Χριστούγεννα!

Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Πρόσφατα, είδα σ’ έναν τοίχο γραμμένο το σύνθημα: «Πατρίδα είναι μόνο τα παιδικά μας χρόνια» και είπα: όχι, δεν είναι μόνο αυτά. Πατρίδα είναι οι τάφοι, τα σπίτια και τα παιδιά (παρελθόν, παρόν και μέλλον), όπως έλεγε ένας σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας. Σκέφθηκα για λίγο μήπως «Χριστούγεννα είναι μόνο τα παιδικά μας χρόνια», αλλά ούτε και μ’ αυτό συμφωνώ. Μπορεί μεγαλώνοντας να μη βιώνουμε παιδικά Χριστούγεννα, αλλά υπάρχει κάτι σ’ αυτή τη γιορτή που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι η ελπίδα και η πίστη ότι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο καλύτερους.

Χρόνια Πολλά, φίλοι μου

31 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στους Χρήστους, τους Μανώληδες, τις Χριστίνες και τις Χρυσούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να επισυνάψω τον χάρτη χιονοκάλυψης του severe-weather.eu για τα Χριστούγεννα, που μπορεί να εκληφθεί και σαν χριστουγεννιάτικη κάρτα. Με τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό, χιόνια υπάρχουν μόνο στη Σκανδιναβία, την Ισλανδία, την ανατολική Τουρκία και τις μεγάλες οροσειρές της Ευρώπης (Άλπεις, Πυρηναία, Καρπάθια). Δυστυχώς τα περισσότερα χαμηλά υψόμετρα στην Ευρώπη δεν έχουν καθόλου χιόνι φέτος, αναφέρει το severe-weather.eu, αλλά η Ελλάδα πάει να γίνει η εξαίρεση.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/christmas-snow-cover-europe-mk/

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας δεν θα βάλουν σχεδόν καθόλου χιόνι για τα... κυβικά τους (κάτι πραγματικά άσχημο) σε αυτή την κακοκαιρία, που θα είναι επιλεκτική, επηρεάζοντας κυρίως την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική. Με δεδομένο επίσης ότι η ανατολική Τουρκία δεν είναι Ευρώπη, ούτε πολιτικά, αλλά πολύ περισσότερο γεωγραφικά, καθώς έχει το κλίμα της Ανατολίας, της ευρύτερης περιοχής των Ιμαλαϊων, δηλαδή, η Ελλάδα θα είναι η πιο παγωμένη γωνιά της Ευρώπης (πολύ κρύο θα έχει και εκεί που δεν θα χιονίσει) τις τελευταίες μέρες του 2019. Όπως ήταν και στις αρχές του 2019.

    Και να ήταν ωραίο, τουλάχιστον το ενδιάμεσο. Πάρα πολλές πίκρες μου έφερε αυτή η χρονιά και ο λόγος που δεν ευχήθηκα σε κάποια παιδιά τις προηγούμενες μέρες, ήταν επειδή λένε ότι αν έχεις πένθος είναι γρουσουζιά (δεν τα πιστεύω αυτά, αλλά κάποιοι μπορεί να τα πιστεύουν, οπότε το απέφυγα). Λόγω των ημερών, όμως, καλά Χριστούγεννα σε όλους και χρόνια πολλά στον Χρήστο Σιμούλη, τον Χρήστο Κομπορόζο, αλλά και στον Λευτέρη Ελευθεριάδη, τον Αντώνη Καραβατάκη και τον Νίκο Παππά, που γιόρταζαν τις προηγούμενες μέρες.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και από μένα Χρόνια Πολλά σε Όλες και Όλους, σε Χρήστο Σιμούλη και Χρήστο Κομπορόζο, στον κ. Ζιακόπουλο, στη Χριστίνα που μου έφερε τον βοιωτικό οίνο. Ευχαριστώ Βαγγέλη, χρόνια πολλά,να σε βαρεθούν οι θάλασσες σου εύχομαι, ολοένα και να ξεθυμαίνει η στεναχώρια σου και να δυναμώνει η θύμησή του.

    προσήνεμη ήταν από την αρχή η επερχόμενη, σήμερα όμως παραείναι, μέχρι νεωτέρας, με τον υετό να περιορίζεται στους συνήθεις υπόπτους, στον Χριστόδουλο (με ισχυρή χιονόπτωση Δευτέρα πρωί) και τους συν αυτώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, χρόνια πολλά στις εορταζουσες κ εορτάζοντες! Συμφωνώ κ ζιακοπουλε,με πίστη και ελπίδα η ζωή μας κ η καθημερινότητα μας γενικά γίνεται καλύτερη.Think positive......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας κ ιδιαιτέρως χρονια πολλά στους εορτάζοντες από τη συννεφιασμένη (κ ελαφρώς βροχερή την αγια νύχτα που μας πέρασε) Ροδο
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά σε όλοι την παρέα. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.
    Τομπουλιδης Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλογκ και ιδιαίτερα στον Χρήστο Σιμουλη και Χρήστο Κομποροζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο! Χρόνια πολλά και στον οικοδεσπότη της σελίδας που ανέχεται τις παραξενιές όλων μας. Να είμαστε καλά να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον καιρό που -με όλα τα τερτίπια και τις δυσκολίες που του έχουμε προκαλέσει- συνεχίζει να μας χαρίζει τόσες συγκινήσεις. Για τα επερχόμενα εγώ λέω "ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει". Τώρα, αν στη θέση του "βρέξει" μπει το "χιονίσει", δεν θα με χαλάσει καθόλου! Να είστε όλες και όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη σε όλους.
    Ιδιαίτερα,να χαίρονται την ονομαστική τους εορτή οσοι-ες γιορτάζουν.οπως και οι φίλοι Χρήστος Σιμουλης Χρήστος Παπαηλιας Χρήστος Κομποροζος και φυσικά η Χριστίνα Σουζη,που μαζί με τον δάσκαλο να έχουν πάντα καλές και σωστές προβλέψεις όπως κάνουν χρόνια τώρα.
    Η σημερινή ημέρα των Χριστουγέννων διαφέρει και όλες τις άλλες ημέρες,καθώς είναι η μόνη που έχει πνεύμα.
    Εύχομαι ολόψυχα αυτό να εγκατασταθεί στις ψυχές όλων και να μας χαρίζει θεία φώτιση.
    Υ.Γ:Στην επικείμενη κακοκαιρία,το φρόνιμο είναι να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν την χαρακτηρίσουμε προσυνεμη η πανελλαδική.
    Φίλε Λευτέρη,μετά από εκατοντάδες χαμένα στοιχήματα,αποφάσισα να "συμβιωβαστω"με τους απίστευτους "μετεωρολογους μου" και να αρχίσω να "ρεφαρω"...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια ματιά που έριξα πάλι στα προγνωστικά μοντέλα,σου δείχνουν να καταλάβεις ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.Εαν δεν έρθει η Παρασκευή δεν θα είμαστε σίγουροι ... .Κ ζιακοπουλε περιμένουμε με ανυπομονησία τις γνώσεις κ την σοφία σας Καλό Χριστουγεννιάτικο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά σε όλους!! Οι εργαζόμενοι-νες να χαίρεστε την Ονομαστική σας εορτή! Γιάννης από Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το κλίμα των ημερών των χριστουγεννων.αυτό δίνει την γλύκα στην ατμόσφαιρα και θύμιση της παιδικής αθωότητας.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως για όλους μας τα Χριστούγεννα είναι ένα γερό κλείσιμο του ματιού στην παιδική μας ηλικία. Κ είναι ίσως μια από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που νοιώθω ότι θα διαφωνήσω με τον κύριο Δημήτρη: Αληθινή πατρίδα μας πιστεύω ότι είναι οι εικονες, οι μυρωδιές κ οι γεύσεις (με την ευρύτερη έννοια) της παιδικής μας ηλικίας
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. έχεις δίκιο.
      όπου μεγάλωσε κάποιος,αποτυπώνεται στις αναμνήσεις,χαράσονται στο μυαλό,δημιουργώντας "γλυκόπικρη"μελανχολική νοσταλγία των παιδικών χρόνων,με τις γιορτές των χριστούγεννων να λειτουργούν ως την στιγμή που ζωντανέυουν αυτές οι μνήμες συνοδευόμενες με όλες τις ιδιότητες που περιγάφεις.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  13. Βασίλειος Σωμαράκης25 Δεκεμβρίου 2019 στις 6:54 μ.μ.

    Χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και αγάπη, όπως την ενσάρκωσε ο τεχθείς Κύριος. Ευχές πολλές στον κ. Ζιακόπουλο και σε όλους τους φίλους της παρέας που έχουν σημερα την ονοματική τους εορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά και απο μένα στο Χρήστο Σιμουλη,Κομπορόζο,Παπαηλία και σ'ολους τους Χρήστους και Χρηστίνες!
    Χριστόδουλε μια ερωτηση ίσως είναι βλακεία...μηπως γιορταζεις και συ σήμερα,γιατι προχτές αν θυμάσαι μια συγγενή σου σε αναφώνησε Χρηστο.
    Οσο για τον καιρο θα έλεγα πως και να μην είναι μονο προσυμενη,αν είναι στην απ'εξω η Ήπειρος και η Μακεδονία για μένα δεν είναι πανελλαδική...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά κύριε Ζιακοπουλε χρόνια πολλά σε όλους με υγεία ευτυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. NW Pindos
    Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο με υγεία! Χρόνια πολλά ιδιαίτερα σε όλους τους εορτάζοντες!
    Στα του καιρού σε ότι αφορά την επερχόμενη ψυχρή εισβολή: Οι επιφυλάξεις νομίζω είναι δύο, όπως είχα γράψει και προχθές: α) ο υετός ειδικά στη βόρειο Ελλάδα και β) θα πέσουν μεν οι θερμοκρασίες αλλά λόγω των προηγηθεισών υψηλών θερμοκρασιών, δεν ξέρω αν όπου υπάρξει υετός (δεν βλέπω καλό υετό γενικότερα) αν θα είναι χιόνι σε χαμηλά υψόμετρα. Αν είχαμε μέσα Γενάρη όπου στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας θα επικρατούσε σωστό θερμοκρασιακό εύρος θα έλεγα ότι θα είχαμε σίγουρα χιόνι στα πεδινά, τώρα όμως το πιθανότερο είναι όχι ακόμη και για ημιορεινά (επαναλαμβάνω όπου υπάρξει υετός). Π.χ. με +4 στα 1500μ. τον Οκτώβριο συνήθως βρέχει και με την ίδια θερμοκρασία (+4) τον Γενάρη - Φλεβάρη συνήθως έχει παπλαμούδα. Αυτό έχει λογική εξήγηση (και επιστημονική νομίζω) διότι π.χ. τον Οκτώβριο όταν έχουμε +4 μπορεί να υπάρχει θερμός τομέας σε διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας (λόγω του προηγηθέντος καλοκαιριού), που να μην επιτρέπει σχηματισμό χιονιού, ενώ τον Γενάρη, που ήδη ο χειμώνας έχει ροή ενός μηνός δεν υπάρχουν εύκολα θερμοί τομείς. Προσωπικά έχω δει Φλεβάρη μήνα (σε χιονοδρομικό) να χιονίζει απίστευτα με +5 και έχω ακούσει ότι έχει συμβεί να χιονίζει και με +7. Βέβαια αυτό συναντάται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα. Όπως επίσης έχω δει να βρέχει σε πεδινό μέρος με +1. Αυτό συμβαίνει διότι π.χ. με +1 σε υψόμετρο μηδέν και μεταξύ αυτού του υψομέτρου (του μηδενικού δηλαδή) και των 1.500 μ. μπορεί να παρεμβάλλεται θερμός τομέας και να μην αφήνει σχηματισμό χιονιού, ενώ όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε τόσο μειώνονται τέτοιου είδους πιθανότητες. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα ψυχρών εισβολών στην αρχή του χειμώνα. Γι αυτό και βλέπουμε π.χ. να χιονίζει περισσότερο τον πρώτο μήνα μετά τον χειμώνα (το Μάρτιο δηλαδή) σε σχέση με τον πρώτο μήνα πριν το χειμώνα (το Νοέμβριο δηλαδή), διότι το Μάρτιο η ατμόσφαιρα γενικότερα είναι ακόμη κρύα λόγω του προηγηθέντος χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Ζηνοβία" εκ Παλμύρας!
    Χρόνια Πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια Πολλά σε όλους!
    "Ζηνοβία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια καλά, χαρούμενα, με υγεία και αγάπη για το δάσκαλο/οικοδεσπότη μας σε αυτό το φιλόξενο blog και για όλη την μετεωπαρέα! Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές!

    Ας ευχηθούμε τώρα (κόντρα στα... βουντού του αμετανόητου Βαγγέλη Σπανού - Β.Σπ. no offense!) να δούμε κάτι αξιόλογο (επιτέλους για τον φετινό δήθεν-χειμώνα) από την κυρία Ζηνοβία που έρχεται σεινάμενη κουνάμενη στην περιοχή μας.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνω βουντού Χρήστο, την πραγματικότητα καταγράφω. Διότι είναι αφύσικο να πάμε σε ένα μοτίβο για δεύτερη σερί χρονιά και 3 τα 4 τελευταία έτη, που η Ελλάδα θα έχει περισσότερο κρύο από χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία κ.λ.π. Είναι μία ακόμα απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα για την συγκεκριμένη κατηγορία η αίσθηση μου είναι (διότι γνώστης δεν είμαι) ότι δεν θα έχει να προσφέρει κάτι ούτε σε συναισθηματικό, ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Χρήστους του μπλογκ και σε όλους τους υπόλοιπους φίλους που γιόρταζαν ανήμερα Χριστούγεννα και σε αυτούς που γιορτάζουν σήμερα!
    Μη αναμενόμενη βροχή με πολύ δυνατό βοριά από εχθές το βραδύ, που την νύχτα και νωρίς το πρωί είχε διαστήματα με δυνατές ριπές, σχεδόν οριζόντιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές σας, καλή Πρωτοχρονιά, χρονιά και χιόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στην πρόσκαιρη, όπως τη χαρακτηρίζει, ψυχρή εισβολή στο ανατολικό μισό της Ευρώπης, απόρροια μίας ψυχρής λίμνης που κινείται προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, φέρνοντας τοπικά και χιονοπτώσεις, αναφέρεται και το severe-weather.eu. Συγκεκριμένα, ένας ισχυρός αντικυκλώνας έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με κέντρο τη δυτική Ευρώπη, ενώ στο ανατολικό μέρος της ηπείρου ένα χαμηλό που κινείται προς τη βαλκανική χερσόνησο και τη Μεσόγειο, μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες προς τα δυτικά Βαλκάνια και τη βόρεια Αφρική.

    Αυτό το καιρικό μοτίβο έχει ως αποτέλεσμα ψυχρότερες συνθήκες στην ανατολική Ευρώπη και θερμότερες στα δυτικά, αλλά μετά την ενίσχυσή του την Κυριακή 29/12 που η ψυχρή εισβολή θα είναι έντονη πάνω από τα Βαλκάνια, θα εξασθενήσει τη Δευτέρα 30/12, φτάνοντας στη νότια Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική. Το πιο κρύο κομμάτι θα είναι οι Δειναρικές Άλπεις στα (νοτιο)δυτικά Βαλκάνια, ενώ οι ψυχρές αέριες μάζες θα φτάσουν και στην ανατολική ακτή της Αδριατικής και τη νότια Ιταλία. Αναμένεται επίσης και αρκετό χιόνι, αποτέλεσμα της ορογραφικής ανύψωσης σε συνδυασμό με τη βορειοανατολική ροή στη βαλκανική χερσόνησο. Τα Καρπάθια και τα δυτικά Βαλκάνια θα δεχτούν ικανοποιητικές ποσότητες χιονιού, κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα, που το φρέσκο χιόνι μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά από την Παρασκευή ως την Κυριακή (27-29/12).

    Φρέσκο χιόνι θα πέσει και στις βορειοανατολικές Άλπεις και την Τουρκία. Στα μετεωγράμματα της Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), του Σεράγεβο (Βοσνία Ερζεγοβίνη) και της Αθήνας φαίνεται η ψυχρή λίμνη μεταξύ 27 και 30 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η ψυχρή εισβολή θα είναι προσωρινή και η τάση δείχνει επιστροφή της θερμής περιόδου πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/temporal-cold-blast-ese-europe-balkans-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτός ο πολύ δυνατός, ΒΔ σε εμάς,άνεμος, είναι αιτία φίλε Λευτέρη που δεν αφήνει το σύστημα που επηρεάζει εσάς, να έρθει προς τα μέρη μου.
    Στα Οινόφυτα όμως,όπως βλέπω σταθμό και καμερες,έχει φθάσει τα 3 χιλιοστά.
    Το ίδιο μου είπε και ο αδερφός μου,από Ν,Ερυθραία, σαν χιονόνερο το ρίχνει μου λέει.
    Αυτό σημαίνει ότι η Διρφη σίγουρα βάζει καλό χιόνι,που φυσικά και αυτό σιγουρευει κάτι πολύ καλό στην επερχόμενη κακοκαιρία στα πιο χαμηλά.
    Αυτό το επιβεβαίωνουν,τόσο οι "μετεωρολογοι μου",όσο και τα αγαπημένα μου γεράκια,καθώς από πολύ πρωί,ξεκίνησαν τα τσιριγματα και τους κυκλικους "χορους".
    Πολύ κρύο έχει βάλει στην περιοχή μου εδώ και 3 ημέρες,με σχεδόν ολική νεφοκαλυψη και πολύ δυνατό ΒΔ άνεμο ,που πραγματικα "ξυριζει".
    Αύριο θα "κλειδωσει" το ποσοστό που θα καλύψει η επερχόμενη κακοκαιρία και πιστεύω ότι όλοι θα πάρουμε και από κάτι,μικρό ή μεγάλο.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    Υ.Γ:Φίλε Γιώργο από Νομη,φυσικά και δεν γιορτάζω τώρα,αλλά το Χρήστος που άκουσες,είναι το...καλλιτεχνικό μου...!!
    Χάρηκα πολύ που σε είδα ξανά έστω και για λίγο και ελπιζω την επόμενη φορά να είναι μεγαλύτερη η παρέα μας.
    Καλημέρα σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι χριστόδουλοι πότε γιορτάζουν?
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Οκτώβρη 21 κ νομίζω Μάρτιο αλλά δεν θυμάμαι ημερομηνία.
      Κώστας

      Διαγραφή
  24. 16 Μαρτίου είναι του οσιομαρτυρα Χριστόδουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 21 Οκτωβρίου είναι τα λείψανα του Αγίου,η γιορτή είναι 16 Μαρτίου.
    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το γιόρταζε 21 Οκτωβρίου λόγω ότι τον Μάρτιο έπεφτε μέσα στην Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή