Δεν κρύβονται: ο βήχας, ο έρωτας, το χρήμα και η αγάπη προς το χιόνι!


Του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

32 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες του Χριστόδουλου και του Σπύρου Μπαλαδήμα. Και μιας και ο λόγος για χιόνια, κι επειδή έγραψα χθες ένα σχόλιο ότι δεν έχει χιονίσει στη Μόσχα και χιονίζει στην Αθήνα και πως αυτό είναι αφύσικο, ιδού και η απόδειξη:

    Ψεύτικο χιόνι ρίχνουν, λοιπόν, για λόγους διακόσμησης εν όψει της Πρωτοχρονιάς οι αρχές στη Μόσχα, που βιώνει τον πιο θερμό Δεκέμβριο από το 1886, όπως αναφέρει ο Guardian. Μάλιστα, έχουν γίνει viral τα βίντεο που δείχνουν φορτηγά να μεταφέρουν τεχνητό χιόνι στη ρώσικη πρωτεύουσα που ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια για να το καθαρίσει από τους δρόμους. Η Μόσχα βιώνει έναν από τους θερμότερους χειμώνες της εδώ και 140 χρόνια με τη θερμοκρασία των 5,4 βαθμών που καταγράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου να είναι η υψηλότερη από το 2019.

    Οι άνω του μέσου όρου μέγιστες θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στη Ρωσία. Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική Ρωσία έχει οδηγήσει μάλιστα πολικές αρκούδες στις πόλεις προς αναζήτηση τροφής. Ο φετινός ζεστός Δεκέμβρης έγινε η αιτία να διακόψουν τη χειμερία νάρκη τους κάποια ζώα στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας και να ανθίσουν τα λιλάκια και οι μανόλιες. Αλλά η πιο ορατή επίπτωση είναι η απουσία χιονιού, που συνήθως καλύπτει τη Ρωσία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

    Ένα πασπάλισμα χιονιού έχουν μερικά πάρκα της Μόσχας, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν υπάρχει χιόνι ή, έχει λιώσει. Αξιωματούχοι της ρώσικης πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι μετέφεραν το τεχνητό χιόνι για μία επίδειξη snowboard που θα γίνει την Πρωτοχρονιά. Έφτιαξαν το τεχνητό χιόνι κόβοντας πάγο από ένα τοπικό παγοδρόμιο. Τα μηχανήματα κόβουν κατά καιρούς χιόνι, το οποίο συνήθως λιώνει, αλλά αυτή τη φορά έμεινε μία ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί ξανά.

    Η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού και ο Vladimir Putin υποστήριξε ότι η κρίση είναι μία άμεση απειλή για τη χώρα που θερμαίνεται με 2,5 φορές ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θεωρεί, ωστόσο, δεδομένο ότι ευθύνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να οφείλεται σε μία μετατόπιση του άξονα της γης. "Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμποδίσουν την κλιματική αλλαγή" κατέληξε ο Putin.
    https://www.theguardian.com/world/2019/dec/29/moscow-resorts-to-fake-snow-in-warmest-december-since-1886
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: Η θερμοκρασία των 5,4 βαθμών στις 18 Δεκεμβρίου είναι η υψηλότερη από το 1886 και όχι από το 2019, που έγραψα εκ παραδρομής. Ίσες θερμοκρασίες με τη Μόσχα φτάσαμε να έχουμε, παρεμπιπτόντως.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Μέχρι αυριο το βράδυ θα περάσει το μισο μετρο Χριστόδουλε!
    Φώτη πήγαινε στα χωριά του Χριστόδουλου για διακοπές να χορτάσεις χιόνι,γιατι στην Αράχωβα δεν ξερω τι γίνεται...εκτος αν βάλει και κει αύριο χιόνι!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντού θα βάλει χιόνι καλό φίλε Γιώργο αύριο δλδ σε όλη την κέντρο ανατολική Στερεά!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο μπράβο Χριστόδουλε
    Αυτά είναι..
    Απόλαυσε το.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα εδώ και κάποια ώρα στη Β. Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) με ενίσχυση των ανέμων και παρατηρείται επίσης μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανεβαίνοντας στα ψηλότερα από τη συνήθη (διαφορά). Ενώ δηλαδή π.χ. μεταξύ 1000μ. και 1500 μ. η διαφορά μπορεί να είναι συνήθως 4-5 βαθμοί τώρα υπερβαίνει τους 7 (π.χ. -2 στα 1000 μ. και -12 στα 1500μ.). Το ίδιο και μεταξύ πεδινών Ν. Θεσσαλονίκης και πεδινών Δ. Μακεδονίας. Το κυρίως πιάτο βλέπω να αρχίζει από απόψε σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το ότι ο Δάσκαλος ανήρτησε ΄΄Δελτίο χιονοπτώσεων΄΄, πράγμα που σημαίνει ότι εστιάζει ειδικώς στις χιονοπτώσεις του διημέρου. Δεν αποκλείεται επίσης να έχουμε θέμα στην Εθνική οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία τα χιόνια αλλά μην νομίζετε πως όλοι τα λιμπίζονται με κάποιους να μην θέλουν ούτε να τα φαντάζονται.
    χαρακτηριστκό παράδειγμα πέρυσι που αναρτήθηκε φωτογραφία στο facebook με χιονισμένη την πλατεία του συντάγματος γράφοντας κάποιος στο σχόλιο του ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
    Αναφορά παραδείγματος για να κοπεί ιδέα πως πολύς κόσμος προτιμάει χιόνια και κρύα κρίνοντας με βάση του ευαυτό μας.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από την ανεμοδαρμένη Μυτιλήνη, βοριάς που παγώνει το αίμα σου, φαινόμενα σήμερα δεν είχαμε, ελπίζω αύριο να δούμε κάτι κ εμείς, πολύ ωραίες οι φωτογραφίες,Χριστόδουλος πολύ ωραίο βίντεο,μου θύμισε την Αριάδνη,να το χαρείς με τα παιδιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστοδουλε πινω κρασι με την χιονοπαρεα μου στα Γιάννενα και απολαμβάνουμε το χιόνι στην περιοχή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αληθεύει ότι υπάρχει πρόγνωση για πολικό ψύχος μετά τις 15/1 ή είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε γι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ αγαπητέ Αχιλλέα μας κάνει πλάκα η νυν ψυχρή εισβολή, για τις 15/1 θα μιλάμε; Χθες λοιπόν, που χιόνισε μέχρι και την Κηφισιά τουλάχιστον η θερμοκρασία έκανε βουτιά στον 1 βαθμό. Σήμερα, είμαστε χοντρικά στους 3 (ή και πιο κάτω όταν είχε το μεσημέρι τις μπόρες χιονοχάλαζου) και την τελευταία μία ώρα έχουμε πάει χαλαρά στους 4,5 βαθμούς! Ψυχρή εισβολή βγαλμένη από την άθλια δεκαετία του 90 και ακόμα χειρότερα αν σκεφθείς ότι ούτε ο Διόνυσος δεν μπόρεσε να κρατήσει το χιονάκι του. Πάντως, τα βουνά θα βάλουν πραγματικά πολύ πολύ χιόνι, αλλά για αυτό το κλικ -ή δύο κλικ στην προκειμένη περίπτωση (που τελικά δεν είναι τόσο απλό γιατί απλά συμβαίνει συχνά) χάνεται μια καλή ευκαιρία γιατί υετικά πραγματικά ήταν ιδανικό το σενάριο...
    ΥΓ Βλέπω το βιντεάκι του Χριστόδουλου και πιάνω τον εαυτό μου να τον ζηλεύει... Πάντως, η Βοιωτία, έχω την αίσθηση δεν ΄πήγε τόσο καλά (ακόμα).Θήβα, Λειβαδια και λοιπές δυνάμεις παίζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τις είχα στο μυαλό μου για φαβορί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ψυχρή εισβολή στις 21-23/12/2017 θύμισε η Ζηνοβία με χιόνια πάνω, κάτω στις ίδιες περιοχές. Τότε το είχε στρώσει και στη Λαμία.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, είναι χαοτική η κατάσταση σχεδόν από ώρα σε ώρα. Προσωπικά πάντως εύχομαι το 2020 να φέρει καλό χιόνι!

      Διαγραφή
    3. Τελικά, Βαγγέλη, όλο ξορκίζεις το χιόνι, αναζητάς την αιώνια άνοιξη, αλλά βλέπω κρατάς αρχείο με όλους τους χιονιάδες... Μήπως είσαι ένας από εμάς;

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη Κ μη ξεγράφεις την Δευτέρα,πολύ πιθανόν να δουν κ όλα τα πεδινά της Στερεάς για κάποια ώρα χιόνι!

      Διαγραφή
    5. Θυμάμαι σχεδόν κάθε σημαντική αλλαγή του καιρού τα τελευταία 5-6 χρόνια (βάζω και τους νοτιάδες με το κύμα μέσα) από τις θαλασσινές εξορμήσεις Βαγγέλη Κ. Αυτό που λέει ο Αχιλλέας Σπίνουλας το έχει γράψει και το severe-weather, δηλαδή, ότι το β' 15ήμερο του Γενάρη οι υψηλές πιέσεις θα μετατοπιστούν προς τον βορειοδυτικό Ατλαντικό, ανοίγοντας τον δρόμο για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

      Στην εύλογη επισήμανση ότι αυτό συμβαίνει ήδη, από ό,τι έχω παρατηρήσει τα ξένα σάιτ εξετάζουν τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το τι γίνεται στα μέρη μας. Δηλαδή, αν για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο Γενάρης είναι κρύος στο δεύτερο μισό του αυτό θα γράψουν, προσπερνώντας το γεγονός ότι ο μήνας μπορεί να είναι ψυχρός στο σύνολό του για την Ελλάδα. Τα έχω αναφέρει αυτά και σε προηγούμενες αναρτήσεις ότι είμαστε η πιο παγωμένη γωνίτσα της Ευρώπης και με στοιχεία και παραδείγματα, μάλιστα, κι ας με "μαλώνει" ο Χρήστος Κομπορόζος.

      Τέλος, το πού ζει ο καθένας παίζει μεγάλο ρόλο στο τι περιμένει και θέλει από τον καιρό. Αν ζεις δίπλα στη θάλασσα και οι ασχολίες σου έχουν να κάνουν με αυτήν - δεν εννοώ μόνο το κολύμπι, αλλά και το ψάρεμα, την ιστιοπλοϊα ή, απλά καθημερινούς περιπάτους στην παραλία - θέλεις και τις ανάλογες και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, αν ζεις σε ηπειρωτικές περιοχές είναι λογικό να αποζητάς τα χιόνια που θα αλλάξουν το τοπίο, θα σπάσουν τη μονοτονία και τη ρουτίνα, η οποία ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολλές φορές μία αφόρητη καθημερινότητα.

      Ωστόσο, μιλώντας όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και έχοντας ανέβει στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι μεν πανέμορφα, αλλά η ομορφιά τους είναι στατική. Αντίθετα, μπορείς να πας 100 φορές στην ίδια παραλία και να δεις 100 διαφορετικές εικόνες. Όπως λέει και το τραγούδι, "είναι ωραία η θάλασσα γιατί κινείται πάντα". Και είναι εξίσου ωραία και τον χειμώνα να προσθέσω. Ειδικά με λιακάδες και μπονάτσες, τύφλα να 'χει το καλοκαίρι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Από ότι φαίνεται ο καιρός για τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί φίλοι, κατ' αρχάς χρόνια πολλά με υγεία σε όλη την παρέα! Κατά δεύτερον, ας μην μας πιάνει η γκρίνια. Ένας χειμώας που θερμοκρασιακά ξεκίνησε εφιαλτικά έχει περάσει πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο. Κι αν οι θερμοκρασίες στην αρχή ήταν προβληματικές, τουλάχιστον απολαύσαμε πολλά νερά και όμορφες καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, το κρύο να μας αναζοωγονήσει λιγάκι. Συμφωνώ φίλε Βαγγέλη ότι πάντοτε η Αττική αντιμετωπίζει σε αυτές τις καταστάσεις πρόβλημα ενός κλικ στη θερμοκρασία. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητά της δυστυχώς. Ζήσαμε τη φοβερή δεκαετία του 2000 κι αυτό νομίζω γιγάντωσε τις χιονοπροσδοκίες μας. Η αλήθεια πιστεύω ότι είναι κάπου στη μέση για την Αττική (εννοώ ανάμεσα στη θλιβερή δεκαετία του 1990 και στην ανεπανάληπτη του 2000).
    Όσο για το σχόλιο του φίλου από την Καρδίτσα, θα συμφωνήσω ότι δεν αρέσει σε όλους το χιόνι και μάλιστα έχω γνωρίσει κι εγώ ανθρώπους που δεν το συμπαθούν ή ακόμα δεν θέλουν να το βλέπουν. Δεν υπάρχει λόγος όμως να "κοπεί" κάποια ιδέα. Πρώτον, διότι στα μεγάλα αστικά κέντρα -όπως η Αθήνα- το χιόνι είναι ακριβοθώρητο, ενώ παράλληλα ομορφαίνει κάπως (ή έστω κρύβει) το θλιβερο γκρίζο και την ασχήμια των κτηρίων. Επίσης, όλοι οι χιονόφιλοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ρομαντικοί. Μια απλή χιονόπτωση μπορεί να ικανοποιήσει τον ρομαντισμό μας, που στις μέρες μας κατά τη γνώμη μου ολοένα φθίνει. Το αστικό χιόνι είναι λοιπόν κατ' εμέ ζητούμενο για τους περισσότερους. Αλλάζει λίγο την καθημερινότητα. Και όσον αφορά τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει (μιλάω για τις πόλεις πάντα) είναι μάλλον αμελητέα, αν ο καθένας μας είναι προσεκτικός.
    Σχετικά με το καιρικό παρόν, δεν έζησα από κοντά την πρώτη πράξη της κακοκαιρίας. Βρισκόμουν από την Παρασκευή στο Αίγιο, απ' όπου επέστρεψα σήμερα. Άλλος θεός εκεί. Οι κατά τόπους διαφορές σημαντικές. Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε με ήλιο και 11 βαθμούς στις 14:45 στο Αίγιο. Από το ύψος της Ακράτας άρχισαν να υπάρχουν νεφώσεις και ψιχάλες με θερμοκρασία 8 βαθμούς. Το ίδιο μοτίβο καιρού μέχρι την Ελευσίνα. Από εκεί και κάτω έντονο ανεμόβροχο μέχρι το Μαρούσι και η θερμοκρασία σε διαρκή πτώση. Ακόμα και στο Παγκράτι, όπου πια δεν έβρεχε, το θερμόμετρο έδειχνε κάτω από 5 βαθμούς, γεγονός που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο καιρικό μενού. Καλημέρα σε όλες και όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια και συμμερίζομαι την αγωνία των περισσοτερων για τυχόν φαινόμενα στις δικές τους περιοχές.
    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία φίλοι μου, που ξέρετε, αύριο ή ημέρα ίσως κρύβει εκπλήξεις...
    Πάμε τώρα στα δικά μου.
    Μια μικρή παύση του καιρού από τις 6 το απόγευμα έως τις 7,30 ήταν αρκετή, καθώς νέες μπόρες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και με διάρκεια και δυναμική πήγε αυτό το σκηνικό έως τις 12 το βράδυ.
    Από εκεί και έπειτα,χιονοθυελλα μέχρι τις 1 και αυτή αντικαταστάθηκε από χιονοκατσιγιδα,με ισχυρή χιονόπτωση και πολλά αστραποβροντα και πολλούς κεραυνούς.
    Σείεται ο τόπος...
    Εάν συνεχίσει έτσι,οπως δείχνουν οι προβλέψεις μέχρι Τρίτη πρωί,θα μιλάμε για απίστευτο χιόνι.
    Ειδωμεν.
    Βαγγέλη.Κ,έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες,ότι Θήβα και Λιβαδειά έχουν πάρει ψίχουλα έως τώρα.
    Πράγματι έτσι είναι φίλε.
    Ελπίζω απόψε και αύριο να είναι αρκετά πιο ευνοημένες.
    Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να στείλω νέο υλικό,καθώς τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και οι διακοπές ρεύματος εντείνονται.
    Ελπίζω και προσδοκώ αύριο σε αρκετές εκπλήξεις.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα, οι της Αττικής, αν θέλουν να δουν χιόνι και βαριούνται να πάρουν τα όρη, μπορούν να πάνε μια βόλτα προς το Δαφνί... Φεύγω από τα φοβερά και τρομερά βόρεια προάστια των 350+ μέτρων με 3 ολάκερους βαθμούς και καθαρότατη βροχή. Και στον πηγαιμό για τη δουλειά για τον Ασπρόπυργο συναντώ 2,5 βαθμούς στο Δαφνί και υγρό βαρύ χιόνι σε ποσοστό πάνω από 50% μαζί με βροχή, το οποίο με ακολούθησε μέχρι και το συγκλονιστικό υψόμετρο των 0 μέτρων στη Λίμνη Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο. Σκέφθηκα να κάνω αναστροφή και να γυρίσω και να παραμείνω στο Δαφνί, αλλά λόγω του ισχυρού υετού συνέχισα. (Αν το γυρίσει σε καθαρό χιόνι εδώ στην παραλία, ίσως το κάνω το απόγευμα). Είναι από τα πράγματα που αδυνατώ να εξηγήσω και που παραδέχομαι ότι με εκνευρίζουν αφάνταστα ομολογώ. (πάντως με αυτά τα δεδομένα από τα 150-200 μέτρα εδώ στη Δυτική Αττική πρέπει να γίνεται χαμός, ο υετός είναι πάρα πολύς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ καλό επίπεδο παγοποίησης, και άμα παρατηρήσεις στον χάρτη των 850, η Δυτική Αττική είναι στον πολύ ψυχρό τομέα του συστήματος. Υπάρχει και καλή υποστήριξη ψηλά στα 500 hPa. Καλημέρα από τον χιονισμένο Ασπρόπυργο!

      Διαγραφή
  14. Κι επειδή, δάσκαλε, η Ζηνοβία πολύ μας απαγοήτευσε εμάς της Αττικής, μήπως να μας γνωρίζατε τις προθέσεις της αδελφής της τουλάχιστον; Να ξέρουμε αν έχουμε κάτι να περιμένουμε από δαυτήν ή αν πρόκειται απλώς για κω@λ@σογο :) οπότε να τους ρίξουμε μαύρη πέτρα και να πάμε γι άλλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή ο λόγος συνέχεια για τα χιόνια, να αναφέρω επίσης ότι η Ζηνοβία έχει ήδη δώσει πολύ νερό κ ισχυροτατους ανέμους τόσο στο νησί μου (Ρόδος- έχει ήδη η πόλη φτάσει 1200 χιλιοστά ετήσιου υετου), όσο κ σε όλο γενικά το Νότιο Αιγαίο κ μάλιστα με χειμερινες θερμοκρασίες. Θα συμφωνήσω με το φίλο Ιπποκράτη Παππά ότι έχουμε μπει σε πιο ενδιαφέροντα καιρικά μονοπάτια. Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε όλοι μας
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. βουρ για Δαφνί, χιονίζει κανονικά στον Ασπρόπυργο πάνω στην εθνική σε μηδενικό υψόμετρο. Κηφισιά απ ό,τι μαθαίνω έχουν μουλιάσει στο νερό.... Αριάδνη θα λέμε και θα κλαίμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βαγγέλη Κ η Ζηνοβία έπαιξε αρκετά μαζι σου αλλα τελικά σου γύρισε την πλάτη της και έχεις δίκαιο που εισαι στεναχωρημένος σε εμάς τους βορειοδυτικους που απο την αρχη ουτε γύρισε να μας κοιτάξει το πήραμε απόφαση και δεν στεναχωριομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Ώρα 12:00 στου Ζωγράφου με θερμοκρασία 3°C καιρό έχει γυρίσει σε χιονάκι μετά από ένα 7ωρο συνεχούς βροχής! Έστω κι έτσι, το βλέπουμε το τιμημένο... Αχ αυτή η Δίρφυς τι ζημιά μας κάνει στην Αττική! Με τέτοια συστήματα και να μένουμε μονίμως τελευταία στιγμή στην απ' έξω...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντάξει, νομίζω ότι μπορώ να το ξεπεράσω με την αδελφή της, άνετα :) ή και με κάποια ξαδέλφη σε δεύτερο χρόνο :), δεν έχω θέμα ιδιαίτερο.
    Το θέμα όμως είναι άλλο: Εξαιρουμένων των ορεινών χωριών της Δυτικής Αττικής, που έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά μέρη για χιόνι, το ότι χιονίζει χαμηλά στη Δυτική Αττική και σε δυτικά προάστια της Αθήνας, οκ ωραίο είναι ως θέαμα, πιο πολύ το χαίρεσαι να το βλέπεις (οι άλλοι, όχι εγώ φυσικά :) ), αλλά δυναμική για κάτι άλλο δεν υπάρχει. Κι επειδή μπαίνουμε σε μια καλή περίοδο καιρικά με απανωτές εισβολές, κι επειδή είμαστε Ελλάδα κι επειδή μετά μπορεί να φάμε έναν αντικυκλώνα μέχρι τη Δευτέρα παρουσία, ας κάτσει τώρα κάτι που γυρίζει ο τροχός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κι ενώ τα περισσότερα nowcast ασχολούνται με τα δυτικά και τα βόρεια προάστια, στο Π. Φάληρο μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή χαμηλότερη θερμοκρασία από ό,τι η Κηφισιά ή, το Μαρούσι για παράδειγμα. Δύο θερμόμετρα που είδα πριν σε φαρμακεία έδειχναν 3 βαθμούς και ακόμα κι αν δεν είναι τόσο αξιόπιστα, η απόκλιση μπορεί να είναι και προς τα κάτω, αφού διάβασα πρόγνωση που έδινε 0 βαθμούς. Είχαμε δεν είχαμε, το πήραμε το μηδενικό μας και φέτος τελικά. Επίσης στα ανοιχτά διακρίνεται ένα άσπρο πέπλο σαν ομίχλη πάνω από τη θάλασσα, που σε πολλά σημεία έχει γίνει καφέ από τον βορειοδυτικό άνεμο και τη βροχή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παιδιά, ο Χριστόδουλος πού είναι; Το χωριό του πρέπει να έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη με τόσο χιόνι.
    Παρεμπιπτόντως, την τελευταία ώρα ο χιονιάς αυτός στο κύκνειο άσμα του προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα (ω ναι, χιονίζει και βόρεια προάστια πλέον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και ξαναχιονιζει Αμπελόκηπους όπου βρίσκομαι για λίγες μερες. Κ μόνο που το βλεπω να πέφτει τρελαίνομαι
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εδώ είμαι φίλε Βαγγέλη.Κ...τουλάχιστον ακόμη...δεν μας έχει σκεπάσει εντελώς, αλλά με την σφοδρή χιονοθυελλα που επικρατεί εδώ και 4 ώρες με απίστευτες ποσότητες χιονιού που ρίχνει, λίγη ώρα μας έμεινε ...!!
    Η χιονοκατσιγιδα κράτησε έως τις 4,30 το πρωί, αντικαταστάθηκε από χιονοθυελλα, έκανε ένα μικρό διάλειμμα από τις 9 -12 χιονιζοντας πιο"μαλακα"(που λέει ο λόγος)Και από εκεί μέχρι τώρα μαίνεται σφοδρή χιονοθυελλα μέ τόσο χοντρό και πυκνό χιόνι,συν τους θυελλώδης ανέμους.κάνοντας το σκηνικό εξαίσιο.
    Το ρεύμα κομμένο από το ξημέρωμα, ήρθε πριν λίγο, αλλά με τις διακοπές να μην σταματούν.
    Εάν έρθει και το νερό κάποια στιγμή, τότε θα είμαστε σούπερ.
    Περιττό να πω ότι ενώ ανοίγουμε τους δρόμους,εκείνοι κλείνουν στο 20λεπτο...!!
    Το χιόνι πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 70-80 εκατοστά και σε σημεία το 1 μέτρο.
    Τα ανεμοσουρια "ζωγραφιζουν"ωραίους πίνακες και μερικά "κυματα" ξεπερνούν τα 2 μέτρα.
    Ο καιρός παραμένει πολύ κρύος,-1 έχει τώρα και "φορτωμένος".
    Πιστεύω ότι έχουμε μέλλον μπροστά μας.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παντως για τον βηχα εγω εχω βρει λυσ εδω www.qpharmacy.gr μπορειετε να εμπιστευτειτε αφοβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή