Ιχνηλατώντας τον καιρό του φετινού καλοκαιριού


Αποκλίσεις του μέσου όρου των μελών του Συστήματος Προγνώσεων Πολλαπλού Δείγματος (Ensemble Prediction System - EPS) από τις κανονικές τιμές για: τα γεωδυναμικά ύψη στη στάθμη των 500 hPa (Α), τη θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa (Β), την πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας (Γ) και τον υετό του φετινού καλοκαιριού (Δ). Πηγή: https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/


Παρατηρώντας τους παραπάνω χάρτες των τεσσάρων βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων στην ανώτερη ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια του εδάφους που αναφέρονται στο μέσο καιρό που θα επικρατήσει αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη και πρωτίστως στη χώρα μας, εγείρονται ορισμένα βασικά ερωτήματα όχι μόνο για το τι σημαίνει καθένας από τους τέσσερις χάρτες αλλά και για το αν είναι συμβατοί μεταξύ τους, ζήτημα που είναι κρίσιμο για να καταλήξουμε σε ρεαλιστικά συμπεράσματα χρήσιμα για όλους μας.


Καταρχάς, από μόνοι τους οι μέσοι χάρτες είναι προβληματικοί γιατί δεν μπορούμε να δούμε σε αυτούς κρίσιμες διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, η μέση θερμοκρασία που θα προκύψει από δύο μεγάλους σε διάρκεια και ένταση καύσωνες και από πολλές ημέρες με θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές τιμές μπορεί να είναι ίδια με τη μέση θερμοκρασία που θα προκύψει από πολλές ημέρες με θερμοκρασίες της τάξεως των 37 ή των 38 βαθμών.

Εξετάζοντας κατά περίπτωση τους τέσσερις χάρτες, μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

α) Τα μέσα γεωδυναμικά ύψη σε όλη την Ευρώπη θα είναι υψηλότερα των κανονικών, κάτι που παραπέμπει σε εμμονή της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας στην ήπειρό μας, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης για τη χώρα μας περιοχής των Β. Βαλκανίων.

β) Στη στάθμη των 850 hPa η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας θα είναι υψηλότερη κατά 1 με 2 βαθμούς.

γ) Η ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας θα είναι από 0,5 ως 1 hPa χαμηλότερη στην κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Πάντως, για τα Β. Βαλκάνια δεν υπάρχει καθαρό σήμα ότι η πίεση εκεί θα είναι υψηλότερη.

δ) τα ποσά υετού που θα πέσουν θα είναι λίγο χαμηλότερα του κανονικού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Συνδυαστικά, τα συμπεράσματα είναι τα παρακάτω:

i)  Οι χάρτες Α, Β και Δ μας λένε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι πολλές οι διαταραχές που θα διασχίσουν την Ευρώπη, κινούμενες από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

ii) Τα ανεβασμένα γεωδυναμικά ύψη (χάρτης Α) και οι υψηλές θερμοκρασίες (χάρτης Β) που αναμένονται στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της Ευρώπης παραπέμπουν σε επέκταση των υποτροπικών υψηλών πιέσεων προς τις συγκεκριμένες περιοχές, φαινόμενο που είναι ταυτόσημο με τη μετανάστευση του υποτροπικού αεροχειμάρρου προς το βορρά που παρατηρείται στις περιπτώσεις των καυσώνων.

iii) Οι χάρτες Α και Γ υπαινίσσονται λίγο μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση των Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών). Αν, όμως, λάβουμε υπόψη μας το χάρτη Β, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα μελτέμια δεν θα είναι και τόσο δροσερά (θα έχουν ξεμείνει από BTU ψύξης). Σε κάθε περίπτωση, τα μελτέμια είναι βασική συνιστώσα του κλίματος στη χώρα μας τη θερινή περίοδο. Προσωπικά, δεν τα αντιμετωπίζω ως κλιματική παράμετρο, αλλά ως συνοπτικής τάξεως διαταραχές για λόγους που θα σας εξηγήσω σε άλλη ανάρτηση.   

Τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής μας λένε ότι το ελληνικό καλοκαίρι είναι ζεστό, μακρύ και ξηρό. Όμως, η υπερθέρμανση του πλανήτη αποσταθεροποίησε το κλίμα που ξέρουμε και η νέα κανονικότητα μάς επιφυλάσσει περισσότερες ακραίες καταστάσεις.   

31 σχόλια:

  1. εξαιρετική τοποθέτηση κύριε Ζιακόπουλε με το δικό σας στίγμα,θα ηθελα να παρατήρήσω ότι οι εποχικές προγνώσεις οπως δημοσιεύονται αποφεύγουν πάντα να παρουσιάζονται ως συνέχεια μίας κυκλοφορίας της προηγουμενης εποχής δλδ...ποτέ δεν μπαινουν στον κόπο να την συνδέσουν....εγώ ας πουμε βλέπω τον αντικυκλώνα που ηταν εμμονικός στην δυτική Ευρώπη τον χειμωνα και την ανοιξη..να μετακινείται στην κέντρική Ευρώπη.Θυμίζω οτι κάποια στιγμή ειχαμε μιλήσει για τον Αζορικό και την κυρίαρχη θέση του πια στο κλιμα της Ευρώπης"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήδη πρώιμα μελτεμια κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ανατολική Ελλάδα. Πάντως το γεγονός ότι όπως λέτε στην ανάρτηση σας ότι τα μελτεμια μπορεί να μην είναι εν τέλει τόσο δροσερά, μου δημιουργεί έναν συγκεκριμένο αρνητικό συνειρμό: Πυρκαγιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πλέον Ιούλιος και Αύγουστος δεν νομίζω να έχουμε ποτέ "δροσερούς'' μήνες. Εστω 1c κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι απόλαυση να διαβάζει κάποιος αδαής σαν εμένα τα κείμενά σας. Γράφετε τόσο καλά που γίνεστε άμεσα αντιληπτός. Πραγματικό ταλέντο Δασκάλου. Από την άλλη όσα γράφετε μάλλον προμηνύουν δράματα και φέτος το καλοκαίρι...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερθεματιζω. Ουως η αλλως ο Αλμπερτος :) ειχε αναφερει οτι: "Αν δεν μπορεις να εξηγησεις με απλα λογια κατι σε ενα εξαχρονο, τοτε ουτε εσυ ο ιδιος δεν το εχεις καταλαβει."

      Διαγραφή
    2. Εν άλλοις λόγοις ισχύει ότι το άρρητο είναι και αδιανόητο.========Π.Α.

      Διαγραφή
  5. Τουλάχιστον, να μην ζήσουμε τα περσινά που καήκαμε και ψηθήκαμε κυριολεκτικά.Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλό Σαββατοκύριακο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρχές Ιουνίου και είναι σαν Αύγουστος, μελτέμια,λιοπυρι και 36-37C! Και η αστάθεια της νέας εβδομάδας δε φαίνεται να είναι τόσο δροσερή όσο συνήθως τον Ιούνιο, φαίνεται ότι θα υπάρξει κάμψη των μέγιστων θερμοκρασιών αλλά άνοδος του δείκτη δυσφορίας! Μπόρες, χαλάζια,κουφοβραση και κουνούπια! Τροπικό κλίμα και μετά μάλλον και πάλι λιοβόρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία ανάλυση δάσκαλε.
    Πάνω κάτω περιμένουμε το γνωστό καλοκαιράκι της Ελλάδος με τις τραβηγμένες ζέστες τού κ τις αστάθειες τού στα κεντρικά και βόρεια κυρίως.
    Το περσινό έκτρωμα δε θα επαναληφθεί φέτος όπως άλλωστε το έχουμε αναφέρει πολλοί φίλοι ο καθένας από τη σκοπιά τού.
    Το κακό είναι ότι όπως το πάει και ο Ιούνης μετά το Μάη θα βγει έστω κ λίγο παραπάνω από τα φυσιολογικά ενώ και οι επόμενοι δύο μήνες θα ακολουθήσουν την ίδια πεπατημένη.
    Και όλα αυτά προσέξτε φίλοι, χωρίς να μας επηρεάζουν στην ουσία αυτούσια καυτά κύματα τα οποία θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα μας.
    Μελτέμι σήμερα και ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής χώρας η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 33 με 35β μέγιστες κατά μέσο όρο.
    Στα δυτικά 36αρια ενώ στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας και στη δυτική και νότια Πελοπόννησο γιά άλλη μία φορά άγγιξαν οι μέγιστες 38 πλας βαθμούς.
    Όλα αυτά αρχές Ιουνίου.
    Όπως ξανά είπα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση από δω και πέρα είναι η θάλασσα και το βουνό.
    Υπομονή μιάς και από Τρίτη θα δροσίσει γιά λίγες ημέρες μαζί με τις όποιες έντονες αστάθειες μας επηρεάσουν.
    Αστάθειες πού μακάρι να έχουν ανακουφιστικό χαρακτήρα στη ζέστη και στις πυρκαγιές(το έχω τονίσει γιά φέτος καθώς ήδη ξεκίνησαν αυτές), και όχι καταστρεπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας. Επιθετικά ζεστό το φετινό τέλος της Άνοιξης.
    Αυτό το θερμόμετρο του Δίου Πιερίας να πηγαίνει καλά άραγε; Πολύ ανεβασμένες μας δείχνει τις θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά μάλλον δείχνει.. σήμερα κέντρο Θεσσαλονίκης έφτασε 37 βαθμούς και στη Σίνδο και στο Δίον 39! Κυκλοφορεί μια θερμή αέρια μάζα, ένας «λίβας» προχωρημένου καλοκαιριού. Η άνοιξη για φέτος μάλλον περιορίστηκε σε λίγες (και αν) εβδομάδες. Στο πρώτο μισό μεταμφιέστηκε σε χειμώνα και στο Β´ μισό σε προχωρημένο καλοκαίρι. Αφού από αύριο που λένε οι προγνώσεις ότι οι μέγιστες δεν θα ξεπερνούν τους 28-30 μάλλον θα νιώσουμε ότι δρόσισε.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Κωνσταντίνε. Το παρακολουθώ μέρες, δείχνει την υψηλότερη μέγιστη όλης της χώρας, είναι δυνατόν;

      Διαγραφή
    3. Διόρθωση: από μεθαύριο οι μέγιστες πέφτουν κι αύριο στη θεσνικη δίνει 35 μέγιστη

      Διαγραφή
  9. εγώ μετά...την πυρκαγιά της Γλυφάδας επανέρχομαι της πρότασης του κυρίου Ζιακόπουλου για know casting ως ακολούθως..
    το 112 το έχουμε για να μας ανακοινώνει γενικώς τι θα μας ερθει στο κεφάλι συνήθως τα μνμ του εχουν γενικό χαρακτήρα..,,,θα έλεγακαλυτερα βιβλικό.....όμως
    τόσο η ΕΜΥ όσο και η Πυροσβεστική εχουν αναπτύξει βάσεις δεδομένων για επιχειρησιακή (εσωτερική) ενημέρωση...οσον αφορά την εξέλιξη μιας θεομηνίας η μιας πυρκαγιάς.....ετσι η Εμυ γνωρίζει τοσο την θεση των πυρήνων των καταιγίδων αλλα και την πορεία τους...αντίστοιχα η πυροσβεστική την θεση και την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς,ε λοιπον πως θα σας φαινόταν εάν κάποια απο αυτα τα στοιχεία ανακοινώνονταν και δημόσια δια του 112,τι κακό θα είχε εαν ο μεσος πολίτης γνωριζε την εκδήλωση την εξέλιξη και την πορεία μια πυρκαγιάς?
    ...μια τετοια εφαρμογή του 112 θα είχε πολαπλές χρήσεις οχι μόνο σε θεομηνίες αλλά ακομα και στην παλαική άμυνα....δυστηχώς όμως αντί για τέτοιους προβληματισμούς...πάλι θα πιασουν δουλειά...οι εισαγγελεις μετα απο βολές εκατέρωθεν η θα τα βαλουμε με τους περιφερειάρχες....και να χαμε να λέγαμε....."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις κατέβηκα από την κορυφή "πατημα" δίπλα από το βουνό Βουτσικακι της ανατολικής ορεινής Αργιθεας,μέσα σε ένα απίστευτης ομορφιάς τοπίο και οργασμού βλάστησης καθώς όλα τριγύρω είναι καταπράσινά.
    Ένα 3ώρο περπάτημα σου δίνει τις απαραίτητες ανάσες μεσαχστον καθημερινή πίεση και "φορτίζεις " τις μπαταρίες σου για την δύσκολη συνέχεια.
    Η τελευταία φράση του δασκάλου είναι όλα τα λεφτά καθώς αποτυπώνουν στο ακέραιο όλα όσα έρχονται.
    Αυτό το διαπιστώνω στην καθημερινή μου επαφή με την φύση και τα πλάσματα της αυτό ακριβώς διαπίστωσα εχθές και σήμερα σε αυτά τα πανέμορφα βουνά της Αργιθεας.
    Από όλα τα "τραγούδια" που άκουσα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για όσα θα δούμε και θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια μέχρι η μάνα φύση καταφέρει να εξισορροπήσει και να επαναφέρει τα πάντα εκεί που ΠΡΈΠΕΙ.
    Χρωστάω να γράψω κάποια πράγματα που έχω υποσχεθεί αλλά δυστυχώς ο χρόνος μου αυτή την περίοδο είναι ελάχιστος,σε λίγες ημέρες που τελειώνουν αγροτικές δουλειές, πανελλήνιες και άλλες υποχρεώσεις και φυσικά με την άδεια του οικοδεσπότη αυτού του όμορφου βήματος,θα γράψω αυτά που θέλω για να λύσω και πολλές απορίες που έχω δημιουργήσει σε πολλούς φίλους του μπλογκ και μπλοκαρα ακόμη και τον αγαπητό μας δάσκαλο.
    Προς το παρόν πίνω το φρέσκο κατσικίσιο γάλα και ανεβαίνω στο όμορφο μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου που βρίσκεται στα 1500 μέτρα μέσα σε έλατα και μαύρα πεύκα για να μιλήσω με τον αγαπητό ηγούμενο Θεόκλητο και να δούμε τι μπορούν να πιάσουν οι "κεραιες" μας...!!!
    Αγαπητέ φίλε Φώτη, όταν κάνει ζέστη πας στο βουνό όχι στην θάλασσα,γι'αυτήν υπάρχει όλος ο υπόλοιπος χρόνος αρκεί να είσαι μόνο εσύ και εκείνη για να σου χαρίσει αυτά που χρειάζεσαι.
    Εδώ πάνω,όπως καλή ώρα που ειμαι τώρα,μπορείς να πάρεις αλλά πράγματα και να έρθεις κοντά στον εαυτό σου.
    Υ.Γ:Πολλές χιονουρες έχουν σχεδόν όλα τα βουνά τριγύρω,Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια το καλοκαίρι χριστοδουλε στο βουνό μόνο εκεί απολαμβάνει κάποιος δροσιά στη θάλασσα μόνο όταν είσαι μέσα όταν βγεις παραλία ψήνεσαι ,στο δικό μας εδώ το βουνό στην Όθρυ στα 1700 μέτρα υψόμετρο όταν ο κάμπος βράζει 45 Τάρια και βάλε κάτω από το δέντρο σε σκιά χρειάζεται κουβέρτα , θεωρώ τέλος ότι έχει γίνει τις μόδας η θάλασσα το καλοκαίρι και το βουνό το χειμώνα πάντως και το βουνό έχει την χάρη του και η θάλασσα ,να περνάτε καλά εκεί στα ψηλά βουνά Χρήστος,όσο για τα καιρικά μια εβδομάδα βροχερη διαφενεται και τώρα που γράφω ξέσπασε καταιγίδα στην περιοχή μου μη πρόβλεψη μη θεωρώ .

      Διαγραφή
  11. Αντε παλι,ξανα αρχισαν οι φωτιες στα δαση,απο τους ανωμαλους διαστροφικους εμπρηστες που βαζουν φωτιες απο χομπυ.Ειλικρινα,αν ισχυε στην ελλαδα η θανατικη ποινη θα επρεπε να επιβαλλονταν οπωσδηποτε χωρις δευτερη σκεψη σε αυτα τα σιχαμενα,καταπτυστα και κτηνωδη διποδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη αλλά δεν πιστεύω με ευκολία ότι μπαίνουν φωτιές από διεστραμμένους εμπρηστές, από χόμπι ή -όπως ακούγεται συχνά- από προδότες. Αποδεδειγμένα Μπαίνουν φωτιές από κεραυνούς, από βραχυκυκλώματα, από εγκληματική αμέλεια ανθρώπων που καίνε χόρτα, κλαδιά ή κάνουν μπάρμπεκιου στην ύπαιθρο σε μέρες με ένταση ανέμων. Οι φωτιές το καλοκαίρι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επιδεινώνεται από τους ισχυρούς ανέμους, από την άνυδρη και ξηρή γη, από δάση παλιά που έχουν κάνει κύκλο και καίγονται πολύ εύκολα κλπ κλπ. Το Αν και κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να τις περιορίσουν ή να τις ελέγξουν είναι ζήτημα που χωρά μεγάλη συζήτηση. Πάντως φωτιές συνέβαιναν πάντα και σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό το ονομάζω «φυσικό φαινόμενο». Φυσικά από κάπου ξεκινά δεν είναι το ίδιο ακριβώς με τις πλημμύρες, τα χιόνια, το χαλάζι. Πάντως ας μην ρίχνουμε εύκολα το ανάθεμα σε ύποπτα κυκλώματα και διαστροφικούς εμπρηστές.

      Διαγραφή
    2. Νομιζω πως εχει αποδειχθει πως τουρκοι πρακτορες εβαζαν φωτιες στα νησια του αιγαιου οπως και το οτι υπαρχουν περιπτωσεις που τις σκηνοθετουν οι κατα συρροη εμπρηστες με τετοιο τροπο ωστε να μοιαζουν οτι μπηκαν απο αμελεια.Καπου διαβαζα σε ενα φορουμ στο διαδυκτυο πως το καλοκαιρι του 2009 καπου στην πελοπονησο(δεν θυμαμαι σε ποια περιοχη ακριβως αναφερθηκε το σχολιο)εκοψε ταχυτητα και σταματησε ενα αυτοκινητο στην μεση του δρομου και πεταξε ο οδηγος ενα τσιγαρο αναμμενο αλλα ευτυχως το αντιληφθηκαν και η φωτια δεν πηρε μεγαλη εκταση.
      Επισης να προσθεσω πως περισυ με τις φωτιες στην ευβοια στις 3 αυγουστου ξεφυτρωσαν απο το πουθενα μια ομαδα εστιων φωτιας οι οποιες ενωθηκαν και κατεστρεψε μεγαλο μερος της βορειας ευβοιας.Δεν αναφερομαι στο κομματι των ευθυνων και τις ολιγωριας που σιγουρα συντελεσαν στην καταστροφη,αναφερομαι αποκλειστικα στα αιτια της φωτιας.Την επομενη ακριβως μερα ξεσπασαν 8 διαδοχικες εστιες φωτιας παρακαλώ λοιπόν,στην ηλεια και στο καπακι στην αττικη,δηλαδη 3 τεραστια πυρινα μετωπα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ.
      Επιπλεον καπου ειχα διαβασει οτι καποιος εισαγγελεας διεταξε ερευνα με την υπονοια οτι υπηρξε οργανωμενο κυκλωμα εμπρησμου.
      Ας μην αναφερθουμε και στο γεγονος πως οταν φυσαει ξεπεταγονται απο το πουθενα ενα σωρο εστιες φωτιας στην μιση ελλαδα πραγμα που δεν εξηγηται διαφορετικα οσο και ωραιοποιει τις καταστασεις.
      Τελος δεν καπου ειχα κοιταξει ενα κυκλικο διαγραμμα που εξηγουσε αναφεροντας το ποσοστο των αιτιων των πυρκαγιων στην Ελλάδα και ενα μεγαλο ποσοστο (γυρω στο 30% αν δεν κανω λαθος)προερχονται απο αγνωστες εστιες.Είναι κατι παραπανω απο σιγουρο πως αν προσθεσουμε τις πυρκαγιες που εκδηλωνονται απο φαινομενικα στημενες αιτιες απο αμελεια,τις επιβεβαιομενες περιπτωσεις εμπρησμων απο προθεση και τις αγνωστες αιτιες το ποσοστο βγαινει τεραστιο.
      ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΑ ΔΑΣΗ.ΟΥΑΙ ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ,ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

      Διαγραφή
    3. Κωνσταντίνε και τα δημοσιευμένα αρμοδίως στοιχεία δείχνουν αυτό που λες.Πάντως η άλλη εκδοχή έχει δημοφιλία υπερέχουσα κατά πολύ από το πραγματικό ποσοστό της .Να προσθέσω και δυο αλλες περιπτώσεις . 1).Αυτανάφλεξη σε δάσος λόγω τριβής δύο ξερών κλαδιών.Την αναφέρει και ο Θουκυδίδης. 2).Λόγω τριβής καλωδίου μέσης ή υψηλής τάσης του δικτύου της Δ.Ε.Η. με κλαδί δένδρου που εφάπτεται.Έχει τελεσιδικήσει περίπτωση τέτοια στον Άρειο Πάγο.=======Πέτρος Α.

      Διαγραφή
    4. προς Πετρο 12:59
      Σιγουρα υπαρχουν πυρκαγιες που προκαλουνται απο αμελεια η απο την τριβη δυο ξερων κλαδιων αλλα οταν βλεπεις τις μερες που φυσαει να ξεπεταγονται απο το πουθενα,εντελως ξαφνικα διασπαρτες αιτιες φωτιας αυτο δειχνει αιτια εμπρησμου απο προθεση ξεκαθαρα.Διοτι πολυ απλά γνωριζουν οι εμπρηστες οτι με τον αερα θα εξαπλωθει γρηγορα η φωτια και θα καψει οσο το δυνατον περισσοτερη δασικη εκταση.Τα πευκοδαση αν και αρπαζουν ευκολα φωτια παρολα αυτα κινδυνευουν να γινουν σταχτη οταν μπαινουν στο ματι των εμπρηστων καθως γινονται ο Νο1 στοχος τους.Ολα αυτα μαρτυρουν πως τον χορό των πυρκαγιων το καλοκαιρι τον κρατούν οι κατα συρροή εμπρηστες που θελουν αποκεφαλιση οπως ακριβως κανουν οι τζιχαντιστες στους ομηρους τους διοτι διαφορετικα θα ξετιναξουν καθε τι πρασινο που υπαρχει.

      Διαγραφή
  12. 1ον
    Χριστόδουλε έχεις δίκιο.
    Το βουνό είναι άλλη φάση!
    Απλά όπως με ξέρεις έχω μεγάλη αγάπη στον ήλιο και τη θάλασσα το καλοκαίρι.
    2ον Σύσσωμα τα 36αρια και τα 37αρια σήμερα "καίνε" όλη την ηπειρωτική χώρα(ευτυχώς γιά λίγο).
    3ον Την ίδια στιγμή πού προσπαθούμε να βρούμε τα αίτια γιά τη χθεσινή πυρκαγιά στην Αθήνα και την κατάσβεση αυτής,επίσημα προγνώστες και μάλιστα επαγγελματίες δεν έχουν μπει καν να δουν ποιάς διεύθυνσης και τι έντασης ήταν οι άνεμοι γύρω από την περιοχή της Βάρης.
    ΒΑνατολικοί ακούστηκαν ΒΔυτικούς είχε.
    8-9 μποφόρ ακούστηκαν μέχρι 6 έφτασε....
    Ότι να ναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα από το βροχερό και πολύ δροσερό Μόναχο...όσο και αν η κλιματική αλλαγή μας παραζεσταίνει το ελληνικό καλοκαιράκι, δεν μπορεί αυτό να μην σου λείπει όταν πρέπει να φοράς μπουφάν Ιούνιο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σου Νώντα.Στο Μόναχο,εκτός και άλλων,μου είχε κανει εντύπωση το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Α,και κάτι .....θανατηφόρα πρωινά με φουλ μπέικον!.===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, στο Μόναχο το ποδήλατο, όπως και κάθε οικολογικό μέσο μετακινήσης χαίρονται απόλυτο σεβασμό.Φέτος μου έκανε εντύπωση ότι η πόλη είναι γεμάτη λουλούδια. Αυτό συμβαίνει διότι - μετά από δημοψήφισμα - αποφασίστηκε να μην κόβεται το χορτάρι πουθενά, ούτε καν στις νησίδες των δρόμων. Ακόμα και στο English garden, στο μεγαλύτερο αστικό πάρκο του κόσμου, το χορτάρι φέτος επιτρέπεται να το βόσκουν πρόβατα αλλά όχι να το κόβουν. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και χρειάζονται δράσεις για να την πολεμήσουμε. Όσον αφορά τα πάσης φύσεως κρεατικά νομίζω ότι ο επισκέπτης πρέπει να δείχνει αυτοσυγκράτηση...

      Διαγραφή
  15. Από αύριο σταδιακά και μετά την έντονη ζέστη πού βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, μπαίνουμε σε ρυθμό πολύ έντονης αστάθειας.
    Οι αυξημένοι δείκτες αστάθειας(Cape) πάνω από τα δυτικά κεντρικά κ βόρεια τμήματα της χώρας μας, η ιδιαίτερη θέρμανση τού εδάφους λόγω τού κύματος ζέστης πού διανύουμε(θερμική ενέργεια), μαζί με το δυναμικό αίτιο(ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα θα "αγκαλιάσει" όλη τη βαλκανική χερσόνησο με πιέσεις κάτω από 1010mb γενικά), δύναται να δώσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες πού σε τοπικό επίπεδο ίσως δημιουργήσουν προβλήματα(χαλάζι ισχυροί άνεμοι κ.α.).
    Ολη η ηπειρωτική χώρα από το εσωτερικό της Πελοποννήσου μέχρι τη Θράκη θέλουν προσοχή τη νέα εβδομάδα καθώς ακριβής εκτίμηση των έντονων φαινομένων είναι αδύνατον να προβλεφθεί από τώρα.
    Ακόμη και παραθαλάσσια τμήματα τού Ιονίου κ τού Αιγαίου δεν αποκλείεται μέσα στη βδομάδα να δουν ανάλογα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.
    Προσωπικά εκτιμώ ότι οι περιοχές πού θα έχουν τον μεγαλύτερο όγκο από φαινόμενα θα είναι αυτές από κεντρική Στερεά και πάνω και εκεί θέλει ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση.
    Στο παιχνίδι των καταιγίδων μπαίνει από αύριο Δευτέρα και η κέντρο βόρεια Αττική.
    Ολη αυτή η κατάσταση δείχνει να διατηρείτε μέχρι και την Παρασκευή.
    Γιά αύριο Δευτέρα εκτιμώ ότι οι πιό επικίνδυνες περιοχές για ξέσπασμα καταιγίδων η μπουρινιών είναι από το ύψος της βόρειας Αττικής - Βοιωτίας και πάνω με ιδιαίτερη έμφαση όλη την βόρεια βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.
    Καλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή η ζέστη θάχει η δροσιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι ακριβώς είναι φίλε ανωνυμε(6.48),η καινούργια κανονικότητα θα έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα και θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν σε αυτήν.
    Φίλε Φώτη,γνωρίζω την αγάπη σου για την θάλασσα και σίγουρα χρειάζεται σε όλους μας, αλλά εγώ φίλε προτιμώ να τήν απολαμβάνω όλο τον χρόνο και όχι όταν έχει πολλή ζέστη και ειδικά όταν γίνε ται χαμός από κόσμο.
    Εσύ τώρα βέβαια με την κορακλα σου,έχεις απόλυτη ανάγκη να την επισκέπτεσαι στον ελεύθερο χρόνο σου.
    Φίλε Χρήστο από Όθρυς,εννοείται πως σαν την απόλαυση που σου χαρίζει το βουνό δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα και όπως έγραψα πιο πάνω,τώρα το καλοκαίρι προτιμώ το βουνό από την θάλασσα.
    Όσο για την χθεσινή καταιγίδα στον περιοχή σου,ήμουν σχεδόν σίγουρος καθώς λίγη ώρα πριν πέρασα από εκει και είδα που είχε βγάλει πυκνή συννεφιά.
    Βλέπεις μετά την όμορφη βόλτα μου στα υπέροχα βουνά της Αργιθεας εχθές το μεσημέρι πήγα Βόλο στην κόρη μου και έφυγα λίγο πριν νυχτώσει (φυσικά εννοείται πως πέρασα και από Τρίκαλα).
    Υ.Γ:Για τις φωτιές ή τους εμπρησμούς όπως λένε μερικοί δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν το γνωρίζω το θέμα,το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στις πάμπολλες φορές που έριξα αναμμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα ή καλαμιές, δεν πήρε ποτέ φωτιά.
    Ας μιλήσουν όμως οι ειδικοί επί του θέματος που σίγουρα γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει.
    Καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε εγώ δεν συνεπέρανα τίποτα αυθαιρέτως.Υπ όψιν μου έχω στοιχεία της καθ ύλην αρμόδιας Πυροσβεστικής. Για παράδειγμα κατά την περίοδο 2010-2015 κατεγράφησαν 1850 πυρκαγιές από αμέλεια και 418 από πρόθεση.Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η αμέλεια να είναι εγκληματική,αλλά πάντως αμέλεια.Οσον αφορά στους δολίως ενεργούντες εμπρηστές πάσης φύσεως θα υπερθεμάτιζα και θα πρότεινα ως ποινή τον........ανασκολοπισμό!!.======Πέτρος Α.

    Υ.γ. Σε σχέση με τις πυρκαγιές θεωρώ ότι η μαγική λέξη είναι π ρ ό λ η ψ η.Η φωτιά καίει και εξαπλώνεται όταν βρίσκει κάτι να κάψει. Νομίζω ότι μπορούμε να της στερήσουμε σε σημαντικό βαθμό αυτή τη δυνατότητα,τουλάχιστον στο αστικό περιβάλλον ,αλλά αρκετά και στο περιαστικό.=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αλλα μηπως απο τις 1850 πυρκαγιες πολλες μπηκαν απο προθεση και απλως σκηνοθετηθηκαν για να μοιαζει οτι μπηκαν απο αμελεια;
      διότι οταν σταματαει καποιος οδηγος στην μεση του δρομου και πεταει το αναμμενο τσιγαρο πως το εξηγειται;γιατι πρωτα κοβει ταχυτητα και υστερα πεταει το τσιγαρο και δεν το κανει εν κινησει;
      γιατι οταν φυσαει ξαφνικα ξεπεταγονται ενα σωρο εστιες φωτιας;
      μηπως αυτες οι 1850 φωτιες οι περισσοτερες απο τις οποιες δεν προερχονται απο αμελεια;Ειπαμε υπαρχουν βαρεμενοι που αναβουν φωτιες για να καψουν χορτα οταν φυσσαει και ετσι λοιπον οι φωτιες εξαπλονονται αλλα και τα προηγουμενα στοιχεια σαν πολύ υποπτα φαινονται.Εδω το πραγμα βρωμαει και ζεχνει.

      Διαγραφή
  19. Δινεται δάσκαλε σημασία στο χειρότερο και πλέον αναξιοπιστο μακρο-μοντέλο κι αν θυμαμαι καλά το είχατε πει κι εσεις αυτό παλιοτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή