Οι ερωτευμένοι με τον καιρό γιορτάζουν κάθε μέρα!


Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κρήτης, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια, προκαλεί κακοκαιρία στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ΒΑ ανέμους, τον υετό (βροχές, χιόνια) στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και τις χαμηλές θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές. Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), με την κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού προς την Α. Μεσόγειο, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα πέσει η ένταση των ανέμων στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Παρασκευή (15/2), μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τη ΒΑ Ευρώπη θα προκαλέσει τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 7 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο (16-17/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από την Κυριακή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.
 

ΠΕΜΠΤΗ, 14 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -4 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιόνια ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά – ημιορεινά) που βαθμιαία θα σταματήσουν. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Από τις 8 παρά τέταρτο ξεκίνησε, εχθες το απόγευμα να βρέχει και σταμάτησε αργά την νύχτα. Από το πρωί όμως ο καιρός "βάρυνε"αρκετά και ξεκίνησε να χιονίζει, μία δυνατά και μια πιο λίγο. Λίγο στα χωράφια και στα κεραμίδια, το έπιασε και μάλλον ήταν τα "Προεόρτια",καθώς τώρα που έφυγε από την δουλειά με πήραν τηλέφωνο, ότι χιονίζει πολύ.
    Όντως φαίνεται ο καιρός να γίνεται χιονιας(Στην Ριτσωνα που πέρασα, χιονιζε)και η συνέχεια άκρως ενδιαφέρουσα.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κακοκαιρία είσαι σαφέστατα μικρότερη του αναμενόμενου. Τα όποια φαινόμενα στην Αττική είναι κατά βάση ασθενή, τα δε χιόνια έχουν καταφέρει να φθάσουν οριακά στα Βίλλια και στην Ιπποκράτειο. Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, σιγά τα ωά. Αυτό δεν είναι καν είδηση. Είδηση είναι αν φθάνουν υπερβόρεια ή βόρεια προάστια.
    Βεβαίως, το ΕΑΑ έσπευσε να βγάλει όνομα πιασιάρικο (που τους γύρισε μπούμερανγκ τελικά) για μία συνήθη κακοκαιρία, ενώ το προηγούμενο χαμηλό που έδωσε νερά επί 3 μήνες έμεινε ορφανό. Δείγμα, στα μάτια μου τουλάχιστον, ότι το κριτήριο της ονοματοδοσίας δεν είναι η προστασία του πολίτη.
    Πλέον, μπαίνουμε στην τελευταία στροφή του χειμώνα. Παραφράζοντας το τραγούδι της Αλεξίου, θα πω ότι τα λεφτά μου τα δίνω για ένα (τελευταίο καιρικό) τανγκό στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Το είπε πρώτος ο επανακάμψας Λαμερας και ποντάρω τα λεφτά μου (που δεν έχω :) ) σε αυτό. Ας το κάνει και μετά ας έρθει η Άνοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλος ένας απόλυτα γλαφυρός και εύστοχος τίτλος από τον κ. Ζιακόπουλο. Παρά την απογοήτευση ημών των χιονόφιλων για αυτή την -κατά τη γνώμη μου- αναιμική ψυχρή εισβολή και τα τερτίπια του καιρού (ορθότερα: των μοντέλων), οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι έξω ο καιρός έχει μια όμορφη χειμερινή αίσθηση. Βαρύς ουρανός, κλειστός από παντού και κρύο. Εδώ στον Αγ. Ελευθέριο δεν τόλμησε να βρέξει σήμερα. Μόλις τώρα ξεκίνησε ένα σιγανό ψιχάλισμα και ο αέρας λυσσομανά. Πάντως, τα χιόνια στην Αττική κατέβηκαν αρκετά χαμηλά (σχεδόν στα 400μ. στα βόρεια και ο Υμηττός περίπου στα 800μ.). Πάντως, σε έναν κατά γενική ομολογία ποιοτικό χειμώνα, το μέτρο σύγκρισης με τους παλαιότερους χειμώνες στο δικό μου μυαλό (εντελώς εμπειρικά και πρόχειρα) είναι το πόσο συχνά χιονίζεται ο Υμηττός, ο οποίος ακόμα και φέτος νομίζω δεν έχει χιονιστεί αρκετά. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο μέχρι το Σάββατο, αν και μετά απ' όλα τα μοντελοσυμμαζέμματα των τελευταίων ημερών θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Για ακόμα πιο πέρα μάλλον δεν θα πρέπει να κρατάμε ούτε καν καλαθάκι κι ό,τι θέλει ας έρθει. Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ήρθαν τα χελιδόνια"...

    Πολύ σωστός ο κ. Ζιακόπουλος σε έναν ακόμα τίτλο. Όπως και στον χθεσινό, αφού οι βοριάδες ήταν όντως επιπέδου θύελλας. Χιονίζει επίσης από το μεσημέρι ασθενώς στον Διόνυσο - το λιώνει, όμως - ενώ ακόμα και στο Θυμάρι έριχνε κατά διαστήματα χιονόνερο. Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν ο βοριάς, ο οποίος ήταν τόσο δυνατός, που έκανε κύμα περίπου 1 μέτρου. Κάτι που είναι σπάνιο στον Σαρωνικό, όπου κύμα σηκώνει κανονικά μόνο με νοτιά και δυτικό. Πάντως, μετά τις αμυγδαλιές που είναι ολάνθιστες πια, ήρθαν και τα χελιδόνια, όπως άκουσα να λέει το πρωί ο καλός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, λίγο πριν κατέβω στη δαντελένια ακρογιαλιά. Εκεί, βέβαια, είχε μόνο γλάρους και παγωνιά, αλλά τουλάχιστον άντεξα και σήμερα για 5-6 λεπτά.

    Να δούμε πώς θα εξελιχθεί τώρα ο καιρός αύριο και την Παρασκευή, που όπως γράφει το Skynews μαθητές από όλο τον κόσμο θα κάνουν αποχή για την κλιματική αλλαγή. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προγραμματιστεί 40 τέτοιες κινητοποιήσεις Strike4Climate (Απεργούμε για το Κλίμα) στον δρόμο που χάραξε η Greta Thunberg, μία μαθήτρια από τη Σουηδία, που για ένα μήνα έκανε μόνη της καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της. Συνολικά 70 χιλιάδες μαθητές από 270 πόλεις σε όλο τον κόσμο θα κάνουν πορείες, διαδηλώσεις και αποχή από το σχολείο για την κλιματική αλλαγή.

    Η 14χρονη Zoe Benett από το Μπρίστολ έγραψε, μάλιστα, και επιστολή σε καθηγητή για να του εξηγήσει ότι θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις επειδή η κλιματική κρίση θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνήσεων, διότι συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, η οποία έχει μόλις 12 χρόνια για να την αντιμετωπίσει, συγκρατώντας την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό, για να αποφευχθούν ξηρασίες, πλημμύρες, ακραία ζέστη και φτώχεια για εκατομμύρια ανθρώπους. (σ.σ.: Μα και τώρα δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν βιώνουν φτώχεια και πείνα, λόγω των πολέμων και επειδή ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και πιο λίγων, που κυριολεκτικά απομυζούν τη συντριπτική πλειοψηφία); Οι μαθητές έχουν, μάλιστα, και τέσσερα αιτήματα, μεταξύ άλλων να κηρύξει η κυβέρνηση κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής στη γη, αλλά και να δώσει δικαίωμα ψήφου στους νέους 16 ετών.
    https://news.sky.com/story/dear-teacher-im-missing-class-to-save-the-planet-11635913
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο θέμα έχει το northmeteo.gr για χιόνια στη Χαβάη, που έφτασαν πιο χαμηλά από ποτέ στην ιστορία της. Εντάξει στα 1.800 μέτρα υψόμετρο είναι τα χιόνια, αλλά κι αυτό συνιστά ρεκόρ τόσο για το Μάουι, όσο και για ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού. Το προηγούμενο χαμηλότερο υψόμετρο χιονόστρωσης για τη Χαβάη ήταν τα 1.980 μέτρα και για το Μάουι τα 2.286 μέτρα από το μακρινό 1952.
    http://northmeteo.gr/to-chioni-stin-chavai-eftase-chamilotera-apo-pote/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποτιστική βροχή από το πρωί και αρκετό κρύο λόγω αέρα.
    Άντε να δούμε και την επόμενη κατεβασιά που το όνομα της θα αρχίζει από «Ψ».
    Μόνο να μην βγει αυτό που μου έρχεται στο μυαλό….
    Λαμέρα μας έσκιασες αρκετό καιρό, να είσαι καλά έστω και απών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Οι τρεις πιο χτυπητές κακοκαιρίες μέχρι στιγμής του χειμώνα είχαν τα εξής χαρακτηριστικά: Το κύριο χαρακτηριστικό της Σοφίας ήταν το δριμύ και παρατεταμένο ψύχος και σε δεύτερη μοίρα τα χιόνια, το κύριο χαρακτηριστικό της Υπατίας ήταν τα πολλά και παρατεταμένα χιόνια ειδικά σε ημιορεινά και άνω και σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα και το κύριο χαρακτηριστικό της Χιόνης είναι οι άνεμοι (θυελλώδεις) και σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα. Για τη συνέχεια είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει κυρίως από τις 23-24 του μήνα και μετά και αν θα πάμε σε ΄΄καρέ του καιρού΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, μα είναι ο άνεμος που φταίει"

      Η "διόρθωση" μετά από αυτό το κύμα ψύχους θα κρατήσει καμιά δεκαριά μέρες τουλάχιστον. Όπως και μετά το πρώτο πολύ ψυχρό 15ήμερο του Γενάρη, ακολούθησε σχεδόν ένας μήνες με ήπιες συνθήκες, με εξαίρεση τις βροχές, από τις οποίες αναβλύζει νερό εδώ και τρεις περίπου βδομάδες το υπόγειό μας. Και αυτό το κακό από όλες τις απόψεις ξεροβόρι που μας ήρθε, δεν έκανε έστω ένα καλό να στεγνώσει τη γη. Το είχα γράψει σε προηγούμενο σχόλιο ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας θα ήταν οι ισχυροί άνεμοι και όχι ο υετός. Έχοντας βιώσει αρκετές φορές παρόμοιες συνθήκες, όταν ο βοριάς είναι ισχυρός δεν βρέχει (σοβαρά) ποτέ, τουλάχιστον παραθαλάσσια. Ακόμα και ο νοτιάς αν ξεπεράσει τα 7-8 beaufort γίνεται κι αυτός ψυχρός και περιορίζεται ο υετός.

      Για τον αντίθετο ακριβώς λόγο χιόνισε τον Γενάρη, επειδή οι άνεμοι ήταν τότε ασθενείς 3-4 beaufort, άντε 5 το πολύ. Γενικά, το πρώτο που κοιτάζω σε μία πρόγνωση - και όχι μόνο λόγω κολύμβησης - είναι οι άνεμοι. Και νομίζω σωστά έδωσε όνομα (έστω κι αν ήταν ατυχές το Χιόνη) το meteo.gr σε αυτή την κακοκαιρία πρώτον γιατί έχει διάρκεια 4-5 μέρες, γιατί επηρεάζει ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας και γιατί δημιούργησε ήδη προβλήματα, όπως διακοπές ρεύματος. Το πώς παίρνει ο αέρας το αυτοκίνητο ακόμα και στη Συγγρού, διότι στη Σουνίου πάει σαν βάρκα πέρα - δώθε, δεν περιγράφεται.

      Για αυτό έχουν εκδοθεί, άλλωστε, και τόσα απαγορευτικά απόπλου. Αλλά ας σκεφτούμε και τα πληρώματα εμπορικών πλοίων ή, δεξαμενόπλοιων που θα ψάχνουν τώρα για κάποιο ασφαλές αγκυροβόλι μέχρι να κοπάσει η θύελλα, όπως σωστά τη χαρακτήρισε ο κ. Ζιακόπουλος. Και ας μην κρίνουμε μία κακοκαιρία μόνο από τη - σχετική - ασφάλεια του σπιτιού μας με αναμμένο το καλοριφέρ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν ανάβω ποτέ, μόνο στο αμάξι το ανάβω για λίγα λεπτά μετά από παγωμένη βουτιά). Τέτοιας έντασης άνεμοι, λοιπόν, είναι ό,τι χειρότερο και αυτό ισχύει και για το καλοκαίρι που γιγαντώνουν τις πυρκαγιές.

      Ακόμα και ο Αίσωπος, άλλωστε, για "Ήλιο και Βοριά" έκανε λόγο στον μύθο, αναγνωρίζοντας τη δυναμική τους, αλλά και ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Ελλάδα. Από τότε και μέχρι σήμερα. Πολύ σοφό επίσης και αυτό που είχε πει ο Δημήτριος Καμπουράκης. "Όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, μα είναι ο άνεμος που φταίει".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Το πιστεύω και εγω αυτο Βαγγέλη η ένταση και διεύθυνση των ανέμων ειναι καθοριστική για τον υετο σε κάθε περιοχή.

      Διαγραφή
    3. Το είχα αναφέρει κ εγώ Βαγγέλη από μέρες αυτό με τους ανέμους όπως κ εσύ.Έτσι έδειχνε στα μοντέλα κ έτσι έγινε,απλά ο υετός που δίναν τα μοντέλα ήταν πολύ φιλόδοξος για τις εντάσεις των ανέμων που έχουμε κ έτσι κ έγινε τελικά.

      Διαγραφή
  8. Με τον ερχομό μου στο χωριό μου, μία ευχάριστη έκπληξη με περίμενε, καθώς μέχρι τα ταΐσω τα σκυλιά μου και τον γάτο μου,ξεκίνησε να χιονίζει έντονα και μετά τις 5.30 σε ισχυρή χιονοθυελλα η οποία κράτησε ένα 2ωρο,με το χιόνι να φθάσει τα 10 και πλέον εκατοστά. Οι άνεμοι σφοδροι απο βόρειες διευθύνσεις και η θερμοκρασία στους 0 βαθμούς.
    Κάπου εκεί έκανε ένα απίστευτο "γυρισμα" και ο άνεμος στράφηκε σε ΒΔ,με αποτέλεσμα να ανέβει 1-2 βαθμούς η θερμοκρασία και άρχισε να "νερουλιαζει"το χιόνι, ενώ συνέχιζε και πέφτει πυκνό. Σε διπλανά χωριά με μεγαλύτερη υψόμετρο στο χιόνι έφθασε τα 20 εκατοστά. Στα πιο ορεινά, έχει ακόμη περισσότερο.
    Δεν ξέρω αν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα πολύ καλό χιόνι, μιας και εδώ και λίγη ώρα κατέβηκε η θερμοκρασία στον 1 βαθμο και άρχισε να χιονίζει πολύ πυκνά. Θα δείξει η νύχτα.
    Από τους σφοδρους ανέμους υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος.
    Οδηγός που έρχονταν από την παραλία Σαράντη(Κορινθιακός)μου είπε ότι ξεριζώθηκαν δέντρα και κολόνες της ΔΕΗ.
    Το μεσημέρι που γυρνούσα σπίτι μου, όλος ο κάμπος απο Θήβα και εως εμάς, θύμιζε βάλτο από τα πολλά νερά.
    Η Υλικη απο την ανατολική μεριά, κοντεύει να βγει στο δρόμο, κοντά στο χωριό Μουρικι,που είναι και το αντλιοστάσιο που στέλνει νερό στον Μαραθώνα όταν χρειάζεται.
    Στα 30 χρόνια που ειμαι στα ΚΤΕΛ δεν έχω δει την στάθμη της λίμνης τόσο ανεβασμένη. Απίστευτες ποσότητες νερού.
    Καλό βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Δημήτριος Καμπούρογλου είχε πει το "όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, μα είναι ο άνεμος που φταίει".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κακοκαιρία τελικά η οποία επικεντρώθηκε στούς σφοδρούς βοριάδες κ μέχρι εκεί.
    Όπως το φοβήθηκα εξ αρχής!
    Με συγχωρείτε πολύ για την έκφραση αλλά για τα πεδινά-ημιπεδινά(μη πω κ ημιορεινά)αποδείχτηκε χιονιάς από τα lidl!(Αν κ τα μοντέλα στα τελευταία τρεξίματα μας είχαν προιδεάσει γι'αυτό ανεξαρτήτως αν περιμέναμε την έκπληξη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή