Άνοδος της θερμοκρασίας και εξασθένηση των ανέμων




10 σχόλια:

  1. Παρατηρώ πόσο για πλάκα πιάνει η Αθήνα τα 18αρια μέσα στο Δεκέμβριο. Αναρωτιέμαι καμιά φορά, πάντα έτσι γινόταν; Ως παιδί, είχα την αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει μόνο στη Ρόδο, άντε και σε καμία ζεστή περίοδο του χειμώνα στην Αθήνα. Διαβάζω ότι ο μ.ο. στην Αθήνα είναι 9 βαθμοί, άρα στην Κηφισιά κάπου 6 βαθμοί και αναρωτιέμαι σε ποια ζωή συνέβαιναν αυτά.
    Βεβαίως, ένα καλό χιονοεπεισόδιο τα κάνει όλα αυτά πταίσματα, αλλά η απορία παραμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι 9 βαθμοί είναι η μέση θερμοκρασία (συνισταμένη μέσης μέγιστης - μέσης ελάχιστης). Η μέση μέγιστη πρέπει να είναι 14 βαθμοί για την Αθήνα τον Δεκέμβριο, οπότε 10 που είχε σήμερα, 18 που θα έχει αύριο - μεθαύριο, τον έπιασε τον μέσο όρο η μητέρα φύση. Όλα υπό έλεγχο είναι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Οι ακριβείς τιμές της θερμοκρασίας για τους χειμωνιάτικους μήνες σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα του Αστεροσκοπείου για την περίοδο 1897-2012, όπως τα δημοσιεύει το meteoclub.gr είναι τα ακόλουθα:

      Μέσες μέγιστες θερμοκρασίες: Ιαν. 12,8 / Φεβ. 13,6 / Δεκ. 14,5.
      Μέσες ελάχιστες: Ιαν. 6,5 / Φεβ. 6,7 / Δεκ. 8,3.
      Μέσες τιμές: Ιαν. 9,7 / Φεβ. 10,2 / Δεκ. 11,4.

      Δηλαδή, και η απλή μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου (μέσος όρος μέγιστης - ελάχιστης) δεν είναι 9, αλλά 11,4 βαθμοί.

      Όσο για τον Νοέμβριο η μέση μέγιστη είναι 18,4, η μέση ελάχιστη 11,5 και η μέση 15 βαθμοί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. σιγά που είχε μέση μέγιστη 10 σήμερα. Το πρωί είχε 14 βαθμούς, αργότερα έπεσε.

      Υ.Γ. Συλλυπητήρια για τον πατέρα σου.

      Διαγραφή
    4. Εκ παραδρομής έγραψα προηγουμένως μέση μέγιστη σήμερα 10 :). Πάντως με μο 11,4 η Αθήνα κάτι δεν πάει καλά πλέον. Εγώ έχω σήμερα 7,5 ελάχιστη 12,2 μέγιστη. Κάπου 10 βαθμοί λοιπόν και μένω Κηφισιά. Άρα το κέντρο το υπολογίζω στους 13 βαθμούς μπακαλίστικα. Πάνω δηλ. από το 11,4 σε μια μάλλον κρύα μέρα....

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Βρε παιδιά, τι το ψάχνετε με βαθμούς και δεκαδικά και Αθήνα και Ρόδο κλπ. Μιά ματιά να ρίξει κάποιος στους χάρτες αποκλίσεων θα δει ότι, εδώ και χρόνια, από τους δώδεκα μήνες που έχει ο χρόνος, ζήτημα είναι αν οι δύο βγαίνουν ψυχρότεροι ή ίσοι με τις κλιματικές τιμές για την Ελλάδα (και όχι μόνο βεβαίως). Από τον Ιούνιο να πούμε όλοι οι μήνες βγαίνουν θερμότεροι και όλα δείχνουν ότι το σερί θα συνεχιστεί και το Δεκέμβρη. Εγώ, πάντως, που όπως έχω γράψει, δεν είμαι χειμερινός κολυμβητής, θα βουτήξω και αυτό το Σ/Κ. Αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ...κλείνουμε τα μάτια και το απολαμβάνουμε!

      Φίλοι Βαγγέληδες, οι 18 βαθμοί για το κλίμα της Ελλάδας (και όχι μόνο του ...Καναδά, που μου τα έσουρε χτες κάποιος άδικα), Δεκέμβρη μήνα, συνεχόμενες μέρες και χωρίς να φαίνεται κάτι άλλο στον ορίζοντα, δεν είναι απλή απόκλιση, είναι αρρώστια!

      Διαγραφή
    7. Δεν σου το είπα ότι θα το σπάσεις το ρεκόρ φέτος; Μπορεί, πάντως, να μην έχουμε και σερί 18άρια, καθώς τόσο το severe - weather, όσο και κάποια ελληνικά καιρικά σάιτ γράφουν για ψυχρή εισβολή την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη με ισχυρούς βοριάδες πάλι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Η Greta Thunberg έφτασε με ιστιοπλοϊκό από τη Νέα Υόρκη στη Λισσαβώνα διασχίζοντας τον Ατλαντικό, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο της Μαδρίτης για το Κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuters. Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η Greta έκανε λόγο "για θυμωμένα παιδιά, τη δύναμη των οποίων υποτιμούν οι μεγαλύτεροι" και πολλοί σκέφτηκαν ότι ετοιμάζει άλλη μία οργισμένη παρέμβαση στη Μαδρίτη, όπως αυτή που είχε κάνει πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όταν είχε πει στους παγκόσμιους ηγέτες, "κλέψατε τα όνειρά μου".

    "Χρειαζόμαστε την Greta και τη δύναμη που φέρνει" ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής Carolina Schmidt, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι η δεκαετία 2010-19 θα είναι η πιο θερμή όλων των εποχών. Επίσης οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που έφτασαν τα 407,8 μέρη ανά εκατομμύριο το 2018, αυξήθηκαν εκ νέου το 2019, με τον γενικό γραμματέα του OHΕ Antonio Guterres ότι κάποτε ο αριθμός 400 φάνταζε αδιανόητος.

    Πέρσι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έφτασαν σε ιστορικό υψηλό και όλοι ελπίζουν ότι στη Μαδρίτη θα μπουν οι βάσεις για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-accord-greta/climate-activist-greta-thunberg-reaches-lisbon-on-way-to-madrid-summit-idUSKBN1Y70T1?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το βλέπω. Το στυλ Τραμπ, Μπολσονάρο, Ερντογάν, Πούτιν, Σαλβίνι, Όρμπαν κλπ τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως. Ξεφυτρώνουν κλώνοι όλο και σε περισσότερες χώρες. Πολιτικοί απολύτως (και χωρίς προσχήματα) αδίστακτοι σε όλα. Θα λυπηθούν το περιβάλλον;

      Διαγραφή