Σαββατοκύριακο καταιγίδων κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα

-Από τις απογευματινές-βραδινές ώρες του Σαββάτου (25/6) ως το πρωί τις Κυριακής (26/6) από την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται πέρασμα καταιγίδων κατά τόπους ισχυρών (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση). 

-Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες της Κυριακής στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση). 

-Τις απογευματινές- βραδινές ώρες του Σαββάτου στη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και πιθανώς στη Β. Εύβοια και την κεντρική Στερεά θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

42 σχόλια:

  1. Πάει η θάλασσα και σήμερα... Καιρού μη επιτρέποντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια θάλασσα, ρε φίλος; Κοίτα εκεί μην φάμε κανέναν χαλαζόκοκκο στο κεφάλι, ή ακόμη χειρότερα κανέναν κεραυνό και πούμε τον δεσπότη Παναγιώτη....

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου, για πέρασμα καταιγίδων μιλά ο δάσκαλος. Η θάλασσα ήταν υπέροχη εγώ που έκανα μπανιο προ ολίγου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με απίστευτο ήλιο, καθαρή ατμόσφαιρα και την λυτρωτική θαλάσσια αύρα. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα ανά πάσα στιγμή. Όλη η κούραση της εβδομάδας μου έφυγε με το που κολύμπησα… ο καιρός θα κάνει τα τερτίπια του αλλά ας μην αφήνουμε να μας χαλάει τα σχέδια. Υγεία αγάπη και καθαρό μυαλό εύχομαι. Όλα τα όλα λίγο ή πολύ φτιάχνονται

      Διαγραφή
    3. Τις βραδυνες ωρες χαλαει ο καιρος.Οποτε σημερα εχεις ολη την ευχαιρεια να κανεις τα μπανια σου στην θαλασσα.

      Διαγραφή
    4. Κωνσταντίνε από Θεσσαλονίκη άλλο Χαλκιδική άλλο Ξάνθη. Εδώ βρέχει και πάλι εννοώ και στη θάλασσα απλώς δεν έχει καταιγίδα... Ποτιστική βροχή . Μας χάλασε τα μπάνια αλλά τουλάχιστον δεν κάνει ζημιές.

      Διαγραφή
  2. Λες και μπήκε ο Νοέμβριος κάνεις
    Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρεξηγησες φίλος. Εδώ και δύο εβδομάδες και παραπάνω βρέχει σχεδόν κάθε μέρα Ξάνθη . Δεν είναι μόνο ότι χασαμε μέρες για μπάνιο στη θάλασσα αλλά ότι επλήγησαν οι καλλιέργειες πολύ άσχημα από τις καταιγίδες. Χθες ήταν ο υπουργός Γεωργίας εδώ ο Γεωργαντάς για να δεί τις καταστροφές.Φυσικα δε μπήκε ο Νοέμβριος αλλά πέρασε ήδη ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού...

      Διαγραφή
  3. Μεγάλη προσοχή από τις βραδυνές ώρες και μέχρι αύριο το πρωί σε όλη την κεντρική Μακεδονία κ κυρίως στη Χαλκιδική, καθώς και στην υπόλοιπη ΒΑνατολική χώρα και το θρακικό πέλαγος.
    Οι βροχές και οι καταιγίδες πού πλήττουν αυτή τη στιγμή τη Σερβία και τη Βουλγαρία κατηφορίζουν νοτιότερα και θα βρουν όλο το πεδίο ευνοϊκό λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών στη χώρα μας, έτσι ώστε να ξεσπάσουν κατά τόπους μπουρίνια ενώ αλλεπάλληλες θα είναι και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις.
    Γιά τον φίλο πού γράφει πάνε τα μπάνια και σήμερα νομίζω ότι υπερβάλει.
    Ακόμη και στη βόρεια Ελλάδα μία χαρά μπορείς να κάνεις τα μπάνια σού σε διάφορες ώρες της ημέρας καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ που είμαι εγώ πάντως όχι. Παραλίες Ξάνθης και σήμερα πολύ άστατος καιρός όλη την ημέρα. Εκτός βέβαια αν πήγαινες πρωϊ πρωϊ.

      Διαγραφή
  4. εχω μια απορια προς τον κο Ζιακοπουλο.Οταν καταχωρουνται ανωνυμα τα σχολια μπορει να εντοπισει προσωπικα στοιχεια των χρηστων μεσα απο αυτα?(ηλεκτρονικη διευθυνση ΙP κτλ)
    Θετω αυτην την ερωτηση διοτι σε αλλες πλατφορμες στο διαδικτυο μαλλον γινεται και σιγουρα ειναι αυτος ο λογος που γινεται το μπαναρισμα.Εδω μπαναρισμα των χρηστων δεν φαινεται να υπαρχει.Αλλου ομως υπαρχει και ισως για αυτο να αποτελεσε η αιτια που οι διαχειριστες τα κατηργησαν επιτηδες και τα ανοιξαν τα ιστολογια εκ νεου σε διαφορετικη πλατφορμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απαντηση περιμενω,απαντηση δεν βλεπω.

      Διαγραφή
    2. γιατι κ.Ζιακοπουλε αποφευγετε να απαντησετε κανοντας τον κινεζο;περιμενω απο εσας απαντηση.

      Διαγραφή
    3. Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω, φίλε.

      Διαγραφή
  5. Αφήστε τον άνθρωπο να πει αυτό που αισθάνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Βασίλη εφόσον δεν προσβάλει το σαιτ ή κάποια μέλη και μιλάει για σχετικά θέματα μπορεί να πει αυτό που θέλει ή αισθάνεται. Δεν υπάρχει λόγος να ζοριζεσαι...

      Διαγραφή
  6. Σύστημα καταιγίδας από την Μαγνησία και Λάρισα κινήθηκε προς την περιοχή μου λίγο πριν νυχτώσει αλλά κόπηκε στα δύο.
    Αυτό που κινήθηκε νότια έφυγε πίσω από τον Ελικώνα προς Κορινθιακό αλλά δεν πρέπει να έδωσε τίποτα,το άλλο κομμάτι όμως κινήθηκε ΒΒΑ και πήγε καρφί πάνω από κεντρική και νότια Εύβοια ενώ τμήμα αυτού επηρέασε και την ανατολική Βοιωτία και μάλιστα στην πόλη της Θήβας έριξε πολύ δυνατό μπουρίνι με ισχυρούς ανέμους, πολλά αστραποβροντα και μεγάλη ραγδαιοτητα υετου.
    Σε εμάς άφησε μόνο λίγες σταγόνες και τον δυνατό αέρα που συνεχίζει ασταμάτητα και μας δροσίζει αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ πραγματικά σκέτη ΝΤΡΟΠΉ το μήνυμα πού στάλθηκε χθες το απόγευμα από την πολιτική προστασία στους κατοίκους της Αττικής για έντονα καιρικά φαινόμενα.
    Έκανε "μπαμ" ότι πλην των κάποιων ηλεκτρικών στα βόρεια τού νομού κυρίως,η ισχυρή καταιγίδα πού δημιουργήθηκε στη βόρεια Θεσσαλία νωρίς το απόγευμα και κινήθηκε νότια ΝΑνατολικα,θα περάσει ξυστά από Εύβοια(εφόσον είχε δώσει έντονα φαινόμενα κατά τόπους σε περιοχές βορειότερα) και θα φύγει ανατολικά χάνοντας γρήγορα τη δυναμική της.
    Πού είδαν οι κύριοι τα ακραία φαινόμενα στο νομό Αττικής?
    Νομίζω ότι αν είναι να έχουμε τέτοιου είδους nowcast με τέτοια αναστάτωση, καλύτερα μη σώσει και έρθει ποτέ!
    Γιατί όταν όντως τα έντονα φαινόμενα έρθουν,ο κόσμος θα τούς πάρει αψήφιστα και οι συνέπειες ίσως είναι τραγικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσχετο αλλά καλό:
    Ο χειμώνας του 1929 ήταν φοβερός. Στις αρχές Φεβρουαρίου το χιόνι στην περιοχή της Ιστιαίας είχε φτάσει σε ύψος πέντε μέτρων, στην Εύβοια μαίνονταν οι χιονοθύελλες, στη Θεσσαλονίκη πάγωσε ο Θερμαϊκός κόλπος και τέσσερις γυναίκες που επέστρεφαν από τον Βόλο στο χωριό Σκλίβενο πέθαναν από το κρύο. Στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας οι συγκοινωνίες είχαν διακοπεί, τα κοπάδια είχαν αποδεκατιστεί από την έλλειψη τροφής και οι άνθρωποι πεινούσαν και ξεπάγιαζαν απ' το κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είσαι σίγουρος φίλε μου οτι στάλθηκε μήνυμα? Στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πολ. Προστασίας υπηρετω, αν και χτες δεν είχα υπηρεσία, δεν άκουσα αλλά και δεν είδα κάτι τέτοιο που λες για Αττική. Θα το μάθω γιατί μου κάνει εντυπωση.
    Καλημερα στην παρεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα στην παρέα.Τεράστιες καταστροφές στην περιοχή Αμφίπολης και Ν.Ζιχνης από χαλάζι και ισχυρές βροχές..Όλη η περιοχή είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιβεβαιώνω πως μήνυμα στον γενικό πληθυσμο της Αττικής, ΔΕΝ εστάλη από το 112 σχετικά με την πρόσκαιρη χθεσινοβραδινή καταιγίδα.
    Υ. Γ Κυριε Ζιακοπουλε, δεν αφήνει πολλες φορες η πλατφόρμα να γίνει ανάρτηση και αναγράφεται η λέξη σφάλμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο γενικό πληθυσμό δεν ξέρω, σε κάποιους δήμους σίγουρα στάλθηκε.
      Εκτός και αν μού είπαν ψέματά.

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα που εντόπισες Νικόλα το ανέφεραν και άλλοι φίλοι του μπλογκ. Θα προσπαθήσουμ να το λύσουμε.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα σας. Ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η περιοχή μας. Αυτή τη φορά σε πιο γενικευμένη κατάσταση. https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1327502/isxyri-kakokairia-stin-anatoliki-makedonia-se-katastasi-ektaktis-anagkis-oi-serres

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιθανό να σχηματίστηκε σίφωνας, Κωστή.
      Δυστυχώς, στη διάρκεια της νύχτας μόνο από τη μορφή της ηχούς ένος ντόπλερ ραντάρ μπορείς να το διαπιστώσεις. Την επόμενη μέρα εικάζεις ότι επρόκειτο για σίφωνα από το είδος των καταστροφών, την έκτασή τους, το "μονοπάτι" που ακολούθησαν κ.ά.

      Διαγραφή
  13. Σε κανέναν δεν εστάλη μήνυμα και καλο θα ήταν επειδή διαβαζει κόσμος και όλοι έχουν άποψη περι πολιτικής προστασιας, κακώς βέβαια την έχουν, να ανακαλέσεις για λόγους τάξης γιατί θίγεται επαγγελματική ομάδα που προπαθει να προσφερει τα μεγιστα παρά τις οποιες παθογενειες της κρατικής μηχανής. Φιλικη η τοποθέτηση μου φίλε Φώτη, μην την εκλάβεις καλοπροαιρετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην την εκλάβεις κακοπροαίρετα ήθελα να πω.

      Διαγραφή
    2. Καμία παρεξήγηση Νίκο.
      Όπως γνωρίζεις είμαι από αυτούς πού οι ανακρίβειες δεν μού αρέσουν.
      Άσε να επικοινωνήσω με τα άτομα της Αττικής πού τούς ήρθε ειδοποίηση μήπως ήταν από κάποιον άλλο φορέα ή από κάποιο σάιτ καιρού και τα μπέρδεψαν κακώς.

      Διαγραφή
    3. Πάντα καλοπροαίρετα και μιάς και υπηρετείς στην πολιτική προστασία(δεν το γνώριζα), πέραν τού ότι παράγεται έργο και τις περισσότερες φορές σώζονται ζωές και περιουσίες, έχουν γίνει λάθη με αποκορύφωμα την τελευταία ψυχρή λίμνη πού είχε επηρεάσει τη χώρα μας όπου στέλνονταν μηνύματα σε άκυρους νομούς.
      Νομίζω όλοι το θυμούνται.
      Θεωρώ ότι θέλει πολύ προσοχή το συγκεκριμένο κομμάτι πού είναι νέο για τούς Έλληνες.
      Με εκτίμηση.

      Διαγραφή
    4. "Κακοπροαίρετα" εννοείς Νικόλα.
      Επί της ουσίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν εστάλη μήνυμα από τη ΓΓΠΠ. Όμως, σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμων δεν μπορώ να γνωρίζω τι έγινε. Σε κάθε περίπτωση, τα πολλά κοκόρια που λαλούν και στον τομέα της πρόγνωσης και στον τομέα της προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καλό δεν προσφέρουν!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα στην παρέα.
    Ήθελα να ρωτήσω,αν γνωρίζετε
    που μπορώ να βρω αρχεία για τον καιρό που είχε π,Χ,το 1982

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όταν πριν από 35 χρόνια φοιτητής πήγα με φίλους στο Τρύπιο Λιθάρι στον Κόζιακα ήταν το πρωί μια ηλιόλουστη μέρα χωρίς προβλέψεις για φαινόμενα. Θα φτάναμε στο καταφύγιο περίπου το μεσημέρι. Από εκεί έχει υπέροχη θέα την οροσειρά της Πίνδου. Λίγο πριν φτάσουμε ξεκίνησαν να πέφτουν κεραυνοί χωρίς σύννεφα. Ένας πολύ προληπτικός φίλος μας παρακαλούσε να γυρίσουμε γιατί ήταν κακό σημάδι. Όσο μείναμε στο καταφύγιο μας έλεγε πως θα γυρίσουμε με τέτοιους οιωνούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι κακοπροαίρετα εννοουσα. Γίνονται προσπαθειες κυριε Ζιακοπουλε στο τομέα της προληψης και της ενημέρωσης και σιγά σιγά θα βελτιώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να κάνουμε όλοι (πολιτεία, κόμματα, εμπλεκόμενοι φορείς) ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε. Προσωπικά, το μπουρίνι της 21ης Ιουλίου 1983, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων στην περιοχή του Θερμαϊκού, με έχει στοιχειώσει. Αν και ήμουν πολύ νέος μετεωρολόγος, είχα συνειδητοποιήσει από τότε ότι το να λέει η πρόγνωση ότι το απόγευμα στη Β. Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες δεν επαρκεί για να σωθούν ζωές. Έκτοτε, έγιναν πολλές προσπάθειες για να αποκτήσει η ΕΜΥ εξοπλισμό και μέσα ώστε να είναι σε θέση να κάνει προγνώσεις σχεδόν πραγματικού χρόνου (nowcasting). Το 2004, με την προμήθεια οκτώ ραντάρ πίστεψα ότι είχαμε κάνει το μεγάλο βήμα. Σήμερα, για διάφορους λόγους, δεν λειτουργεί κανένα από εκείνα τα ραντάρ!

      Διαγραφή
    2. Οι λόγοι είναι οικονομικοί κύριε Ζιακοπουλε ή άλλοι;

      Διαγραφή
    3. Όποιος έχει αγαπήσει τη μετεωρολογία είτε ως επαγγελματίας, είτε ως απλός λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων, θα έχει διαπιστώσει τα μεγάλα κενά στην ΕΜΥ από τότε που φύγατε. Μπορεί να είστε παλιάς κοπής και της παλιάς σχολής, αλλά όποιος σας θυμάται στα δελτία και σας έχει γνωρίσει από κοντά, θα καταλάβει πόσο έχετε αγαπήσει την ΕΜΥ και πόσα θα μπορούσατε να προσφέρετε...Τι να λέμε τώρα, που περιμέναμε να πάει η ώρα 6 και να δούμε το καιρό για τους αγρότες στην ΕΡΤ και τα πολυπόθητα συννεφάκια με το χιόνι...Τέλος πάντων, αλλού πάει η κουβέντα τώρα, αλλά όταν αγαπάς κάτι, πρέπει να σπας αυγά και να βάζεις στην άκρη όλους αυτούς τους μίζερους, τους τοξικούς και αντιπαραγωγικούς..

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε των 10:00 μ.μ. για το ποιος φταίει το μυαλό μου πηγαίνει στον Γκρούεζα (Υπάρχει και φιλότιμο) και στον Βάρναλη:
      «- Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
      - Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
      - Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
      - Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
      Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
      δεν το βρε και δεν το πε ακόμα».

      Διαγραφή
  17. Με τη τελευταία κακοκαιρία που λες Φώτη, αυτο είχε να κάνει με τις εταιρίες κινητής. Για παράδειγμα η Αττικη δεν ήταν μέσα, όμως λόγω κεραιών της Στερεάς πηραν μήνυμα αρκετοί κάτοικοι της Δυτικής Αττικής κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπική μου γνώμη ότι η αποστολή μηνυμάτων από το 112 πρέπει να σταματήσει άμεσα διότι καταστρατηγείται η έκτακτη ειδοποίηση/συναργεμός, δηλ. στέλνεται χωρίς πραγματική ανάγκη. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη μας έστειλαν δυο φορές, δυο μέρες συνεχόμενα πριν λίγο καιρό και τελικά «κατακλυσμό» έκανε μια άλλη άσχετη μέρα.. ασφαλώς δεν ευθύνεται το 112 για το ότι δεν μπορεί να γίνονται ακριβείς σε κάθε λεπτομέρεια προγνώσεις αλλά δεν έχει κανένα νόημα να στέλνετε ένα αόριστο μήνυμα.

      Διαγραφή