"Χιονοπερίεργα"


Τυπικές καθ’ ύψος κατανομές της θερμοκρασίας και οι μορφές του υετού που συνδέονται με αυτές: (α) και (β) χιόνι, (γ) χιονόνερο, (δ) βροχή, (ε) χιονοσφαιρίδια και (στ) πηγνυμένη βροχή.

Είδα σήμερα σε διάφορες ιστοσελίδες αναλύσεις και εξηγήσεις για τα «περίεργα» που μας επεφύλαξε ο χιονιάς του τελευταίου διημέρου και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι χιόνισε σε περιοχές με ένα συγκεκριμένο υψόμετρο και έβρεξε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Επίσης διάβασα αναφορές του τύπου ότι η θερμοκρασία από τους 0 ανέβηκε στους 2 βαθμούς και άρα το χιόνι θα παραχωρήσει τη θέση του στη βροχή. Επειδή με αυτά που βλέπω και ακούω κινδυνεύω να χάσω και τα λίγα μαλλιά που μου έχουν απομείνει, παραθέτω το παρακάτω σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τ. Ι ‘η γνώση’»:


«Η θερμοκρασία που επικρατεί κοντά στο έδαφος δεν είναι ασφαλής δείκτης για το αν ο υετός θα φθάσει στη γη υπό μορφή χιονιού ή βροχής. Πρέπει να εξετάζεται πάντα η κατακόρυφη μεταβολή της θερμοκρασίας κυρίως στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Στο σχήμα δίνονται μερικές τυπικές καθ’ ύψος μεταβολές της θερμοκρασίας που συνδέονται με τους διάφορους τύπους υετού που φθάνει στο έδαφος. 
Το χιόνι φθάνει στο έδαφος, όχι μόνο όταν η θερμοκρασία είναι αρνητική σε όλη τη διαδρομή από το σύννεφο ως την επιφάνεια του εδάφους (α), αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και με θετικές επιφανειακές θερμοκρασίες, αρκεί το σημείο πήξης να βρίσκεται σε χαμηλό ύψος (β). Χιονοσφαιρίδια  παρατηρούνται στην περίπτωση (ε) με την ακόλουθη διαδικασία: οι χιονονιφάδες, πέφτοντας σε στρώμα με θετικές θερμοκρασίες, λιώνουν. Αν το τελευταίο πριν από το έδαφος στρώμα έχει αρνητική θερμοκρασία, οι λιωμένες χιονονιφάδες πήζουν και πέφτουν ως χιονοσφαιρίδια. Για να προλάβουν να πήξουν οι χιονονιφάδες, το στρώμα των αρνητικών θερμοκρασιών θα πρέπει να είναι αρκετά παχύ. Όταν το στρώμα αυτό είναι λεπτό, οι σταγόνες παραμένουν σε υπέρτηξη έως την πρόσκρουσή τους στο έδαφος, οπότε παγώνουν ακαριαία σχηματίζοντας διαφανή πάγο (στ). Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται το φαινόμενο της πηγνυμένης βροχής, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, διότι ο διαφανής πάγος είναι συμπαγής, δε θρυμματίζεται εύκολα και είναι δυσδιάκριτος. Αν το σημείο πήξης βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των 300 μέτρων, παρατηρείται χιονόνερο (γ) ή βροχή (δ).
Η θερμοκρασία του υγρού θερμομέτρου συσχετίζεται καλύτερα με τον τύπο του υετού από ό,τι η θερμοκρασία του ξηρού θερμομέτρου, επειδή οι χιονοπτώσεις με θετικές θερμοκρασίες συνδέονται με χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κανόνας λέει ότι: σπάνια παρατηρείται χιονόπτωση με θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου μεγαλύτερη των 2οC».

26 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι ένα καλοκαίρι σε κάποιο βουνό παρατηρήθηκε χιονόπτωση με θερμοκρασία 8 βαθμών και βέβαια εξαιρετικά χαμηλή σχετική υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ θυμάμαι κ. καθηγητά ως μαθητής Λυκείου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μια φορά που χιόνιζε στα τελειώματα της κακοκαιρίας με 7 β.

      Διαγραφή
  2. Φοβερές οπως παντα οι γνώσεις σας και τα "φώτα" προς όλους μας! Να είστε καλά!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή μπορεί να χιονίσει με 2 βαθμούς, αν το σημείο πήξης είναι χαμηλά στην ατμόσφαιρα και να βρέξει με 1 βαθμό αν είναι σε σχετικά μεγάλο ύψος. Η πηγνυμένη βροχή είναι αυτό που λέμε πιο απλά παγωμένη βροχή;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αρκεί με τον όρο παγωμένη βροχή να μην εννοούμε απλά κρύα ή πολύ κρύα βροχή. Η πηγνυμένη βροχή ονομάζεται και μαύρος πάγος (black ice), όχι γιατί είναι μαύρος, αλλά γιατί είναι διαφανής και καμουφλάρεται από την κάτω από αυτόν σκούρα (μαύρη) επιφάνεια του οδοστρώματος. Προσοχή, ο μαύρος πάγος είναι ο πάγος που δημιουργείται με τον συγκεκριμένο τρόπο που προαναφέρθηκε.Δεν θεωρείται μαύρος πάγος ο πάγος που σχηματίζεται στους δρόμους όταν τη νύχτα και νωρίς το πρωί το νερό που υπάρχει στο οδόστρωμα στερεοποιείται με την πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν.

      Διαγραφή
  4. Kύριε Ζιακόπουλε, πράγματι όλα αυτά τα γράφει το βιβλίο σας και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα..όταν το 2006 ήθελα να διαβάσω κάποια θεωρητικά ζητήματα της Μετεωρολογίας, υπήρχε μόνο ένα βιβλίο του Αarens "Essentials of meteorology" και μάλιστα μετά από πολύ ψάξιμο..επί της ευκαιρίας έχετε σκεφτεί τη διοργάνωση σεμιναρίων προς ερασιτέχνες μετεωρολόγους;..Φυσικά και τα βιβλία είναι μια σημαντικότατη πηγή γνώσης..το blog επίσης..Και το δια ζώσης όμως, έχει και αυτό τα θετικά του στοιχεία.
    Δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων,διαδραστικότητα, επί χάρτου ζητήματα.επεξηγήσεις κακοκαιριών και φαινομένων επί πραγματικού..Ειλικρινά αν κάποιος παρακολουθεί όλα τα άλλα media και τις ανταποκρίσεις των καναλιών θλίβεται με την μετριότητα και την άγνοια.Έχουμε ανάγκη από επικράτηση ποιότητας στην γνώση...και μάλιστα από τους ειδικούς.Λεωνίδας-Αγία Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την πλευρά μου συμφωνώ ως προς τα σεμινάρια Δάσκαλε! Εσύ μπορεί να είσαι ταπεινός και να μην θέλεις χρήματα αλλά εμείς θέλουμε να δώσουμε!! Εγώ προσωπικά θέλω και 2 ιδιαίτερα Δάσκαλε κ γείτονα :)
      Τριάντος Χρήστος

      Διαγραφή
    2. Φίλε Χρήστο, μου πήρε χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι οι ζεστές καλημέρες του κόσμου στο δρόμο και η αναγνώριση της δουλειάς μου από αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τη μετεωρολογία αξίζουν περισσότερο από όλα τα λεφτά του κόσμου.
      Πριν από χρόνια με την HELLAS WEATHER και άλλους φίλους τόσο στο κτήριο του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη όσο και σε άλλους χώρους μιλούσαμε ατελείωτες ώρες για αυτό που μας ενώνει. Τώρα σκορπιστήκαμε, μεγαλώσαμε, φορτωθήκαμε καινούργιες έγνοιες και προβλήματα και πολλοί από μας προσβληθήκαμε από το μικρόβιο του ανταγωνισμού.
      Όμως ποτέ δεν είναι αργά!

      Διαγραφή
  5. Λαμπερά Χριστούγεννα, βρεγμένα Φώτα! Και μάλιστα πιθανόν με χαμηλό διαρκείας! Με το Σιβηρικό από πάνω! Αν διατηρηθεί η τάση θα χιονίσει αξιοπρεπώς στα βόρεια ημιορεινά! Ωραία κακοκαιρία αυτή που τελειώνει για τα Μέγαρα! Το πάλεψε άριστα για χιονακι χθες τις ώρες που προβλέφθηκε για τη Δυτική Αττική μέχρι να το γυρίσει οριστικά σε βροχή αλλά είχαμε άφθονο υετό, πέρα των 40 mm total storm, σε πείσμα του λυσσασμενου βοριά με όλα άσπρα σήμερα δυτικά και βόρεια της πόλης με το λαμπερό ήλιο να αναδεικνύει το τοπίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να ήταν λαμπερά τα Χριστούγεννα, καλά θα ήταν. Ήλιος με δόντια και δυνατός βοριάς ήταν το σκηνικό στα δεύτερα πιο ψυχρά Χριστούγεννα της δεκαετίας. Βέβαια, σε σχέση με ό,τι ακολούθησε, καλά ήταν. Ουσιαστικά έχουμε 1,5 μήνα κακοκαιρίας με μικρά διαλείμματα, γιατί και με τις βροχές και τους νοτιάδες από τα μέσα Νοεμβρίου, κρύο στο ξεκίνημα Δεκεμβρίου, καπάκι βροχές και καπάκι χιονιάδες, πού ήταν τελικά ο ήπιος καιρός; Και πού είναι ο ήλιος επίσης. Τα βλέπω, βέβαια, και από του χειμερινού κολυμβητή τη σκοπιά. Σε κάθε περίπτωση χρόνια πολλά Χρήστο - δεν σου τα είχα πει στην ονομαστική σου εορτή - και καλή χρονιά σε σένα και σε όλα τα παιδιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Γιάννης από Μυτιλήνη31 Δεκεμβρίου 2019 στις 11:04 π.μ.

    Καλημέρα και χρόνια πολλά δάσκαλε και σε όλη την παρέα!! Στο χωριό μου στην Άγρα Λέσβου έχω δει χιονόνερο με 2 βαθμούς (με αέρα) επίσης χιονόπτωση καλή με 4 και ΒΔ και το κορυφαίο ασθενής χιονόπτωση με 7 βαθμούς και άπνοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια να λέγεται, πολλοί που δεν έχουν γνώσεις μπερδεύουν καταστάσεις δημιουργώντας καιρικές εντυπώσεις. καλή χρονιά κ ζιακοπουλε, καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου Γιάννη,εγώ είμαι νότια, Γέρα Λέσβου, εσείς βόρεια έχετε θα έλεγα άλλο κλίμα, πολύ πιο εύκολα σας χιονίζει, καλή χρονιά να χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννης από Μυτιλήνη31 Δεκεμβρίου 2019 στις 3:25 μ.μ.

      Καλησπέρα Αντώνη! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Γενικά τα ορεινά της Λέσβου χιονιζονται πιο εύκολα όταν υπάρχει φυσικά υετός σε σχέση με τα πεδινά του νησιού γιατί είναι κάποια χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα και ας μην έχουν μεγάλο υψόμετρο! Εντάξει όσο πιο βόρεια τόσο πιο δροσερά..

      Διαγραφή
  9. To Skynews θα συμμετάσχει σε αποστολή στην παγωμένη ήπειρο του πλανήτη, όπου δορυφόροι έχουν καταγράψει θερμοκρασία -98 βαθμών Κελσίου και η οποία είναι τόσο απομακρυσμένη που ανακαλύφθηκε μόλις πριν 200 χρόνια. Την Ανταρκτική, όπου πριν από έναν αιώνα που ο Roald Amundsen νίκησε τον Robert Scott στην κούρσα προς τον νότιο πόλο, εκεί που οι καταβατικοί άνεμοι ξεκινούν από υψόμετρο 4.000 μέτρων για να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα, ταξιδεύοντας με 199 μίλια την ώρα.

    Σήμερα, οργανώνονται όλο και περισσότερες επιστημονικές αποστολές για να μελετήσουν τις κλιματικές αλλαγές στην Ανταρκτική που έχει χάσει 3 τρισ. τόνους πάγου τα τελευταία 25 χρόνια, τους μισούς εξ αυτών την τελευταία πενταετία. Όλο αυτό το φρέσκο νερό - η Ανταρκτική διαθέτει το 70% του γλυκού νερού της γης - ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας - 1 χιλιοστό στις αρχές του αιώνα και 3 πλέον - απειλώντας νησιά όπως οι Μαλδίβες και το Κιριμπάτι. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν αυτή η άνοδος να φτάσει τα 2 εκατοστά ως το τέλος του αιώνα, απειλώντας και τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, την Καλκούτα στην Ινδία και το Λάγος στη Νιγηρία. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν και η μοίρα τους μπορεί να είναι ήδη προδιαγεγραμμένη, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Και αυτό είναι μόνο η αρχή, διότι τον 22ο αιώνα η θάλασσα μπορεί να ανέλθει σε τέτοια επίπεδα, που θα λιώσει το μεγαλύτερο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής που βρίσκεται 2.500 μέτρα κάτω από την επιφάνειά της και μόνο ένα μικρό στεφάνι τον κρατάει ενωμένο με τη στεριά. Τα 2,2 εκ. κυβικά χιλιόμετρα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και αν λιώσουν η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει άλλα τρία μέτρα, συν τα 2 που έχουν προβλέψει οι επιστήμονες. Και άλλα τέσσερα μέτρα μπορεί να προστεθούν στα ανατολικά της ηπείρου, αλλάζοντας για πάντα την ακτογραμμή όλης της γης.

    Είναι κάτι που είχε ξαναγίνει πριν 3 εκ. χρόνια, όταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν ίσα με τα σημερινά, η θερμοκρασία 2 βαθμούς υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας 20 με 25 μέτρα πιο ψηλά. Ο πλανήτης μπορεί να επιστρέψει εκεί, καθώς η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό ως το 2030, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αποτελεί μία απειλή για τον πολιτισμό.

    Αλλά και για τα ζώα, καθώς οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι κινδυνεύουν με εξαφάνιση ως το 2030, διότι έχει γίνει προβληματική η αναπαραγωγή τους. Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και οι πιγκουίνοι της Αδελίας, καθώς λόγω της υπερθέρμανσης οι φωλιές τους πλημμυρίζουν και τα αυγά τους πνίγονται. Πιο προσαρμοστικοί οι πιγκουίνοι Gentoo καταλαμβάνουν τις φωλιές τους, αφού μπορούν να γεννήσουν ξανά αυγά, αν η πρώτη γέννα αποτύχει.
    https://news.sky.com/story/climate-crisis-how-antarctica-could-unleash-hell-in-just-a-few-short-decades-11889776
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην Αυστραλία εκφράζονται φόβοι πως τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές, κι ενώ εκκενώνονται αρκετές περιοχές από χιλιάδες τουρίστες, που καταφεύγουν στις παραλίες για να γλιτώσουν από τις φλόγες, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική της Νέας Νότιας Ουαλίας υπάρχουν αναφορές για τρεις πιθανές απώλειες σε μικρές πόλεις της αυστραλιανής πολιτείας, όπου ακόμα είναι επικίνδυνο να μεταβεί η αστυνομία. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τρεις αγνοούμενους και άλλους τρεις ανθρώπους που ίσως έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Τέσσερις είναι οι αγνοούμενοι στη Βικτώρια, που μαίνονται άγριες πυρκαγιές, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε όλη την Αυστραλία έχουν φτάσει τους εννέα. Το τελευταίο θύμα ήταν ένας εθελοντής πυροσβέστης. Συνολικά έχουν καεί 10 εκ. στρέμματα κυρίως στην ανατολική Αυστραλία, ενώ σε μερικά μέρη τα πύρινα μέτωπα φτάνουν και τα 1.000 χιλιόμετρα, με συνέπεια να μην μπορεί να τα αντιμετωπίσει η πυροσβεστική, ειδικά σε μικρές πόλεις.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires-toll/three-people-feared-dead-in-australian-bushfires-authorities-idUSKBN1YZ03B?il=0

    Σε έναν κόσμο που βράζει και φλέγεται - κυριολεκτικά και μεταφορικά - με εξαίρεση ίσως την παγωμένη γωνίτσα της Ελλάδας - επίσης κυριολεκτικά και μεταφορικά - αποχαιρετούμε το 2019. Mε μία ακόμα συννεφιά. Με κρύο ξανά, παρά τον εξασθενημένο και στο Θυμάρι πλέον βοριά. Τις προηγούμενες μέρες πρέπει να ήταν πολύ δυνατός, αφού έριξε και τις εναπομείνασες ομπρέλες στη δαντελένια ακρογιαλιά.

    Τουλάχιστον στον βυθό βλέπεις μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Με χάρη, αρμονία και χρώμα. Και όταν είναι μαύρος ο ουρανός, σου χαρίζει το απέραντο γαλάζιο ο βυθός. Αυτός ο σιωπηλός, αλλά συνάμα και γεμάτος ζωντάνια κόσμος. Όπως φαίνεται και στις τελευταίες υποβρύχιες φωτογραφίες για το 2019. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NW Pindos
    Πολύ εύστοχο και κατατοπιστικό το άρθρο σας κύριε Ζιακόπουλε, έτσι εξηγείται που σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει με +1 ή με + 2 να βρέχει (είχα γράψει πριν κάποιες μέρες ένα σχόλιο επ΄ αυτού). Βέβαια από ένα υψόμετρο και μετά λίγο σπάνιο με +1 να βρέχει π.χ. στα 1300μ. γιατί λογικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο π.χ. στα 1500μ. η θερμοκρασία θα είναι ακόμη μικρότερη. Είναι αυτό που έλεγαν στα χωριά μας οι παλιοί ΄΄δεν μπήκε ακόμη ο χειμώνας καταής΄΄ δεν έφτασε δηλαδή ο χειμώνας μέχρι τη γη, μέχρι το έδαφος δηλαδή, εννοώντας ότι είναι πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα και δεν εισχώρησε ομοιόμορφα ως το έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά
    ΥΓΕΙΑ, αγάπη και λιγότερη κατάκριση.
    Έτη πολλά και ευλογημενα σε όλους τους εορτάζοντες - ουσες.
    Γιώργο Λαμερα χρόνια πολλά.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά δάσκαλε με υγεία ευτυχία κ σε όλους φίλους. ψυχρή εισβολή εξπρές περιμένουμε από εκεί κ πέρα τα θεωφανεια είναι μάλλον νωρίς αν κ πάλι ο καιρός από ότι φαίνεται θα έχει ενδιαφέρον, Χρόνια πολλά με υγεία κ χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κ ζιακοπουλε ο καιρός των φώτων φαίνεται αρκετά διφορουμενος,νοτιαδες με λίγες βροχές η Βοριάδες με τοπικές χιονοπτώσεις; Απ' ότι βλέπω τα μοντέλα πρόγνωσης τα μπερδεύουν. Καλή χρονιά,τα καλύτερα από καρδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή χρόνια σε όλους! Πριν ξεκινήσω να γράφω να σας πω πως η δεκαετία 2010 δεν παρουσίασε απολύτως καμία μεταβολή θερμοκρασιακά και κλιματικά στο κέντρο της Αθήνας από την δεκαετία 2000 και έτσι όπως και του 2000 είχε μέσω όρο 19.4°C , μάλιστα κατά 0.1°C του βαθμού χαμηλότερη καθώς η προηγούμενη δεκαετία είχε 19.5°C. . (Καμία μεταβολή παρά την δήθεν κλιματική αλλαγή από το διοξειδιο του ανθρακα) Όπως κάθε φορά όταν φτάνει ένας χρόνος στο τέλος του θέλω να συνοψίσω το πως κύλησαν τα πράγματα και φέτος. Καταρχάς να πω πως για ακόμα μια χρόνια άσχετα με το τι θέλουν να περάσουν στον κόσμο κάποιοι ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην χώρα μας παραμένει αμετάβλητος από το 1997 ως και σήμερα. Από άποψη υετού (βροχής) τώρα, σε αρκετές περιοχές η βροχή φέτος ήταν αρκετά περισσότερη του μέσου όρου. (ΜΟΝΟ ΕΡΗΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ). Για παραδηγμα ο μετεωρολογικός σταθμός της Ρόδου κατέγραψε 1203 χιλιοστά βροχής υετός δυτικής Ελλάδας δηλαδή. Στα δυτικά και πιο συγκεκριμένα στην Λευκάδα 1393 χιλιοστά. Στην καρδιά των κυκλάδων και συγκεκριμένα στην Τήνο 514 χιλιοστά, στην Θεσσαλονίκη σε χαμηλά επίπεδα 392 χιλιοστά στην κεντρική Ευβοια συγκεκριμένα στην στενή 1868 χιλιοστά περίπου, υψηλά επίπεδα και λέω περίπου γιατί ο σταθμός κόλλησε από χθες οπότε είναι σιγουρα παραπάνω, και στην Κρήτη στα Χανιά σε υψηλά επίπεδα 1007 χιλιοστά και στο Ηράκλειο 510 χιλιοστά. Να αναφέρω και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης την Γαυδο μας με 586 χιλιοστά βροχής. Να περάσουμε στην Αθήνα τώρα. Το κέντρο της πρωτευουσας είχε 570 χιλιοστά 170 χιλιοστά δηλαδή πάνω του μέσου όρου ενώ στα ανατολικά του νόμου και συγκεκριμένα στα Σπάτα είχαμε αρκετά πάνω του μέσου όρου 820 χιλιοστά. Η δε θερμοκρασία κατά μέσω όρο στο κέντρο της πόλης ήταν 19.1°C και απολύτως καμία μεταβολή δεν παρουσιάζει από το 1997 ως και σήμερα εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια και ας αυξάνεται το διοξειδιο του ανθρακα στην ατμόσφαιρα . (22 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ) αυτό για κάποιους που λένε στον κόσμο η πιστευουν πως το διοξείδιο είναι υπευθυνο για την κλιματική αλλαγή. Τα συμπεράσματα βέβαια δικά σας γιατί δεν μου αρέσει να επιβάλλομαι στους άλλους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχής στα Χανιά σε έναν μόλις μήνα σε κατοικημενη περιοχή τον Φεβρουάριο με 1225 χιλιοστά στην περιοχή του οροπεδίου Ασκύφου και ετήσια βροχόπτωση κρατηθείτε 3144 χιλιοστά και όλα αυτά στην Κρήτη που υποτιθεται ότι ως το 2020 θα μετατρεπόταν σε έρημο από όσο έλεγαν το 2001. Το προηγούμενο ρεκόρ το κρατούσε από το 1989 το Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα φίλε μου στο ότι άνοδο της θερμοκρασίας δεν έχουμε σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα, ούτε μας λείπουν οι βροχές. Ωστόσο, επειδή η χώρα μας δεν καλύπτει παρά μία πολύ μικρή έκταση πάνω στον πλανήτη, χρειάζονται στοιχεία παγκοσμίως για να βγουν συμπεράσματα.

      Για παράδειγμα και φέτος ο χειμώνας, που άρχισε από τις 22/12 είναι μέχρι στιγμής ψυχρότερος από τον μέσο όρο για την Ελλάδα, όπως ήταν ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης και το 2016-17 και 2018-19, ωστόσο, στην υπόλοιπη Ευρώπη (τουλάχιστον στην κεντρική και τη δυτική) είναι θερμότερος.

      Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Κύριε Ζιακόπουλε, Εύχομαι σε εσάς και σε όλους τους φίλους του μπλοκ,
    Καλή χρονιά με υγεία στο σώμα, στο πνεύμα και στην ψυχή, αγάπη και παρρησία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. NW Pindos
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία!
    ΥΓ. Έχω ένα προαίσθημα ότι πρέπει να γίνεται επισταμένη παρατήρηση τις τελευταίες ώρες και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τον καιρό, που τελικά θα έχουμε από την Κυριακή και κυρίως τα Θεοφάνεια και του Αγίου Ιωάννη. Ενδέχεται να έχουμε και πάλι αξιόλογες χιονοπτώσεις, ακόμη και πιο ισχυρές από τις προηγούμενες; Θα διασταυρωθούν υγρασία με βόρειο ψυχρό ρεύμα; Θα έχουμε ξανά προσήνεμη κακοκαιρία συμπεριλαμβανομένης της Αττικής σε μεγαλύτερη έκταση ή όχι; Στα ΒΔ τι θα έχουμε; Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον από μέρα σε μέρα την πρόγνωση του Δασκάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. χρονια πολλα κυριε Ζιακοπουλε! Σας εκτιμω απεριοριστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή