Φρεσκάρισμα των βοριάδων και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας


Εκτεταμένος αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με συνέπεια την επικράτηση καλοκαιρίας κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Στην Α-ΝΑ Ευρώπη ο χειμώνας επιμένει και τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και το κρύο. Ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στη χώρα μας, ο καιρός θα είναι το αποτέλεσμα της προς τα νότια κίνησης ενός ψυχρού μετώπου που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αδριατική. Το μέτωπο αυτό, πέρα από το φρεσκάρισμα των βοριάδων και την πτώση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), οι οποίες, όμως, κατά κανόνα θα είναι ασθενείς και σύντομες. Την Πέμπτη (28/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν παντού. Την Παρασκευή (1/3), ο καιρός στη χώρα θα είναι γενικά ανοιξιάτικος, αλλά το Σαββατοκύριακο (2-3/3) μία μικρής κλίμακας διαταραχή, που θα μας έλθει από τη ΒΔ Ευρώπη, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Σύντομες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Σύντομες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κατά κανόνα ασθενείς. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές καις τα ορεινά χιονοπτώσεις. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Β 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Μικρή πιθανότητα σύντομης βροχής. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 11 βαθμούς.


10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Για Καθαρά Δευτέρα βλέπει κάποιος κάτι ή δε βλέπει κανείς τίποτα;
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω λαγάνες και χαλβά! Εδώ δεν προβλέπεται ο καιρός για 3-4 μέρες μπροστά θέλεις να μάθεις για 12-13 μέρες. Λοιπόν έσκασε τι καιρό θα κάνει το Πάσχα; Έχω κανονίσει να κάνω το πρώτο μπάνιο!

      Διαγραφή
    2. το πρωι εδειχναν ζεστουλα κ τωρα το απογευμα δειχνουν κρυο με χιονια... ειναι πολυ νωρις

      Διαγραφή
    3. για καθαρη δευτερα βλεπω να τρωμε σιγουρα μακεδονικο χαλβα!
      της νοτιας μακεδονιας ή της βορειας αραγε?θα ορουσε να αναρωτηθει ο οποιοσδηποτε.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. *μπορουσε

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  2. Πρέπει να είμαι πολύ μεγάλος, ηλικιακά εννοώ, που θυμάμαι τουλάχιστον τρις μαρτιάτικες καθαροδευτέρες με χιόνι. Μάλιστα, την μια από αυτές με είχε πάρει για παρέα στο κυνήγι ο μεγάλος αδερφός μου. Είχαν πέσει τόσα πολλά, διαφορά και μεγάλα πουλιά λόγω χιονιού (παρεμπιπτόντως αυτό λέγεται δολοφονία όχι κυνήγι) που, στον συγκεκριμένο υγροβιότοπο, λίγο έξω από την Χαλκίδα, ήθελες διαιτητή. Πάντως μας κάνουν πλάκα τα μοντέλα, εκτός αν θέλει αναθεώρηση ο διαφορικός λογισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα, φίλε Λευτέρη, το κυνήγι απαγορεύεται αυστηρώς με έντονο παγετό και χιονοπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tυπικά απαγορεύεται. Αλλά μη ξεχνάς ότι εδώ είν' Ελλάδα, και ειδικά στην επαρχία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουσιαστικά και νομοθετημένα απαγορεύεται. Ποινές: υποχρεωτική κράτηση από 10 ως 30 ημέρες και υποχρεωτικό πρόστιμο από 250 ως 1.250 Ευρώ, υποχρεωτική αφαίρεση άδειας θήρας για 2 χρόνια, υποχρεωτική κατάσχεση και δήμευση όπλου, φυσιγγίων και λοιπού εξοπλισμού. Πώς το βλέπεις "είναι ακόμη Ελλάδα εδώ";

      Διαγραφή