Βελτίωση του καιρού σε αρκετές περιοχές της χώρας


Βαρομετρικό χαμηλό ΝΔ της Πελοποννήσου κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Ένα άλλο χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, θα κινηθεί Α-ΒΑ και το βράδυ θα προκαλέσει τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 13 και στα νότια τους 18 βαθμούς. Την Παρασκευή (13/12), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τις Κυκλάδες και τη Δ-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα γίνουν Δ-ΝΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και τα νότια. Το Σάββατο (14/12), προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις Ν-ΝΔ ανέμους και τις βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Πάντως από  το απόγευμα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά βαθμιαία οι βροχές θα σταματήσουν και οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ. Την Κυριακή (15/12), μόνο νωρίς το πρωί στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Χαλκιδική. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τις βραδινές - νυχτερινές ώρες. Λίγα χιόνια στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές το πρωί στις ανατολικότερες περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανές βροχές το πρωί. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως το πρωί. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Shelf cloud πρέπει να πέρασε το μεσημέρι από τη δαντελένια ακρογιαλιά, εκτός και αν ήταν κάποιο μεγάλο στρατόμορφο νέφος απλά. Έδωσε, πάντως, μία σύντομη ασθενή βροχή στο Θυμάρι και μπόρα στην Αθήνα από ό,τι έμαθα μετά. Από τις βροχές να περάσουμε, όμως, στις τις δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία, καθώς η οικονομική ζημιά τους ανέρχεται στα 5,2 δισ. δολ. ποσό που ισούται με το 0,5% του ΑΕΠ της, όπως μεταδίδει το Reuters. H Παγκόσμια Τράπεζα που έκανε την παραπάνω εκτίμηση βασιζόμενη σε οκτώ επαρχίες που επηρεάστηκαν από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, διευκρινίζει ότι οι πυρκαγιές συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο.

    Οι πυρκαγιές, αλλά και το νέφος που προκάλεσαν, οδήγησαν σε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, με τις άμεσες ζημίες να αποτιμώνται σε 157 εκ. δολ., ενώ άλλα 5 δισ. δολ. θα χαθούν από οικονομικές δραστηριότητες που θα πληγούν. Περίπου 900 χιλιάδες άνθρωποι εμφάνισαν ασθένειες του αναπνευστικού, 12 εθνικά αεροδρόμια σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ενώ έκλεισαν προσωρινά και εκατοντάδες σχολεία στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Ο καπνός που είχε εξαπλωθεί πάνω από μία τεράστια έκταση κατά τον ξηρό Σεπτέμβρη, προκάλεσε ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Κουάλα Λουμπούρ και την Τζακάρτα (πρωτεύουσες της Μαλαισίας και της Ινδονησίας).

    Πάνω από 2,3 εκ. στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων κάηκαν, απειλώντας και το αρνητικό ρεκόρ των 2,6 εκ. στρεμμάτων του 2015. Αξιωματούχοι αποδίδουν το μέγεθος της καταστροφής στον καιρό τύπου Ελ Νίνιο που επιμήκυνε την ξηρή περίοδο. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, εξάλλου, ότι μόνο από τις πυρκαγιές θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ινδονησίας κατά 0,09% το 2019 και κατά 0,05% το 2020. Γενικά, πάντως, η νησιωτική χώρα θα καταγράψει ανάπτυξη 5% και 5,1% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Οι φωτιές προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι και αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα από το 1997, ενώ οφείλεται στο γεγονός ότι η πυρκαγιά είναι η φθηνότερη μέθοδος καθαρισμού της γης προκειμένου να καλλιεργηθεί, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Κι επειδή το 44% των περιοχών που κάηκαν είχαν χαμηλή βλάστηση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές της Ινδονησίας θα είναι διπλάσιες από αυτές των πυρκαγιών του Αμαζονίου. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμης Πρόγνωσης Καιρού (ECMWF) εκτιμά ότι 720 μεγατόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προήλθαν τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2019 από τις δασικές πυρκαγιές της Ινδονησίας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επισημαίνει, ωστόσο, ότι η μακροχρόνια έκθεση στο νέφος μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και του φοινικέλαιου που είναι ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ινδονησίας.
    https://www.reuters.com/article/us-indonesia-environment/world-bank-says-indonesia-forest-fires-cost-5-2-billion-in-economic-losses-idUSKBN1YF0FJ?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Μισό σχεδόν μέτρο χιόνι έτσι απλά με ΝΑ ρεύμα από Σμίξη και πάνω προς ΧΚ Βασιλίτσας (για όσους γνωρίζουν το δρόμο από την απότομη δεξιά στροφή στα περίπου 1500μ. που έχει πινακίδα με ένδειξη 4 χλμ για χιονοδρομικό). Ελιμεία πιστεύω ότι θα ξεπεράσει το μισό μέτρο μέχρι το Σάββατο. Γενικότερα η ΄Έλβετία΄΄ της χώρας΄΄ (Πίνδος) πρέπει να βάλει αξιοπρεπή ποσότητα για πρώτο χιόνι φέτος. Μπορεί βέβαια να το σηκώσει από εβδομάδα και το χιόνι να διατηρηθεί σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τις βροχές στη χώρα μας ασχολείται και το severe-weather.eu, που γράφει ότι μέχρι τα μεσάνυχτα μπορεί να πέσουν 100-130 χιλιοστά στη Θεσσαλία, αλλά και 200-250 χιλιοστά σε τοπικό επίπεδο. Εξηγεί ότι αποκομμένο χαμηλό από τον αυλώνα της δυτικής Ευρώπης κινήθηκε από τη νότια Μεσόγειο προς τα ανατολικά, συνδυαζόμενο με ένα μετωπικό σύστημα που προκαλεί καταρρακτώδεις και ορογραφικές βροχοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία και ενισχύεται από το θερμό ακόμα Αιγαίο.

    Την ίδια στιγμή αντικυκλώνας έχει υψωθεί στην ανατολική Ευρώπη και κυρίως τη Βαλτική. Φρέσκο χιόνι αναμένεται επίσης να πέσει στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων και ορεινών περιοχών της Ελλάδας, όπου αναμένονται 15-30 εκατοστά χιονιού στα βουνά.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/excessive-rainfall-flooding-greece-thessaly-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Σάββατο όψεται σοβαρότατη μεταβολή καιρού.....
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σύντομη κ καθόλου σοβαρή!

      Διαγραφή
    2. Μ'αυτο το χαμηλό του Σαββάτου βλέπω επικίνδυνα φουσκωματα ποταμών,γιατί έβαλε χιόνια επανω.Ειδη είναι φουσκωμένα...
      Να πω οτι κατασπρες οι κορυφές και των Αντιχασίων,εμφανίστηκαν λιγο πριν σκοτεινιάσει σήμερα,που σημαίνει οτι χιόνισε σε χαμηλα υψόμετρα και στη Δυτ.και Β.Θεσσαλια.
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. 8:58
      λάθος σου.ειδικά δυτική,κεντρική,βόρεια ελλάδα τα προγνωστικά δείχνουν έντονα φαινόμενα.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Φίλε ανώνυμε θα συμφωνήσω με τον φίλο από Καρδίτσα καθώς από αύριο το βράδυ θα αρχίσει να βρέχει συνεχώς στα δυτικά κ με πολύ μικρές παύσεις έως κ το Σάββατο το απόγευμα(καιρός δυτικού ρεύματος).
      Παράλληλα από Παρασκευή βράδυ θα μπουκάρει ψυχρό μέτωπο από τα βδυτικα το οποίο θα σαρώσει όλη την επικράτεια,θα δώσει εκ νέου πολλά χιλιοστά κυρίως στα δυτικά κεντρικά βόρεια κ ανατολικά νησιωτικά τμήματα ενώ θα ενισχυθούν όπως όλα δείχνουν οι δυτικοί άνεμοι σε επίπεδα θύελλας κ σε θάλασσα αλλά τοπικά κ σε στεριά.
      Επίσης πάρα πολύ χιόνι θα βάλει όλη η Πίνδος κυρίως η δυτική,πάνω από τα 1000 με 1200 εκτιμώ περίπου μέτρα στα πιο ΔΒδυτικά κ πάνω από τα 1400 στα υπόλοιπα.
      Οπότε ναι μεν σύντομη κακοκαιρία σχετικά,αλλά σοβαρή γενικά.

      Διαγραφή
    5. NW Pindos
      Καλημέρα Φώτη, ήδη η ΒΔ Πίνδος έχει βάλει στα υπερορεινά πάνω από 50 εκ. Σημερινές προγνώσεις δίνουν υετό από Παρασκευή απόγευμα μέχρι Σάββατο μεσημέρι 50 χιλιοστά. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό (Κυριακή βλέπω στις εν λόγω περιοχές λίγο πάνω από ένα μέτρο χιόνι συνυπολογιζόμενου του ήδη υπάρχοντος). Αν έρχονταν στο καπάκι παγωνιές δυνατές (που δεν φαίνονται) αυτό το χιόνι θα έφευγε τέλος άνοιξης.
      ΥΓ. Για τα πεδινά (και όσους κατοικούν εκεί) δεν είναι αδιάφορα τα χιόνια στα ορεινά γιατί όσο πιο πολύ χιόνι πέφτει στα ορεινά τόσο πιο πολύ σταδιακά τα χιόνια κατεβαίνουν. Είναι η φυσκή ροή των πραγμάτων αυτή. Όσοι κατοικούν σε πεδινές περιοχές θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να χαίρονται περισσότερο όταν πέφτουν χιόνια στα ορεινά από ότι όταν βλέπουν στα πεδινά χιόνια με φωτοβολίδες ΒΑ συνιστώσας. Επίσης, είναι πολύ καλό το ότι το έδαφος σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στη Δ. Ελλάδα είναι κορεσμένο από τις βροχές που έχουν προηγηθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει φουλάρει.

      Διαγραφή
  5. Επιτέλους μια εμπλουτιστική για τον υδροφόρο ορίζοντα βροχή στη Θεσσαλονίκη. Όσο για τη συνέχεια, "το καλοκαιράκι του Αγίου Ελευθερίου" συρρικνώνεται σε διάρκεια και φαίνεται να καταρρίπτεται από του Αγίου Ιγνατίου και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απολαυστικά βροχερό καιρό σε γενικές γραμμές διανύουμε από το Νοέμβρη κι έπειτα. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να έχουμε παράπονο από πλευράς φαινομένων εμείς οι καιρόφιλοι, μιας και είναι αρκετό το νερό που έχει πέσει, ενώ έχουμε απολαύσει κατά περιόδους και αρκετά ηλεκτρικά. Και για καλή μας τύχη, μέχρι εδώ οι κακοκαιρίες δεν έφεραν πολύ σοβαρά προβλήματα -αν αναλογιστούμε όσα έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Φυσικά, μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε παράπονα από τις σταθερά τσιμπημένες προς τα πάνω θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε σε αυτή την καινούρια πραγματικότητα δυστυχώς. Με αυτές τις συνθήκες εγώ σκέφτομαι μέσα μου "μακάρι να έχουμε τέτοιο καιρό τα Χριστούγεννα". Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια είναι μάλλον δύσκολο να συμβούν κι έτσι όσοι αναζητούμε τα παραμύθια θα είναι καλό να συμβιβαστούμε με ένα παραμύθι "πιο γήινο". Προς το παρόν βέβαια η ευρωπαϊκή καιρική κουζίνα μαγειρεύει αντικυκλώνες κι έτσι μπορεί στο τέλος να κάνουμε τα πατροπαράδοτα Πασχούγεννα. Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περαστικά να πούμε και στον εναερίτη της ΔΕΗ που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης και επικίνδυνης δουλειάς του όταν υποχώρησε το κορεσμένο χώμα από τη βροχή στη Χαλκιδική. Τουλάχιστον στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του.

    Όπως και ο οδηγός στην Πιερία που κατάφερε να απεγκλωβιστεί μόνος του από το αυτοκίνητο του που έπεσε σε χείμαρρο, επιδεικνύοντας και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bροντές, κεραυνοί και αστραπές
    σε έναν συννεφιασμένο ουρανό έφτιαχναν ζωγραφιές
    Κάπου στον νοτιοδυτικό Σαρωνικό
    αλλά αυτή τη φορά η βροχή δεν θα έρθει εδώ
    Αφού γύρισε σε άνεμο βορειοανατολικό

    Ένιωσα την ψυχρή ανάσα του για τα καλά, πηγαίνοντας το πρωί βόλτα τα σκυλιά
    χαμπάρι δεν πήραν αυτά
    Και προσπερνώντας με σαν σταματημένο κάλπαζαν στα χωράφια
    Τα κοίταζα από μακριά και έμοιαζαν σαν άγρια άτια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να δώσω τα εύσημα εγώ σε κάποιους αξιωματικούς της πυροσβεστικής Ρόδου. Ενα ζευγάρι που κινούνταν χθες το πρωί στην πλημμυρισμένη εθνική του Αεροδρομίου, έμεινε το αυτοκινητό του από μηχανή. Υπό καταρρακτώδη βροχή! Η πυροσβεστική έφτασε αμέσως (και ενώ το νερό πλησίαζε τα τζάμια του αυτοκινήτου), απεγκλώβισε το μεγάλο σε ηλικία ζευγάρι και-το σημαντικότερο- οι πυροσβέστες τους πήγαν μέχρι το αεροδρόμιο για να μη χάσουν την πτήση τους για Αθήνα, στην οποία ταξιδευαν κιόλας για σημαντικό ιατρικό ραντεβού. Χίλια χίλια μπράβο σε όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανατράπηκαν όλα τα προγνωστικά σήμερα στο Θυμάρι, όπου βρέχει εδώ και τρεις ώρες με σταθερή ένταση, θυμίζοντας την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας και απειλώντας να μας βυθίσει στην κατάθλιψη.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται.Η βροχή,πιο σιγανή,κράτησε όλη νύχτα και το πρωί βλέποντας τις καμερες,διαπίστωσα ότι το είχε πασπαλισει στο Ζερικι σε υψομετρο 850 μέτρα...!!
    Έτσι εξηγείτε το πολύ κρύο που είχε το πρωί 5 βαθμούς και δυτικό άνεμο αρκετά ενισχυμένο.
    Απόλυτο δίκιο έχει ο φίλος από ΒΔ Πίνδος,που λέει ότι είναι πολύ καλό όταν τα βουνά και τα πιο ορεινά βάζουν χιόνι,καθώς έτσι είναι η σειρά των πραγμάτων και μετά μπορούμε με το καλό να πάρουμε και εμείς τα ημιορεινά την σειρά μας.
    Μουντό με χαμηλή νεφωση και θερμοκρασία εξίσου χαμηλή είναι και σήμερα το σκηνικό.
    Βέβαια και στην Αθήνα που βρίσκομαι εδώ και ώρα,επικρατεί συννεφιά αρκετά πυκνή,ακόμη και στο κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από ότι φαίνεται από το Σαββατοκύριακο κ μετα μέχρι τα Χριστούγεννα φαίνεται να έχουμε καλό καιρό φυσικα θα μας ενημερώσει ο Δάσκαλος αναλυτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτή η μαύρη συννεφιά
    πώς μου πλακώνει την καρδιά
    Kαθώς ο βοριάς και μία μονότονη βροχή
    σαρώνουν την αγαπημένη μου ακτή

    Στα παγωμένα τα νερά
    κάνω άυπνος και μόνος μου βουτιά
    Μέσα Δεκέμβρη και λέω δυνατά
    τραγούδια καλοκαιρινά.

    Μέχρι ο ήλιος ξανά να βγει
    Και να 'χει όλη η φύση γιορτή
    Χαλάλι, όμως, η εκνευριστική βροχή
    αφού μία θαλάσσια χελώνα στον βυθό, μου χάρισε μία εικόνα μαγική.

    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή