Το αβάπτιστο μωρό


Πολύ του κακοφάνηκε του μωρού που έρχεται που δεν το βάφτισαν. Αναρωτιέται αν φταίει το γεγονός ότι θα περάσει γρήγορα και χωρίς μεγάλη φασαρία από το Κολωνάκι και το Πανόραμα ή αν όσοι έχουν προγραμματίσει το χριστουγεννιάτικο ταξίδι τους θα το κάνουν με ή χωρίς βαφτίσια. Όμως, και πολλά νερά θα φέρει (Δ. Ελλάδα, Β-ΒΑ χώρα, Α. Αιγαίο) και τα πλοία θα κρατήσει στα λιμάνια και τη θάλασσα θα βγάλει στη στεριά και όλο και κάποιες πρόχειρες κατασκευές ή πινακίδες θα ξηλώσει.

Όσο για το άλλο μωρό που εικάζεται ότι θα έλθει προς το τέλος του μήνα, είναι πολύ νωρίς για βαφτίσια. Ακόμα και στον υπέρηχο δυσκολεύεσαι να το δεις!

Τέλος, το Θείο Μωρό, φέτος θα έλθει με κρύο (όχι βέβαια πολικό) και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αναφορικά με τον υετό, μόνο στη Θράκη, το Α. Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είναι πιθανό να σημειωθούν κάποια φαινόμενα ασθενή και πρόσκαιρα.

24 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η Αττική είναι το βαρόμετρο όχι μόνο για την ονοματοδοσία των κακοκαιριών, αλλά σχεδόν για τα πάντα, αφού έχουμε στριμωχθεί και όχι σε όλη την έκτασή της, μάλιστα, περίπου 4 εκ. άτομα. Για να τα λέμε και όλα, βέβαια, όταν δίνουν ονόματα σε κάποιες κακοκαιρίες, πάλι δέχονται, δριμεία σε πολλές περιπτώσεις, κριτική. Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε να περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η κακοκαιρία αυτή.

    Στη χειρότερη μοίρα από πλευράς καιρικών συνθηκών πρέπει να είναι, πάντως, η Αυστραλία αυτή την εποχή. Mε το Σίδνεϊ να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, ενώ εντοπίστηκε ένας νεκρός σε περιοχή που μαίνονταν οι φωτιές, όπως μεταδίδει το Reuters. Πολλοί κύριοι δρόμοι του Σίδνεϊ έχουν κλείσει, ενώ οι αρχές ζητούν από τους εκδρομείς να καθυστερήσουν τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια τους, καθώς οι πυρκαγιές είναι απρόβλεπτες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών (+40 βαθμοί Κελσίου).

    Ένας ψυχρός, αλλά ισχυρός άνεμος (90 χλμ/ώρα) αναμένεται να ρίξει τις θερμοκρασίες, αλλά είναι πιθανό να αναζωπυρώσει και τις φλόγες. Για τις χειρότερες δυνατές συνθήκες κάνουν λόγο από την πυροσβεστική, ενώ ειδικά για το Σίδνεϊ το νέφος από τους καπνούς που σκέπασαν την πόλη το προηγούμενο διάστημα, συγκράτησε την ίδια στιγμή τις θερμοκρασίες σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά έξι πυρκαγιές θεωρούνται πολύ επικίνδυνες στην ευρύτερη περιοχή και 3.000 πυροσβέστες έχουν επιστρατευτεί. Ένα άτομο αγνοείται 140 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ, όπου μία σειρά από ιδιοκτησίες έχουν καεί.

    Πάνω από 100 φωτιές μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία και μπορεί οι συνθήκες να βελτιωθούν τις επόμενες μέρες, αλλά θα υπάρξει νέο κύμα ζέστης σε περίπου μία εβδομάδα. Από την πυροσβεστική υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν όλες αυτές τις πυρκαγιές χωρίς μία αξιοπρεπή βροχή. Και το Μετεωρολογικό Γραφείο δεν προβλέπει βροχές για τους επόμενους δύο μήνες. Βορειοδυτικά του Σίδνεϊ έχουν καεί 1,14 εκ. στρέμματα, ενώ ο θάνατος δύο πυροσβεστών ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε οκτώ από τον Οκτώβριο και προκάλεσε την εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργoύ Scott Morrison από τη Χαβάη, όπου ήταν διακοπές, με συνέπεια να δεχτεί πολλή κριτική.

    Εκτός από τον ένα νεκρό που εντοπίστηκε στη νότια Αυστραλία, ακόμα ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και 15 σπίτια καταστράφηκαν στους λόφους της Αδελαϊδας, 40 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πόλη και πρωτεύουσα της περιφέρειας. Μία πυρκαγιά ξέσπασε, μάλιστα, μετά από θανατηφόρο τροχαίο, όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε σε δέντρο. Συνολικά έχουν καεί 40 χιλιάδες εκτάρια γης και έχουν τραυματιστεί 23 πυροσβέστες. Στη Βικτώρια μαίνονται επίσης 142 πυρκαγιές και σε όλη την Αυστραλία έχουν καεί 700 σπίτια και 3 εκ. στρέμματα γης.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires/bushfires-hit-emergency-level-on-sydneys-outskirts-one-dead-in-south-australia-idUSKBN1YO2GD?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ δάσκαλε,

    up to the point, που λέμε και στο χωριό μου (στο Αγρίνιο - πόλη με τα όλα της!!!). Κάπου η υπερβολή πρέπει να έχει και τα όριά της.

    Για το δεύτερο μωρό, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες (και η χρονική απόσταση μεγάλη για να υπάρχει ακρίβεια). Λίγο πριν μπω στο blog χάζευα τα μοντέλα και ο τζίφος τα λέει πιο.. ζόρικα για την περιοχή μας (τα εδώ-είναι-Βαλκάνια) από τον Ευρωπαίο. Ειδικά η εικόνα των θερμοκρασιών που δίνει για 07:00 στις 31/12 είναι εντυπωσιακή (http://www.meteociel.fr/modeles/gfs/grece/temperatures-2m-hd/240h.htm). Πάντως, και τα δύο μοντέλα συμφωνούν για την παρουσία αντικυκλώνα πάνω από την κεντρική Ευρώπη στο τέλος του έτους με πολύ υψηλές θερμοκασίες στα 850hPa. Ειδικά ο Ευρωπαίος για 31/12 δίνει 16°C στα 850hPa στη νότια Γαλλία και και από 8°C έως 12°C στα 850hPa πάνω από Άλπεις (http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=240&mode=0&map=0&type=0&archive=0).

    Επίσης, σας να αχνοφαίνεται μια αλλαγή από ζωνική σε μεσημβρινή κυκλοφορία, αλλά χωρίς να έχει ακόμα πολύ δυναμική. Για να δούμε (ή αλλιώς, να έχουμε και κάποια πραγματάκια να ασχολούμαστε δημιουργικά στον λίγο ελέυθερο χρόνο μας).

    Καλό Σαββατόβραδο σε όλη την μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν δεν έχω κάνει λάθος, διότι είμαι και αδαής, το ευρωπαϊκό μοντέλο μας έχει μέσα στον αντικυκλώνα στις 31/12 (κοντά στα ανατολικά του κράσπεδα, βέβαια) με θερμοκρασίες 4 βαθμούς στα 850hPa. Στις 30/12 η μισή και πλέον Ελλάδα έχει, βέβαια, θερμοκρασίες -4 και -8 βαθμούς στα 850hPa (από Αττική και κάτω είναι ο θερμός τομέας με 4 βαθμούς). Αντίθετα, το αμερικάνικο μοντέλο έχει όλη την Ελλάδα μέσα στο ψύχος από τις 29/12 ως τις 2/1, οπότε και οι υψηλές πιέσεις επεκτείνονται και ανατολικότερα στην Ευρώπη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Και να που έκανα λάθος αφού και το ευρωπαϊκό και το αμερικάνικο μοντέλο δείχνουν αρκετά σοβαρή ψυχρή εισβολή στις 30-31/12 με τη δημιουργία, μάλιστα, και χαμηλού με κέντρο (995-1000 mb) στα νοτιοανατολικά, ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο. Οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι τότε είναι πολλές, αλλά η τάση που προϋπήρχε για κάποια αλλαγή του καιρού στο τέλος του έτους όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται. Άλλωστε, και η παράδοση την τελευταία δεκαετία θέλει ζεστά Χριστούγεννα και παγωμένη Πρωτοχρονιά και φαίνεται να επιβεβαιώνεται - με ελάχιστες εξαιρέσεις από το 2010 - για άλλη μία φορά.

      Σήμερα 22/12 μπήκε, εξάλλου, και επίσημα ο χειμώνας με τη μικρότερη μέρα του χρόνου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, με βροχές, με νοτιάδες 8 beaufort, με συννεφιές. Αλλά και με 20 βαθμούς και με υποβρύχια φωτογραφική μηχανή, ακριβώς ένα μήνα από την τελευταία φορά (22/11 στο Θυμάρι με τη θαλάσσια χελώνα) που την είχα στη μεγάλη της θάλασσας αγκαλιά. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν το λες και κρύο την παραμονή, ανήμερα και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων με λίγο πάνω, λίγο κάτω από 15 βαθμούς και ηλιοφάνεια. Βέβαια, κρίνω κι εγώ τώρα με γνώμονα την Αττική και Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, όπως έχουμε πει. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες πήραν την ανιούσα, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες οι μέγιστες ήταν (με βάση κάποιες προγνώσεις) 10 βαθμοί και υπήρχε τάση ακόμα και για ψυχρή εισβολή.

    Ο Σάκης Αρναούτογλου είναι, πάντως, κατηγορηματικός μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι δεν υπήρχε ποτέ σενάριο για ψυχρή εισβολή τα Χριστούγεννα, όπως έγραψαν ορισμένα καιρικά σάιτ. Και φαίνεται να δικαιώνεται, που είχε κάνει λόγο από τις 8 Δεκεμβρίου για ήπιο καιρό τα Χριστούγεννα.
    https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/posts/2441976262708444
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ονομάζω λοιπόν Δάμων! Μόνο χωρίς τον φίλο του Φιντία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού δεν επηρεάζεται η Αθήνα ο μισός πληθυσμός δεν έχει νόημα να την βαφτίσουν την κακοκαιρία την στιγμή που με την επαρχία υπάρχει ροπή απ'τους πρωτεουσιάνους να υποτιμάτε σε χαμηλότερα επίπεδα.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα δάσκαλε και φίλοι!

    Σας συγχαίρω για το λογοτεχνικό σας ταλέντο , γι άλλη μια φορά «γράψατε» με τα κάθε είδους μωρά! Χαίρομαι όταν σας διαβάζω πάντα!

    Επί της ουσίας και σχετικά με αυτό που παρατηρούν κάποιοι φίλοι ότι για την ονοματοδοσία παίζει ρόλο η Αθήνα. Αποδεδειγμένα κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς έχουν βαφτιστεί πολλές κακοκαιρίες που δεν αφορούσαν την Αττική ή την αφορούσαν ελάχιστα. Για τη συγκεκριμένη ανώνυμη κακοκαιρία κρίνοντας από το χάρτη που δημοσιεύει στην ανακοίνωση του το ΕΑΑ/meteo
    παρατηρεί κανείς οι βροχές δεν αφορούν το σύνολο της επικράτειας και προφανώς πρόκειται για επιλεκτική κι όχι πανελλαδική κακοκαιρία. Οψόμεθα λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα ωραιότερα και πιο δεκτικά σχόλια. Εύγε στον δάσκαλο. Σε ο, τι αφορά στο σχόλιο του φίλου, όπως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, έτσι και καιρικά φαινόμενα δεν είναι μόνο η βροχή. Τα 9 μποφόρ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ακτοπλοϊα, πόσο μάλλον εν μέσω εορτών. Κι επειδή το 9αρι θα αφορά τόσο το Αιγαίο όσο και το Ιόνιο αφορά ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Μια χαρά λόγος λοιπόν για να δώσεις όνομα. Αλλά για μισό... Αυτό δεν κάνει ντόρο, όποτε ας μη δώσουμε...

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα από την ανεμοδαρμένη Μυτιλήνη.Σας παραδέχομαι κ ζιακοπουλε κ για τα μωρά κ για όλα.Με χιούμορ και ευστροφία μας περνάτε όλα τα καιρικά μηνύματα.Ο νοων νοειτω.Ενα εφταρακι (τρελό νοτιάς)το έχουμε πιάσει μέχρι στιγμής κ περιμένουμε περαιτέρω ενίσχυση του ανέμου.Καλο σαββατόβραδο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ δυνατοί άνεμοι στα ορεινά αυτή την ώρα μαζί με βροχή σε κάποιες περιοχές.
    Βροχοθυελλες δηλ.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε καλησπέρα να είστε καλά με υγεία πάνω απ όλα, τα είπατε ΌΛΑ με μια μικρή σας ανακοίνωση, εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα με ότι ποθείτε, επίσης εύχομαι να γράψετε εκεί γύρω στις 29 του μήνα αφού το δείξει το υπέρηχο "για Λευκή Πρωτοχρονιά" σε προσηνεμο χιονιά ��, για να κάνω κι ένα λογοπαίγνιο και να θυμηθούμε τη Πρωτοχρονιά του 1991 απίστευτος εκείνος ο Χειμώνας...
    Καλη σας νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και πολύ αέρα κ δυνατές βροχές θα έχουν αρκετές περιοχές, όμως φαίνεται ότι για κάποιους Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα κ βόρεια Ελλάδα μόνο η Θεσσαλονίκη. Πάντως με εκνευρίζει κ η άλλη όψη του νομίσματος: Όταν μια κακοκαιρία μπορεί να αφορά μικρό κομμάτι της χώρας, αλλά πολλά ειδησεογραφικά sites χρησιμοποιούν τρομολαγνικους τίτλους για τα "κλικαρισματα"
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ώρα 1 την νύχτα,η βόλτα μου στα όμορφα Τρίκαλα τελειώνει και παίρνω τον δρόμο της επιστροφής.
    Εκτός από τον κόμβο της Καρδίτσας όπου είχε ψιχαλα(στα γύρω βουνά πρέπει να έβρεχε καλά)πουθενά αλλού δεν συνάντησα βροχή.
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση,ήταν η θερμοκρασία η οποία από Τρίκαλα έως στο χωριό μου,περίπου στις 3,30 όπου έφθασα, κυμαινόταν σταθερά από 13-15 και πολλές φορές ακόμη και 16 βαθμούς.
    Και είμαστε παραμονές Χριστουγέννων. ..πραγματικά απίστευτο.
    Όσο για αυτό που φαίνεται προς την πρωτοχρονιά(μπρος η πίσω),ίσως να είναι και το μοναδικό που δείχνει να είναι πανελλαδικο.
    Το άλλο καλό σύστημα που φαίνεται όμως να είναι μάλλον προσηνεμο,φαίνεται για τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φλεβάρη.
    Εμένα τώρα μου έχει "κολλησει"η 2 Φεβρουαρίου....λες να;!!
    Να είναι επειδή το έχω για τυχερό αριθμό;Και το 4 όμως μια χαρά είναι.
    Υ.Γ:Να μην γκρινιάζουμε για τα ονόματα ή αν πλημμυρίσει η μισή Ελλάδα ή αν θαφτουν στο χιόνι ολα τα ορεινά-ημιορεινά της χώρας,το θέμα είναι τι γίνεται από το τελεφερίκ της Πάρνηθας και πάνω,όλη η ουσία εκεί βρίσκεται...Όλα τα άλλα... άνευ σημασίας.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία φράση χριστόδουλε είναι όλα τα λεφτά.
      Έτσι είναι δυστυχώς.
      Οι θερμοκρασίες σήμερα όπως κοιτάζω στους σταθμούς είναι πραγματικά για κλάματα σε όλη τη χώρα κ κυρίως σε κεντρική Μακεδονία κ ανατολικά ηπειρωτικά με πάνω από 20β μέγιστες τιμές!
      Η συνέχεια φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα αλλά θα τα βλέπουμε μέρα με τη μέρα(Ο Χριστόδουλος βέβαια δείχνει σίγουρος για τις μέρες της πρωτοχρονιάς κ μακάρι).
      Καλό μεσημέρι από το υπερβολικά βροχερό κ σήμερα Αγρίνιο.

      Διαγραφή
  12. Κύριε Ζιακόπουλε τα βαθιά σέβη μου!
    Μα… πού βρήκατε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - Слободан Милошевић μωρό και μάλιστα σε προφητική απεικόνιση;

    Καλές γιορτές… χαρούμενες κι ευλογημένες!
    επίσης 🐦🥀🙂
    Νέα χρονιά… δημιουργική κι ευτυχισμένη!
    ✨🇬🇷💗
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2377731798921461

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Γκαγκάριν εύχεται σε όλη τη μετεωπαρέα Καλές Γιορτές και ΟΧΙ προγνώσεις πολεμικές από κάποιους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετά από ένα μήνα, λοιπόν, είχα και πάλι υποβρύχια μηχανή και την εγκαινίασα στα Περιστέρια Σαλαμίνας, στην αγαπημένη μου ακτή. Τα δύο νησάκια στα 100 μέτρα την προστατεύουν από τον νοτιά, αλλά είχε κύμα ακόμα κι εκεί. Έτσι, όμως, έκανα και κοντράστ με την υποβρύχια συλλογή. Από τη μία η αγριάδα του καιρού και από την άλλη, η γαλήνη του βυθού.

    Βίοι αντίθετοι σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, όπου στους οκτώ ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Elsa, όπως αναφέρει ο Guardian. Mία 32χρονη από τη Νότια Κορέα έχασε τη ζωή της, όταν καταπλακώθηκε από χαλάσματα στη Μαδρίτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο κτίριο είχε περάσει από έλεγχο το 2015, αλλά οι βροχοπτώσεις ήταν τόσο σφοδρές και οι άνεμοι τόσο ισχυροί, που έγινε το κακό. Ένας άνδρας παρασύρθηκε επίσης από ορμητικό χείμαρρο κοντά στην πόλη Ουέσκα της επαρχίας Γρανάδα, ενώ 68χρονος Ολλανδός, που έκανε σέρφινγκ εν μέσω θαλασσοταραχής στην Ουέλβα εντοπίστηκε τελικά νεκρός.

    Αυτοί οι τρεις θάνατοι ανεβάζουν σε οκτώ τον τραγικό απολογισμό της κακοκαιρίας Elsa, που είχε ως συνέπεια να υπερχειλίσουν ποταμοί, να γίνουν διακοπές ρεύματος και να υπάρξουν προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων και στις πτήσεις. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία και δύο στην Πορτογαλία, όπου έχει διακοπεί και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Λισσαβώνας και Πόρτο. Κι ενώ η Elsa φαίνεται να εξασθενεί, οι αρχές στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία προειδοποιούν για μία νέα απειλή.

    Τη θύελλα Fabien που έχει ήδη προκαλέσει ανέμους ταχύτητας 170 χλμ/ώρα στη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, οδηγώντας στην ακύρωση 27 συνολικά πτήσεων και προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε 8.000 νοικοκυριά. Η Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας της Ισπανίας εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για την ευρύτερη περιοχή, ενώ κλειστά έμειναν και οκτώ πάρκα στη Μαδρίτη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το ίδιο συνέβη και στο Μπορντώ, όπου ακύρωσε τις παραστάσεις του κι ένα τσίρκο, διότι ο αέρας θα μπορούσε να ξηλώσει την τέντα του.

    Το μετεωρολογικό γραφείο της Γαλλίας ανακοίνωσε προειδοποίηση χρώματος πορτοκαλί για 14 περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου οι άνεμοι στα σύνορα με την Ισπανία έπνεαν με ταχύτητες 148 χιλιομέτρων την ώρα. Ακόμα και στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, τη Βρετάνη καταγράφηκαν ταχύτητες ανέμων 120 χλμ/ώρα. Το δίκτυο σιδηροδρόμων της Γαλλίας SNCF ακύρωσε δρομολόγια μεταξύ Μπορντώ και Τουλούζης, εξαιτίας της πιθανότητας να πέσουν δέντρα στις γραμμές.

    Αξιωματούχοι στο νησί της Κορσικής έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια σήμερα Κυριακή 22/12, εξαιτίας της θύελλας που πλησιάζει, ενώ ανεστάλησαν και όλα τα δρομολόγια των πλοίων προς την ηπειρωτική Γαλλία. Ακόμα και δρόμοι έκλεισαν στην πρωτεύουσα της Κορσικής, Αζαξιό, για να μην κινδυνεύουν οδηγοί από πιθανές πλημμύρες. Σχεδόν 10 χιλιάδες σπίτια στην περιφέρεια Ρήνου - Άλπεων παραμένουν, εξάλλου, χωρίς ηλεκτρικό.
    https://www.theguardian.com/world/2019/dec/21/death-toll-rises-to-eight-as-violent-storm-wreaks-havoc-across-europe
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και στον τίτλο γράφει "Άνοιξη ή, χειμώνας στα τέλη Δεκέμβρη;", το severe-weather ουσιαστικά προαναγγέλλει με τη σειρά του την ψυχρή εισβολή στο τέλος του Δεκέμβρη, παρά την αρχική διχογνωμία των δύο κύριων προγνωστικών μοντέλων. Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης Κοπέρνικος (ECMWF) προέβλεπε ζέστη στη (νοτιο)δυτική και κεντρική Ευρώπη και Μεσόγειο και κρύο καιρό στα ανατολικά της ηπείρου μας για τις 29-30/12. Στον χάρτη που επισυνάπτει η Ελλάδα βρίσκεται, ωστόσο, στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα και η ψυχρή εισβολή φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία.

    Όσο για το αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης (GFS) αρχικά έδειχνε ψυχρή εισβολή στην κεντρική και (νοτιο)δυτική Ευρώπη και θερμότερο καιρό στη (νοτιο)ανατολική, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Τελικά, όμως, τα δύο προγνωστικά μοντέλα συμφώνησαν όσον αφορά την τάση της θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη, καθώς θα έχει κρύο στην ανατολική Ευρώπη και ζέστη στη δυτική, εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/spring-weather-vs-winter-weather-end-of-december-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μεταξύ το αμερικάνικο μοντέλο δεν δίνει απλά ψυχρή εισβολή στις 29 και 30 Δεκέμβρη, αλλά τη συνδυάζει και με αποκομμένο χαμηλό που διατρέχει όλη την Ελλάδα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και νότια, φέρνοντας άφθονα χιόνια σχεδόν παντού. Ακριβώς όπως είχε πει ο Χριστόδουλος για πανελλαδική κακοκαιρία, δηλαδή. Για άλλη μία φορά πέφτει μέσα. Το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι λίγο πιο φειδωλό και δείχνει την ψυχρή εισβολή πιο ανατολικά, να επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Αμφότερα δίνουν, πάντως, θερμοκρασίες -4 ως -8 στα 850hPa εκείνο το διήμερο στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Ενδεικτικά στην Αριάδνη, η θερμοκρασία στη στάθμη των 1.500 μέτρων είχε υποχωρήσει στους -13, όπως διάβασα σε σχόλιο του κ. Καντερέ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Λες κ ο δάσκαλος ήξερε ακριβώς τι θα συμβεί με το αβάπτιστο μωρό!
    Τελικά η κακοκαιρία συνεχίζετε κ σήμερα στη χώρα(σε κάποιες περιοχές κ αύριο)οι νοτιάδες έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τούς με τα πλοία αγκυροβολημένο στα λιμάνια κ στο Ιόνιο κ στο Αιγαίο δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών λόγω Χριστουγέννων,οι καταιγίδες σφυροκοπούν ανελέητα τη δυτική Ελλάδα από εχθές το πρωί με πολλά προβλήματα σε όλο το νομό Άρτας αλλά κ Αιτωλοακαρνανίας(μεγάλες ζημιές στον οδικό άξονα Θέρμου κ προς ορεινή Ναυπακτία)ενώ από εδώ κ στο εξής πολύ νερό θα πέσει κ στη νότια νησιωτική Ελλάδα κ θέλει εκ νέου προσοχή.
    Επίσης στα όριά του είναι σε στάθμη κ ο ποταμός Αχελώος.
    Μία βαρβάτη κακοκαιρία λοιπόν,η οποία συνεχίζει για δεύτερη μέρα κ δεν πήρε ονοματοδοσία επειδή σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα ήταν ήπια.
    Να δούμε στην επόμενη πως θα συμπεριφερθεί το ΕΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εάν είναι να δώσουμε ένα όνομα στο μωρό,εγώ θα πρότεινα το"εκπληξουλης".
    Μπορεί να μην είναι πολύ "πιασιαρικο",αλλά νομίζω πως είναι άκρως απαραίτητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή