Αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη. Οι υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, καλύπτονται από αντικυκλώνα (υψηλές πιέσεις) με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Σημειώνεται ότι οι λεγόμενες αντικυκλωνικές συνθήκες κυκλοφορίας χαρακτηρίζονται από απουσία υετού (βροχή, χιόνι, χαλάζι), ασθενείς ανέμους και ομίχλες ακτινοβολίας. Πέρα από αυτά, πολύ συνηθισμένες είναι οι πρωινές θερμοκρασιακές αναστροφές που συνδέονται με τις αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μας, την Τετάρτη (18/12) δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές, αλλά την Πέμπτη (19/12) θα επικρατήσουν Ν-ΝΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Νέα μεταβολή του καιρού με σημαντικές από πλευράς έκτασης και έντασης βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους  αναμένεται το Σαββατοκύριακο (21-22/12).

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Ο πρώτος μήνας του χειμώνα 2019-20 θα είναι ένας ακόμα με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές, με το severe - weather να διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι αυτές οι συνθήκες μπορεί να κρατήσουν ακόμα και για δύο εβδομάδες, δηλαδή, ως το τέλος Δεκέμβρη. Οφείλονται σε έναν βαθύ αυλώνα που κατεβάζει ψυχρές μάζες από τον βόρειο Ατλαντικό ως την Ιβηρική Χερσόνησο, την ίδια στιγμή που οι υψηλές πιέσεις ενός αντικυκλώνα φέρνουν καλοκαιρία στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την ανατολική Ευρώπη, ακόμα και σε περιοχές των Άλπεων. Οι θερμοκρασίες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα είναι 12-18 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής, ενώ στα Βαλκάνια τα θερμόμετρα θα δείχνουν 20 και πλέον βαθμούς νωρίς το απόγευμα.

    Ακόμα και όταν ο αυλώνας του βόρειου Ατλαντικού κινηθεί πιο ανατολικά προς τη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη, αυτό θα έχει ως συνέπεια να επεκταθεί ο αντικυκλώνας και στη βόρεια Ευρώπη, προκαλώντας θερμές συνθήκες και στη Σκανδιναβία. Αυτό το μοτίβο καιρού που θα φέρει ζέστη στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης μπορεί να διατηρηθεί και την επόμενη εβδομάδα, ως το τέλος Δεκέμβρη. Το χειμωνιάτικο κρύο και τα χιόνια παίρνουν προς το παρόν αναβολή.

    Χάρη στην καλοκαιρία, πάντως, έσωσα τη Δευτέρα μία μέλισσα που είχε πέσει στα κρυστάλλινα νερά. Και φωτογράφισα κι ένα σκουλήκι της φωτιάς μετά. Τα άσπρα ποδαράκια του είναι που τσιμπάνε σαν μέδουσα, όπως είχα διαπιστώσει την πρώτη φορά που το συνάντησα στη θάλασσα.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/unusual-very-warm-period-develops-europe-december-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα στην παρέα.
    Κύριε Σιμούλη ,παρότι Βεροιώτης μου βάλατε τα γυαλιά.😄
    Τομπουλιδης Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μένει να δούμε αυτή την εβδομάδα τι θερμοκρασίες θα πιάσουμε στην Ευρώπη κι αν μετά το καλοκαίρι που έσπασαν πολλά ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών, μπορεί να γίνει το ίδιο και τον χειμώνα. Βέβαια, για τη γειτονιά μας αφού μέσα σε αντικυκλωνικές συνθήκες μπορεί να προκύψει και καμια βροχούλα, κάτι είναι κι αυτό. Παρηγοριά στον άρρωστο περισσότερο, θα έλεγα. Πάντως, αυτές τις μέρες και ειδικά απόψε η υγρασία τρυπάει κόκκαλα. Είναι τόσο έντονη που σε πολλούς δρόμους στην περιοχή μου μοιάζει κυριολεκτικά σαν να έχει βρέξει. Καλημέρα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου ρε Γιώργο, έζησα κι εγώ για 28 χρόνια στην Αλεξάνδρεια, συμμετείχα και σε δραστηριότητες του πάλαι ποτέ Ορειβατικού Συλλόγου της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους! Πράγματι κ Μυτιλήνη ένα από τα ίδια, υγρασία που τρυπάει το κόκαλο. Το παρηγορο στα τερτιπια του καιρού είναι ότι νυχτώνει τόσο νωρίς κ καταλαβαίνεις ότι έχουμε μέσα Δεκεμβρίου κ όχι Μαρτίου.Τρελά παιχνίδια ο ήλιος, είναι τόσο ζεστός που θα αρχίσει να ξεγελάει κ τα δέντρα κ φοβάμαι ότι θα ξυπνήσουν από τον λήθαργο πριν της ώρας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή