Επικείμενος καύσωνας: επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση


Τα παραπάνω κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών έχουν καθοριστεί από την ΕΜΥ με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους (όρια τα ποσοστά 10%, 1% και 0,1%).

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της τρέχουσας εβδομάδας.

 

ΤΡΙΤΗ  (21/6):

Μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 36 βαθμούς.

ΤΕΤΑΡΤΗ (22/6):

Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία ως τους 38 βαθμούς.

ΠΕΜΠΤΗ (23/6):

Τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά οι 38 με 40 βαθμοί και οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, οι 41 βαθμοί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/6):

Τοπικές καταιγίδες το πρωί στη ΒΑ Ελλάδα και ίσως το απόγευμα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Πτώση θερμοκρασίας κυρίως στην Α. Ελλάδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/6):

Γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Άνεμοι Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 37 βαθμούς.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους

17 σχόλια:

  1. Καλός ήρθες καλοκαίρι θα έλεγα εγώ , απομένει να δούμε αν θα μπούμε σε μια τροχιά υψηλών θερμοκρασιών και παρατεταμένη η θα είναι πρόσκαιρο Χρήστος από Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα στον καιρό τους, αύριο μπαίνει το θερινό ηλιοστάσιο οπότε.. Καλό καλοκαίρι και επίσημα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Αυτό το διάστημα με τις υψηλές Τ που θα, ζήσουμε τιςεπόμενες μερες μου θυμίζει το περσινο χαλι με τον παρατεταμένο καύσωνα των 15 ημερών. Βέβαια τώρα, δεν θα, έχουμε τόσο υψηλές Τ όπως πέρσι αλλά και πάλι θα μας πέσει πολύ βαρύ. Χίλιες φορές να έκανε 3 μερες με 45αρια και μετά να έπεφτε. Αυτή δυστυχώς θα, είναι από εδω και πέρα η νέα κανονικοτητα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως εδώ στην Θράκη, Ξάνθη για την ακρίβεια θα συνεχιστεί η αστάθεια και αυτή την εβδομάδα με τοπικές καταιγίδες και όχι αυξημένες θερμοκρασίες όπως στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν επικρατησει αυτη η ατμοσφαιρικη κυκλοφορια τις αμεσες επομενες μερες αυτες οι θερμες αεριες μαζες που ξεπηδουν απο την αφρικη και καλυπτουν μεγαλο μερος της κεντρικης μεσογειου τι θα γινει?
    οι θερμοκρασιες σε αυτες τις περιοχες(μαλτα και σαρδηνια,σικελια,καλαβρια και λοιπες περιοχες της κεντρονοτιας ιταλιας)θα φτασει τους 48 βαθμους η θερμοκρασια?
    εδω γινεται λογος για απιστευτες θερμες αεριες μαζες και με την βοηθεια της διαρκειας της ημερας που εφτασε στο μεγιστο σημειο της,οπου αυτος ο συνδυασμος θα βοηθησει στο να σπασουν τα ρεκορ ακομα και τα περσυνα?απλα ειναι να αναρωτηθει καποιος που στην τελικη δεν αποκλειεται επισης......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από αύριο άρχεται ο καύσων ή καυσωνάκος "άμα τω θέρει αρχομένω",που θάλεγαν και οι αρχαίοι.Εμείς μέχρι τώρα βροχές δεν είχαμε,αλλά από "δροσούλες" αλλο τίποτα.Ο καιρός ήταν ιδανικός για τις ελιές ,αλλά επροδόθημεν λόγω ελλιπούς εδαφικής υγρασίας.Φίλε Φώτη ο χειμώνας εδώ ήταν υετικά κατά τι καλύτερος από τους προηγούμενους,όπως και συ έγκαιρα το είχες πει,αλλά και πάλι ανεπαρκής.=====Π.Α.

    Υ.γ. Παρνασσός χιονούρες γιόκ !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατσε ο καυσωνακος μην μας βγει τελικα καυσωναρας με διαρκεια και ενταση.Ηδη τα καιρικα μοντελα προβλεπουν αυτο το πραγμα.Εχω περιεγεια να δω φετος το καλοκαιρι ποσες μερες θα κανει θερμοκρασια πανω απο τους 40 βαθμους στην πολη μου.Πολυ θεωρω με βαση την διαισθηση μου οτι θα ξεπερασει τις 15.Δεν το βαζω και "στοιχημα"αλλα το ενστικτο μου "φωναζει για να μην πω ουρλιαζει"απο χιλιομετρα μακρυα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε, σε παρακαλώ πολύ,προσαρμόσου στο πνεύμα και τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το μπλογκ.

      Διαγραφή
    3. Τι μου θύμισες, Πέτρο!
      Όταν ήμουν στη ΣΤ΄τάξη του εξαταξίου τότε Γυμνασίου κάναμε λατινικά και κάποια στιγμή ο καθηγητής ζήτησε από έναν συμμαθητή μας να μεταφράσει ένα κείμενο. Εκείνος είχε κρυμμένη σε κάποια σελίδα του βιβλίου του μια πανάρχαια μετάφραση και άρχισε να διαβάζει "Άμα τω ήρι αρχομένω" , "παιδαρίου εμού όντος" και άλλα τέτοια. Τότε ο καθηγητής, που είχε αντιληφθεί τι συμβαίνει, του ζήτησε μετάφραση της μετάφρασης. Άρχισε κάτι να λέει ο ξαφνιασμένος και φοβισμένος συμμαθητής μας, αλλά πριν τελειώσει την πρώτη πρόταση, ο καθηγητής ήταν πάνω από το θρανίο του και δεν άργησε να βρεί την προπολεμική μετάφραση. Αξέχαστα μαθητικά χρόνια!

      Διαγραφή
    4. Χαίρετε φίλτατε Πέτρο καθηγητά, χαίρεται δάσκαλε με τα ωραία σας σχόλια.
      Εγώ πάλι θα γίνω κακούλης στον ανώνυμο παραπάνω.
      Βρε ανώνυμε γιατί συνεχίζεις και εσύ και άλλοι όμοιοι σού να γράφετε αερολογίες για παρατεταμένους καύσωνες και άλλες τέτοιες μυθοπλασίες?
      Είχαμε πει έγκαιρα εδώ μέσα ότι κανένα έντονο κύμα καύσωνα δεν φαίνονταν γιά τη χώρα μας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
      Σήμερα η δροσιά και πάλι αρκετή(15β η ελάχιστη στον κάμπο μας ενώ το μεσημέρι δεν ξεφύγαμε και πάλι πάνω από τούς 30β με χαμηλές μάλιστα τιμές υγρασίας μετά από καιρό).
      Απο αύριο ξεκινά το κύμα ζέστης πού την Πέμπτη θα κορυφωθεί με 40αρια μόνο όμως σε κεντρικές και ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές(37 με 38β στην υπόλοιπη χώρα ενώ Αν. Μακεδονία Θράκη πιό χαμηλά) καθώς από την Παρασκευή και για κάμποσες μέρες αν και η ζέστη θα συνεχιστεί η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα επίπεδα των 34 με 36β το πολύ στα πεδινά με την υγρασία μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα με τα μελτέμια.
      Στα παραθαλάσσια και τα ορεινά η δροσιά θα είναι ιδιαίτερα έντονη
      Στα ΒΔυτικα και κυρίως σε Κέρκυρα Ηπειρο λόγω των πολύ θερμών μαζών πού θα πλησιάζουν από Ιταλία ίσως κατά διαστήματα η ζέστη είναι λίγο περισσότερη αλλά όχι καύσωνας.
      Για τον Ιούλιο θα τα ξανά δούμε.
      Μάλιστα ειδικά την Πέμπτη θέλει προσοχή στην βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα(από το ύψος της κεντρικής Μακεδονίας) καθώς θα ξεσπάσουν πιθανόν μπουρίνια το μεσημέρι απόγευμα έως βράδυ.
      Καλό ξημέρωμα και πάντα να προσέχετε από πού ενημερώνεστε καθώς το "πράγμα" έχει ξεφύγει.

      Διαγραφή
  7. Σημερα που ανέβηκα Αραχωβα, στον δρόμο όπως πλησιαζα Λιβαδειά, διακριναμε με τον συνοδηγο κάποιες λίγες χιονουρες στον Παρνασσό.
    Καλησπέρα στην παρεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Νίκο δεν αμφέβαλα περί αυτού που αναφέρεις.Εγώ προφανώς αναφερόμουν στην περίπτωση της δικής μου οπτικής γωνίας από τη Δυτική Κορινθία.Και αυτό με κάποια θλίψη,γιατί σε μας εδώ,και μάλιστα τους χιονόφιλους, ήταν πολύ οικεία η εικόνα να κάνουμε μπάνια το Ιούλιο αγναντεύοντας και μετρώντας τις χιονούρες στον Παρνασσό.Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει.======Πέτρος Α.

      Διαγραφή
  8. Θα πρότεινα στους ανώνυμους να υπογράφουν με το ονομα της πόλης τους έτσι ώστε να γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες στον τόπο τους.Ο φίλος μας στο παραπάνω σχόλιο μας λέει για 40 άρια αλλά δεν γνωρίζουμε που κατοικεί έχει διαφορά η Κοζάνη από την Καλαμάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό καλοκαίρι στους φίλους του μπλογκ. Έζησα τον χτεσινό καύσωνα στο Μόναχο με 37 βαθμούς υπό σκιά στο κέντρο της πόλης -στο πάρκο ήταν 32- με πλήρη άπνοια και υγρασία κάτω από 50%. Το συμπέρασμα μου είναι ότι στη χώρα μας έχουμε την πραγματική τύχη να περνάμε αυτές τις θερμοκρασίες συνδυασμένες με χαμηλή υγρασία γύρω στο 10%. Αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυριε Ζιακόπουλε εχω την αίσθηση οτι τα τρεξίματα των μοντέλων γιναν πιο αισιόδοξα...είμαι περίεργος να δώ την εξέλιξη...κατά τα λοιπά...ο καυσωνας απειλει τις αγριοφράουλες και τα μανιτάρια....σώστε μας..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλη την παρέα μετά από πολλές ημέρες απουσίας μου αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να παρακολουθήσω ταδρώμενα του όμορφου αυτού βήματος καθώς όλα έτρεχαν περισσότερο από εμένα.
    Τώρα που αρχίζει να στρώνει λίγο η κατάσταση θα αρχίσω(πιστεύω) να μπαίνω σιγά σιγά στο κλίμα της παρέας.
    Μόλις διάβασα την σημερινή ανάρτηση του δασκάλου και τα σχόλια,στα οποία βλέπω να λέγονται διάφορα για τα επερχόμενα και υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως έχουμε ακραίες θερμοκρασίες.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα,και σύμφωνα με όσα καθημερινά μπορώ να πιάνω με τις κεραίες μου και φυσικά με όσα μου"λενε"φυτά, δέντρα και ζώα,δεν βλέπω να υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα και πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν όπως περίπου τα έχουμε πει από πολύ καιρό πριν και σε όσα έχω πει έως τώρα δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές.
    Ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής όλα κύλησαν όπως περίπου τα περίμενα δηλαδή με πολλές ασταθειες κατά περιοχές και πολλές δροσιες.
    Στην περιοχή μου,εκτός του δυτικού τόξου πέριξ του Ελικώνα που πήρε καλά χιλιοστά βροχής,οι υπόλοιπες περιοχές πήραν λίγα πράγματα αλλά με τον δυνατό ΒΔ άνεμο που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό έχουμε δροσιά την ημέρα και αρκετή ψύχρα την νύχτα.
    Όπως έγραψα και στο μπλογκ,από τον Φεβρουάριο ακόμη,εννοείται πως θα και ζεστές ή πολύ ζεστές μέρες, αλλά θα έχουμε και πολλές ασταθειες κατά περιοχές και κατά διαστήματα και αυτό θα συνεχίσει και τον Ιούλιο,κάπως μειούμενο,αλλά πιστεύω ότι τον Αύγουστο θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε και να απολαύσουμε.
    Παρατεταμενους καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες διάρκειας εγώ δεν βλέπω,ζέστες Ναι θα έχουμε,αλλά για εμάς δεν είναι ασυνήθιστο κάτι τέτοιο καθώς στο γεωγραφικό πλάτος που βρισκόμαστε αυτό είναι σύνηθες.
    Κατά την ταπεινή μου λοιπόν γνώμη,το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε είναι το κλαδικό Ελληνικό καλοκαίρι που πάνω κάτω γνωρίζουμε,αν και η καινούργια κανονικότητα που δείχνει να είναι παρόν θα μας επιφυλάσσει πολλές φορές αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.
    Ο Παρνασσός στην ΒΑ πλευρά του έχει ακόμη λίγες χιονουρες και πιστεύω πως στην ΒΒΔ πλευρά να έχει ακόμη περισσότερες.
    Τα νερά πάντως που τρέχουν από αυτόν, όπως και από τον Ελικώνα, είναι πολλα και αυτό φαίνεται από την στάθμη της Υλικης που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και φυσικά από τα 2 κύρια ποτάμια,Βοιωτικος Κηφισσος και Μαυροποταμος,τα οποία έχουν πολύ νερό κάτι που είχαν να δουν από το 2017.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα επίπεδα επικινδυνότητας που είχε καθορίσει η ΕΜΥ και ισχύουν για το meteoalarm.org τα βρήκα εδώ: http://www.emy.gr/emy/el/warning/meteoalarm

    ΑπάντησηΔιαγραφή