Η καταιγίδα της Ηλιούπολης

Βασικό αίτιο της καταιγίδας που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ηλιούπολη ήταν η σύγκλιση των θερμών και ξηρών αερίων μαζών που κατηφόρισαν από τον Υμηττό με τις ψυχρές και υγρές αέριες μάζες που έφθασαν εκεί από τον Σαρωνικό (μέτωπο θαλάσσιας αύρας). Η προσομοίωση του πεδίου των ανέμων από το μοντέλο της ΕΜΥ είναι εκπληκτική!


 

8 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε γιά το αίτιο και την ανάλυση δάσκαλε.
    Ορίστε τα απρόσμενα τού καλοκαιριού.
    Μεταξύ Ηλιούπολης και Βάρης είχαμε έντονη(μη προβλέψιμη) καταιγίδα, ενώ ο υπόλοιπος νομός δε πήρε χαμπάρι.
    Σφοδρή καταιγίδα έκανε φόκους και στη Θεσσαλονίκη σήμερα με 48,4mm στην Καλαμαριά.
    Όσο γιά τις εικόνες ντροπής με τα 2 και 3 μέτρα συσσωρευμένο νερό σε σημεία της πόλης, απλά ντροπή!
    Δε δικαιολογεί τίποτα αυτό πού έγινε.
    Προσοχή και τις επόμενες ημέρες αυτή τη φορά στα πιό δυτικά ηπειρωτικά καθώς κ όλο το εσωτερικό της Πελοποννήσου.
    Οι καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας θα είναι τοπικά πάντα, ισχυρές.
    Εδώ στο νομό Αιτωλοακαρνίας 6η μέρα συνεχόμενης αστάθειας με την περιοχή μού όμως στα ψιλά(1,3mm)
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Φώτη και λοιποί φίλοι, η «νεκροψία» μετά από ένα «περίεργο» φαινόμενο είναι αναγκαία γιατί με αυτό τον τρόπο γινόμαστε σοφότεροι αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες καθεμιάς περιοχής στις διάφορες μετεωρολογικές συνθήκες και μαθαίνουμε στην πράξη τις πεπερασμένες δυνατότητες της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού στην προσομοίωση φαινομένων μικρής και μέσης κλίμακας. Είπαμε και άλλες φορές, ο μετεωρολόγος - προγνώστης πρέπει συνεχώς να ψάχνει, να μαθαίνει και να αποκτά εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να προσθέτει αξία στα αποτελέσματα των μοντέλων και όχι απλά να τα ανακοινώνει στα ΜΜΕ και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
      Η πρώτη μου εμπειρία σχετικά με τα παιχνίδια των ΒΑ ανέμων που κατεβαίνουν από τον Υμηττό με τη θαλάσσια αύρα του Σαρωνικού χρονολογείται από το 2003. Ήταν μια μέρα του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς που στον Άγιο Κοσμά γίνονταν δοκιμαστικοί αγώνες ιστιοπλοΐας και επικρατούσε μελτέμι λίγο πιο δυνατό από το χθεσινό. Βροχές δεν αναμένονταν, αλλά λίγο μετά το μεσημέρι ξαφνικά στη στενή παράκτια ζώνη που ξεκινά από τον Άλιμο και φθάνει ως τη Βουλιαγμένη αναπτύχθηκαν σωρείτες και άρχισαν να εκδηλώνονται τοπικοί όμβροι. Είχε συμβεί, σε μικρότερη ένταση, ένα παρόμοιο με το χθεσινό φαινόμενο μόνο που η μάχη των ΒΑ ανέμων με τη θαλάσσια αύρα δεν είχε διεξαχθεί στους πρόποδες του Υμηττού αλλά επί της ακτής.
      Καλό μεσημέρι σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Πόσο δίκιο έχετε δάσκαλε.
      Εγώ ως "μαθητής" ακόμη έχω αρχίσει και προσπαθώ καθημερινά να προσεγγίσω την καθημερινή αστάθεια των τελευταίων ημερών στο πεδίο των επιφανειακών ανέμων.
      Εκεί κατάλαβα ότι παίζονται πολλά.
      Κάτι παρόμοιο συνέβη και πάλι σήμερα στην Αττική αλλά λίγο πιό δυτικά από ότι χθες.
      Τα φαινόμενα βέβαια ειδικά σήμερα ήταν πολύ τοπικά εκεί.
      Εν ολίγοις, οι άνεμοι στην κατώτερη ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια είναι αυτοί πού τροφοδοτούν και πηδαλιουχούν μία καταιγίδα αυτή την εποχή στο ποσό μακριά θα φτάσει, ποιά πορεία θα τραβήξει και πότε θα σβήσει.
      Όλα αυτά νομίζω όμως ότι γίνονται με προγνώσεις nowcast, καθώς από την προηγούμενη μέρα δε μπορούμε να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί μία καταιγίδα(μιλάω γιά ακριβή έκταση και πορεία μία καταιγίδας σε πλήρη φάση ωρίμανσης)
      Ιδιαίτερα στο θέμα της Αττικής και πόσο μάλλον της νότιας όπου στο κόλπο μπαίνει και το υγρό στοιχείο με τη θαλάσσια αύρα όπου ναι, ακόμη και με μελτέμι μπορεί να βγάλει αστάθεια(διορθώστε με εάν λέω κάτι λάθος).
      Εδώ στην περιοχή μού κάθε μέρα βάζω στοίχημα με την έντονη αστάθεια,πού ακριβώς θα κατευθυνθεί και πού θα σβήσει και σχεδόν πάντα στο τέλος έστω και γιά λίγο χάνω.
      Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, πού οι καλοκαιρινές καταιγίδες με εξιτάρουν τόσο.
      Θα συνεχίσουμε όσο μας το επιτρέπει ο χρόνος να μαθαίνουμε πράγματα κυρίως από εσάς δάσκαλε αν και έχουμε πολλά "καρβέλια" να φάμε..
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  2. Δάσκαλε ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν σήμερα την ανάπτυξη καταιγίδων στην Πελοπόννησο σε σχέση με τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπλήρωση: Τρομερές οι ραγδαιότητες στην Πελοπόννησο σήμερα το μεσημέρι.

      Διαγραφή
  3. Μετά τις καταιγίδες που έδινε η Πάρνηθα στο λεκανοπέδιο και ειδικά στην περιοχή μου (Νεα Φιλαδέλφεια), μεταξύ 2001-2007 είναι σαν να απενεργοποιήθηκε το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενημερωτικά, το 2007 είχαμε τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, ψηλά στο ελατοδάσος.

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Φωτη και συγχαρητήρια για το σχόλιό σου.Κάθε δάσκαλος θα ήθελε τέτοιους μαθητές ."Εάν ης φιλομαθής ,έσει και πολυμαθής" (Ισοκράτης).Κατά τα άλλα εδώ ο Κορινθιακός μου φαίνεται ότι.....κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!.=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή