Τα κατώφλια επικινδυνότητας των καταιγίδων


Την περασμένη Δευτέρα (20/6) ανέβασα στο μπλογκ τα κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών που καθορίστηκαν από την ΕΜΥ μετά από μακρά συνεργασία με τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης και δύο μέρες μετά, την Τετάρτη 22/6, ανέβασα ένα άρθρο που εξηγούσα γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ η λέξη μπουρίνι. Σήμερα ανεβάζω τα κατώφλια επικινδυνότητας των καταιγίδων και παραθέτω κάποιες σκέψεις μου που θα βοηθήσουν όχι μόνο για να γίνει πιο κατανοητό το άρθρο της Τετάρτης, αλλά κυρίως γιατί είναι ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα σύστημα προειδοποιήσεων για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα -στα οποία ασφαλώς κυρίαρχη θέση κατέχουν οι καταιγίδες- που θα είναι όσο γίνεται πιο σαφές και αντικειμενικό και θα χρησιμοποιείται από όλους.


Όταν ήμουν στην ΕΜΥ, ο μόνιμος εφιάλτης της θερινής περιόδου ήταν οι καταιγίδες και ειδικότερα το πότε εκδίδουμε έκτακτα δελτία προειδοποιήσεων για αυτά τα φαινόμενα που μπορεί να είναι τοπικά, αλλά συνήθως είναι έντονα και εν δυνάμει συνοδεύονται από μεγάλης έντασης ανέμους (αυτό που λέμε μπουρίνια), ισχυρές βροχοπτώσεις ή και χαλαζοπτώσεις. Το πρώτο ερώτημα είναι αν εκδίδουμε έκτακτα δελτία για τις μονοκυτταρικές καταιγίδες που ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να δώσουν μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις ή χαλαζοπτώσεις, ριπές ανέμων της τάξεως των 30 ή και 35 κόμβων συνήθως δίνουν. Κατά τη γνώμη μου, το επίπεδο συναγερμού 1-κίτρινη προειδοποίηση καλύπτει την περίπτωση των μεμονωμένων πυρήνων στους οποίους κατά κανόνα ανήκουν οι θερμικές καταιγίδες.

Προφανώς, στις περιπτώσεις των πολυκυτταρικών καταιγίδων -στην εκδήλωση και την ένταση των οποίων υπεισέρχονται θερμικά αίτια, δυναμικά αίτια και οι τοπικές κυκλοφορίες- είναι αναγκαία η αναβάθμιση του κινδύνου κατά μία χρωματική βαθμίδα. Το επίπεδο συναγερμού 3- κόκκινη προειδοποίηση σχετίζεται με καταστροφικές καταιγίδες μεγάλης διάρκειας και έντασης και κυρίως με τις υπερκαταιγίδες. Αναμφίβολα, ο μετεωρολόγος μπορεί να εκδώσει κόκκινες προειδοποιήσεις ακόμα και για ολόκληρα διαμερίσματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ας μη γελιόμαστε. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους πολίτες, πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς στο χώρο και τον χρόνο. Κάποιος θα πει πως δεν είναι εύκολη η πρόγνωση αυτών των φαινομένων και δεν θα διαφωνήσω. Η λύση στις περιπτώσεις αυτές είναι οι προγνώσεις πραγματικού χρόνου (nowcasting) που θέλουν εξοπλισμό και μέσα, για να είμαστε σε θέση να πούμε στον πολίτη μείνε στο σπίτι σου το επόμενο δίωρο.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο (25-26/6), φαίνεται ότι από το βράδυ του Σαββάτου ως το βράδυ της Κυριακής στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο το επίπεδο συναγερμού θα είναι 2 (πορτοκαλί προειδοποίηση). 

6 σχόλια:

  1. Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα, δάσκαλε, πόσο μεράκι και πόση αγάπη έχεις για αυτή την επιστήμη ? Σε θαυμάζω για να μην πω σε ζηλεύω, και αν δεν μας βγάλεις και άλλο θερμικό επεισόδιο (δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος)και σε αγαπώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά άλλη μία φορά σε όλα σωστός δάσκαλε.
    Μακάρι να παρθούν στα σοβαρά και να γίνουν πράξη όλα αυτά πού γράφετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για τις γνώσεις που αφειδώς μας προσφέρετε κύριε Ζιακοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο προβληματισμός του know casting που θέσατε..κυριε Ζιακόπουλε είναι ο πλέον ορθός...ο μηχανισμός radar EMY-112 είναι έτοιμος..λιγο "κεντημα " θέλει!..."θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους, μια ερώτηση κι από μένα. Το μέγεθος του χαλαζιού μπορεί να προβλεφθεί;
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δυστυχως οσο θα συνεχιζεται η κλιματικη αλλαγη τοσο με μεγαλυτερη συχνοτητα θα χτυπουν τα ακραια καιρικα φαινομενα στην χωρα μας.
    θα ηθελα να ηξερα μεχρι που θα φτασει αυτη η κατασταση.
    το χειροτερο ομως ειναι πως καποιοι που ενω αναγνωριζουν την πραγματικοτητα,επιτηδες παραμυθιαζουν(προφανως για προσωπικο οικονομικο οφελος,οχι για την ψυχη της μανα τους φυσικα)τον κοσμο προσπαθωντας να κατευθυνουν αποψεις με ημιμαθειες,χειραγωγηση,προπαγανδα,η ακομα και με ψεμματα στην κατευθυνση οτι ταχα δεν υπαρχει κλιματικη αλλαγη,οπως αντιστοιχα και με τον κορωνοιο,πως τα εμβολια εχουν τσιπακια και μας κανουν ζομπι και αλλες διαφορες σαχλαμαρες.και οταν καποιος παει να γραψει τα αντιθετα δεν δισταζουν να φτασουν μεχρι και να απειλησουν την ζωη καποιου διαδυκτιακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή