Καιρικές επισημάνσεις


α) Η κίνηση του διπόλου των ατμοσφαιρικών διαταραχών στα Β. Βαλκάνια και στις ακτές της Λιβύης είναι προδιαγεγραμμένη και αποτυπώνεται πάνω στο χάρτη με τα γκρι βέλη.



β) Στους μη ειδικούς προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το χαμηλό των Β. Βαλκανίων δεν δίνει υετό πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές. Στα αίτια συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη υγρασίας, αλλά αυτή δεν είναι ή σοβαρότερη αιτία. Η ευστάθεια που δημιουργεί η υποκείμενη ψυχρή στεριά είναι το βασικό αίτιο, το οποίο δεν μπορεί να ανατρέψει ούτε ο στροβιλισμός του χαμηλού. Όμως, όταν το σύστημα φθάσει στην κεντρική Μεσόγειο, θα έλθει και ο υετός. Αυτό μας υπενθυμίζει πόσο θα άλλαζαν τα δεδομένα του υετού στη χώρα μας, αν στη θέση του Αιγαίου υπήρχε στεριά.

γ) Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού το επόμενο σαρανταοκτάωρο, επισημαίνεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες στην Κρήτη, τις νοτιότερες των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν και μάλιστα θα είναι κατά τόπους έντονες. Όσο για την υπόλοιπη Ελλάδα, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές. Σημειώνεται ακόμα ότι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο θα συνεχιστούν και ότι ο παγετός τη νύχτα και το πρωί στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

δ) Η νέα διαταραχή που θα μας έλθει μεσοβδόμαδα από τη Β-ΒΑ Ευρώπη δεν φαίνεται ικανή να δώσει σημαντικό υετό.
Καλή Κυριακή, φίλοι μου

11 σχόλια:

  1. Στο ένα μέτρο έφτασε το χιόνι σε όλα τα ημιορεινά και ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας. Κάποια στιγμή θα δώσω φωτογραφίες. Καλημέρα σε όλους.
    Δημητρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερός κ αναλυτικός ο δάσκαλος μας επεξηγεί αυτά που εμείς δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορουσατε μήπως κ. Ζιακόπουλε να μας πειτε δυο λόγια για το ποιό θα ήταν το κλίμα αν στην περιοχή του Αιγαίου υπήρχε στεριά και όχι θάλασσα;Θα είχαμε λιγότερες ή περισσότερες βροχές; και από χιόνια ; Συγχωρήστε μου την ερώτηση αλλά ειμαι αδαής στη Μετεωρολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηπειρωτικό κλίμα (ψυχρότεροι χειμώνες, θερμότερα καλοκαίρια, εντονότερη απογευματινή αστάθεια την άνοιξη κ.λπ.). Ίσως κάτι από Εσκί Σεχίρ και Αφιόν Καραχισάρ...

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,αυτη την φορά,χιονισε περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες φορες,μιλαω πάντα για φέτος,κ στην νότιο πλευρά του νησιού,του βουνό μας που είναι στα 550 μέτρα περίπου,δεχτηκε αρκετό χιόνι,καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απίστευτα μαθήματα,εντελώς δωρεάν.
    Απλώς ένα μεγάλο ευχαριστώ.
    Όσο αναφορά τον καιρό,για να πω την "μαύρη"αληθεια,βλέποντας τι γινόταν στο Καρπενήσι, μιλώντας με ορεινά Τρικάλων και Καρδίτσας,καθώς και διαβάζοντας στο μπλοκ ειδικά το σχόλιο του φίλου Δημήτρη.ρ,για τόσο πολύ χιόνι σε αυτές τις περιοχές και με τον άνεμο στην δική μου περιοχή να συνεχίζει ΒΔ,ήταν αρκετά μεγάλη η έκπληξη να χιονισει και σε μας και μάλιστα με δίωρη χιονοθυελλα, που μας έδωσε 10 περίπου εκατοστά χιονιού.Σε περιοχές λίγο πιο πάνω, έφθασε τα 15 και 20 εκατοστά όταν στα ορεινά του Ελικώνα χιονίζει ασταμάτητα από εχθές το πρωί και έχει βάλει πολύ χιόνι.
    Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο, το μικροκλίμα της περιοχής και η μικρή απόσταση από τον Ελικώνα,γιατί με αυτόν τον άνεμο και με τόσα βουνά στο διάβα του να περνούν την μερίδα του λέοντος, εμείς δεν περνούμε σχεδόν τίποτα.
    Άρα φίλε Φώτη, όχι μόνο δεν ξεχαρμανιασα, αλλά απεναντίας μου έμεινε,οπως είπες μεγάλη πίκρα, από την χαμένη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους! Έχω μία ερώτηση για το δάσκαλο και όποιον άλλο θέλει: όταν σε ένα μοντέλο είτε gfs, είτε ευρωπαικό είτε αμερικάνικο είτε οποιοδήποτε άλλο παρουσιάζονται σε εμάς όλοι οι μετεωρολογικοί παράμετροι (χάρτες θερμοκρασίας, υγρασίας πίεσης, στροβιλισμοί, άνεμοι σε όλα τα ύψη), αλλά και ο καιρός που προκαλείται με τις εκάστωτε συνθήκες ανά τοποθεσία, τί είναι αυτό που κάνει έναν έμπειρο μετεωρολόγο να πει κάτι διαφορετικό για τον καιρό μιας τοποθεσίας σε σχέςη με την ανάλυση ενός μοντέλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστιο θέμα. Έχω αναρτήσει παλαιότερα στο μπλογκ (επιλογή ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ) άρθρο αποτελούμενο από τέσσερα μέρη με τον τίλο "Ο ανθρώπινος παράγοντας στην πρόγνωση του καιρού".
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε! Καλημέρα καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα!

      Διαγραφή