Επίκαιρα και χρηστικά

Θερινό Ηλιοστάσιο. Πηγή:https://starwalk.space/en


Όταν δεν υπάρχει αυστηρός επιστημονικός ορισμός, οι συζητήσεις για το αν οι αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες συνιστούν ή όχι καύσωνα είναι μάλλον ανώφελες. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και αντικειμενικότητα (την προσφέρουν τα κλιματολογικά στοιχεία του τόπου μας) για σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και του κοινού.


Στα ΜΜΕ άρχισαν ήδη από χθες τα περί «καμινίων», «φούρνων» και «λιωσιμάτων». Σήμερα μου θύμισαν και το εμβατήριο «Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά… » που λέγαμε στη ΣΕΑΠ (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού).

Η διαφαινόμενη εγκατάσταση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας εμποδισμού τύπου «Ωμέγα» στην Ευρώπη θα δημιουργήσει αξιόλογες καιρικές διαφορές μεταξύ των διάφορων περιοχών της ηπείρου μας και μάλιστα για διάστημα αρκετών ημερών. Στη γειτονιά μας ο παρατεταμένος καύσωνας στην Ιταλία και η επί αρκετές ημέρες αστάθεια στην Τουρκία θα δημιουργήσουν προβλήματα. Στα του οίκου μας, από το Σάββατο οι βροχές και οι καταιγίδες θα γίνουν εξαιρετικά ακριβοθώρητες και τα βασικά στοιχεία του καιρού θα είναι στη δυτική Ελλάδα η ζέστη και στην ανατολική χώρα το μελτέμι. Ωστόσο, ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μεσοπρόθεσμα στη χώρα μας είναι πιθανές οι επί το θερμότερο αλλαγές.

Θερινό Ηλιοστάσιο σήμερα και κάθε χρόνο αυτή την ημέρα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι άναβαν φωτιές θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποδηλώσουν την πίστη τους στον Ήλιο που δίνει φως και ζωή. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μέλλον μας δεν απειλείται από τα «πάνω» και τα «κάτω» του Ήλιου, αλλά από τις φωτιές που εμείς οι ίδιοι αρχίσαμε να βάζουμε στα ορυκτά καύσιμα εδώ και περίπου δύο αιώνες. Πρόσφατα διάβασα ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες της κεντροδυτικής Ευρώπης γυρίζουν στον άνθρακα. Γεγονότα, κατά τη γνώμη μου όχι και τόσο απρόβλεπτα, μάς γυρίζουν πίσω ή αν θέλετε μάς φέρνουν πιο κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή για το μέλλον του πλανήτη.

Καλό καλοκαίρι, φίλοι μου!


16 σχόλια:

  1. καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε....θα ηθελα να μάθω εάν η παρούσα κυκλοφορία εχει κάποια αναλογία/σύνδεση με την κυκλοφορία που ειχε προηγηθεί την άνοιξη...καθώς ειχαμε δεί τον αζορικό ως βασικό ρυθμιστή να μετατρεπεται σε Σκανδιναβικό..και στην συνέχεια να καταρέει...τωρα παλι βλέπουμε ενα συστημα κυρίαρχο υψηλών πιέσεων στην Κενροδυτική Ευρώπη...να την απειλεί...με αλλα λόγια μηπως αυτό το συστημα εγινε μια κανονικότητα και πρέπει να την καταγράψουμε?
    οσον αφορά τα περί άνθρακα..την γνώμη μου την ξέρετε...ετσι και αλλιώς με τον πόλεμο..ζουμε σε μια πληρη απαξίωση των οποιων αξιών καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον προηγούμενο αιώνα κρίμα.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την κλιματική αλλαγή βλέπω τη μισή Ρωσία να μετατραπεί σε παραγωγό πάσης φύσεως γεωργικών προϊόντων στις περιοχές που με το "παλιό" κλίμα αυτό ήταν αδύνατο. Και όλοι εμείς οι κάτοικοι των περιοχών με εύκρατο έως τώρα κλίμα να γινόμαστε κλιματικοί μετανάστες στη Σιβηρία για να επιβιώσουμε.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από μεθαύριο αρχίζει να μικραίνει η μέρα καθώς αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση γιά το ερχόμενο φθινόπωρο.
    Όσο για σήμερα εδώ στα δυτικά και τουλάχιστον στην περιοχή μού δεν καταλάβαμε τίποτα από άνοδο της Τ.
    31β μέγιστη με δυτικό άνεμο στα 4 μποφόρ κ χαμηλή σχετική υγρασία ενώ στις παρακτιες περιοχές δε υπερέβη τούς 28β.
    Η δροσιά αντιστέκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικραίνει η μερα, συμφωνώ, αλλά πλεον εμφανίζεται εντονωτερη η ζέστη για δύο μήνες ακομη. Από τα μέσα Αυγούστου θα γίνει αισθητή η μικρότερη μερα, μέχρι τότε ας απολαύσουμε τον ωραιο ήλιο, την θαλασσα ,κι ας μας λείπουν οι πολλές δροσιες.(Δ).

      Διαγραφή
    2. Εννοείτε ότι δεν βιαζόμαστε.
      Το καλοκαίρι τώρα παίρνει μπρος.
      Απλά έτσι το ανέφερα γιά αυτούς πού δεν ξέρουν η ανυπομονούν γιά το φθινόπωρο.
      Προσωπικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος καθώς αυτό το διάστημα τελειώνουν και κάποιες εξτρά υποχρεώσεις και κάθε βδομάδα θα απολαμβάνω την αγαπημένη μού θάλασσα στα πολύ όμορφα μέρη της Ναυπάκτου και της Λευκάδας.

      Διαγραφή
    3. δεν εχει νοημα να λεγεται για ψυχολογικη ενθαρυνση και παρηγορια οτι αρχιζει η αντιστροφη μετρηση για το φθινοπωρο ενω προηγουνται 2,5 καλοκαιρινοι μηνες.Σαν να λεει καποιος ακριβως το εξης στις 20 δεκεμβριου:οτι απο μεθαυριο αρχιζει να μεγαλωνει η ημερα και ετσι πλησιαζουμε προς την ανοιξη.Τωρα αρχιζουν οι πολλες οι ζεστες,ενω ως γνωστον ακομα και υποθετικα να εκανε μια μερα το καλοκαιρι με 35αρια ειναι πιο δυσκολα υποφερτο απο οτι 10 μερες με 28αρια-30αρια maximum που εκανε στο κατω-κατω κατα βαση μεχρι τωρα.

      Διαγραφή
  4. Αντίσταση δροσιάς και στη Δυτική Κορινθία .29 β.Ας είναι καλά ο συνεχόμενος δροσερός μαίστρος.Αντίθετα στην Ανατολική πλευρά,στους Αγίους Θεοδώρους,που δεν φθάνει ο μαίστρος, 36 β. Καλό Καλοκαίρι.Καλά να είμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο θερμό επεισοδιο,κυριολεκτικό ή και μεταφορικό!======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό καλοκαίρι δάσκαλε! Ευλογημένο το κλίμα της χώρας μας.Ευλογημένος τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευλογημενος το κλιμα της ελλαδας,αλλα με τα μελτεμια και την ξεραηλα το καλοκαιρι οι εμπρηστες καραδοκουν να κανουν σταχτη οτι υπαρχει σε πρασινο.

      Διαγραφή
  6. κυριε Ζιακοπουλε...γιαγια του χωριου μου μου συνεστησε την κρασοπάπαρα...ως το καλύτερο φαγητο στην ζέστη....και την εχω εμπεδώσει....!.....συνταγή...μονον αν μου πείτε για τον Αζορικό στην νέα κλιματική κανονικότητα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζεστή η χθεσινή ημέρα για την περιοχή μου με την θερμοκρασία στις ευαίσθητες περιοχές του νομού να σκαρφαλώνει στους 36-37 βαθμούς στα υψώματα όμως λόγω και του δυνατού ΒΒΔ ανέμου τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα και μάλιστα εξαιτίας αυτού το βράδυ ήταν πολύ δροσερό ενώ σήμερα το πρωί η ψύχρα στον κάμπο ήταν αρκετά έντονη.
    Μέχρι στιγμής όλα κυλάνε ήπια,τουλάχιστον στην περιοχή μου και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν το ίδιο καλά και μιλάω πρωτίστως για τις καλλιέργειες.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα από την Κόνιτσα που αντιστέκεται και παραμένει δροσερή τα πρωινά.... Ηλιοφάνεια και διαύγεια στην ατμόσφαιρα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ζέστη με βουτιές στον Αώο! Είστε όλοι εκεί ευπρόσδεκτοι!
    Καλό καλοκαίρι σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά μάλλον δεν θα τον πολυκαταλάβουμε τον λεγόμενο καύσωνα εδώ στα ΒΑ, καθώς και σήμερα Τετάρτη ,αλλά και αύριο πιο εκτεταμένα, θα έχουμε βροχές συνοδευόμενες από ισχυρούς βοριάδες που θα συγκρατήσουν την θερμοκρασία μέχρι το Σάββατο... (Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καταιγίδες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, Κομοτηνή...

      Διαγραφή
    2. Και εδώ Ξάνθη το ίδιο... Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στον κάμπο της Ξάνθης. Ακόμα και μέσα στην πόλη της Ξάνθης σφοδρή χαλαζόπτωση.

      Διαγραφή
  10. Απαντώ έστω κ λίγο καθυστερημένα σε αυτή την ανάρτηση. Όπως πολύ σωστά είπατε κύριε Ζιακόπουλε στο θερινό ηλιοστάσιο όλοι οι λαοί της Ευρώπης αναβαν φωτιές για τον πιο μεγάλο ήλιο, την πιο μεγάλη ημέρα που από εδώ κ μπρος θα μικραινε. Και σήμερα 24 Ιουνίου (γέννηση Ιωάννη Προδρόμου), εδώ στην Ελλάδα αναβαμε παλιοτερα τις φωτιές του Αη Γιάννη του Κληδωνα, πάνω από τις οποίες πηδουσαν νέοι κ νέες. Βλέπουμε λοιπόν το πόσο οι παλιές παγανιστικες παραδόσεις επέζησαν ακόμα κ μέσω της θρησκείας. Ακόμα πιο έντονο βέβαια το παγανιστικο αυτό στοιχείο είναι στις εορτές που πλαισιώνουν το χειμερινό ηλιοστάσιο, όπου όλοι οι λαοί το Δεκέμβριο γιορτάζουν με κάποιο τρόπο το φως που θα έρθει μετά την πιο μεγάλη νύχτα. Έτσι οι χριστιανοί ανάβουν τα λαμπιόνια των χριστουγεννιατικων δέντρων και οι εβραιοι τα κεριά της Χανουκά στα παράθυρα.
    Ας χαρούμε λοιπόν αυτές τις πιο μεγάλες κ φωτεινές μέρες του χρόνου όλοι μας και ας αισιοδοξησουμε όσο γίνεται. Την καλησπέρα μου από τη δροσερή γενικά όλες αυτές τις μέρες Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή