟ εξακολουθεί και είναι θετικός και συνεπώς η ζωνική κυκλοφορία θα συνεχίζει τον χαβά της.

    Καλά να είμαστε και εδώ θα είμαστε να τα κουβεντιάζουμε (πού είσαι ρε Λαμέρα, λάκισες και πάλι προκοπή δεν βλεπουμε!).

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα στον κ ζιακοπουλο κ σε όλους τους φίλους!Το να διαφωνεί κάποιος είναι ευχάριστο,το περίεργο θα ήτανε να συμφωνούσαν όλοι σε όλα. Με το ξημέρωμα μας βρήκε στο νησί μια ευχάριστη αλλά κ δύσκολη θα έλεγα έκπληξη.Ενα πέπλο ομίχλης είχε απλωθεί παντού δημιουργώντας παράξενα κ ποικίλα συναισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή