Την Κυριακή και τη Δευτέρα τα σημαντικότερα προβλήματα στις μετακινήσεις σε στεριά και θάλασσα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές κυρίως τη ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Το Σάββατο (21/12), από πλευράς βροχών και θερμοκρασίας δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές, αλλά οι ΝΔ άνεμοι θα ενισχυθούν, φθάνοντας στα πελάγη τα 7 μποφόρ. Την Κυριακή (22/12), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα τα συγκεκριμένα φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 7 με 8 και ίσως πρόσκαιρα στα πελάγη 9 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα δυτικά σε Δ-ΒΔ περίπου με την ίδια ένταση. Τη Δευτέρα (23/12), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και στη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Τρίτη (24/12), λίγες βροχές θα σημειωθούν κυρίως στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια. Αναφορικά με τον καιρό των Χριστουγέννων, υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες για την κατανομή και την ένταση του υετού. Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές βροχές στη Δ-ΝΔ Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Κατά τα λοιπά, η ψύχρα θα είναι αισθητή και οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Σήμερα μου είπαν ότι είχε ομίχλη και στο Θυμάρι και ήταν σαν να βρέχει - προφανώς πρόκειται για το φαινόμενο που καταγράφεται υετός χωρίς βροχή, στο οποίο αναφέρθηκαν κάποια παιδιά χθες. Λόγω ομίχλης μάλλον, δεν φαινόταν και η Αίγινα από την παραλία του Φαλήρου, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Αλλά από την ομίχλη ας περάσουμε στην αιθαλομίχλη, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 15% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, σκοτώνοντας 8,3 εκ. ανθρώπους ετησίως, όπως αποκαλύπτει ο Guardian. "Πρωταθλήτρια" σε αυτή τη μακάβρια λίστα είναι η Ινδία με 2,3 εκ. νεκρούς από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2017 και ακολουθούν η Κίνα με 1,8 εκ. θανάτους, η Νιγηρία, η Ινδονησία και το Πακιστάν.

    Στην έβδομη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου πέθαναν 200 χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2017. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μία παγκόσμια κρίση και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, με τις τελευταίες να πληρώνουν αναλογικά και το μεγαλύτερο τίμημα. Συγκεκριμένα, στο Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Βόρεια Κορέα αντιστοιχούν 287, 251 και 202 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του 2017, ενώ η Ινδία είναι στη 10η θέση με 174 θανάτους. Οι κύριοι λόγοι για αυτά τα υψηλά ποσοστά είναι η κακή υγιεινή και ο μολυσμένος εσωτερικός αέρας.

    Αντίθετα, πέντε κράτη στην Αραβική Χερσόνησο έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση, με το Κατάρ να φιγουράρει στην πρώτη θέση. Τέσσερις είναι, εξάλλου, οι κύριες κατηγορίες ρύπανσης: ο αέρας, το νερό, η εργασία και ο μόλυβδος. Η ατμοσφαιρική είναι ένας συνδυασμός ρύπανσης εντός και εκτός σπιτιού, ενώ στο νερό η μόλυνση έχει να κάνει τόσο με αυτό που πίνουμε, όσο και με τη κακή υγιεινή. Στους χώρους εργασίας οι κίνδυνοι είναι οι καρκινογενέσεις, το παθητικό κάπνισμα, τα μικροσωματίδια, τα αέρια και οι αναθυμιάσεις, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με ρύπανση από μόλυβδο οφείλονται στα καυσαέρια από βενζίνη που δεν είναι αμόλυβδη.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται επίσης για το 40% των θανάτων από κάθε είδους ρύπανση με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν να κατέχουν κι εδώ τα πρωτεία με 1,2 εκ. οι δύο πρώτες και 130 χιλιάδες θανάτους αντίστοιχα. Τέλος, ο αριθμός των θανάτων (8,3 εκ.) από την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως είναι λίγο μεγαλύτερος από τα 8 εκ. νεκρών εξαιτίας του καπνίσματος και πολύ μεγαλύτερος από άλλες αιτίες, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και ο πόλεμος.
    https://www.theguardian.com/world/2019/dec/19/india-suffers-most-pollution-linked-deaths-in-world-study-finds
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πυκνή ομίχλη που έχει καλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα πάντα στην περιοχή μου εδώ και 4 ημέρες δεν άφησε κανένα περιθώριο όχι για καλοκαίρι,αλλά ούτε υποψία για άνοιξη,καθώς κράτησε την θερμοκρασία αρκετά χαμηλά,με μικρές μόνο εξαιρέσεις σύντομων διαστηματων και τον ήλιο να κάνει φιλότιμες προσπάθειες να κερδίσει,αλλά μάταιος κόπος καθώς νικήθηκε κατά κράτος από την ομίχλη και την χαμηλή νεφωση.
    Δυστυχώς όμως,τα άσχημα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μου και με αφορούσαν σε μέγιστο βαθμό,δεν με άφησαν να χαρώ το Λονδρεζικο σκηνικό που επικρατεί στην περιοχή μου,όπως και την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια των φαινομένων και την κορύφωση τους μέσα στις γιορτές.
    Καλο βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή πρώτα Γαρμπής,μετά πουνέντες κ τέλος μαΐστρος!
    Ο καιρός της δυτικής Ελλάδος το επόμενο διάστημα με πολλά νερά αρχικά κ χιόνια στα ορεινά μετέπειτα.
    Ελπίζουμε όλοι σε πιο δυνατή συνέχεια προς την πρωτοχρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παλαιότερα τους ανέμους τους ονομαζαν και καιρούς.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Όλο υπονοούμενα είστε για τη συνέχεια. Αυτό το υστερόγραφο προ ημερών, σας κυνηγάει

      Διαγραφή
  4. Θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Νullabor της Αυστραλίας, ενώ σε αρκετούς μετεωρολογικούς σταθμούς οι ενδείξεις ήταν 48 και 49 βαθμοί και σε πολλούς πάνω από τους 46, όπως αναφέρει το severe-weather.eu. H ακραία ζέστη εξαπλώνεται πλέον νοτιοανατολικά, στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια και αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της με πολλές περιοχές να έχουν θερμοκρασίες 16-20 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, δηλαδή, τα θερμόμετρα θα δείξουν 45 με 50 βαθμούς. Σημειώθηκε επίσης για δεύτερη σερί μέρα κατάρριψη του ρεκόρ μέσης μέγιστης θερμοκρασίας, που ανήλθε από τους 40,9 στους 41,9 βαθμούς Κελσίου.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/extreme-heatwave-in-australia-50c-mk/

    Υψηλές θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για τέλη Δεκέμβρη επίπεδα θα καταγράφονται, όμως, μέχρι την Κυριακή 22/12 και στην Ευρώπη, σύμφωνα με το severe - weather. Tα θερμόμετρα θα δείξουν 20 με 22 βαθμούς στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη νότια Ιταλία, ενώ σε αυτά τα επίπεδα έφτασαν τις προηγούμενες μέρες ακόμα και στη Βοσνία. Ο λόγος είναι η επιμήκυνση του αντικυκλώνα πάνω από τη μισή - κυρίως την ανατολική - Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ένας βαθύς αυλώνας έχει εγκατασταθεί στον βόρειο Ατλαντικό.

    Επίσης, το ισχυρό νότιο - νοτιοδυτικό ρεύμα μεταφέρει θερμό αέρα από τη Μεσόγειο μέχρι τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική. Εκεί, αλλά και στη δυτική Ρωσία οι θερμοκρασίες θα είναι 12-16 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μεγάλη είναι και η θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 2 μέτρα από την επιφάνεια με 10 και 12 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Αυτή η ακραία ζέστη θα εξαφανιστεί, όμως, σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν ένα πιο δυναμικό καιρικό σύστημα από τη δυτική Ευρώπη θα κινηθεί προς τα ανατολικά της ηπείρου.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/warm-weather-reintensifies-across-europe-this-weekend-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστόδουλος καλημέρα,τι έγινε στην περιοχή σου κ σε αφορά άμεσα;μας ανησυχείς, ελπίζω να μην είναι κάτι προσωπικό. Συννεφιά σήμερα Μυτιλήνη κ καταχνιά, Ορατότης περιορισμένη σε αρκετές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντονη καταχνιά είχαμε τα 2-3 προηγούμενα πρωινά και εδώ στη Ροδο και υπερβολικά υψηλή υγρασία. Στο εσωτερικό του νησιού μου ανέφεραν και κανονική πυκνή ομίχλη- κάτι ίσως όχι ιδιαίτερα συχνό για εδώ! Πάντως γενικά οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, αλλά ευτυχώς από την Κυριακή και μέχρι τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον το σκηνικό εδώ θα είναι αρκετά μουντό, βροχερό, και μάλλον εναρμονισμένο με τις γιορτινές ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro ανακοίνωσε ότι ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τις εξορύξεις σε προστατευμένα φυσικά καταφύγια ιθαγενών, απομένει να σταλεί για έγκριση στο Κογκρέσο, όπως μεταδίδει το Reuters. O Βolsonaro είπε επίσης στους υποστηρικτές του ότι και οι ιθαγενείς θα μπορούν να εκμεταλλεύονται εμπορικά μέσω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας τα φυσικά καταφύγια (καλοσύνη του). Κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν, αλλά πλέον και οι ιθαγενείς πληθυσμοί θα εμπλακούν στην προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή βοδινού κρέατος της χώρας.

    Ο Bolsonaro κάλεσε και τους ιθαγενείς να ενσωματωθούν στη βραζιλιάνικη κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι αδίκως υποχρεώθηκαν να ζουν μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό και σε άθλιες συνθήκες. "Οι Ινδιάνοι θα μπορούν να κάνουν στη γη τους ό,τι και ένας αγρότης" ανέφερε ο Bolsonaro. Αλλά πολλές φυλές ιθαγενών ισχυρίζονται ότι υφίστανται περισσότερες επιθέσεις και εισβολές στη γη τους από υλοτόμους και όσους επιδιώκουν να κάνουν εξορύξεις, εξαιτίας της ρητορικής του Bolsonaro.
    https://www.reuters.com/article/us-brazil-politics/brazils-bolsonaro-says-bill-to-allow-mining-on-native-reserves-ready-idUSKBN1YN1I7?il=0%27

    Με την καταστροφή δασών πώς να μην φτάνουν οι θερμοκρασίες στους 50 βαθμούς στην Αυστραλία μετά. Ακραία φαινόμενα, όπως αυτά της Αυστραλίας που καίγεται εδώ και κάνα μήνα - μάλιστα, έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους και δύο πυροσβέστες - αλλά και εκείνα στην Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία είναι κατά τη γνώμη μου τα ανησυχητικά. Και όχι ότι έκανε περισσότερη ζέστη για την εποχή φέτος τον Δεκέμβρη (άλλωστε, πέρσι έκανε περισσότερο κρύο).

    Παρεμπιπτόντως, η Παρασκευή 20/12 ήταν ιδανική μέρα για βουτιά. Με έναν ευγενικό ακόμα νοτιά. Με τον ήλιο να κερδίζει κατά κράτος τη συννεφιά. Και να με γεμίζει ζωντάνια καθώς έφτανα από την αγαπημένη μου ακτή στη μεγάλη αμμουδιά. Μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια από τον βυθό και τα κρυστάλλινα νερά. Αλλά και δύο κοχύλια - ένα κέλυφος αχινού και ένα που λέγεται "ζαμπόν", γιατί έτσι μοιάζει. Είναι ροζ με μία λευκή λεπτή γραμμή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η "εποχή" που διανύουμε θυμίζει γεύμα με "λίγο απ'ολα"! Λίγο φθινόπωρο στην αρχή, μετά μικρή δόση χειμώνα, μετά πάλι φθινόπωρο, μετά ολίγη από άνοιξη, τώρα πάλι φθινόπωρο για να έρθει ολίγος χειμώνας τα Χριστούγεννα και μετά...βλέπουμε! Πάντως στην Κέρκυρα σήμερα είχε ζεστό και βροχερό καιρό με σταθερη θερμοκρασία 18-20 βαθμούς και νοτιά. Σαν να είμαστε 2 μήνες πίσω...Για να δούμε τι επιφυλάσσει η συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενα απέραντο πέπλο ομίχλης που σκέπασε τα πάντα το πρωί της Παρασκευής,εκτεινόταν από την Λειβαδιά έως και σχεδόν στην Μαλακάσα δηλαδή σε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα ακτινα.
    Ενα απίστευτο θέαμα που στα 32 χρόνια εργασίας στα ΚΤΕΛ δεν το έχω ξαναζήσει.
    Και αν στο Σχηματάρι και την ευρύτερη περιοχή καθάρισε αρκετά νωρίς στην περιοχή μου έφθασε μεσημέρι για να ανοίξει εντελώς ο ουρανός με την βοήθεια του δυνατού δυτικού ανέμου που έφερε και κάποια σχετική ψύχρα ειδικά το βράδυ.
    Παρόλο ομως αυτες τις ομίχλης και τηναυξημένη υγρασία των τελευταίων ημερών που κράτησε την θερμοκρασία σε πιο χαμηλά επίπεδα,κάποιος μου είπε ότι είδε δέντρα ανθισμένα(Δεν ξέρω τι ακριβώς),εάν υπάρχει διαθέσιμοςχρόνος σήμερα ίσως προλάβω να δω μόνος μου.
    Τι να πουν βέβαια και στην Μόσχα όπου πραγματικά ψάχνουν να βρουν τον χειμώνα καθώς η θερμοκρασία στις 18 Δεκεμβρίου έφθασε τους +6 βαθμούς,όταν ο μέσος όρος είναι-6,2 βαθμούς και η τελευταία φορά που η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 5,3 βαθμούς, ήταν το 1886.
    Μάλιστα την πρωτοχρονιά προβλέπεται βροχή και όχι χιόνι.
    Αυτή η "ζέστη" μάλιστα είναι και η αιτία που στον Βοτανικό κήπο της Μόσχας, ξεγέλασε μερικά δέντρα τα οποία νομίζοντας ότι ήρθε η άνοιξη, άνθισαν.
    Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή σε όσα πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον.
    Φίλε Αντώνη Καραβατακη,ζήτω συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση μου στο ερώτημα σου,αλλά εχθές είχα μια πολύ δύσκολη ημέρα,βλέπεις εξάλλου την ώρα που γράφω.
    Το γεγονός που με αφορά άμεσα ήταν αυτό που απασχόλησε για μέρες τωρα την ειδησεογραφία όλων των τηλεοπτικών σταθμών και του διαδικτύου και έχει να κάνει με τις σκηνές φαρ-ουέστ που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή των Θεσπιων και μάλιστα έξω από το σχολείο των παιδιών μας.
    Πράξεις και εικόνες που δεν τιμούν κανέναν μας και μάλιστα διαγράφουν μονομιάς όλες τις προσπάθειες ετών που με πολύ κόπο το σύνολο των κατοίκων ολου του Δήμου μας,με μεράκι και αγάπη προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τόσο την δική μας,όσο και πρωτίστως των επόμενων γενεών.
    Η μακροχρόνια κόντρα μεταξύ 2 οικογενειών,οι οποίες από την μεγάλη αγάπη,πέρασαν στο μεγάλο μίσος και από την άλλη πλευρά ο εγωισμός η αλαζονεία και η απληστία(τα οποία δυστυχώς έχουν περάσει σε μεγάλο κομμάτι του λαού μας)έφεραν τα ολέθρια αποτελέσματα που όλοι ειδατε.
    Ποτίζοντας τα τελευταία χρόνια με μίσος ακομη και τα παιδιά τους,το μόνο που κατάφεραν ήταν να κλείσουν σε 5' τέσσερα σπίτια με πολλά παιδιά κάτω των 3 χρονών να μένουν ορφανα και να αμαυρώσουν τις οποίες καλές στιγμές υπήρχαν.
    Δεν θα ήθελα επί του παρόντος να επεκταθώ περισσότερο γιατί όλοι οι "πρωταγωνιστές" ήταν όχι μόνο από το χωριό μου,αλλά πάνω από όλα στενεις μου συγγενείς.
    Δυο λέξεις αποτυπώνουν τα πάντα.
    ΚΡΊΜΑ για τους νέους που έφυγαν τσάμπα και τα ανήλικα παιδιά τους,που μένουν πίσω.
    ΝΤΡΟΠΉ για όλους μας.
    Καλημέρα και συγνώμη εάν σας κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή