Αιχμή του δόρατος της κακοκαιρίας οι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα φθάσουν τα επίπεδα της θύελλας (10 μποφόρ)


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), βαρομετρικό χαμηλό που θα βρίσκεται στο ΝΔ Αιγαίο θα προκαλέσει βροχές, χιονοπτώσεις και καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πολύ θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι (8 με 10 μποφόρ) και οι χαμηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από τη Β. Ευρώπη προς την περιοχή μας. Την Πέμπτη (14/2), τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι από το απόγευμα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την Παρασκευή (15/2), στα ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σαββατοκύριακο (16-17/2), ο καιρός θα είναι καλύτερος, αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς, σύντομες και τοπικές χιονοπτώσεις ή βροχές (παραθαλάσσια -πεδινά). Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά -ημιορεινά) μικρής διάρκειας. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (Θεσσαλία - Στερεά). Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 8 με 10 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά Ν-ΝΑ ως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 7 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων ή βροχών (πεδινά) κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Ξεκαθάρισαν δηλαδή τα πράγματα, τουτέστιν «μούφα» χιονιάς η Χιόνη για να μην πω ανύπαρκτος και φανώ σκληρός! Στους ανέμους είναι το ζήτημα ούτε καν παγετός θα υπάρξει σοβαρός, συγγνώμη αλλά οι 9 βαθμοί μέγιστη για βόρεια Ελλάδα είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΗ θερμοκρασία για την εποχή. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν στους ανέμους που σίγουρα θα προκαλέσουν προβλήματα !
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
    ΥΓ Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί να πού αύριο τα δυτικά κ βόρεια έστω κ τοπικά θα έχουν κάποια φαινόμενα(σήμερα πάντως στην πόλη μου έχει ρίξει πολύ νερό)ακόμη κ με τη μορφή χιονιού στα ημιορεινά.
    Στα μελλούμενα τώρα τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτά που λέγαμε δυστυχώς,δλδ εκτός του αξιόλογου τοπικά υετού,χιόνια θα δούν μόνο οι ορεινοί-ημιορεινοί κ για την αλλαγή Παρασκευής-Σαββάτου επίσης δε φαίνεται κάτι σημαντικό ούτε για τα ανατολικά προσήνεμα από πλευράς έντασης φαινομένων η πεδινού χιονιά.
    Πάντως προσωπικά αφού δε κάθεται δε με χαλάει καθόλου ο συγκεκριμένος καιρός,φαινόμενα να έχει,κρύο να κάνει κ ότι θέλει ας κατεβάζει.
    Πιθανή παράταση λόγω συνέχισης του ΒΑ ανέμου για τοπικά φαινόμενα στα ανατολικονότια κ το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα,μετά Άνοιξη κ μετά ξανά βλέπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη για το απανωτό σχόλιο αλλά ξέχασα να γράψω ότι οι θερμοκρασίες από βδομάδα αν κ θα ανέβουν,τελικά δε φαίνεται να είναι κ τόσο Ανοιξιάτικες ενώ ως "μεθυσμένος μήνας" που χαρακτηρίζεται ο Φεβρουάριος "ζαλίζει" κ τα μοντέλα καθώς κ ο "τζίφος" στις σημερινές ανανεώσεις δείχνει μεγάλη συσσώρευση ψύχους στην ΑΒΑ Ευρώπη μετά τις 22 με 24 περίπου του μήνα κ τάση αυτού να κινηθεί νοτιότερα αλλά αυτό θα φανεί κ στα επόμενα run.

    Έχουμε εθιστεί κ εμείς στα μοντέλα μου φαίνεται κ δε ξέρω αν είναι τόσο καλό αυτό!
    Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να απαντήσω κ. Ζιακόπουλε σε ερώτηση που σας έκανε αναγνώστης για το τι σημαίνει "στις 17 Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού". Ούτε εγώ ήξερα, αλλά ψάχνοντας βρήκα ότι αυτή η παροιμία εννοεί πως από τις 17 Φλεβάρη θα αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Μακάρι να φτιάξει, λοιπόν, ο καιρός - ακόμα και σήμερα που ήταν μία σχετικά ήπια μέρα του χειμώνα, μπάταρε ιστιοπλοϊκό αραγμένο στην Ανάβυσσο και είχε κυματάκι στο Θυμάρι, λιμνάζοντα νερά παντού και θολούρα στο σκούρο μπλε του βυθού - για να τελειώσει με την καλοκαιρία και η γρίπη μία ώρα αρχύτερα.

    Την ίδια στιγμή στις Φιλιππίνες θερίζει η ιλαρά. Έχοντας προκαλέσει 70 θανάτους στη νησιωτική χώρα, με τα θύματα να είναι κυρίως παιδιά. Όπως αναφέρει ο Guardian, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 4.302 κρούσματα, μία αύξηση 122% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Για την επιδημία ιλαράς ευθύνεται η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί ενάντια στον εμβολιασμό. Στην πρωτεύουσα Μανίλα, όπου ζουν 12 εκ. άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σε κακές συνθήκες, καταγράφηκαν 196 κρούσματα τον Ιανουάριο, έναντι μόλις 20 τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 55 παιδιά κάτω των 4 ετών. Οι υπηρεσίες υγείας έχουν σημάνει "κόκκινο συναγερμό" και για τις περιοχές Luzon και Visayas. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν καταγραφεί πάνω από 20 χιλιάδες περιπτώσεις ιλαράς στις Φιλιππίνες, κάτι που συνιστά αύξηση 500% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Η ιλαρά είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά ο πληθυσμός μπορεί να αποκτήσει ανοσία, αν πάνω από το 95% εμβολιαστεί. Ωστόσο, στις Φιλιππίνες εμβολιάστηκε φέτος το 55%, μία μείωση 15% σε σχέση με πέρσι. Η ανοσία στις Φιλιππίνες μειώθηκε από 88% το 2014 σε 73% το 2017, αφήνοντας 2,5 εκ. παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν ήταν εμβολιασμένα, εκτεθειμένα στην ασθένεια. Υπάρχει απροθυμία των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτή οφείλεται σε ένα σκάνδαλο με τον εμβολιασμό για τον δάγκειο πυρετό, που έκανε πολλούς γονείς διστακτικούς. Θεωρήθηκε ότι ο εμβολιασμός έκανε κάποια παιδιά να νοσήσουν χειρότερα και μερικά να πεθάνουν, αν και τίποτα δεν αποδείχτηκε.

    Από τους 70 που πέθαναν, εξάλλου, από την ιλαρά, το 79% (δηλαδή, οι 55) δεν είχαν εμβολιαστεί. Η επιδημία στις Φιλιππίνες ακολουθεί μία έξαρση της ιλαράς παγκοσμίως, καθώς υπάρχει 30% αύξηση των κρουσμάτων από το 2016 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στη νοτιοανατολική Ασία αν και εμβολιάζονται περισσότερο, υπήρξε πέρσι επιδημία στην Ταϊλάνδη με 4.000 κρούσματα ιλαράς και 22 θανάτους.
    https://www.theguardian.com/world/2019/feb/12/measles-outbreak-in-philippines-kills-70-with-vaccine-fear-mongering-blamed
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνοντας μιά (και μόνη) εξαίρεση από την αποχή και "αποτοξίνωση" που έχω επιβάλει στον εαυτό μου, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους για την αγάπη και το ενδιαφέρον τους. Και με την ευκαιρία να διατυπώσω την αίσθησή μου ότι με το σύστημα αυτό (που ανεπιτυχώς ονόμασαν "Χιόνη") ανοίγει ο δρόμος για τους Ορνιθίες και τα ουκρανικά συστήματα (ορολογία που βέβαια χρωστάω στον δάσκαλο Δημήτρη Ζιακόπουλο). Κανένα καλοκαίρι!! Ξαναμπαίνω λοιπόν πάλι στην "θεραπεία" μου και θα τα ξαναπούμε στο πρώτο βαρβάτο-χιονάτο ουκρανικό σύστημα που θα μας έρθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα Γιώργο,αυτό πιστεύω κ εγώ για τη μετ'έπειτα συνέχεια κ το έγραψα παρά πάνω για το ψύχος "Ουκρανικού τύπου"!
      Δε θέλω να σε "τσιγκλάω",συνέχισε αυτό που κάνεις κ στο πρώτο κατέβασμα ψύχους σε περιμένουμε για μία κουβέντα επί του θέματος!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Κανένα καλοκαίρι ....με 2 λέξεις τα είπες όλα.
      Και ας καταλάβουν μερικοί έδω μέσα ότι 9 στους 10 είμαστε άρρωστοι χιονολατρεις ,

      Ο.Μ. Αθήνα

      Διαγραφή
    3. Κι επειδή είσαι χιονολάτρης, σημαίνει ότι οι άλλοι δεν μπορούν να λένε τη γνώμη τους και ό,τι τους αρέσει; Αυτό μας έχει φάει στην Ελλάδα, διχαζόμαστε ακόμα και για τον καιρό. Επίσης Ο.Μ. όταν τη λες σε κάποιον να έχεις το θάρρος να βάζεις και το όνομά σου.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Επίσης, η καλοκαιρία κρατάει 10 μήνες (ευτυχώς) στην Ελλάδα. Get used to it.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ απόλυτα! Δεν ανήκει στους χιονόφιλους το μπλογκ κι έχουμε δημοκρατία ευτυχώς! Ας μην διαπληκτιζόμαστε μεταξύ μας λοιπόν , ο δάσκαλος τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα: ελευθεροτυπία και σεβασμός σε κάθε συνομιλητή, ούτε διχασμοί ούτε μαλώματα. Όλες οι απόψεις αποδεκτές είναι. Όταν λέει κάποιος για καλοκαίρι προφανώς δεν εννοεί ότι θα έχουμε 30 βαθμούς. Εν παση περιπτώσει ας ονειρεύεται ο καθένας ό,τι καιρό θέλει και αν έχει τη διάθεση να το καταγράφει εδώ.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονικη

      Διαγραφή
    6. Σωστά τα λέτε αλλά κάθε πράγμα να το θελουμε όταν πρέπει, στον σωστό του χρόνο. Το καλοκαίρι περνάει πολύ ωραια εκεί που βρίσκεται, στο νότιο ημισφαίριο. Τώρα έχουμε χειμώνα και θελουμε να μιλάμε για χιόνια κτλ. Καλο μεσημέρι σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  6. Δεύτερη, ξαφνική(και πολυ ευχάριστη συναμα)εμφάνισή του φίλου Γιώργο Λαμερα,σαν την ξαφνική καταιγίδα που ξέσπασε πριν λίγο.Και λέω ξαφνική, για τον λόγο, ότι εδώ και 1 ώρα, ο καιρός "έκλεισε","χαμηλωσε"και έβρεχε δυνατά και σταθερά,με θερμοκρασία στους 7.5 βαθμούς, οπότε η καταιγίδα ήταν όντως έκπληξη.
    Η πρωινή όμως καταιγίδα, περίπου μισής ώρας και πολλά αστραποβροντα, ήταν έκπληξη,καθώς με ΝΔ ανέμους,σπάνια βρέχει σε μας. Φαίνεται όμως φέτος δεν καταλαβαίνει από ανέμους και λοιπά, μας τιμάει δεόντως .Πάντως κάτι "καλο"μας"χρωσταει"!!(Φοβου τον...Σιμουλη, το είπα...!!)
    Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα είπε ο γενικός αντιπρόεδρος και όσοι καρτερουν το καλοκαίρι,θα πρέπει να κάνουν αρκετή υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παλιούς καλούς καιρούς μου θυμίζει τούτος ο καιρός με βοριάδες και βροχή για ώρες ακόμα και ημέρες που μας έκανε παλιά ο βοριαδόκαιρος στην Αθήνα. Φέτος προσωπικά τον έχω απολαύσει τον καιρό με τα όλα τού, παίρνοντας την ομπρέλα μού η το αντιανεμικό και περπατάω στην βροχή όποτε μπορώ. Είμαι δίχως παράπονο για φέτος εξαιρουμένου του φθινοπώρου αλλά μας αποζημιώνει η καιρική συνέχεια. Έχει ορέξεις εφέτος....άραγε ο Μάρτης θα δώσει εκπλήξεις? Και ίσως μας γδάρει? Θα δείξει! Όμορφη Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους,6 το πρωί,βροχη,6 βαθμοί κελσίου κ ενισχυμένος βοριάς,προσοχη κ καλή δύναμη σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας, στη Θεσσαλονίκη ρίχνει "ροβόχιονο". Έτσι αποκαλούν στην Ευρυτανία το χιονοχάλαζο. Μεγάλε κ. καθηγητά, το προβλέψατε προχθές "έστω και για το θεαθήναι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τις πρόσκαιρες βροχές πρωί και βράδυ χθες στην Αττική προέβλεψε σωστά (από προχθές) ο κ. Ζιακόπουλος. Το πρωί είχαμε αρκετά δυνατή βροχή για ένα τεταρτάκι στην Ανάβυσσο (σήμερα πάλι έβγαλα 6-7 κουβάδες νερό από το υπόγειο στο Θυμάρι παρεμπιπτόντως) και το βράδυ έβρεξε για λίγο και στο Π. Φάληρο. Το πρωί στο Φάληρο ο βοριάς δεν είχε δυναμώσει ακόμα, στο Θυμάρι έτσι κι αλλιώς είναι πάντα ισχυρός, ακόμα και τις καλές μέρες.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  10. Τρέμε Χιόνη «ανατολικός προσήνεμος χιονιάς» στη Θεσσαλονίκη τώρα 8,5 βαθμοί Κελσίου και ήλιος από το πρωί μόνον αέρας. Αθήνα κέντρο 7 βαθμοί και ασθενής βροχή . Ήθελα να ήξερα πού χιονίζει... α ναι χιονίζει στην ιπποκρατειο πολιτεία , τρομερή κακοκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή