Στα ανατολικά και τα νότια τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα


Βαρομετρικό χαμηλό Ν-ΝΔ της Κρήτης κινείται Α-ΒΑ και προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα συμπληρώνουν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η ψύχρα ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (8-9/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. Την Κυριακή (10/2), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (11/2), η μέρα θα είναι ανοιξιάτική με ήλιο σχεδόν παντού και ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.
                                                                             
ΠΕΜΠΤΗ, 7 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι ΒΑ 6 με 7 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά Α-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Στην Πάρνηθα χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. H μπόρα που ξέσπασε στη νότια Αττική - ευτυχώς μετά τη βουτιά στην αγαπημένη μου ακτή - δημιούργησε κάποια μικροπροβλήματα στην παραλιακή. Μέχρι πριν λίγη ώρα υπήρχε συνεργείο της ΕΥΔΑΠ που προσπαθούσε να κλείσει ένα καπάκι από υπόνομο, το οποίο χοροπηδούσε από τα νερά που είχαν υπερχειλίσει μεταξύ Καλαμακίου και Αμφιθέας. Και είχε πολλή κίνηση από παλιό αεροδρόμιο μέχρι Αλίμου και Καλαμακίου. Λιμνούλες υπήρχαν, εξάλλου, στα συνηθισμένα σημεία στην παραλιακή, δηλαδή, Βούλα, Γλυφάδα, πριν την ΕΜΥ και στη διασταύρωση Ποσειδώνος και Καλαμακίου και πριν την Αχιλλέως στο Π. Φάληρο.

    Πταίσματα είναι, βέβαια, όλα μπροστά στο 1,1 μέτρο βροχής (1.100 χιλιοστά) που έπεσε τις τελευταίες μέρες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όπου δυστυχώς εντοπίστηκαν οι σοροί δύο ανδρών, κατά τη διαδικασία αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως μεταδίδει το Reuters. Η οικονομική ζημία μετά από μέρες σφοδρής βροχόπτωσης στην πόλη Townsville εκτιμήθηκε, εξάλλου, στα 45 εκ. αυστραλιανά δολάρια (32,63 εκ. δολ.) και κάποια περάσματα βροχής θα συνεχιστούν σε ορισμένες περιοχές. Οι δύο άνδρες ταυτοποιήθηκαν, αλλά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η αιτία θανάτου τους, ενώ 1.100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν οι αρχές άνοιξαν τα φράγματα των υπερχειλισμένων δεξαμενών ομβρίων υδάτων.

    Σε δρόμους των προαστίων εμφανίστηκαν ακόμα και κροκόδειλοι. Ο πρωθυπουργός Scott Μorrison ανέφερε ότι καθώς τα νερά θα υποχωρούν και και θα προχωράει η διαδικασία αποκατάστασης, θα υπάρχουν κι άλλα σοκ για τον κόσμο. "Γιατί καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στα σπίτια τους για να εκτιμήσουν τις ζημιές θα υπάρχει η φυσική απώλεια, αλλά θα υπάρχει και το ψυχολογικό σοκ και μπορείς μόνο να συμβιβαστείς με αυτό" εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-weather-casualties/two-bodies-found-after-floods-in-australias-queensland-idUSKCN1PU0PC?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν να κάτι πάει να σκαρώσει ο χειμώνας από την Τετάρτη κ μετά...
    Δασκαλε αναμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε τι είναι οι σκεδαζόμενες καταιγίδες - χιονοπτώσεις;
    Σήμερα το διάβασα για πρώτη φορά.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σποραδικές μάλλον βροχές από το σκεδάννυμι/σκεδάζω της αρχαίας. Ως όρος χρησιμοποιείται σε κάποια app καιρού σε κινητά και αποτελεί μάλλον «ατυχή» μετάφραση ξένου όρου

      Διαγραφή
    2. Είναι όρος που χρησιμοποείτε ως μετάφραση κυρίως σε εφαρμογές πρόγνωσης καιρού.
      Είναι το ίδιο με τον όρο "σποραδικές" δλδ κατά τόπους.

      Διαγραφή
    3. Σας μεταφέρω τις πληροφορίες που μου έστειλε ο καλός φίλος και ειδικός περί τα γλωσσικά θέματα Μιχάλης:

      «Προφανώς, ο...ποιητής εννοεί διάσπαρτες.
      Από το αρχ. ρήμα "σκεδάννυμι" και "σκεδαννύω" = διασκορπίζω, διασπείρω.
      Σχετική η αναφορά στον Αισχύλο: "πάχνην...ήλιος σκεδά".
      (Από το 13τομο λεξικό της ελληνικής γλώσσας της εγκ/δειας ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ)»

      Καλημέρα σε όλους, ευχαριστίες στους φίλους που ασχολήθηκαν με το θέμα.

      Διαγραφή
    4. Πηγαίνοντας το θέμα λίγο παραπέρα, να συμπληρώσω ότι παλαιότερα στην ΕΜΥ για τον προσδιορισμό των βροχών χρησιμοποιούσαμε τα επίθετα σποραδικές, τοπικές και διάσπαρτες, όταν εκτιμούσαμε ότι οι βροχές θα "καλύψουν" αντίστοιχα το 25, το 50 και το 75% της έκτασης της περιοχής για την οποία κάναμε την πρόγνωση.

      Διαγραφή
  4. Με συννεφιά και αρκετό κρύο,πέρασε η μέρα στο Σχηματάρι, με λίγη βροχούλα προς το μεσημέρι, την στιγμή που στις γύρω περιοχές (οινόφυτα και στα πιο ημιορεινά)έριξε μέχρι και χαλάζι. Η επιστροφή μου όμως, από Θήβα έως το χωριό μου, συνοδεύτηκε από ισχυρή καταιγίδα που με μικρές διακοπές, συνεχίστηκε ως τις 18.Από κει και μετά ο καιρός "καθησε"και η ομίχλη με την δυνατή βροχή συνθέτουν ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό.Η θερμοκρασία στους 7 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ή αλήθεια είναι ότι φαίνεται ένας χιονιας επιλεκτικός στην ανατολική χώρα,στις 13 φλεβαρη,ομως είναι τόσο νωρίς ακόμη,που μέχρι τότε τα μοντέλα θα αλλάξουνε πολλές φορές,καλο είναι,οτι είναι να κάνει,τωρα φλεβαρη,γιατι μαρτη δεν θέλουμε χιόνια στο νησί,γιατι θα μετράμε ζημιές κ καταστροφές,ηδη φετος με την δακοπροσβολη,χαθηκε πάνω από 60 τοις εκατό,της ελαιοπαραγωγης.καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα στην παρέα! Μια άκρως ενδιαφέρουσα καιρικά ημέρα πέρασε. Βαρύς, μουντός και υγρός καιρός. Έχω την αίσθηση ότι τέτοιου τύπου κακοκαιρίες έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα. Εννοώ κακοκαιρίες με διαρκώς κλειστό καιρό και σχεδόν ακατάπαυστη βροχόπτωση. Έχουμε συνηθίσει σε περαστικές βροχές ή καταιγίδες, μετά από τις οποίες κυριαρχεί ο ήλιος. Ωραίο είναι κι αυτό αλλά την άνοιξη. Σχεδόν όλη η ημέρα κύλησε με αυξομειούμενες εντάσεις στη βροχή και αρκετό χαλάζι το μεσημέρι, νομίζω σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, γεγονός που μου φάνηκε ασυνήθιστο. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο κυρ βοριάς που φαίνεται να παίρνει τη σκυτάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, η χθεσινή ημέρα ήταν ανέλπιστα καλή τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Μετά το (χειρότερου του αναμενομένου) πέσασμα προχθές τη νύχτα, θεωρούσα ότι το κυρίως πιάτο το είχαμε γευθεί. Ιδίως όταν η ημέρα χθες ξεκίνησε με λιακάδα. Φευ όμως. Ο καιρός γρήγορα βάρυνε κι έδωσε χώρο για αρχικά έντονα φαινόμενα, και σταδιακά περάσαμε σε πιο "χειμερινής υφής" κακοκαιρία. Αποτέλεσμα; Μέχρι χθες τα μεσάνυχτα τουλάχιστον έβρεχε σταθερά, από μέτρια έως δυνατά. Πολύ δυνατή κακοκαιρία, αν και ορφανή, σαφώς από τις καλύτερες του φετινού καλού χειμώνα.

      Διαγραφή
  7. Να ξεκινήσει το κλάδεμα στα αμπέλια ή όχι ακόμη? Ιδού η απορία...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή