Περιορισμένες βροχές, σταδιακή εξασθένηση των ανέμων και άνοδος των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας




1 σχόλιο:

  1. Την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, που επισημαίνει ότι το 2019 με τις πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τους καύσωνες και τους τυφώνες ήταν ανάμεσα στα τρία πιο θερμά έτη από το 1850 και ολοκληρώνει μία δεκαετία με ακραία ζέστη, δημοσιεύει η Le Monde. O Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας έκανε επίσης στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα που διεξάγεται στη Μαδρίτη, αναφορά στην υποχώρηση των πάγων, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Το 2016 θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση το πιο θερμό έτος, εξαιτίας του Ελ Νίνιο τότε, ενώ το 2019 θα είναι δεύτερο ή, τρίτο, με τους ωκεανούς να γίνονται πιο όξινοι, τους πάγους της Αρκτικής και της Γροιλανδίας να λιώνουν και την υπερθέρμανση να συνοδεύεται από ακραία φαινόμενα. Όπως οι πλημμύρες στο Ιράν, οι ξηρασίες στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, οι καύσωνες στην Ευρώπη και την Αυστραλία και οι πυρκαγιές στη Σιβηρία, την Ινδονησία και τη Νότια Αμερική. Πάνω από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν επίσης από τις εστίες τους το πρώτο εξάμηνο του 2019, λόγω κυρίως των πλημμυρών, αλλά και της ξηρασίας και των τυφώνων.

    Περισσότερο επλήγησαν η Ασία και ο Ειρηνικός ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι εκτοπισμένοι μπορεί να φτάσουν τα 22 εκ. Οι Μπαχάμες, η Ιαπωνία και η Μοζαμβίκη έπεσαν επίσης θύματα των τροπικών κυκλώνων, οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Αρκτική και την Αυστραλία και τις ευάλωτες χώρες τίθεται πλέον και θέμα επισιτιστικής ασφάλειας.Από το 2018 η πείνα αυξάνεται και πάλι σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας 820 εκ. ανθρώπους.

    Επίσης, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2018 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,1 βαθμό υψηλότερη από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις που θα επαληθευτούν τον Μάρτιο του 2020. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν, εξάλλου, να αυξάνονται το 2019 και έτσι θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ολοκληρώνεται η πιο θερμή δεκαετία όλων των εποχών.
    Από το 1980 και μετά, άλλωστε, κάθε δεκαετία ήταν θερμότερη από την προηγούμενη. Με αυτόν τον ρυθμό, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει 4 με 5 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα και 3 βαθμούς ακόμα και αν τα κράτη σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους. Κι όλα αυτά ενώ η συμφωνία του Παρισιού είχε θέσει ως στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 με 1,5 βαθμό.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/12/03/climat-l-annee-2019-devrait-conclure-la-decennie-la-plus-chaude-jamais-enregistree_6021456_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή