Ιούνιος: ο μήνας με τις πρώτες ζέστες, τα αγουροξυπνημένα μελτέμια και την αστάθεια που παραμονεύει!

Τα άγια χώματα με τις ομορφιές τους, προς το παρόν, τα βλέπουμε στις φωτογραφίες. Πού θα πάει, όμως; Ο Αύγουστος κοντοζυγώνει! (Οι φωτογραφίες είναι του φίλου και γείτονα Θανάση Κατή). 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ενισχυμένου συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτό το δεδομένο, οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων (ορεινά Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς) είναι περιορισμένες και οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες (36 με 37 βαθμοί) θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. 


Το Σάββατο (4/6), μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Κυριακή (5/6), μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Η ένταση των ανέμων θα πέσει στα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (6-7/6), οι συνθήκες θα γίνουν πιο ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων κυρίως κατά μήκος του κορμού της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (8-9/6), ο καιρός θα είναι άστατος με όμβρους και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα 

9 σχόλια:

  1. Καλό καλοκαίρι και καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθε και το 1ο 35αρι γιά φέτος στην περιοχή μού.
    Καθαρό καλοκαίρι.
    Αντε να περάσουν λίγο οι μέρες και οι υποχρεώσεις να ξεχυθούμε και εμείς των πόλεων στις παραλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη προσοχή στις μεδουσες

      Διαγραφή
    2. Δροσιά μας έταξες από την άλλη εβδομάδα ....εντάξει, ε εντάξει ?

      Διαγραφή
    3. Εννοείτε αυτό φίλτατε Γιάννη.
      Ποτέ δεν αναιρώ αυτά πού γράφω ακόμη και αν αποτύχω.
      Από Τρίτη πάμε σε μία εβδομάδα με αρκετές δροσιές γιά την εποχή πάντα, ενώ και οι αστάθειες θα είναι μπόλικες στην ηπειρωτική χώρα κυρίως.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα (φφούλλλ) Φώτη και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  3. Σήμερα στα Γιάννενα είχαμε 4,6 χιλιοστά βροχής καλά ήτανε έχουμε δροσιά τώρα το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα σε όλους κι όλες
    Άλλη μια μέρα με πολλή ζέστη στην κεντρική Μακεδονία και με υψηλές θερμοκρασίες προχωρημένου καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει εδώ και δύο βδομάδες τουλάχιστον. Έτσι εξηγείται και ότι η θάλασσα ζεστάθηκε αρκετά στο βόρειοδυτικό Αιγαίο /Θερμαϊκό καθώς από τα μέσα Μάη ανέβηκε 4-5 βαθμούς κι έτσι σήμερα η μέτρηση έδειξε 24 βαθμούς (πηγή: ΕΑΑ/μετεο). Είναι η πιο ζεστή θάλασσα από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ανυπομονώ για το πρώτο μπανιο το ΣΚ(οι υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά από τη Χαλκιδική)
    Καλό ΠΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βλέπω πεζούλα και γκάγκελα κυριε Ζιακόπουλε...συνηθως δεν δένει....το κανονικό είναι ξύλο...αλλά δυστηχώς η τέχνη της ξυλογλυπτικής χάνεται σιγά σιγά...τοσο από τα δικά σας μέρη αλλα και από τα δικά ...μου....συνειρμικά που λεει ο φίλος Π.Α. θυμάμαι τις ξυλινες σκάλες σε λουλακι...που ενωναν τους ορόφους των σπιτιων μας...για την ιστορία το λουλακί το χρησιμοποίησαν ολοι οι ορεινοί οταν ανακάλυψαν την λαδομπογιά...για να δώσουν χρώμα...στα σπίτια τους ειχαν βαρεθεί το γκρι και το καφέ.."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή