Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (1/7 - 6/7/22)

Ξημερώματα της 29ης Ιουνίου 2022 στον Πατραϊκό Κόλπο, του Φώτη Ματραλή

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικές καταιγίδες προβλέπονται το απόγευμα στα ηπειρωτικά και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 


Το Σάββατο (2/7), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Μακεδονία και την Ήπειρο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (3/7), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά. 

Τη Δευτέρα (4/7), στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Οι βόρειοι άνεμοι θα φθάσουν και πάλι τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (5/7), δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα ανατολικά. 

Την Τετάρτη (6/7), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή εξασθένηση των ανέμων και η άνοδος της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. 

25 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στον Αποστόλη Μαντζαβίνο και σε όλους τους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και για το ότι με θυμηθήκατε.
    Στα του καιρού, θα βιαστώ λιγάκι και θα πω ότι προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, πάμε μάλλον για αλλαγή των διατάξεων στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με διπλή γιορτή στο σπίτι μου, μάνα και κόρη,δεν γίνεται να ξεχάσω τον μοναδικό,νομίζω,Αποστόλη του μπλογκ.
    Φίλε πολυχρονος να χαίρεσαι την γιορτή σου και πάντα με υγεία και αγάπη.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις χαίρεσαι, Χριστόδουλε. Να είστε πάντα όλοι σας καλά.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ Χριστόδουλε. Απάντησα και στον κύριο Ζιακόπουλο αλλά το σχόλιο μου καταχωρήθηκε ως ανώνυμο. Δε ξέρω γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά με υγεία στον φίλο Αποστόλη τού μπλογκ.
    Χρόνια πολλά και στον Χριστόδουλο γιά την μητέρα τού και ειδικά γιά την αξιαγάπητη κόρη τού Αποστολία!

    Επιστροφή στη βάση μας(Αγρίνιο) και πάλι με τη ζέστη τα μεσημέρια να είναι αρκετά ενοχλητική.
    Έχουμε ακόμη μέρες μπροστά μας με τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον στη συνέχεια.
    Οσονούπω θα τα μοιραστούμε.
    Κλείνοντας να πω ότι τελικά και ο Ιούνιος (όπως τα είχαμε πει) βγήκε κατά 1,5 έως 2β υψηλότερος θερμοκρασιακά από τα φυσιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Φώτη και όλα τα παιδιά για τις ευχές. Να είσαι και συ γερός και να μας γράφεις.....
      Καταλαβαίνεις πώς το λέω!
      Μην παρερμηνεύσεις!

      Διαγραφή
    2. Φώτη εννοείς πανελλαδικά 1,5 με 2 βαθμούς παραπάνω;Γιατί εδώ στην Θράκη δε νομίζω.

      Διαγραφή
  7. Μίλα γέροντα ! (Φώτη), έχει λυσσάξει με τα 35 άρια εδώ στο Κιάτο και την ευρύτερη περιοχή, βλέπεις κάτι, τι κάτι ? ε ? μόνο αν βλέπεις δροσιές αποκάλυψε το, για ότι άλλο, ο Κυρ Δημήτρης (Δάσκαλος με όλο τον σεβασμό μου) δεν μας είπε για ακραία φαινόμενα !!! ...... (πάντα με χιουμοριστική διάθεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.Καλές διακοπές.Φαίνεται να κυλά ήρεμα η θερινή περίοδος,ευτυχώς,για πολλούς και ευνόητους λόγους.Μήνας Ιούλιος.Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ιουλίου Καίσαρα,ο οποίος "έριξε τον κύβο" (alea jacta est),διέβη τον Ρουβίκωνα,βάδισε προς τη Ρώμη,κατέλυσε τη δημοκρατία (res publica),εγκαθίδρυσε την αυτοκρατορία(imperium Romanum) και απέβη απόλυτος κυρίαρχος.Μέγας πολιτικός,μέγας στρατηγός,μεγας συγγραφέας ,αλλά και μέγας εραστής (αμφιπλεύρως)!!.==============Π.Α.

    Υ.γ. Χρόνια πολλά στον Αργύρη από το Ρίο.Για την ακρίβεια Αν-άργυρος.Αντιπαθής ο φιλάργυρος (Μολιέρος),αλλά,βρε αδερφέ,δύσβατη και η της αναργυρίας οδός!.

    Επιμελή μαθητή Φώτη,τον Ιούλιο ,λέγε, τί βλέπεις?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους, δεν ξέρω τι βλέπει ο Φώτης, είναι πολύ πιο ... μελετηρός, καλός μαθητής και γνώστης από εμένα των μεσοπρόθεσμων στοιχείων, αλλά εγώ με τις πενιχρές μου γνώσεις δε βλέπω κάτι το αξιοσημείωτο. Μία πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο ΠΣΚ κι επαναφορά της στα κανονικά επίπεδα για μήνα Ιούλιο, δηλαδή στους 32-34 βαθμούς στα δυτικά και 30-32 στην υπόλοιπη χώρα. Μια μικρή ανάσα δροσιάς εν ολίγοις, άντε κ με καμιά μπόρα στη Β και Κ χώρα (στις περιοχές δηλαδή όπου δε σταμάτησαν και καθόλου οι μπόρες). Να σχολιάσω με τη σειρά μου, αν μου επιτρέπεται και ... δηκτικα, τη βιασύνη των γνωστών ... άγνωστων προγνωστών με χάρτες με εντυπωσιακά χρωματάκια και προσπάθειες εκτίμησης για τις 9 και 10 Ιουλίου (10 και 12 μέρες μπροστά) ότι θα έρθει κάτι μεγάλο και θα αλλάξει εντυπωσιακά η διάταξη των συστημάτων και θα έχουμε και τρομερή πτώση της θερμοκρασιας και ψύχρα και λοιπά και λοιπά λόγια εντυπωσιασμού. Ήδη τα χθεσινά και σημερινά στοιχεία μάλλον θα τους κόψουν τη φόρα... Καταμεσής του θέρους είμαστε φίλτατοι και μάλιστα του θερους της ... νέας εποχής. Ας μη βιαζόμαστε να εντυπωσιάσουμε με μεγάλες πτώσεις της θερμοκρασίας κι ασυνήθιστα φαινόμενα.. Ο δάσκαλος θα έχει τους λόγους του που δεν έχει πει κουβέντα για την πτώση - επαναφορά της θερμοκρασίας στα κανονικά επίπεδα του επόμενο ΣΚ.
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ ευγενεστατε κύριε Πέτρο αν και εορταζω την πρώτη Νοέμβρη Σε χαιρετώ από το πολύ ζεστό σήμερα Ρίον όπου το απόγευμα είχαμε πολλά αστραπόβροντα χωρίς σταγόνα βροχής Πολύ βροχή έριξε όπως φαίνεται από εδώ στην περιοχή της Μακρυνείας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας!!πάνω από 20χιλΕντονη βροχή και στα Γρεβενά όπως είδα στα βίντεο που μου έστειλε ο γαμπρός μου που ζει εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά στον φίλο και συντοπίτη Αργύρη από το Ρίο.
    Καλό μήνα να έχουμε και καλές διακοπές από εδώ και πέρα.
    Ενας μήνας πού δυστυχώς γιά δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες έδωσε σφοδρή καταιγίδα πριν από λίγο στο ανατολικό κομμάτι της Αιτωλοακαρνίας και συγκεκριμένα στην Μακρυνεία Αγρινίου με το σταθμό να καταγράφει 21,4mm(Γαβαλού) ενώ όπως μόλις ενημερώθηκα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή δεν άφησε τίποτα όρθιο.
    Όταν κάθε μεσημέρι έχεις 37β μαζί με υγρασία και αστάθεια αυτά συμβαίνουν.
    Εμάς εδώ ευτυχώς δε μας επηρέασε οριακά, απλά έριξε τη θερμοκρασία κατά 6 με 7β μετριάζοντας έτσι την ζέστη.
    Όσο γιά τον Ιούλιο τσεκάρω κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες έτσι ώστε να μη πάμε "κουβά" στην μεσοπρόθεσμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγνώμη φίλε Π.Α κατά λάθος το απόγευμα το σχόλιο μου υποβλήθηκε δεν ξέρω πως ως ανώνυμος Το σωστό είναι Γεροπαναχαικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αρχικά να τονίσω ότι συμφωνώ με τον κοντινό συντοπίτη Παύλο στα γραφόμενά τού γιά τις μνείες περί κακοκαιριών πού θα έρθουν,βάση κάποιων βιαστικών και άσχετων με την μετεωρολογία.
    Ποτέ εγώ δεν έγραψα γιά ψυχρό Ιούλη ούτε για συνεχείς βροχές.
    Τουναντίον θα έλεγα.....
    Απλά είπα ότι ο Ιούλης ο φετινός θα τα έχει όλα όπως και αρκετή ζέστη κ μπορείτε να το βρείτε το σχόλιό μού δύο αναρτήσεις πίσω στο μπλογκ.

    Μετά από μεγάλη μελέτη στα παγκόσμια μοντέλα και τα ensemble τούς, μελέτη πάνω στις εποχιακές εκτιμήσεις τού ευρωπαϊκου κέντρου αλλά και τού Αμερικάνικου κέντρου CFS, όπως και στους δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας και κοιτώντας παρελθοντικά παρόμοιες διατάξεις Ιουλίου κατέληξα στην εξής εκτίμηση:
    1ο 8ήμερο Ιουλίου
    Συνέχιση υψηλών θερμοκρασιών στην δυτική κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα με το διήμερο 7 με 8 Ιουλίου η ζέστη να απλώνεται σε όλη τη χώρα (μέγιστες στα ηπειρωτικά οι 38 με 39β μάξιμουμ)

    9-14 Ιουλίου
    Η άνοδος τού Αζορικού αντικυκλώνα προς τη ΒΔυτική Ευρώπη καθώς και η ενίσχυσή τού δυτικά της Αγγλίας (1040mb) θα μεταφέρει την κίνηση τού αεροχειμάρρου σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και γενικότερα της ανατολικής μεσογείου ανακατεύοντας αρκετά την κυκλοφορία.
    Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί η έκταση και η διάρκεια της ψυχρής λίμνης πού θα δημιουργηθεί στην Βαλκανική, θα έλεγα ότι μέσα σε εκείνο το διάστημα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σίγουρα θα υπάρξει έντονη αστάθεια με αρκετές μπόρες - καταιγίδες από το εσωτερικό της Πελοποννήσου και πάνω.
    Ακόμη είναι πολύ νωρίς για λεπτομέρειες.

    15 μέχρι τέλος Ιούλη με πιό χαμηλά όπως είναι φυσικό ποσοστά επιτυχίας
    Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ξανά ανεβαίνει ενώ η αστάθεια αν και θα μειωθεί δεν θα εκλείψει εντελώς και πάλι αυτή τη φορά όμως στην πιό βόρεια ΒΔυτική ορεινή ημιορεινή χώρα κυρίως.
    Μέσα στις τελευταίο 10ημερο τού μήνα ίσως έχουμε και ένα πανελλαδικό κύμα μίνι καύσωνα με συνεχείς υψηλές σχετικά θερμοκρασίες κυρίως στα δυτικά και ηπειρωτικά.
    Πάνω στην αλλαγή τού μήνα πιθανή ανακούφιση λόγω έλευσης δροσερών αερίων μαζών από τα ΒΔυτικα και επανάληψη αστάθειας.

    Παρατηρήσεις :
    Όπως είχα γράψει ο μήνας θα έχει απ'όλα.
    Ζέστη θα έχει γιά σχετικά μεγάλο διάστημα όμως εκτιμώ ότι θα βγει κοντά στούς μέσους όρους της εποχής.
    Οι βροχές στην ανατολική και νότια χώρα θα είναι ελάχιστες έως καθόλου ενώ στην κεντροβόρεια χώρα θα είναι σε φυσιολογικά έως λίγο παραπάνω επίπεδα καθώς εκεί συχνά πυκνά οι καταιγίδες θα τούς επισκέπτονται τα απογεύματα.
    Άλλωστε το φυσιολογικό γιά τον Ιούλη αυτό είναι(ξηροθερμικός στα νοτιότερα).
    Τέλος,οι περιοχές των Δωδεκανήσων και της νότιας νησιωτικής χώρας δεν θα καταλάβουν σχεδόν τίποτα από την επικείμενη αλλαγή(μιλάω γιά αλλαγή και όχι γιά κακοκαιρία) 9 με 14 τού μήνα.

    Αυτές λοιπόν ήταν οι εκτιμήσεις μού γιά τον Ιούλιο πού θέλησα να μοιραστώ μαζί σας.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και ευχαριστούμε Φούλλλη ! Καλό Σαββατοκύριακο.... ελπίζω
    , στην επερχόμενη δροσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ και μέρες μου είχε πει ο Φώτης ότι θα βγαλει εκτίμηση για τον Ιούλιο και περίμενα να δω τι θα γράψει για να δω αν πρέπει να τον"μαλωσω" ή όχι,ευτυχώς όμως που ήρθε στα "νερα" μου, οπότε την γλιτωσε.
    Πέρα από την πλάκα τώρα,ο Φώτης για άλλη μία φορά με πολλή μελέτη και χάρη στις εξαιρετικές του γνώσεις, μας έδωσε μία γενική εικόνα για αυτά που θα πρέπει να περιμένουμε για τον Ιούλιο και χαίρομαι πολύ για οσα έγραψε καθώς αυτά ακριβώς βλέπω και εγώ στην καθημερινή μου επαφή με την φύση και τα πλάσματα της.
    Πιστεύω ότι κάπως έτσι θα κυλήσει ο μήνας,δηλαδή με αρκετές ζέστες κυρίως στα δυτικά αλλά και σε ευπαθείς στην ζέστη περιοχές,ενώ γύρω από το Αιγαίο λόγω των βοριαδων πιγ βλέπω να κυριαρχούν η ζέστη θα είναι υποφερτή.
    Παρατεταμένο καύσωνα δεν βλέπω και αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς θα είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
    Οι αστάθειες θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν τις περιοχές που ανέφερε ο αγαπητός φίλος Φώτης χωρίς βέβαια να αποκλείονται κάποιες εκπλήξεις.
    Συνεχίζω να φοβάμαι τον Αύγουστο για γενικευμένες αστάθειες και με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες και όχι μόνο.
    Από την άλλη όμως, τα πρώτα μηνύματα που παίρνω μέσα από τα "τραγούδια " της φύσης και των πλασμάτων της για τον επόμενο χειμώνα, δεν δείχνουν καθόλου άσχημα, απεναντίας μάλιστα, θα έλεγα πως είναι πολύ όμορφα.
    Έχουμε όμως πολύ καιρό μπροστά μας για αυτό,εδώ θα είμαστε.
    Καλό μήνα σε όλους σας και προπαντός στον δάσκαλο μας.
    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα φίλε Χριστοδουλε. Τα πολύ όμορφα μηνύματα που παίρνεις για τον επερχόμενο χειμώνα είναι υποκειμενικό. Για μας εδώ πάνω Σαλονικα που έχουμε να δούμε άσπρη μέρα πολλά χρόνια, αυτό είναι όντως πολύ όμορφο, όμως το να τρώμε ξεροβόρι άνευ ουσίας αυτό δεν είναι. Πιστεύω πάντως ότι το οχυρό θα αντέξει για μια ακόμη χρονιά και θα αποκρούσει κάθε επίθεση του λευκού επισκέπτη. Και αυτό το στηρίζω καθαρά στο τι έχει γίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια.

      Χαρης απο Καλαμαρια.

      Διαγραφή
  16. Ευχαριστούμε φίλοι Φώτη και Χριστόδουλε.Απ ό,τι φαίνεται μια χαρά θα πάνε και "τα μπάνια του λαού".Για τον Αύγουστο θα δούμε,έχει ο θεός.Αυτά για την εξέλιξη του καιρού.Για την εξέλιξη του.....τιμαρίθμου,μήπως κάποιος φίλος μπορούσε να μας διαφωτίσει!!.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και τα πιό φρέσκα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας πού σας έγραψα από χθες στη μεσοπρόθεσμη μεταξύ 9 έως 14.
    Μάλιστα σε αρκετές ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας και όχι μόνο, τα βράδια οι ζακέτες και τα μπουφανάκια θα είναι απαραίτητα.
    Κατά τα άλλα βράσαμε σήμερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας με τον υδράργυρο να αγγίζει τούς 38β στον κάμπο.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χάρη καλημέρα, τα μυνημαρα που μπορώ και συλλαμβανω με τις "κεραιες" μου και όλα όσα μου "τραγουδανε" η μητέρα φύση και τα πλάσματα της,πότε δεν είναι υποκειμενικά μα πάντοτε ρεαλιστικά.
    Τώρα θα μου πεις πως είναι δυνατόν εγώ από την Βοιωτία να μπορώ να πιάνω τι θα γίνει πανελλαδικά, είναι όντως απορίας άξιο.
    Και όμως ,υπάρχει τρόπος και ελπίζω μετά το πέρας αυτής της εβδομάδος και στην άδεια που θα ακολουθήσει να μπορέσω να δώσω απαντήσεις τόσο σε σένα,όσο και σε όλα όσα "χρωστάω " σε άλλους φίλους και φυσικά στον αγαπητό δάσκαλο μας.
    Όσο για το "οχυρο" της πόλης σου που όντως κρατά ισχυρή αντίσταση στον λευκό επισκέπτη,έχω να σου πω το εξης:όλα τα κάστρα φτιάχτηκαν να είναι απαρτα γι αυτό και ονομάστηκαν κάστρα, πέφτουν όμως πάντα από μέσα και πάντα με "ρουφιανο".
    Στο προκείμενο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης μπορώ να "παίξω" εγώ τον ρόλο αυτό εάν και εφόσον η μικρή μου κόρη διαλέξει να πάει σε σχολή εκεί, οπότε με τα λίγα "μαγικά "που ξέρω ίσως καταφέρω να ρίξω το "οχυρο".
    Καλημέρα από την πολύ ανεμωδη και δροσερή περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή