Αν η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ήταν κιτρινοπορτοκαλιά, η κακοκαιρία του Σαββάτου θα είναι πορτοκαλοκόκκινη!


Βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στο Αιγαίο και την Αδριατική κινούνται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσουν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Ο άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Το Σάββατο (14/12), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα κινηθεί γρήγορα από τη Β. Ιταλία προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που θα είναι σύντομες αλλά έντονες και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 9 και ίσως πρόσκαιρα κατά τόπους στα πελάγη 10 μποφόρ. Την Κυριακή (15/12), μόνο νωρίς το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη (16-18/12) προβλέπεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια, ασθενείς ανέμους και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Εκτιμάται ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν και κατά τόπους ίσως ξεπεράσουν για λίγο τους 20 βαθμούς.

Υ.Γ. Γνωρίζω τον καιρό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αλλά όσο και να με πιέσετε, δεν θα σας τον πω!

Χρόνια πολλά στις Σπυριδούλες και στους Σπύρους!


Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 και το βράδυ 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

29 σχόλια:

  1. Oχι βρε δάσκαλε μη μας σκανιαζεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το υστερόγραφο είναι unfair που λένε και στην πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσα χρόνια "μανουριάζουμε" τον δάσκαλο για να μας λέει προκαταβολικά (=2 έως τρεις βδομάδες πριν) τον καιρό για τις εκάστοτε γιορτές ή τριήμερα... Καιρός ήταν να μας τρολλάρει κι αυτός 😂

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε μια ιδέα δώστε μας ή έστω εναν γρίφο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως τις γιορτές ο καιρός ξεκινά από τα μαλακά και μας βυθίζει απότομα στα βαθιά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστούμε Δάσκαλε κ ελπίζω μετά τα Χριστούγεννα να έρθει η πολυπόθητη ψυχρή εισβολή για εμάς τους χιονοφιλους χρόνια πολλά σε όσους γιορταζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Νοιώθω όπως τότε που ήμασταν παιδιά και περιμέναμε στην εκκλησία να ακούσουμε το όνομα του παιδιού από το νουνό, για να πάμε στη συνέχεια τρέχοντας στο σπίτι της οικογένειας να πούμε τα συχαρίκια!
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Να προτείνω ένα όνομα; Έκτορας. Επειδή ήταν ο πιο δυναμικός από τους Τρώες, αλλά η ζωή του ήταν σύντομη, σαν την κακοκαιρία που αναμένεται. Ήταν και ο αγαπημένος μου ήρωας από την Ιλιάδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Εννοείτε πρέπει να πάρει όνομα!
      Έκτορας που λέει κ ο Βαγγέλης(μετά το Γ(Γυρειόνης) ακολουθεί το Ε)θα ήταν ένα αντιπροσωπευτικό όνομα εκτός κ αν πάρει όνομα θηλυκό όπως για παράδειγμα την ωραία Ελένη!
      Υ.Γ. Δάσκαλε μας βάζεις σε σκέψεις πολλές κ ανυπομονησία με το υστερόγραφο.
      Όλοι περιμένουμε την πιθανή αλλαγή του καιρού μετά τα Χριστούγεννα(ακόμη τίποτα βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει) έτσι ώστε πρωτοχρονιά κ Φώτα ο καιρός να μας κάνει ένα μεγάλο δώρο.

      Διαγραφή
    4. Ετεοκλή ονόμασαν τελικά το νέο χαμηλό. Γιος του Οιδίποδα που του παρέδωσε τον θρόνο της Θήβας με την προϋπόθεση να τον μοιράζεται εναλλάξ με τον αδερφό του Πολυνείκη. Μετά τον πρώτο χρόνο, όμως, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει τον θρόνο, ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη και τα δύο αδέρφια χάθηκαν στη μάχη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Όνομα βγαλμένο από αρχαία τραγωδία. Επιτείνει τον τραγικό χαρακτήρα αυτής της νεοφερμένης κακής συνήθειας. Πιασάρικο να δίνουμε ονόματα στις καταιγίδες στις κακοκαιρίες, όπως συμβαίνει με τους τυφώνες. Εκεί έχει κάποια χρηστική αξία, εδώ μάλλον μόνο διαφημιστική. Τα ΜΜΕ κάθε φορά στήνουν κανονικά πάρτι με τον καιρό. Γιατί όμως δίνονται ονόματα μόνο όταν υπάρχουν καταιγίδες ή χιόνια; Κακοκαιρία δεν είναι και ο καύσωνας ή οι σφοδροί άνεμοι; Εξίσου επικίνδυνα φαινόμενα δεν είναι; Να τα ονοματίσουμε κι αυτά! Αλήθεια, αυτό που λείπει τελικά από τη χώρα μας είναι η ονοματοδοσία κακοκαιριών; Όλα τα άλλα τα έχουμε μια χαρά. Σωστά σχέδια πόλεων, κατάλληλες υποδομές, σεβασμό στο περιβάλλον και γενικότερα παιδεία. Προχθές που μας επισκέφθηκε η Διδώ βρισκόμουν το απόγευμα στα Πετράλωνα για δουλειά. Η προσπάθειά μου (όπως και πολλών άλλων ανθρώπων) να μπω στο σταθμό του ΗΣΑΠ απιτούσε ειδικές δεξιότητες, καθώς η οδός Θεσσαλονίκης μπροστά από τον σταθμό κάθε φορά που βρέχει γίνεται ποτάμι απ' άκρη εις άκρη. Ή που θα επιλέξεις κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς ή που θα βουτήξεις θαρραλέα τα πόδια σου στα τρεχούμενα νερά. Τελικά το θάρρος μου παραλίγο να αποβεί μοιραίο, μιας και ένα σάλτο για να περάσω το ποτάμι με ξάπλωσε κάτω. Κι αμέσως άρχισα μέσα μου το ανάθεμα για όλα όσα προανέφερα. Όσον αφορά το υστερόγραφο του κ. Ζιακόπουλου, νομίζω ότι απόλυτα δίκαια μας τρολάρει γιατί, όσες φορές και να το πει, δεν γίνεται κατανοητός από όλους. Πρόγνωση πέρα από 5-7 ημέρες γίνεται;

      Διαγραφή
  8. H "Πράσινη Συμφωνία" που έχει στόχο να κάνει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη ως το 2050 θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που άρχισε την Πέμπτη 12/12 με παρέμβαση από ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι ανέβηκαν με πυροσβεστική σκάλα στο κτίριο για να αναρτήσουν πανό, όπως μεταδίδει το BBC. Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέλουν, ωστόσο, οικονομικές εγγυήσεις πριν συμφωνήσουν με την πρόταση της ΕΕ να μειώσουν στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας Μεταβατικός Μηχανισμός, στον οποίο θα διοχετευτούν 100 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι χώρες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα να κάνουν τη μεταστροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Παράλληλα θα αναθεωρηθεί ο στόχος της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου από 40% σε 50% ως το 2030 και θα γίνει ευρωπαϊκός νόμος "η αμετάκλητη πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050". Υπάρχει και σχέδιο για μία πιο κυκλική οικονομία, κατά την οποία τα απόβλητα θα εξαλειφθούν, χάρη σε πιο αειφόρα προϊόντα και μία στρατηγική βιώσιμης παραγωγής και διανομής τροφίμων. Το θέμα είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά από έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα συρρικνωθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

    Πολωνοί αξιωματούχοι καλωσόρισαν, πάντως, τον Μηχανισμό αποζημίωσης των κρατών - μελών, που βασίζονται ακόμα στη βιομηχανία του άνθρακα. Ωστόσο, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας υποστήριξε ότι η στρατηγική είναι περίπλοκη και γεννά περισσότερα ερωτηματικά από αυτά στα οποία απαντά. "Ξέρετε το κοινωνικό κόστος και τις προσωπικές τραγωδίες που θα δημιουργήσει όλο αυτό;" ρώτησε χαρακτηριστικά τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

    Και δεν είναι μόνο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία που έχουν ενστάσεις. Ρουμάνος βουλευτής ανέφερε ότι αν η χώρα του ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, τότε η οικονομική παραγωγή της θα μειωθεί κατά 40% με το τίμημα να είναι 8 δισ. ευρώ ετησίως. "Οικογένειες που ζουν κοντά σε περιοχές εξορύξεων θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα" τόνισε χαρακτηριστικά.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-50744784
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, η Πολωνία αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα γίνει κλιματικά ουδέτερη (θα απεμπλακεί από τον άνθρακα, δηλαδή) μέχρι το 2050 στη Σύνοδο της ΕΕ, με τη Le Monde να χαριτολογεί ότι η ενότητα κράτησε όσο και η λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας των 27 Ευρωπαίων ηγετών - o Boris Johnson έλειπε, λόγω των βρετανικών εκλογών. Παρόλα αυτά ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Βέλγος Charles Michel δήλωσε ότι "φτάσαμε σε συμφωνία", ενώ η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyden, αν και ήταν πιο φειδωλή στις δηλώσεις της.

      Επί της ουσίας, η Πολωνία υιοθέτησε τη συμφωνία, αλλά όχι και τον κοινό στόχο της ουδετερότητας από τον άνθρακα, διότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο σε αυτό το στάδιο (η Πολωνία παράγει το 80% της ενέργειάς της μέσω της καύσης άνθρακα). Ανανέωσε, πάντως, το ραντεβού για τον Ιούνιο του 2020, με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki να κάνει λόγο για την εξαίρεση της χώρας του και για την ευελιξία που της προσφέρθηκε.

      "Θα πετύχουμε και εμείς τον στόχο, αλλά με τον δικό μας ρυθμό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρωθυπουργός που ζήτησε 560 δισ. ευρώ (η ΕΕ δίνει 100 δισ. ευρώ συνολικά) για να κλείσει η χώρα του τα ανθρακωρυχεία της μέχρι το 2030, αλλιώς θα το κάνει το 2070. "Αρκετά ικανοποιημένη" δήλωσε η Angela Merkel, καθώς "δεν υπάρχει διχασμός μεταξύ των Ευρωπαίων, υπάρχει απλά ένα κράτος που θέλει περισσότερο χρόνο".
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/12/13/climat-a-bruxelles-un-consensus-difficile-a-trouver-sur-la-neutralite-carbone-en-2050_6022707_3244.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Νομίζω ο κ.Ζιακόπουλος μας τεστάρει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή η σιγουριά μου βρωμάει αντικυκλώνα διαρκείας κατσικωμένο! Αλλιώς μόνο μέσες άκρες θα γνωρίζαμε τον καιρό για συγκεκριμένες ημερομηνίες! Ελπίζω ο δάσκαλος με την πείρα του να έχει κρυμμένες ευχαριστες εκπλήξεις! Αλλά τέτοια σιγουριά μόνο σε ωμέγα συμπαγεστατο με πάει και αυτή η ζωνικη κυκλοφορία τοσο βόρεια άνετα μπορεί να υψώσει ριτζ ατελείωτα και θα λέμε τι καλά που ήταν οι νοτιαδες και οι βροχές! Πέστε μου τουλάχιστον δάσκαλε αν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το severe-weather.eu δίνει, πάντως, λίγες πιθανότητες για λευκά Χριστούγεννα στην Ευρώπη και τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ. Αυτό που ουσιαστικά λέει σε μία μακροσκελή ανάρτησή του είναι ότι η στρατοσφαιρική θέρμανση δεν θα συμβεί. Ο πολικός στρόβιλος απέκρουσε όλες τις "επιθέσεις" θερμότητας και πίεσης από την τροπόσφαιρα και όχι μόνο δεν κατέρρευσε και ούτε αποδυναμώθηκε, αλλά ενισχύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και 40 χρόνια τον Δεκέμβρη. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι -90 βαθμοί Κελσίου και περιστρέφεται με 300 χλμ/ώρα.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο καιρός θα είναι ήπιος στα μέσα και τα τέλη Δεκέμβρη, αλλά και τον Γενάρη με μόνο μερικά σύντομα επεισόδια κρύου. Ο ήπιος καιρός που υπάρχει όταν ο πολικός στρόβιλος είναι ισχυρός και παγωμένος αναμένεται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις κεντρικές ΗΠΑ, από όπου είναι πιθανό να περνούν κάποια ψυχρά μέτωπα. Συνολικά το μοτίβο παραπέμπει, όμως, σε ήπιες συνθήκες, όπως είχε δείξει η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του φθινοπώρου.

    Ένας από τους χάρτες που παραθέτει το severe - weather δείχνει και τη θετική ΝΑΟ, που δεν ευνοεί τον κρύο χειμωνιάτικο καιρό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δηλαδή, μεγάλες περιόδους με ψυχρές εισβολές και χιόνια. Εξαίρεση αποτελούν οι βορειοδυτικές ΗΠΑ και ο (νοτιο)ανατολικός Καναδάς.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/motnhly-outlook-vortex-vengeance-forecast-january-mild-fa/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες -ου σες
    Δάσκαλε ότι θέλει να γίνει ας γίνει..
    Θεου θέλοντος και καιρού επιτρεποντος
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Έχω την αίσθηση ότι από την Κυριακή και μετά θα έχουμε "Μεγάλη Εβδομάδα" κυριολεκτικά ως προς τις θερμοκρασίες και μεταφορικά ως προς τα "πάθη" των χιονόφιλων! Ας ελπίσουμε ότι ο χειμώνας θα επιστρέψει από το "καπηλειό" που τα πίνει και μεθά και μας τρολάρει άγρια φέτος! Καλές γιορτές σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και το όνομα αυτού, Ετεοκλής! Ας ελπίσουμε χωρίς καταστροφές, ότι προλάβουμε να απολαύσουμε από καιρικά φαινόμενα γιατί η βαρετοκαιρία παίζει να τραβήξει μέχρι μετά τα Φώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα στον δάσκαλο κ σε όλη την παρέα ας μην είμαστε απαισιόδοξη μετά τα Χριστούγεννα κάτι θα αλλάξει χειμώνας είναι κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή θα εμφανιστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα, καλά μας κάνετε κύριε Ζιακόπουλε, αφού είμαστε μαρτυριάρηδες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για στατιστικολόγους, προληπτικούς κλπ, χειμώνες 1989-90, 1999-2000 και 2009-10, από τους χειρότερους που θυμάμαι! Αφού τόσες καιρικές παραδόσεις καταρρίπτονται τελευταία, ας συμβεί και το 2019-2020!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Νοέμβριος του 2000 ηταν ζεστός και κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε τον Αντρέα Λαζανη τι να περιμένουμε τον χειμώνα κι εκείνος απάντησε "καιρος ειναι θα γυρίσει"

      Διαγραφή
  18. προς ΥΓ:να μας πείτε τον καιρό μια οικογένεια είμαστε όλοι εμείς εδώ μέσα.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάμε για καλοκαιρινά Χριστούγεννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή