Η λέξη μπουρίνι πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ!


Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι προειδοποιήσεις για την εκδήλωση μπουρινιών ιδιαίτερα στις ευπαθείς και πολύπαθες περιοχές της Β-ΒΑ Ελλάδας έχουν μεγάλη βαρύτητα γιατί συνεπάγονται τη λήψη μέτρων προστασίας ιδιαίτερα από αυτούς που με ποικίλους τρόπους δραστηριοποιούνται στη θάλασσα ή τις ακτές.


Ως γνωστό, τα μπουρίνια δεν είναι τίποτε άλλο παρά ξαφνικοί άνεμοι μεγάλης έντασης που εμφανίζονται με την πρόσκρουση στο έδαφος των καθοδικών ρευμάτων των καταιγίδων, ανεξάρτητα αν στην περιοχή παρατηρείται ή όχι υετός. Μπουρίνια μπορεί να εμφανιστούν και με την εκδήλωση (μονοκυτταρικών) θερμικών καταιγίδων, αλλά τα σημαντικότερα από αυτά παρατηρούνται με την εκδήλωση μετωπικών πολυκυτταρικών καταιγίδων ή υπερκαταιγίδων.  

Οι μεγάλης (συνοπτικής) κλίμακας ατμοσφαιρικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ισχυρών μπουρινιών τη θερινή περίοδο στη βόρεια Ελλάδα είναι:

• Η επικράτηση (λίμνασμα) στην περιοχή θερμών και δυνητικά ασταθών αέριων μαζών.

• Η βίαιη έκλυση της δυναμικής αστάθειας με τη διέλευση από την περιοχή ενός ταχέως κινούμενου ψυχρού μετώπου. Όταν η διέλευση του μετώπου συμβεί στη διάρκεια των απογευματινών και πρώτων βραδινών ωρών που συνήθως η δυναμική αστάθεια παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τιμές της, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μπουρινιού είναι πολύ αυξημένες.1

Ο φίλος και δάσκαλός μου Νίκος Πρεζεράκος σε σχετική εργασία του σημειώνει ότι «τα μπουρίνια που συνδέονται με την εκδήλωση μετωπικών καταιγίδων είναι φαινόμενα μέσης κλίμακας και η έντασή τους συχνά δεν φαίνεται στους συνοπτικούς χάρτες» και χαρακτηρίζει το μπουρίνι «μετεωρολογικό φαινόμενο που προκύπτει από την αλληλεπίδραση της συνοπτικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την τοπική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Στην αλληλεπίδραση αυτή οι συνοπτικής κλίμακας παράγοντες αποτελούν το έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας και καθορίζουν το βαθμό της συμμετοχής των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν καθοριστική επίδραση στην ένταση του μπουρινιού».2

Αναφορικά με την εκδήλωση (ισχυρών) μπουρινιών αύριο το απόγευμα στη ΒΑ Ελλάδα, έχω τη γνώμη ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη, στη ΒΑ Ελλάδα στη στάθμη των 850 hPa (σε ύψος περίπου 1,500 μέτρων) οι ισοϋψείς είναι παράλληλες με τις ισόθερμες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει την περιοχή και γενικότερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εκδήλωσης ισχυρών μπουρινιών που προαναφέρθηκαν.

Παραπομπές

1Δημήτρης Ζιακόπουλος, Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος ΙΙ «Η πρόγνωση». Αυτοέκδοση, Αθήνα 2009.

2Νικόλαος Πρεζεράκος και Θωμάς Πετρολιάγκης, Επί μιας περιπτώσεως ανεμοθύελλας στη βόρεια Ελλάδα. Συμβολή στη διάγνωση και πρόγνωσή της, ΕΜΥ Ιούνιος 1986.

  

13 σχόλια:

  1. Καταστροφές πάλι και σήμερα στον κάμπο της Ξάνθης από το ξαφνικό και σύντομο μπουρίνι με έντονη χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές , με ανεμοστρόβιλο σε κάποια χωριά . Κρίμα για τους κόπους των αγροτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://kolydas.blogspot.com/2022/06/blog-post.html
    Στη συνέχεια των χαρτών διακρίνεται ξεκάθαρα η καθετότητα ισοθέρμων - ισουψών στα 850 hPa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Θοδωρή.
      Πράγματι, από το βράδυ της Πέμπτης φαίνεται κάποια αύξηση της «καθετότητας», αλλά σε περιοχές εκτός της ΒΑ Ελλάδας. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ακόμα και την Παρασκευή δεν φαίνεται κάποιο σαφές σάρωμα του όποιου ψυχρού μετώπου από βορρά προς νότο. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για κλασικού τύπου μπάσιμο (ξέσπασμα) μελτεμιού. Μάλλον για φρεσκάρισμα πρόκειται. Και όλα αυτά βέβαια λόγω του καλοσχηματισμένου «Ωμέγα» blocking που θα κυριαρχήσει στην ήπειρό μας.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. συνάντηση γιγάντων!

      Διαγραφή
    3. Κ.Κολυδά θα ήταν ωραία να γράφετε συχνά εδω στον κ.Ζιακόπουλο, θα έχει ενδιαφέρον οι απόψεις και των δύο και να έχουμε μια διασταύρωση απόψεων.

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι εκτιμώ(με όλο το σεβασμό) ότι αύριο ίσως στην μπούκα των καταιγίδων έχουμε ανέμους έως 10 μποφόρ στις κόκκινες περιοχές της ΒΑ χώρας.
    Άλλωστε και σήμερα κάτι τέτοιο συνέβη σε τοπικό επίπεδο στο νομό Ξάνθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Φώτη σε πολυ τοπικό επίπεδο σήμερα υπήρξε μέχρι και μικρός ανεμοστρόβιλος που έριξε μεγάλα δέντρα και κολόνες τις ΔΕΗ στον κεντρικό δρόμο του κάμπου. Γυρνούσα απο θάλασσα και τα είδα.Ακρως επικίνδυνος καιρός.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ, Φώτη, αναφορικά με τη σημερινή ένταση των καταιγίδων στη συγκεκριμένη περιοχή, οι παράγοντες που μνημονεύω στην ανάρτησή μου ίσως να ήταν κατά τι πιο ευνοϊκοί από τους αντίστοιχους αυριανούς. Για να μη γίνει παρανόηση, η θερμική αστάθεια, το όποιο δυναμικό αίτιο και η θαλάσσια αύρα από το Θρακικό θα είναι και αύριο οι βασικοί παράγοντες για την εκδήλωση καταιγίδων στη ΒΑ Ελλάδα. Η θέση μου είναι ότι δεν «βλέπω» ισχυρό μπουρίνι με την έννοια που του έδωσα στη βασική μου ανάρτηση.

      Διαγραφή
    3. Το κατάλαβα δάσκαλε,στέκομαι και εγώ στούς ίδιους παράγοντες πού αναφέρατε παραπάνω γιά τα αυριανά(υψηλή θερμική αστάθεια,έκλυση ηλιακής ενέργειας και θέρμανση εδάφους,αυξημένη υγρασία από τα χαμηλά στρώματα μέχρι τα ψηλά,ΝΑ ρεύμα (αύρα) στο θρακικό κ.α.)πού πλην των βροχών και των ηλεκτρικών εκκενώσεων μπορούν να δημιουργήσουν σε τοπικό επίπεδο ακόμη και ανεμοστρόβιλους.

      Πριν λίγο έκατσα και είδα τούς χάρτες επιφάνειας στα 850hPa και παρατήρησα να τέμνονται κάθετα οι ισοϋψείς καμπύλες με τις ισόθερμες προς το τέλος όμως της ημέρας στα ΒΑνατολικά της χώρας ενώ νωρίτερα είναι πιό παράλληλες.
      Όταν έγραφα λοιπόν το σχόλιο παραπάνω δεν εννοούσα ότι λόγω αυτών των παραγόντων θα έχουμε η δε θα έχουμε πολύ ισχυρό άνεμο σε αυτές τις περιοχές.

      Γιά τούς φίλους πού δεν γνωρίζουν,η στάθμη των 850hPa στο χάρτη επιφανείας, μας δίνει δεδομένα και για τις περιοχές με ισχυρούς η εξασθενημένους ανέμους.
      Όταν λοιπόν οι ισοϋψείς καμπύλες στο χάρτη(δλδ γραμμές πού περνούν από τόπους πάνω από τους οποίους η συγκεκριμένη ισοβαρική επιφάνεια έχει το ίδιο ύψος) τέμνονται κάθετα με τις ισόθερμες(γραμμές στο χάρτη που ενώνουν τόπους με την ίδια θερμοκρασία) τότε πάνω από αυτές τις περιοχές θα έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους.
      Το ίδιο μπορούμε να δούμε για παράδειγμα στη στάθμη των 500hPa με το πάχος και την πυκνότητα των ισοβαρών καμπυλών γιά το πού κυριαρχούν έντονες κυκλωνικές συνθήκες-υφέσεις ή αντικυκλωνες και λιακάδες.
      Μιάς και αναφέρθηκαν στο θέμα ο δάσκαλος και κύριος Κολυδάς είπα να πλατιάσω λίγο πάνω στο θέμα.
      Καλό ξημέρωμα και όπως να έχει λίγο προσοχή τις επόμενες ημέρες στην Βόρεια ΒΑνατολική χώρα καθώς όπως όλα δείχνουν η έντονη αστάθεια θα συνεχιστεί εκεί γιά αρκετές ακόμη ημέρες!

      Διαγραφή
    4. Έτσι Φώτη εμάς μας χαλάει τα μπάνια στη θάλασσα γιατί φτάνουν μέχρι εκεί οι καταιγίδες αλλά τους αγρότες τους χαλάει τη σοδειά και τους κόπους τους. Μιλάμε για πολύ νερό στην Ξάνθη τον Ιούνιο.Εκει που δεν έβρεχε για μήνες ρίχνει όλο το νερό μαζεμένο...

      Διαγραφή
    5. Διόρθωση :
      Το "τέμνονται" είναι λάθος έκφραση.
      Το σωστότερο είναι "όταν σχηματίζουν καθετότητα πάνω πάνω από συγκεκριμένες περιοχές στο χάρτη ".
      Όταν γράφεις τα μεσάνυχτα αυτά παθαίνεις....

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα στον κυριο Κολυδά....και φυσικά στον οικοδεσπότη...κυριο Ζιακοπουλο..μακάρι να σας απολαμβάνουμε και τους δύο σε κάθε ευκαιρία!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά την Πέμπτη ,στην Κομοτηνη τουλάχιστον , εκδηλώθηκαν καταιγίδες, με ισχυρότερη την βραδυνη (9 μ.μ) , που εμφανίσθηκε ξαφνικά μετά απο μερικά ισχυρά αστραπόβροντα, χωρίς ευτυχώς υπερβολικά ισχυρους ανέμους. Παρόμοια φαινόμενα συνοδευόμενα και απο χαλάζι, εμφανίσθηκαν και σε γειτονικους νομούς, ισχυρότερα στην Ξάνθη απ' ότι είδα. Θα έλεγα λοιπον ότι έμοιαζε με "μπουρίνι" αυτό που είδα ως προς την αιφνίδια και γρήγορη εκδήλωσή του , την ένταση και ραγδαιότητα της βροχής, όχι ως προς την ένταση του ανέμου (βοριά). (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή