Θυμώνει τις επόμενες μέρες ο Φλεβάρης!


Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Β. Αφρικής, κινείται ανατολικά. Ένα άλλο ψυχρό μέτωπο κινείται από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Την Τετάρτη (13/2), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι σχεδόν παντού θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 9 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Πέμπτη (14/2), τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή. Την Παρασκευή (15/2), τα πολύ σίγουρα είναι οι βοριάδες και το κρύο σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με τον υετό, τα τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και τα νότια είναι σχεδόν σίγουρα, αλλά μένει ανοιχτό το θέμα κάποιας μεγαλύτερης έκτασης επιδείνωσης του καιρού τις απογευματινές-βραδινές ώρες.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ. (α) Την Τετάρτη χιονοπτώσεις, έστω και για το θεαθήναι, είναι πιθανό να σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα. τη Λάρισα και άλλες πόλεις της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Στην Αττική οι χιονοπτώσεις θα είναι σημαντικότερες και κατά πιθανότητα θα κατεβούν ως τα βόρεια προάστια.

(β) Τις επόμενες ημέρες η πρόγνωση της θερμοκρασίας και κυρίως των μέγιστων τιμών της παρουσιάζει δυσκολίες. Η μεγαλύτερη πλέον διάρκεια της ημέρας και η μέρα με τη μέρα εντεινόμενη ηλιακή ακτινοβολία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

ΤΡΙΤΗ, 12 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Σύντομες τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Σύντομες τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Σύντομες τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Πρόσκαιρες βροχές το πρωί και πιθανώς αργά το βράδυ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πρόσκαιρες βροχές πολύ νωρίς το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.

33 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα να έχουμε,η οποία θα μας θυμίσει τα παλιά χρόνια του φλεβαρη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, συγνώμη για το εκτός θέματος, απλά ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ζιακόπουλο ή όποιον άλλο φίλου φόρουμ, αν εξακολουθείτε να μην έχετε κάποιο νέο του Γιώργου του Λαμέρα?
    Ευχαριστώ,
    Στέφανος από Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους και σε όλες!

      Σίγουρα δεν ήταν ό,τι καλύτερο η απότομη εξαφάνισή μου από το μπλογκ, όμως ήταν επιβεβλημένη για λόγους που δεν θα ήθελα να εξηγήσω διεξοδικά. Επιγραμματικά, για λόγους ηρεμίας, ψυχικής ισορροπίας και μιάς επιβεβλημένης ανασυγκρότησης του προσωπικού μου χρόνου, ήταν αναγκαίο να το κόψω «μαχαίρι». Κάτι σαν το τσιγάρο ή οποιαδήποτε άλλη εξάρτηση. Ελπίζω κάποια στιγμή να επανέλθω σε άλλη βάση, με κάποια «αποστασιοποίηση» από το μπλογκ και από το σαράκι του καιρόφιλου. Διαβάζω ανελλιπώς τις αναρτήσεις του Δασκάλου αλλά αποφεύγω προς το παρόν να διαβάζω και τα σχόλια, με το φόβο να μην …ξανακυλήσω. Σε όσους με αναζήτησαν ή και ενδεχομένως ανησύχησαν για την εξαφάνισή μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια συγνώμη!

      Διαγραφή
    2. Γιώργο μας έλειψες καλωσόρισες.

      Διαγραφή
    3. Να ένα σπουδαίο νέο... Σημασία έχει ότι ο Γιώργος είναι καλά, μπράβο του για την περίοδο που επέλεξε να το κάνει, στο πιο hot καιρικά σημείο του χειμώνα.

      Στα υπόλοιπα νέα της ημέρας, τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να κρίνω την πρόβλεψη του δασκαλου, δεν μπορώ να δω πώς τα χιόνια θα φθάσουν στα βπ όμως. Κάθε τρέξιμο είναι και χειρότερο, το κρύο πριονιζεται λίγο λίγο... Προσωπικά δεν περιμένω κάτι ιδιαίτερο, ελπίζω να έχουμε μια ευκαιρία ακόμη πριν πέσει η αυλαία του φετινού καλού χειμώνα.

      Διαγραφή
    4. Το σημαντικό είναι πως είσαι καλά, νόμιζα ότι σου συνέβη κάτι πολύ σοβαρό. Το ίδιο θέλω να κάνω με τα μοντέλα (τα προγνωστικά) αλλά δεν μπορώ με τίποτα...καλό βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Όπως αισθάνεσαι εσύ Γιώργο. Και μην στενοχωριέσαι για τίποτα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    6. Χαρμόσυνα νέα με την παρουσία σας Γεώργιε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    7. Καλώς ήρθες και πάλι Γιώργο, με όποιο τρόπο κι αν αποφάσισες να το κάνεις. Το σημαντικό είναι ότι έδωσες στίγμα!

      Κατά τα άλλα (εμείς ακόμα... δεν την παλεύουμε με την τρέλα μας για τον καιρό), την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη φαίνεται να γίνεται το πρώτο καλό μπρα-ντε-φερ Χειμώνα-Άνοιξης. Τα μοντελάκια δείχνουν-τάζουν την πρώτη σοβαρή αλλαγή σκηνικού για φέτος. Ας απολαύσουμε το άκρως χειμωνιάτικο επόμενο επταήμερο και μετά θα δούμε. Άλλωστε, και ο Μάρτης ιστορικά (και στη λαϊκή μας παράδοση) είναι ενίοτε και γδάρτης.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    8. Γιώργο Λ. να διαβάζεις και να γράφεις όποτε και αν θέλεις κι όσο θέλεις, μας φτάνει που είσαι καλά και ακούσαμε νέα σου. Καλή τύχη, φίλε μας, σ' αγαπάμε.

      Διαγραφή
    9. Γιώργο καλωσήλθες πίσω στην ομάδα! Όντας νέος στο blog, θα ήθελα να σου πω ότι ανάμεσα στους πολλούς λόγους για τους οποίους επέλεξα να μοιράζομαι τις σκέψεις μου σε αυτόν τον χώρο μαζί σας είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ πολλά άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τον καιρό, με αλληλοσεβασμό πάντα. Με ορισμένους δε, ταυτιζόμαστε κιόλας. Ένας από αυτούς είσαι κι εσύ. Κατά τα λοιπά, συμφωνώ και επαυξάνω με τα λεγόμενα του προλαλήσαντος (Χρήστος Σιμούλης). Να είσαι καλά φίλε, όπως και ο δάσκαλος που μας δίνει τον χώρο να μοιραζόμαστε την τρέλα μας.

      Διαγραφή
  3. Με τόσα χιόνια θα γίνουμε στο τέλος Ρωσία, όπου οι περιβαλλοντικές αρχές έστειλαν μία ομάδα σε απομακρυσμένη αρκτική περιοχή για να τιθασεύσουν και να απομακρύνουν μία αγέλη από πεινασμένες πολικές αρκούδες, που έχουν θέσει υπό πολιορκία τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν εκεί, όπως γράφει ο Guardian. H συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε μετά τη βοήθεια που ζήτησαν αξιωματούχοι από το αρχιπέλαγος Novaya Zemlya, όπου κατοικούν 3.000 άνθρωποι. "Ποτέ δεν είχε σημειωθεί τέτοια μαζική εισβολή πολικών αρκούδων, κυριολεκτικά κυνηγούν τους ανθρώπους" ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. "Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι και φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ οι γονείς είναι απρόθυμοι να αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο ή, στο νηπιαγωγείο" συμπλήρωσε ο υφιστάμενός του.

    Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βίντεο δείχνουν τις αρκούδες να τρέφονται από σκουπίδια σε μία τοπική χωματερή. Οι προσπάθειες να τις φοβίσουν με τις κόρνες των αυτοκινήτων και με σκυλιά απέβησαν άκαρπες. Στη Ρωσία οι πολικές αρκούδες συγκαταλέγονται στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και απαγορεύεται να τις πυροβολήσουν. Αξιωματούχοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η θανάτωσή τους ίσως είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, αν δεν καταστεί δυνατό να τις απομακρύνουν. Το 2016 πέντε Ρώσοι επιστήμονες ήταν ουσιαστικά όμηροι πολικών αρκούδων για δύο εβδομάδες σε έναν απομακρυσμένο μετεωρολογικό σταθμό στο νησί Troynoy, ανατολικά του Novaya Zemlya.

    Τελικά, όμως, οι συμπαθέστατες πολικές αρκούδες δεν τους έκαναν τίποτα. Γιατί δεν το γράφει αυτό ο Guardian; Κάτω τα χέρια από τις αρκούδες και όλα τα υπέροχα πλάσματα του πλανήτη σε στεριά και θάλασσα.
    https://www.theguardian.com/world/2019/feb/11/russian-islands-emergency-mass-invasion-polar-bears-novaya-zemlya
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο δάσκαλε με μια ανάρτηση τα εξηγείτε όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, πολλή επιφύλαξη αλλά και αντιδιαστολή στις διάφορες προγνώσεις.
    Ποιο στοιχείο είναι αυτό που δεν αφήνει να γίνει το καιρικό τοπίο πιο ξεκάθαρο κύριε Ζιακόπουλε; Χιονομεταφορά λόγω πολύ ισχυρών ανεμών μπορεί να προβλεφθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να υποκαταστήσει κανέναν επειδή δεν είμαι γνώστης,νομίζω η σημείωση β του δασκάλου τα λέει όλα. Ο ήλιος έχει αρχίσει και παίρνει -δειλά αλλά έχει αρχίσει- το πάνω χέρι. Βεβαίως ο Φλεβάρης έχει πολλές φορές χιονιάδες αλλά το σύστημα αυτό δεν φαίνεται να είναι τόσο αξιόλογο για ένταση και διάρκεια. Καλύτερα πάντως να μιλάνε οι ειδικοί με πιθανότητες παρά με βεβαιότητες όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις

      Διαγραφή
    2. "Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού"

      Διαγραφή
  6. Γιωργο Λαμερα καλώς ήρθες,χαιρομαι που είσαι καλά,κ μας ξαναγραφεις,προσωπικα δεν έχω facebook,αλλα απ ότι λέγανε οι υπόλοιποι του μπλογκ,ουτε εκεί μπορούσανε να σε βρούνε,ολοι μας ανησυχησαμε,κακο βράδυ να χεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χίλια συγνώμη,το καλό βράδυ έγινε από ταχύτητα κακό,να μην χαθεί ς πάλι από την παρέα,εισουνα ή ψυχή του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλα βρε Τζορτζ , επιτέλους φιλε μου..
    Δόξα τω θεώ , είσαι καλά, ωραία..
    Περαστικα ευχομαι κ πάλι στις εεπάλξεις.Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα.η υποβαθμιση του χαμηλου σημενει και λιγοτερος αερας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Α ρε Γιώργο μας κατά τρόμαξες με την απουσία σου.
    Δεν ξέρω τι ακριβώς θέμα είχες κ δεν με αφορά αλλά σε παραδέχομαι που στην πιό κρίσιμη καμπή του Χειμώνα μπόρεσες κ έμεινες μακριά παρακολουθώντας αμέτοχος το κόλλημά μας,τον καιρό.
    Όντως η δουλειά μας δεν είναι αυτή κ καμιά φορά όταν υπάρχουν σοβαρά θέματα καλό είναι να επικεντρωνόμαστε σε αυτά.
    Χαίρομαι πάρα πολύ που ξαναγύρισες κ είσαι καλά έστω κ από άλλη βάση!
    Όσο για τον καιρό επιβεβαιώνονται τελικά οι αρχικές μας εκτιμήσεις για μη πεδινό-παραθαλάσσιο χιονιά αλλά μη τρελενόμαστε παιδιά κ ας χαρούμε τα κρύα κ οποιοδήποτε φαινόμενο έρχεται καθώς υπάρχουν πολύ χειρότερα όπως για παράδειγμα πέρυσι.Πολύ σωστό αυτό που λέει ο δάσκαλος γιά τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας κ το έχω παρατηρήσει κ εγώ.Από εδώ κ πέρα κ με τη συνεχή αύξήση διάρκειας της μέρας,στις περιοχές που θα επικρατεί ηλιοφάνεια οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας άνετα μπορούν να φτάνουν σε διψήφιο νούμερο εκτός κ αν το ψύχος που κατέβει είναι πολύ δριμύ(πράγμα σπάνιο).
    Παρ'όλα αυτά όμως δε μπορεί να υποτιμηθεί μία τέτοια ψυχρή εισβολή Φλεβάρη μήνα μίας κ η αίσθηση του κρύου λόγω των δυνατών βοριάδων θα είναι αρκετά πιό έντονη.
    Τέλος από την άλλη Δευτέρα κ μετά δεν ξέρω αν θα έχουμε καλό καιρό η βροχές η νοτιάδες,πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καιρός θα μαλακώσει πάρα πολύ!Το πόσο,θα δείξει.
    Καλή νύχτα από το βροχερό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μετά τα κρύα, βλέπω να μας καπακώνει αντικυκλώνας.... Σημάδι της άνοιξης? Καλησπέρα και καλή εβδομάδα με υγεία σε όλους. Καλησπέρα στον κύριο ζιακοπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά, εγώ πιστεύω ότι ο νέος κύκλος κακοκαιρίας θα δώσει περισσότερα απ' ότι φαίνεται αρχικά. Πείτε το hope-casting, πείτε το στατιστική εμπειρία, πείτε το παρακολούθηση των μοντέλων, όπως θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και τρεις-τέσσερις ημέρες αυτό σκέφτομαι κι εγώ (βλέποντας τα διαδοχικά runs των μοντέλων, που μία καλυτερεύουν και μία επανέρχονται - αλλά και με έντονο το hope-casting!) αλλά δεν τολμούσα να το εκφράσω. Με έβγαλες από τη δύσκολη θέση, Χρήστο.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  13. "Χιόνη" η κακοκαιρία...

    Το meteo.gr έχει δύο κατατοπιστικά βιντεάκια για τις χιονοπτώσεις που αναμένονται στην Ελλάδα και την Αττική - το βόρειο τμήμα της ουσιαστικά. Ονόμασε, μάλιστα, και αυτή την ψυχρή εισβολή "Χιόνη". Κάτι που μου θύμισε ότι παλιά στο σχολείο, όταν δεν εκπληρώνονταν οι προσδοκίες μας για κάτι καλό, λέγαμε "χιόνι" η φάση τελικά. Αντίθετα "τζάμι" λέγαμε όταν όλα πήγαιναν καλά.
    http://www.meteo.gr/
    Bαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια μια σβήνουν οι όποιες χαραμάδες φωτός για χιόνια σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στην Αττική. Τρέξιμο με το τρέξιμο τα μοντέλα μοιάζουν να τα μαζεύουν όλο και περισσότερο και παρουσιάζουν σημάδια μέθης. Η πολική αρκούδα έγινε γατάκι και από τα λίγα που καταλαβαίνω τελικά το κυνήγι της νιφάδας θα είναι... μεγάλων αποστάσεων! Η κατάσταση μου θυμίζει έναν παλιότερο τίτλο που είχε χρησιμοποιήσει ο κύριος Ζιακόπουλος, με τον οποίο είχα γελάσει πραγματικά παρά πολύ: "Οι νιφαδοκηνυγοί ίσως πετύχουμε και κοπάδι". Καλή τύχη, λοιπόν! Αν και δεν τη βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ευχάριστη έκπληξη, ήταν η επανεμφάνιση του φίλου Γιώργο Λαμερα.Ελπίζω να ξεπεράσει ότι πρόβλημα έχει και να τον έχουμε πάλι στην παρέα μας .Φίλε καλωσόρισες.
    Στα του καιρού τώρα, έχει δίκιο ο Σιμουλης, τελικά μάλλον τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα κατά περιοχή.
    Το φεγγάρι, για τέταρτη συνεχόμενη φορά ήταν "γεμάτο"και μάλιστα με πολύ μεγάλο στεφάνι, που σημαίνει πολύ δυνατό αέρα δλδ χιονοθυελλα;!!
    Σήμερα εξάλλου στην δουλειά μου, εμφανίστηκε και το πουλί, καλόγερος ή παπαδιτσα όπως λέγεται στην περιοχή μου.Ειναι το πουλί του χιονιού.
    Θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις ...!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρώσικη ρουλέτα ή τζόκερ κι αν σου κάτσει; Τίποτα πάντως στον ορίζοντα δεν προμηνύει χιόνια

      Διαγραφή
  16. Γεια σου Γιώργο αντιπροεδρε!!! Χαιρομαι που είσαι καλά! ΔοξΔ τω Θεώ! Αυτό μετράει! Είναι πολύ ωραίο το sait τού Δασκαλου κ Ζιακοπουλου! Απλά πρεπει να πάρχει σεβασμός! Γιάννης από την Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λαμερα ζεις εσύ μας οδηγεις... :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή