Κάτι μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα

Η Περσεφόνη βρίσκεται πλέον στα ανάκτορα του Πλούτωνα. Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο). Η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς ένα χαμηλό κινείται από τη Δ. Μεσόγειο προς τη χώρα μας, με συνέπεια στα δυτικά οι άνεμοι να στραφούν σε ΝΑ και στα ανατολικά οι βοριάδες να εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, οι βροχές θα είναι τοπικές και ασθενείς και η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει τους 20 βαθμούς. 


Από αργά τη νύχτα της Τρίτης στη Δ. Ελλάδα και την Τετάρτη (6/12) σχεδόν σε όλη τη χώρα αναμένονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη (7/12), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Όσο για τη συνέχεια, όλα δείχνουν ότι η «Αννούλα» θα πάει στην Αραπιά!


Υ.Γ.

1) Με ανήμπορους να προσθέτουν αξία στα αποτελέσματα των μοντέλων επαγγελματίες μετεωρολόγους, οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα έρθουν γρήγορα να τους αντικαταστήσουν.

2) Όταν επανειλημμένα δεν σου καίγεται καρφί για το γεγονός ότι οι ανεύθυνες προγνώσεις σου κάνουν ζημιά σε ανθρώπους που προγραμματίζουν τη ζωή και τη δουλειά τους, είσαι απλά χοντρόπετσος. 

84 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους,

    άλλη μια μέρα που στο λεκανοπέδιο κύλησαν όλα ομαλά με θερμοκρασίες 18-20c και μια αδιάφορη συννεφιά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Κάποτε αυτά θα τα είχαμε από Οκτώβριο πλέον αρχές Δεκεμβρίου και τίποτα δεν θυμίζει χειμώνα. Τα κρύα έχουν γίνει 2ημέρου άντε διβδόμαδου και μετά πάλι προς τη δόξα τραβά.

    Βόρεια και κεντρική Ευρώπη θα πρέπει τους τελευταίους 2 μήνες να μην έχουν κανένα παράπονο. Κάποιες περιοχές πηγαίνουν σερί και θα βγουν σίγουρα πιο κρύες. Μετά από χρόνια θυμήθηκαν τι θα πει κρύο.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβρεξε πολύ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος απ' ό,τι μου είπε ένας φίλος. Μπόρες σημειώθηκαν και στο Μαρκόπουλο και την Ανάβυσσο. Επίσης, από το μεσημέρι που γύρισε σε βοριά, ψύχρανε κάπως, τουλάχιστον στα παραθαλάσσια.

      Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια όντως ο χειμώνας φτάνει αργοπορημένος στην Αθήνα, μετά τα μέσα - τέλη Ιανουαρίου, αλλά κρατάει και παραπάνω απ' ό,τι παλιότερα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μάρτιο του 2022.

      Από την άλλη, ούτε τον Ιούνιο ήρθε φέτος το καλοκαίρι, αφού είχαμε βροχές και θερμοκρασίες 17-18 βαθμών, ακόμα και μετά τα μέσα του μήνα, δηλαδή, περίπου τον ίδιο καιρό με τον ήπιο μέχρι στιγμής Δεκέμβριο. Γενικά, οι εποχές καθυστερούν να έρθουν, αλλά και να φύγουν, όπως αποδείχτηκε και με τον καλοκαιρινό Οκτώβριο και τον ζεστό, επίσης, Νοέμβριο.

      Ωστόσο, νομίζω ότι κυνηγάει το θαύμα όποιος περιμένει σερί κρύα τον χειμώνα στην Αθήνα, όπου ο καιρός ήταν ανέκαθεν - απ' ό,τι θυμάμαι τουλάχιστον - ήπιος με κάποια ψυχρά διαλείμματα.

      Διαγραφή
    2. Και με τη γλώσσα των αριθμών, 37 χιλιοστά στα Σπάτα, 22mm στην Παλλήνη, 7mm στο Μαρκόπουλο και 4,5 χιλιοστά στην Κερατέα. Από εδώ το πάει, από εκεί που φέρνει, τελικά κάπου στην Αττική σχεδόν κάθε μέρα (το τελευταίο διάστημα) βρέχει...

      Διαγραφή
    3. To κέντρο είναι πάντως με 250μμ και πέρυσι έκλεισε με 281μμ πρόπερυσι νομίζω με 320μμ άμα δεν κάνω λάθος. Μιλάμε για τραγικά μμ. Ευτυχώς βρέχει στα βουνά ακόμα και ποτίζεται το κεντρονότιο λεκανοπέδιο. Πατήσια πχ 366μμ. Μεγάλες διαφορές.

      Διαγραφή
    4. Ετοιμάσου για ανάλυση κλίματος και καιρικά άρθρα με ποιητική διάθεση και λίγη φιλοσοφία μέσα.

      Διαγραφή
  2. Βασίλειος Σωμαράκης4 Δεκεμβρίου 2023 στις 2:16 μ.μ.

    Για τους Κρητικούς το ταξίδι της Αννουλας στην Αραπιά είναι μαχαιριά στην καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την χάνουμε την Αννούλα πάει κατά Αφρική μεριά..δεν πειράζει, καλή εβδομάδα κύριε Ζιακοπουλε και στην παρέα! Θα ήταν ενδιαφέρον πιστεύω μια ανάλυση εξήγηση τι προκάλεσε αυτή την μεγάλη χιονοθύελλα "του αιώνα"όπως λένε,στο Μόναχο και στην κεντρική Ευρώπη!
    Χρήστος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απότοκο της κλιματικής αλλαγής ήταν μάλλον και αυτή η χιονοθύελλα, αφού ό,τι φαινόμενο εκδηλώνεται πια, είναι πιο έντονο απ' ό,τι παλιά. Δεν παίζει ρόλο το είδος του φαινομένου, αφού και οι καύσωνες είναι μεγαλύτερης διάρκειας και οι βροχές (βλέπε Daniel) μεγαλύτερης έντασης και οι χιονοπτώσεις το ίδιο. Σαρωτική ήταν και η ανεμοθύελλα που σάρωσε νωρίτερα μέσα στο φθινόπωρο τη δυτική Ευρώπη, με αρκετά θύματα δυστυχώς σε Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία. Και στην Αφρική πνίγηκε, επίσης, πολύς κόσμος, το όπου φτωχός κι η μοίρα του, ισχύει εκεί.

      Διαγραφή
    2. Κάτι είχε πεί - αναλύσει νομιζω ο Δάσκαλος για την Κεντρο-Βόρεια Ευρώπη , πριν μηνες , πως ο Βορειος Πόλος (θα) λειτουργεί πλέον ως χαλασμένο παλιό ψυγείο που λιώνει η "κρούστα" που έχει μαζέψει η κατάψυξη και το πρώτο απο κατω επίπεδο του ψυγείου θα κρυώνει περισσότερο ... για λίγα χρόνια βέβαια ! Μπορει να τοείχα διαβάσει αλλού αυτό οπότε ζητω την κατανόησή σας . Ευχαριστώ . Υ.Γ : Σαν σήμερα ξεκινούσαμε στη Μεσσηνία παραδοσιακά τη συγκομιδή της ελιάς με πολλές βροχές αλλά και κρύα μπροστά μας ... Θυμάμαι οτι το 2 προς 1 , ως προς τη δυνατότητα συγκομιδής ανα μέρα , ήταν κανονική ευλογία (καλοκαιρία -κακοκαιρία) !!!

      Διαγραφή
  4. Βασίλειος Σωμαράκης4 Δεκεμβρίου 2023 στις 2:29 μ.μ.

    Υπάρχει περίπτωση να μην εντάξει τα ταξιδιωτικά έγγραφα της Αννουλας και να αλλάξει ρότα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη χιονισμένη -παγωμένη Στοκχόλμη με τη μέγιστη σήμερα στους -9c.Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέρασε η έντονη κακοκαιρία από την περιοχή μας αφήνοντας 3 ολόκληρα χιλιοστά υετού! Περιμένουμε με αγωνία το επόμενο έκτακτο δελτίο καιρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρειθεί αυταπόδεικτο ότι το ταξίδι της Αννούλας ....αφορά την Αννούλα και την Αραπιά....και ουχί εμάς .,!το αν θα πάει εκεί κ πόσο θα μείνει ως ζητούμενο αφορά τους κατοίκους της Αραπιάς...και την ίδια την Αννούλα..!...
    Ετσι...κάλιστα με αυτά που βλέπουμε....στα μοντέλα μπορούμε να πούμε ότι για εμάς ξεκίνησε...ο Αγιος Βασίλης...!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάτι μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης θυμίζει ο καιρος εδώ. Πιάσαμε 18αρι σήμερα. Τι πρωτότυπο!! Την Τετάρτη θα βρέξει πάλι μια μέρα και μετά πάλι άνοιξη. Τα ίδια Παντελακη μου! Εν τω μεταξύ η πολλά υποσχόμενη διαταραχη της Αγίας Αννας ε χει διάθεση να πάει στη Λιβυη. Να κάνει τι στην έρημο? Άσε που από εβδομάδα καραδοκεί και ο υποτροπικος για πολλοστή φορά φέτος! Να δούμε πόσο θα αντέξουμε εμείς οι καιροφιλοι.Η υπομονή τελείωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ έριξα λιπάσματα με την ελπίδα να λιώσουν σήμερα και είχα μόνο τοπικούς σύντομους όμβρους. Ας ελπίσω το νερό του Άη Νικόλα να έρθει όπως προβλέπεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Η περιοχή μας βρίσκεται υπό την επίδραση των υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με τις χαμηλές της Κύπρου...αυτή η κατάσταση δε θα κρατήσει πολύ"
    Ωραία πράγματα διαβάζω,έγινε τελικά εξαίρεση αυτος ο τύπος καιρού και όχι κανόνας όπως αρχικά φοβόμουνα.Να συνεχίσει έτσι..μυριζομαι ενδιαφέρον χειμώνα!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Μεσσηνία ήταν και πάλι ευνοημένη από τη τελευταία διαταραχή που μας επηρέασε τα ξημερώματα. Από την άλλη βλέπω σταθμούς της Αττικής με ετήσιο υετό κάτω από 300mm που είναι το όριο για ερημοποίηση νομίζω. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και ίσως να βιάζομαι διότι έως το τέλος του χρόνου αυτό ίσως αλλάξει. Για να είμαι όμως αντικειμενικός, έψαξα και βρήκα ότι η πιο άνομβρη χρονιά στην Αθήνα ήταν το 1898 με περίπου 100mm και ακολουθεί το 1989 με περίπου 150mm (και κάτι παραπάνω το 1990 που αποτέλεσε μια διετία δύσκολη για τη χλωρίδα). Επίσης βρήκα ότι υπήρξε ακομα μια δύσκολη υετικά διετία το 1891 και 1892 με περίπου 250mm κατά ετος. Με λίγα λόγια...υπάρχουν και χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γενικές γραμμές η πορεία των χειμώνων στην Ανατολική Ελλάδα είναι παρεμφερής. Έτσι, ο χειμώνας 1989/90 ήταν και για την Κρήτη άνομβρος. Το ίδιο και οι χειμώνες 1969/70, καθώς και κάποιοι από την 103τία 1930. Δυστυχώς στο νησί δεν έχομε καταγραφές πριν το 1914 (Χανιά) ή 1909 (Ηράκλειο).

      Διαγραφή
  12. Συμφωνώ απολύτως με το "χοντρόπετσος". Κάπου πάει το μυαλό μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σαφής μείωση έντασης και έκτασης των χαμηλών τις επόμενες ημέρες σε σχέση με αυτά που φαινόταν έως χθες.
    Τι να κάνουμε, θα το υποστούμε και αυτό.
    Όσο για την Αττική και τις πολλές βροχές που βλέπει(μάλλον ο Βαγγέλης), ίσως ζει σε άλλο νομό.
    Τα χιλιοστά την τρέχουσα χρονιά στην Αττική είναι τραγικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάσου και για νέα θερμή εισβολή μετά τις 10Δεκεμβρη..ετσι για να ζεσταθεί λίγο το κοκκαλακι μας. Ρε που μπλέξαμε φετος😃

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Αλέξανδρε.
      Δεν θα αντέξει εφόρου ζωής η χαμηλή πίεση πάνω από τον βόρειο ατλαντικό.
      Κάποια στιγμή θα αλλάξει αυτό και ίσως συμπέσει στο κατάλληλο τάιμινκ..

      Διαγραφή
    3. Φωτη οπως τα λες. Εγω παντα πιστευα και πιστευω πως για εναν δυνατο χιονια η τελος παντων μια αξιολογη κατεβασια αυλωνα απο τα βορεια, χρειαζεται οχι μονο μια προσκαιρη αντικυκλωνικη σφηνα που θα κοψει την ατλαντικη ροη, αλλα οι συνεχεις ανασυγκροτησεις του αζορικου αντικυκλωνα σε περιοχες που θα καλυπτουν οχι τον ατλαντικο αλλα ολη την δυτικη ευρωπη. Καποια στιγμη θα συμβει. Ισως οχι πολυ μακρια...

      Διαγραφή
    4. Ο Σεπτέμβρης ήταν δύο και τρεις φορές πιο βροχερός απ' τα κανονικά ο Οκτώβριος καθόλου βροχή και ο Νοέμβριος κάτω απ' τα κανονικά.Δεν είναι τραγικά αυτα

      Διαγραφή
    5. Αυτό πού λέω εγώ στηρίζετε πάνω στα δεδομένα επίσημων μετεωρολογικών σταθμών.
      ΔΕΝ δέχομαι την απάντησή σου χωρίς αναλυτικά στοιχεία έτους.
      Ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει.

      Διαγραφή
    6. Όπως;Γιατί και οι επίσημοι του μετεο πέφτουν έξω συχνα

      Διαγραφή
    7. Kαι όμως είναι τραγικά ,αγαπητέ ανώνυμε.Περί "ετησίου υετού" και "υδρολογικού έτους" έχουν γράψει και ο Δάσκαλος και ο Φώτης..........- ========Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Κεντρική Κορινθια ούτε σταγόνα.Δε γνωρίζω αν πέρασε κάποια μπόρα στα ανατολικά του νομού μας. Εκεί περίπου στις δύο το μεσημέρι ακούστηκαν κάποιες βροντές.
    Άντε τώρα να περιμένουμε την επόμενη αλλαγή να δούμε αν θα βρέξει.
    Μπορεί η Αννούλα να μην ξενιτευτεί, και να πάει μέχρι τη νότια Κρήτη.Εσεις παιδιά εκεί στην Κρήτη κάντε ότι μπορείτε να την κρατήσετε να μην πάει πιο κάτω.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνοπτικά.
    α)Ας μην υποτυπώνουμε σε κάθε συνήθη εκδήλωση του καιρού(Βόρεια κ Κεντρική Ευρώπη) στην κλιματική αλλαγή καθώς αυτό μας οδηγεί σε αυτά που βιώνουμε σήμερα δλδ για μία βροχή στο Σούνιο βγαίνει έκτακτο.Επειδή συμπαθώ πολύ τον κ. Κολυδά ας σημειώσω ότι μία παραγγελία Εισαγγελέα φθάνει (στείλτε μας ενέργειες υπηρεσίας σας κλπ) για να πάρουν φωτιά οι "στυλοί".Ο κανιβαλισμός στην χώρα μας είναι δεδομένος ειδικά στις Υπηρεσίες που ειναι εύκολος στόχος.
    β)Οσο οι πολιτικές ελίτ η οι οικονομικές μιλάν για την κλιματική αλλαγή τόσο η συζήτηση γίνεται στρεβλή και χάνει τα θεμέλια της που πρέπει να είναι επιστημονικά.Και τον λόγο εδώ τον έχουν οι κλιματολόγοι και όχι γεωλόγοι, .."πράσινοι" εργολάβοι κλπ.Εχουμε μία παροιμία στο χωριό "τον κ@@@λο μου να βάλεις μαγειρα σ@@τά θα φάς"
    Πότε θα χιονίσει κύριε Ζιακόπουλε..??...με σέρνουν στα bistro της θεσσαλονίκης και εγώ θέλω λουκάνικα και τζάκι!!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον αντίποδα βέβαια με την ΕΜΥ μπορεί να υποθέσει κανείς...ότι η ΕΜΥ ως αρραβωνιασμένη πλέον με τον νέο γαμβρό(υπουργείο πολιτικής προστασίας)...τα έκτακτα...αποτελούν θωπείες..και προκαταρκτικά...μίας λάγνας νύφης που λέει στον γαμπρό .."που και αν με παντρεύτείς να δείς τι θα σου κάνω".Ετσι θα έχουμε εναν γάμο όλο πάθος και το 112 να κουδουνίζει.Αυτό αξίζει να το δούμε.!"θωμάς"
      υ.γ.κατάντη ανάπτυξη is loading που λέμε και στο χωριό!!

      Διαγραφή
    2. Τίποτε να μην αποκλείεις "θωμά", από τότε που άρχισαν να εκδίδονται οι ανά 12ωρο "επικαιροποιήσεις των έκτακτων δελτίων" (όσοι κατέβασαν την εφαρμογή της ΕΜΥ ξέρουν) έχει αυξηθεί η προσφορά. Ε, να μην έχει αυξηθεί και η ζήτηση;

      Θα τελεστεί ο "γάμος"; Γιατί η άλλη η νύφη (του Αστεροσκοπείου) πιο πολλές αγριάδες κάνει.

      Διαγραφή
    3. χαχαχα αυτήν είναι "άστατη και ψεύτρα" με πολλούς εραστές και πάθη....!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  16. Ο χειμώνας ως φένεται πάει πίσω ,και νομίζω την άνοιξη θα έχουμε χειμώνα(η φωτό χθεσινή με τα φύλλα στο δρυοδασος της Όθρυς να έχουν πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα καί νά μήν έχουν πέσει ακόμη,βέβαια η φύση "μαγεύει"αλλά στην ωρα τους όμως ) Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η καιρική κατάντια της Κρήτης είναι πλέον ασήκωτη. Να δούμε πού θα βγει αυτή η κατάσταση με την ασύλληπτη ανομβρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νικόλαος Παντελικίζης4 Δεκεμβρίου 2023 στις 8:50 μ.μ.

    Καλησπέρα στον κύριο Ζιακόπουλο και σε όλη την παρέα...
    Είναι λογικό να μην μπορούμε να "χωνέψουμε"την αφύσικη κατάσταση που έχει φέρει στον καιρό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως θα έλεγα,η κλιματική αλλαγή όπου σε συνδυασμό με ισχυρό Ελ Νίνιο φέτος έχουν κρατήσει πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα τις θερμοκρασίες τουλάχιστον στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες.
    Αυτό έχει ως συνέπεια την αναταραχή και σε επίπεδο ζώων και φυτών όπως διαβάζουμε από φίλους εδώ, που περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού τις βροχές.
    Όπως το διαπίστωσα σήμερα στο σπίτι μου, όταν σφήκα τσίμπησε τον δύο ετών γιό μου και ευτυχώς μέχρι τώρα δεν τρέχαμε στο Παίδων... Ούτε το καλοκαίρι δεν μας συνέβη κάτι τέτοιο.
    Τέλος θα παρακαλούσα και εγώ με την σειρά μου να δείξουν λίγη φειδώ στην ΕΜΥ με τα έκτακτα δελτία που βγάζουν για φυσιολογικές υφέσεις που έρχονται αυτή την περίοδο... Στο τέλος θα καταντήσει ο κόσμος να μην πιστεύει τίποτα από όσα λέει η ΕΜΥ! Πιστεύω ότι ο διευθυντής της ΕΜΥ κύριος Κολυδας διαβάζει τόσο τον κύριο Ζιακόπουλο που δίδαξε επιστήμη και ήθος στα χρόνια που ήταν στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όσο και τους φίλους του μπλογκ που φωνάζουν να αλλάξει κάτι με τα έκτακτα δελτία για... πλάκα που βγαίνουν και κάτι να φροντίσει να κάνει για να υπάρξουν αλλαγές που θα αυξήσουν το κύρος της ΕΜΥ!
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα καλά, εύχομαι, με τον μικρό. Αν δεν είναι κάποιος αλλεργικός, δεν έχει πρόβλημα από τα τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας, που μπορεί να είναι επώδυνα, αλλά όχι και επικίνδυνα για τον μέσο όρο. Εκτός κι αν σε τσιμπήσει όλο το μελίσσι. Πιο ισχυρό είναι το τσίμπημα του μπάμπουρα (μοιάζει με χνουδωτή χοντρή μέλισσα) και ενός άλλου είδος σφήκας, το οποίο είναι διπλάσιο από την κοινή σφήκα και όχι κιτρινόμαυρο, αλλά μωβ και κίτρινο.

      Επί τη ευκαιρία, δεν είναι παράταιρο να συναντάμε έντομα, όπως σφήκες, μέλισσες, μύγες (ειδικά αυτές), κουνούπια κ.λ.π., μέσα στον χειμώνα. Παρά την λανθασμένη άποψη, που κυριαρχεί ότι πεθαίνουν τους χειμωνιάτικους μήνες, στην πραγματικότητα κρύβονται, ακόμα και μέσα σε παλιά σπίτια, σε ρωγμές ξύλων και βγαίνουν κάθε φορά που ο καιρός είναι ήπιος και ζεστός. Σχεδόν κάθε χειμώνα, βγάζω μέλισσες από τη θάλασσα, όταν έχει νηνεμία ή ασθενή νοτιά.

      Παράταιρο ήταν που είδα κατσαρίδα στον δρόμο την 1η Δεκέμβρη, καθώς αυτή είναι όντως καλοκαιρινό έντομο. Το ίδιο ισχύει και για τα τζιτζίκια που τα άκουγα, μέχρι πρότινος, να τραγουδάνε ακόμα... Και σε συνδυασμό με τις πεταλούδες που πετάνε επίσης ακόμα, όντως το σκηνικό μοιάζει, τουλάχιστον στην Αττική, σχεδόν ανοιξιάτικο.

      Τις αράχνες που είναι παντός καιρού δεν τις βάζω στην εξίσωση, όχι μόνο για αυτό, αλλά και επειδή δεν πρόκειται για έντομα. Έχουν οκτώ αντί για έξι πόδια και τέσσερις δαγκάνες (ένα ζεύγος με το οποίο συλλαμβάνουν τα θηράματα τους κι ένα ακόμα με το οποίο τρώνε) και συγκαταλέγονται στην ίδια συνομοταξία με τα καβούρια.

      Για να μην δυσανασχετούμε, πάντως, με τα έντομα, χωρίς αυτά θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος η τροφική αλυσίδα, οδηγώντας σε λιμοκτονία και το ανθρώπινο είδος. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων, παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια. Ειδικά, οι μέλισσες θεωρούνται απειλούμενο είδος.

      Διαγραφή
  19. Πάντως το βλέπω αρκετά δύσκολο στατιστικά να έχουμε δεύτερο σερί μουφα χειμώνα. Τουλάχιστον εδώ στην στην Θράκη Ξάνθη πέρσι ο χειμώνας ήταν πρακτικά ανύπαρκτος, χωρίς κρύο, χωρίς βροχές, χωρίς καθόλου χιόνια σε υψόμετρο μέχρι τα 800-900 μέτρα. Φέτος πιστεύω ότι κάτι θα δούμε. Λίγες βροχές, λίγο κρύο, λίγα χιόνια στα ημιορεινα έστω. Κάτι τέλος πάντων. Όσον αφορά την Αθήνα ειδικά δεν πρέπει να έχει παράπονο από χιόνια και κρύο τα τελευταία χρόνια αν λάβει υπόψη κανείς ότι βρίσκεται νότια γεωγραφικά. Εμείς εδώ στην Θράκη ψάχνουμε τα παλιά κρύα, βροχές και χιόνια με τα κυαλια πλέον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έτσι όπως το πάει βλέπω και πάλι ακαρπια στις ελιές φέτος... δυστυχώς με αυτες τις θερμοκρασίες και τα συνεχόμενα 20 άρια δεν υπάρχει ελπίδα.Ανυπαρκτο Φθινόπωρο εδώ στην περιοχή μου και συνεχίζει με έναν Δεκέμβρη λες και είναι Οκτώβριος.Καρυστος Εύβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μετατόπιση του χειμώνα προς τους ανοιξιάτικους μήνες, πάνε οι εποχές που απο 15 Νοεμβρίου άρχιζαν τα κρύα και τα χιόνια σε συνδιασμο με τη μικρή διάρκεια της ημέρας κράταγε τη χιονοκαλυψη μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ------Να που η έννοια της "προστιθέμενης αξίας" δεν αφορά μόνο στη μεταποίηση και τις επιχειρήσεις.
    -------Ο αρχικά αρκετά υποσχόμενος Δεκέμβρης ,φαίνεται να αλλάζει στάση..
    --------Πολλές περιοχές ,μέσα και η Κορινθία, είναι λίαν ελλειμματικές υετικά.Με 200 αλλά και 300 ετήσια mm υετού δεν γίνεται δουλειά .Άσε που και ο ετήσιος υετός ως μέγεθος έχει σχετική αξία.
    ------- Κάτι μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα ,
    Ερμού και Αφροδίτης ,
    τράγου και ελάφου !. -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα από Φιλαδέλφεια! Ενας ακόμα ηλιόλουστος καιρός στην πρωτεύουσα. Και χθες τσιμπήσαμε 19άρια, τώρα έχουμεε 18c και γενικά καμία σχέση με βόρεια Ελλάδα που με Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε 8c διαφορά. Δυσκολεύευται αρκετά να αφήσει η Αθήνα τα 20άρια. Η χαρά των τουριστών και φέτος.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Η κινηση του χαμηλου ευνοει για ισχυρες καταιγιδες την αττικη αργα το βραδυ. Προσοχη θελει και σε περιοχες οπως το πηλιο και ολο το παρακτιο κυριως τμημα μεχρι πιερια, η χαλκιδικη και το ανατολικο αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δόξα τω Θεώ, φαίνεται ότι ο Άη Νικόλας μου κάνει τη χάρη να μη χαλάσουν τα πρώτα λιπάσματα που έριξα. Αν ρίξει το ίδιο νερό για κάνα δίωρο ακόμα...Τι να πω; Δεκέμβρη μήνα, αντί να παρακαλάμε να σταματήσει για λίγο η βροχή,να παρακαλάμε να ρίξει μια ή δύο ώρες ακόμα.Ο βροχερότερος μήνας του έτους στην παλιά κανονικότητα, τα τελευταία χρόνια υετικά θυμίζει περισσότερο Απρίλη που τη ρίχνει δεν τη ρίχνει μια καλή βροχή. Όσο για τις ψυχρές εισβολές, από δύο ή τρεις αναγνωριστικές που έκανε σχεδόν κάθε χρόνο, τώρα θεωρείται ψυχρός Δεκέμβριος όταν έχει μια στη διάρκειά του και αν είναι και χιονιάς μιλάμε για άκρα.
    Τα άκρα βέβαια δεν τα θέλουμε,ας έχουμε την κανονικότητα με τις όποιες εξαιρέσεις αυτή συμπεριλαμβάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς ,Χρήστο, που εδώ και αρκετά χρόνια και τα σύνθετα λιπάσματα είναι ιδιαίτερα υδατοδιαλυτά. Θυμάμαι πιό παλιά το κλασσικό σύνθετο 11-15-15 που ρίχναμε στις ελιές διαλυόταν πολύ δύσκολα.Ευτυχώς είχαμε περισσότερα νερά.------==========Π.Α.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα. Τα δάση δρυός στην Όθρυ τα έχω επισκεφτεί αρκετές φορές. Όπως το 2021, έτσι και φέτος οι βελανιδιές της Όθρυς στα μέσα Αυγούστου είχαν πάρει μορφή Οκτωβρίου λόγω των εγκαυμάτων που είχαν υποστεί από τους καυτούς ανέμους του Ιουλίου. Το ίδιο και οι φτέρες στον υποόροφο που οι μισές ήταν ξερές ήδη. Οι αλλαγές στον καιρό στρεσάρουν όλους τους οργανισμούς, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Στα του καιρού, η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή στον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Πάντως τα 270 χιλιοστά στην Αθήνα είναι πολύ συχνά κατά τα χρόνια, με λίγα μόλις χρόνια να είναι πάνω από 550 και να δημιουργούν τον μέσο όρο των 400. Τα όρια της ερημοποίησης δεν ορίζονται με χιλιοστά αλλά όταν η εξατμισοδιαπνοή ξεπερνάει το λαμβανόμενο ποσό του υετού (το νερό κατευθείαν εξατμίζεται και χρησιμοποιείται από την υπάρχουσα βλάστηση). Έτσι, στο Σαχέλ με 800 χιλιοστά βροχής τον χρόνο έχουμε ένα ημιάνυδρο κλίμα γιατί η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή όλο τον χρόνο. Πάντως, αν συνεχίζει να ανεβαίνει πολύ τότε θα επέκταση των ημιάνυδρων συνθηκών πέρα από τα σημεία που ήδη υφίσταται (πχ Ανάβυσσος, Σχοινούσα κλπ) χωρίς να χρειαστεί να μειωθεί ο ετήσιος υετός. Όπως και να έχει, διανύουμε μια πολύ θερμή και απαράδεκτη καιρικά χρονιά για εμάς στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: αν συνεχίσει να ανεβαίνει πολύ η μέση θερμοκρασία. Για να καταλάβετε για το τι μιλάω. Πάντως είχαμε καλές βροχές το βράδυ στην Αττική.

      Διαγραφή
  27. Αρκετοί είχαμε στηρίξει πολλές ελπίδες στην πολλά υποσχόμενη Αννούλα του Νοτιά.Τελικά οι ελπίδες απεδείχθησαν φρούδες.Μας την έκανε για άλλον .....οντά. Αυτά παθαίνει κανείς όταν μπλέκει με μικρούλες ,όταν μάλιστα βρίσκεται και σε κάποια ηλικία !.
    Ενώ ο Χρήστος ο Σιμούλης ,υπολογίζοντας στον σοβαρό και ώριμο Άη Νικόλα, θα αποκομίσει σίγουρα κέρδη .Καληνύχτα σε όλους.-----============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας, χρόνια πολλά σε όσους/ες εορτάζουν, ιδιαιτέρως στην Νικολέτα σας, Δάσκαλε.
      Καθηγητά κ. Π. Α., ο Άη Νικόλας σχεδόν πάντα συμπεριφέρεται σαν Blue Chip, οι άλλοι είναι υψηλού ρίσκου.

      Διαγραφή
    2. Επίσης όλοι οι ανομβριόπληκτοι να μαζεύουμε ποτιστικές βροχές κι ας είναι και ρώγες.

      Διαγραφή
    3. H Lehman Brothers (κλιματική κρίση) κάνει ακόμα και τα Blue Chips φτερά στον άνεμο!
      Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σας.
      Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ, καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    4. Νικόλαος Παντελικίζης6 Δεκεμβρίου 2023 στις 4:00 μ.μ.

      Να είστε καλά κύριε Ζιακόπουλε, χρόνια πολλά και στην κόρη σας!
      Χρόνια πολλά σε όλους και όλες τις φίλες που γιορτάζουν και καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους τους φίλους του μπλογκ!

      Διαγραφή
  28. Βασίλειος Σωμαράκης6 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:07 π.μ.

    Πολύ αναποφάσιστη τη βλέπω την Αννούλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η νέα «κανονικότητα» θέλει η περίοδος Σεπτεμβρίου - Απριλίου να είναι ένα παρατεταμένο μείγμα φθινοπώρου -άνοιξης με σύντομες (αλλά ισχυρές ενίοτε) «επισκέψεις» του χειμώνα…Ας συμβιβαστούμε με αυτό! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα σε όλους
    Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Δάσκαλε να χαίρεσαι την Κορη σου.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλά σε όσους γιορτάζουν, καλές θάλασσες σε όσους τις περιπλέουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια πολλά στον Νίκο Παππά, τον Νίκο Παντελίκιζη, τον Νίκο, τον φιλόλογο και σε όσους και όσες ακόμα γιορτάζουν. Πολύχρονη και η Νικολέτα Ζιακοπούλου, να τη χαίρεστε και να την καμαρώνετε κ. Δημήτρη.

    Και μιας και ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών και γενικά των ανθρώπων της θάλασσας, τα παράκτια της Αττικής πήραν τη μερίδα του λέοντος από τις μεταμεσονύκτιες βροχές (ξημερώματα 6/12) με 10-15 χιλιοστά από τον Πειραιά ως το Σούνιο, αλλά και ως το Πόρτο Ράφτη, στην άλλη πλευρά. Αντίθετα, Αθήνα και βόρεια προάστια περιορίστηκαν σε 2-7 χιλιοστά κατά μέσο όρο.

    Σήμερα έχει, εξάλλου, γενέθλια και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που κλείνει τα 29, ενώ σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος το 2008.

    Τέλος, το 2016 και το 2018 ήταν πολύ κρύα η 6η Δεκέμβρη με ψυχρές εισβολές στην Αττική και χιόνια στα (ημι)ορεινά της, ενώ παγερό ξεροβόρι φυσούσε στα παραθαλάσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Βαγγέλη, που με θυμάσαι, παρά την άοκνη αντικοινωνικότητά μου, χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες, καλόν αγώνα σε όλους, στον αέρα, τη βροχή και τον ήλιο και όχι επί των οθονών.
      Το βραβείο των διακριτικών και πρωτότυπων ευχών..στον Πέτρο.

      Διαγραφή
    2. Νικόλαος Παντελικίζης6 Δεκεμβρίου 2023 στις 4:03 μ.μ.

      Ευχαριστούμε πολύ φίλε μου, να είσαι καλά, γερός δυνατός και να χαίρεσαι κι εσύ την οικογένεια σου!

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα .Χρόνια πολλά στην κόρη σου δάσκαλε .Καλές προγνώσεις και στους δυό σας.
    Χρόνια πολλά στον άρχοντα των..... μανιταριών , εκεί ψηλά στο Βόιο.
    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.
    Πήραμε μια νυχτερινή βροχούλα .Λιγα τα χιλιοστά .Ευτυχώς ξεπεράσαμε τα τρία.Ακριβώς τέσσερα.
    Το 2007 με τις μεγάλες φωτιές στην Πελοπόννησο, είχα δεί ξερές τις φτέρες στο ονομαστό δάσος της Βασιλικής στον Ταύγετο.-------========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 7 το απόγευμα ξεκίνησε να βρέχει με πολλά αστραποβροντα και κεραυνούς που έσκισαν τον ουρανό, κάνοντας την νύχτα ημέρα,ενώ συνέχισε να βρέχει ποτιστικά έως το ξημέρωμα.
    Όμορφο το πρωινό με χαμηλή νεφωση σαν ομίχλη σε όλα τα υψώματα και υγρασία στο φουλ,ατμόσφαιρα που μας έχει λείψει τοοοοσο πολύ.
    Το όμορφο τοπίο που φαίνεται στην φωτογραφία είναι αυτό που αντίκρισα το Σάββατο στην ορεινή Αργιθεα μεταξύ 500-1000 μέτρων,ενώ από εκει και πάνω τα δέντρα ήταν γυμνά πράγμα που σημαίνει ότι οσονούπω περιμένουν τα πρώτα καλά χιόνια.
    Μπορεί όλα τα μοντέλα να παλινδρομουν,εγώ όμως πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε και να απολαύσουμε αρκεί να έχουμε λίγη υπομονή ακόμη,καθώς όλα έχουν πάει 1-1,5 μήνα πίσω.
    Δικαιολογημένες οι όποιες γκρίνιες και ειδικά για περιοχές της χώρας που έχουν ανομβρία,όπως η Κρήτη, αλλά συνεχίζω να πιστευω(βάση όσων παρακολουθω) ότι θα έχουμε καλά και όμορφα καιρικά δρώμενα,που θα μας αφήσουν ευχαριστημένους.
    Καλό όμως είναι να μην βιαζόμαστε να φέρουμε πρόωρα τον χειμώνα και προπαντός να μην κάνουμε συγκρίσεις με παλαιότερες καλές εποχές που κατά την γνώμη μου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, να μην κάνουμε συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να προσαρμοστούμε στην νέα κανονικότητα που δείχνει να είναι ιδιαίτερα εικονική.
    Καλημέρα σε όλους σας και χρόνια πολλά σε όλους-ες γιορτάζουν εντός και εκτός μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Χρονια πολλα στους εορταζοντες! Δασκαλε να χαιρεσαι την νικολετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολύ καλές βροχοπτώσεις εχθές το βράδυ- μεσάνυχτα στην Αθήνα. Τα χιλιοστά βροχόπτωσης ήταν αξιόλογα τουλάχιστον στο Παλαιό Φάληρο. Ο Σαρωνικός κόλπος έκανε την δουλειά του.

    Η κλιματική κρίση έχει εδραιωθεί> Ένας Δανιήλ - Ιανός με ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές
    και στην συνέχεια το καιρικό χάος.


    Καλημέρα σε όλους!
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες,δάσκαλε να χαίρεσαι την κόρη σου Νικολέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τελικά δυνατή η μεταβολή του καιρού για την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή μου με απολογισμό από 26 έως 30 χιλιοστά τρέχουσα έως τώρα.
    Έπεσαν και κάποιες πασπάλες στην κορυφή του Παναιτωλικού ενώ αύριο αναμένουμε και χαμηλότερα με την νέα πρόσκαιρη μεταβολή πιο χειμερινού τύπου του καιρού από τα βόρεια.

    Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά μέσα από την καρδιά μου,με υγεία αγάπη και ευτυχία, στην κόρη του δασκάλου Νικολέτα καθώς και στον δικό μας "Θωμά" Νίκο του μπλογκ.
    Χρόνια πολλά και σε όσους άλλους φίλους γιορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται τα χρόνια μου πολλά και στον παλιό του μπλογκ Νίκο Παππά!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Φώτη, όπως και τον Χρήστο Παπαηλία, να είστε καλά. Είχα την εντύπωση ότι απάντησα χτες, αλλά κάπου χάθηκαν τα μηνύματα στο ψηφιακό μποτιλιάρισμα. Καλημέρα

      Διαγραφή
  39. Χρόνια πολλά δάσκαλε για τη Νικολέτα σας! Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ, τον Νίκο τον Τρικαλινό, το Δαλαρούγκα, το Νίκο το φιλόλογο και όποιον άλλο μου διαφεύγει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα από την Μυτιλήνη! Τοπικές, ποτιστικές βροχές έχουμε από το μεσημεράκι με σχετική ψύχρα.. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ζουσες! Κύριε Ζιακόπουλε να χαίρεστε την Νικολέτα! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δάσκαλε να χαίρεσαι την κόρη σου! Τα Νικολοβάρβαρα ήταν παραδοσιακά η πρώτη χειμερινού τύπου κακοκαιρία, κάτι προσπαθεί να κάνει και φέτος παρότι η χρονιά κλιματικά είναι αλλού για αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, παιδιά. Επαναλαμβάνω τις θερμές ευχές μου για τους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ. Δεν τους αναφέρω ονομαστικά γιατί όλο και κάποιον θα ξεχάσω. Εννοείται και στον "Θωμά" που το έχει δίπορτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστώ κύριε Ζιακόπουλε...και εσείς να χαίρεστε την κόρη σας....!!...Εχω αγοράσει κρυφά λουκάνικα...για να μεταβώ μόνος πάνω...με το πρόσχημα να κλείσω τα νερά μην παγώσουν...το κρύο περιμένω να πώ ψέματα...βοηθήστε λίγο!!!

      Διαγραφή
    2. ΄Εχω έναν φίλο γιατρό από το Πολυνέρι Γρεβενών, τα ίδια κάνει.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  43. Χρόνια πολλά για την κορούλα σου αγαπητέ Δάσκαλε Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες Αρκετές βροχές από το βράδυ έως το μεσημέρι σήμερα με ύψη βροχής από 15 έως και 50 χιλιοστά κατά τόπους αρκετό κρύο με υγρασία αυτή την ώρα εδώ Εγώ πάντως πιστεύω και περιμένω ότι μέχρι το τέλος του μήνα μια σφοδρή κακοκαιρία θα σαρώσει ολόκληρη τη χώρα με πολλά χιόνια γιατί αυτό άλλωστε είναι και το φυσιολογικό για την εποχή Πάντα πριν αλλά και μετά από τα Χριστούγεννα έχουμε μεγάλες κακοκαιρίες Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σήμερα το ξημερωμα στο Οιμιακον της Σιβηρίας με -68 βαθμούς σπάζοντας το προηγούμενο που ήταν -67,7 βαθμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν είμαι ανώνυμος στο προηγούμενο σχόλιο ο Γεροπαναχαικος είμαι Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. δάσκαλε θέλουμε και 'ψυχρές'' ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο -Πόρτο Ράφτη6 Δεκεμβρίου 2023 στις 8:55 μ.μ.

    Χρόνια πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στην κόρη σας δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ.
    Κύριε Ζιακοπουλε να χαίρεστε την κόρη σας.Χρονια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Υγεία και κάθε ευτυχία σε όλους.

    Εχτές το βράδυ είχε πολύ καλή βροχή εδώ στην περιοχή μου.Πριν απο τις δέκα περίπου όμως σταμάτησε.Για τρεις -τεσσερις ώρες δυνατή βροχή κατά διαστήματα.
    Καλο βράδυ παιδιά και καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ευχαριστώ για τις ευχές σας! Έχω καρό να γράψω λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά σας διαβάζω όλους ανελλιπώς...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Χρόνια πολλά Δάσκαλε για την Νικολέτα σας κ χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν υγεία ευτυχία εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες που είναι και πολλοί αυτές τις ημέρες! Άραγε πόσο θα έχει κουραστεί και απογοητευθεί ο Δάσκαλος από την καιρική κατάσταση για να δίνει πρόβλεψη μια φορά την βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή