Χειμώνιασε και φεύγουν τα πουλιά...

...κι η σουσουράδα στην ακρογιαλιά δεν τρέχει, δεν πηδά, δεν καμαρώνει.
Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

4 σχόλια:

  1. Στις ΗΠΑ (και τον Καναδά) αναμένονται θερμοκρασίες -25 και -30 βαθμών, καθώς σε πέντε μέρες αντικυκλώνας στον βόρειο Ειρηνικό θα πλησιάσει τις δυτικές ακτές τους με τις υψηλές πιέσεις του να φτάνουν ως την Αρκτική, όπως αναφέρει το severe-weather.eu. Εκεί θα αλληλεπιδράσουν με ένα βαθύ χαμηλό στον βορειοανατολικό Καναδά, εκτοπίζοντας ουσιαστικά τις ψυχρές αέριες μάζες από την πολική περιοχή προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά σε ένα ασυνήθιστο επεισόδιο κρύου για αρχές Δεκέμβρη.

    Στην Ευρώπη, το σύστημα χαμηλών πιέσεων θα βαθύνει, μεταφέροντας τον κύριο πυρήνα του πολικού στροβίλου στη Σκανδιναβία. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης ένα ψυχρό μέτωπο θα περάσει από όλη την Ευρώπη, επηρεάζοντας και μεγάλο μέρος της Ελλάδας στις 11 Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται στον χάρτη που επισυνάπτει το severe-weather. Από τη μία ψυχρή εισβολή πάμε καπάκι σε άλλη την προσεχή εβδομάδα, δηλαδή. Και δεν ήταν έρημη σήμερα μόνο η αγαπημένη μου ακτή, αφού και στο λιμανάκι της Π. Φώκαιας δεν υπήρχε ψυχή. Έξι το απόγευμα και νόμιζες ότι ήταν μεσάνυχτα και έκανε κρύο πολύ.

    Το βλέμμα μου έφυγε λίγο από τα κεφαλόπουλα και άλλα μικρόψαρα που κολυμπούσαν δίπλα στις βάρκες και έπεσε σε μία πεταλουδίτσα της νύχτας που ήταν μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Αφού το άδειασα διαπίστωσα ότι ήταν ακόμα ζωντανή. Την έκλεισα ανάμεσα στις παλάμες μου για να ζεσταθεί και την άφησα σε κάτι δέντρα μακριά από το λιμάνι, ενώ εκείνη τίναζε τα φτερά της.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-united-states-cold-outbreak-fa/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω οταν δημοσιευτεί το σχόλιο τι θα κάνει,αλλα αυτή τη στιγμή που το γράφω ρίχνει σχετικά καλη χιονόπτωση στο Περτούλι στα 1200μ.που εχει καμερα.Μπητε στο elati.cam.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσουχτερό το κρύο και σήμερα το πρωί, αφού πήγα βόλτα τα σκυλιά ντυμένος με δύο πουλόβερ, μακρυμάνικη και κοντομάνικη μπλούζα από μέσα και ζεστάθηκα λίγο προς το τέλος, όταν πετύχαμε το τσοπανόσκυλο που σαλαγάει τα πρόβατα. "Έβαλε λίγο κρύο" μου είπε και ο βοσκός, αν και μαθημένος σε τέτοιες συνθήκες. Και έχει κόψει και ο αέρας προς το παρόν.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο πολύ διαφορετικός μπορεί να είναι ο καιρός σε λίγα μόνο χιλιόμετρα.
    Από Θήβα και δυτικότερα, πραγματικός χειμώνας,με βροχή,χαμηλή νεφωση δυνατό ΒΔ άνεμο και θερμοκρασία που μετά βίας ξεπέρασε τους 10 βαθμούς στην πόλη της Θήβας,όχι όμως και στα γύρω ημιορεινά,καθώς για πρώτη φορά είχε μονοψηφιες θερμοκρασίες όλη την ημέρα.
    7 βαθμούς εχθές το πρωί,9 το μεσημέρι και κολλημένος από το απόγευμα έως το πρωί σήμερα στους 6 βαθμούς.
    Και ενώ προς το βράδυ φαινόταν ότι θα "έσπαγε"ο καιρός, από τις 9 παρά είκοσι,νέος γύρος ποτιστικης και κατά διαστήματα έντονα πιο δυνατής βροχής ξεκίνησε έως τα ξημερώματα.
    Όπως και εχθές έτσι και σήμερα,από το ύψος του Υπάτου και ανατολικά τα φαινόμενα ήταν ελάχιστα έως μηδενικά.
    Μάλιστα εδώ και 2 ωρες ο ηλιος κυριαρχεί της συννεφιας.
    Όπως βλέπω τις καμερες,στα κεντρικά και ΒΔ τμήματα της Βοιωτίας έχει πάλι "φορτώσει" ο καιρός.
    Έβαλε λίγο χιόνι ψηλά στην κορυφή ο Κιθαιρωνας και περισσότερο ο Ελικώνας στις 2 μεγαλύτερες κορυφές του,με την παλιοβουνα να έχει την μερίδα του λέοντος.
    Ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό που μας έλλειψε πολύ έως τώρα.
    Ευελπιστώ σε καλύτερες στιγμές...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή